Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Trust NF340 Race Master

A Minardi csapatot támogató cég természetesen PC-s kormányt is gyárt.

2003.10.06. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Autós játékokhoz egyértelműen a legjobb irányítóeszköz a kormány. Aki megteheti, szinte biztos, hogy egy force feedback-es típus mellett dönt, ha sok szimulátorral játszik, aki azonban nem akar a pénztárcája mélyére nyúlni, de mégis egy kormányra vágyik monitora elé, annak az egyszerűbb, erővisszahatás nélküli típusok jelentik a megfelelő alternatívát. Egy ilyen kormány a holland Trust cég NF340 Race Master elnevezésű terméke is.

Trust NF340 Race Master

A Trust látszólag igen sokat áldoz marketingre, legalábbis ezt mutatja, hogy a Forma 1-es világban is képviselik magukat szponzorként: a Minardi csapat autóinak oldalán az egyik legjelentősebb emblémahelyet ők foglalták el. Így aztán logikusan adódik, hogy termékeik közül nem maradhattak ki a kormányok. A tesztre érkezett dobozról pedig az előbbieknek megfelelően természetesen nem hiányoztak az F1-re utaló díszítőelemek és fényképek, mint a kockás zászló vagy a Minardi versenyautója.

A dobozból pillanatok alatt előkerült a kormány, valamint a hozzá kapcsolódó pedál, a gép USB portjára kötés után pedig már üzemkész állapotban is volt, minden driver installálása nélkül (Windows XP alatt legalábbis). Az asztalra rögzítést egy tapadókorong, néhány gumitalp és egy pillanatszorító biztosítja, és ez így gyakorlatilag teljesen jól le is fogta a kormányt. A pedál gumitappancsai sajnos már nem teljesítették ilyen jól feladatukat, a parkettán bizony könnyen elcsúszott a két pedált tartalmazó rész. (Szőnyegre téve csökkent a csúszásveszély.)

Trust NF340 Race Master

A 250 fokos szögben elforgatható kormányon hat gombot találhatunk (3-3 van a két oldalon, melyeket hüvelykujjunkkal nyomogathatunk), a tengelyen a kormány mögött két jól elérhető és elég nagyméretű műanyag váltókapcsoló kapott helyet, végül pedig egy nyolcirányú nézőpontváltó tárcsát is találunk alul. A kormány gumi borítása igen jó fogást eredményez, és a kialakítása is olyan, hogy az alapfogás még kényelmesebb legyen.

Teszteléshez egy kicsit régebbi, de még ma is igen tetszetős és élvezetes játékot vettem elő, a Rally Trophyt. A versenyek során a kormány jónak bizonyult, a pedálokkal azonban meggyűlt a bajom: mivel a sarkam a padlón volt, a pedál pedig csúszott, ez így kellemetlen meglepetéseket okozott néha. Vezetési stílusomnak – nyomjuk tövig a gázt, max. néha engedjük fel egy nagyobb kanyar előtt – pedig szintén ellene volt, inkább fentről kellett nyomni a pedált, mint a megszokott ívben. A kormány forgatása során tapasztalható ellenállás megfelelő volt, a rugó jó erővel húzza vissza középállásba a kereket. A gombok kialakításán látszott leginkább, hogy nem egy vezető gyártó termékéről van szó, főleg a nyolcirányú tányérkapcsoló viselkedett furán: kissé nehezen vett be egyes irányokat.

Trust NF340 Race Master

A Trust NF340 Race Master kormány egy jó fogású, egyszerűbb kialakítású kormány azok számára, akik nem szeretnének tízezreket költeni egy force feedback-es típusra. Kár, hogy egy közepes pedált és egy kicsit béna tányérkapcsolót társítottak hozzá. A kormány ára bruttó 10.990 Ft körül van (aktuális ár- és termékinformációk: www.multimedia.hu). ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló