25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Félix és Rose DVD

Juliette Binoche és Jean Reno egy romantikus vígjátékban.

Írta: imeta

Egy reptéren bármi megtörténhet. Késő, vagy el nem induló járatok, várakozás, le és felszállás... Elképzelhetjük, mi történik, ha egy hasonló, átlagos napon sztrájk és a rossz idő is súlyosbítja a helyzetet. Félix (Jean Reno) és Rose (Juliette Binoche) a világ két különböző pontjára indulnak, valószínű, hogy a fent felsoroltak együttes összejátszása nélkül nem is találkoznának az életben. A sztrájk azonban megbénítja a légiközlekedést, Rose telefonját pedig a női mosdó szűk helyiségében éri utol a végzet. Mit lehet ilyenkor tenni? Kölcsön kell kérni valakiét. Innentől kezdve nemcsak a hívásaik, de az életük is összekavarodik, újra és újra összefutnak a reptéren.

Félix és Rose DVD

Akár hátra is dőlhetnénk, hogy élvezzük a francia vígjátékok egyéni báját. A hátradőlés ez esetben sajnos elmaradt, ahogy a báj is. A film tulajdonképpen egy kétszereplős, kéthelyszínes színjáték, sok párbeszéddel, amik úgy folynak át az ember fülén, mint utazás közben a hangosbemondó szövege: csak annál az állomásnál figyelünk, ahol le akarunk szállni. A történetben semmi sem tűnik eredeti ötletnek, kiszámíthatóan haladunk előre, az ügyetlennek ható befejezésig. Juliette Binoche és Jean Reno – habár nagyszerű színészek – a vásznon nem túl meggyőző a közöttük kialakuló vonzalom, sehol egy szikra, csupa sablonos, elhasznált gesztus és céltalan lődörgés egy szállodai szoba és a reptér között.

A DVD romantikához illő lila borítója kívül-belül a minimalizmus jegyében született. Egyetlen ínyencségnek számító tartalma az extrák, melyben megtekinthetjük a film előzetesét, egy így készült interjút, mindezeket magyar felirattal. Itt említeném meg, hogy a film műfaji meghatározása romantikus vígjáték. Nos, ha a romantika el is maradt számomra a film alatt, vígjátéki elemek sokaságára bukkantam az extrák további menüpontjaiban. Ezek:
- Alternatív befejezés. A rendezőnő hosszú és elég erőltetett kiselőadást tart az alternatív befejezések előnyeiről, továbbá betekintést nyerhetünk az amerikai filmgyártás rejtelmeibe, már ha a tesztközönségnek készülő tucatfilmek tucatszor variálható példáit annak nevezhetjük. Mindezek után megtekinthetjük a film „alternatív befejezését”. (Ennyi bevezető után minimum azt vártam, hogy Jean Reno nekiront az őt folyamatosan ugráltató stewardessek egyikének) A végeredmény azonban első döbbenet után akár viccesnek is tekinthető.
- Elrontott-elröhögött jelenetek – itt hozzátehették volna, hogy Juliette Binoche által elröhögött jelenetek. Aki szeret nevetni a szívből jövő kacajokon, és egy kicsit is szimpatizál Juliette Binoche-al, annak csak ajánlani tudom ezt a pár percet. (Bevallom, végképp a szívembe zártam a nőt.) Továbbá megtudhatjuk azt is, hogy nem csak azt nehéz eljátszani, hogy ébredés közben véletlenül belenyúljunk egy csészébe (lásd: Valami Amerika). Egy kiadós salátaöntetet rákenni valakinek az arcára, méghozzá „balesetből”, végképp nem egyszerű feladat.
- Étkezős jelenet (vágatlanul) – ami már a film alatt is unalmas volt. Most végigunhatjuk még egyszer, egy kameraállásból. (mi célból?)

Félix és Rose DVD

A Félix és Rose várhatóan nem fog „rongyosra kopni” a videotékák polcain. Ha amerikai film lenne, valószínű Meg Ryan játszhatná a túlsminkelt kozmetikuslányt. Az ő pályafutásában azonban kevésbé lenne kakukktojás a film színvonala. Juliette Binoche és Jean Reno esetében sajnos nagyon is az. Inkább nézzük meg még egyszer a Profit, vagy a Csokoládét.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Félix és Rose DVD
  • Félix és Rose DVD
  • Félix és Rose DVD
  • Félix és Rose DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!