Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sennheiser Communications PC-s headsetek

Bemutatjuk a Sennheiser leányvállalatának PC-s headsetjeit.

2004.03.01. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A hifi körökben elsősorban kiváló minőségű fejhallgatóiról, rendezvénytechnikával foglalkozók között pedig rádiós mikrofonjairól ismert Sennheiser cég az általa alapított új vállalattal, a Sennheiser Communicationsszel egy újabb piaci szegmenset vett célba: a professzionális call-centereket és a számítógép-felhasználókat, az utóbbiak közül elsősorban a videokonferenciázásra vagy netes telefonálásra vágyókat. Az öttagú termékcsalád tagjai egytől egyig különböző felépítésű headsetek, azaz mikrofonnal egybeépített fejhallgatók. Cikkünkben ezekről írunk, miután kettőt a Sennheiser hazai forgalmazását ellátó BaSys Multimédia Kft-nek köszönhetően szerencsénk volt huzamosabb ideig is tesztelni.

Sennheiser Communications PC-s headsetek
PC 150

Kezdjük a csúcsmodellel, a PC 150-nel. Ez egy nagyméretű, zárt fejhallgató, alulról szivaccsal borított műanyag fejpánttal, használaton kívül felhajtható, zajszűrő mikrofonnal. A fülre szivacsos gyűrűvel illeszkedő hangszórók hangminősége kiváló, a hangszórók által lefedett 18-22.000 Hz-es frekvenciatartomány pedig a számítógépes használat mellett arra is megfelelő, hogy ezzel hallgassuk hifi berendezésünket. Az eggyel kisebb, PC 140 típusjelű modell egy hátsópántos fejhallgató, a két hangszóró részt összefogó műanyag pánt a fülünk felett megy tarkónk felé. Manapság van elterjedőben ez a fajta megoldás, én azonban kicsit kényelmetlennek találtam. A PC 130-as típus egy teljesen hagyományos fejhallgató, az előzőekkel megegyező, szintén felhajtható mikrofonnal felszerelve.

Közös a fenti fejhallgatókban, hogy a kábel egy oldalon jön ki belőlük, így kevésbé zavaró a használata. Az igen hosszú, 3 méteres kábel akkor is elég, ha számítógépünk háta messze esik a székünktől, vagy ha esetleg a kicsit arrébb lévő hifire kötjük a fejhallgatót. A kábelen lévő hangerőszabályzó és mikrofon kikapcsoló pedig további kényelmi funkciót jelent. Ha úgy tetszik, ezt akár ruhánkra is csíptethetjük, hogy ne kelljen keresgélni a kábelen. Mivel a drót végén két hagyományos jack csatlakozó van, természetesen bármelyik fejhallgatót használhatjuk hagyományos zenejátszó eszközökhöz, például discmanhez vagy MP3 játszóhoz is. (Persze az utcán lehet, hogy furcsán néznek ránk a mikrofon miatt. :-) Netes telefonálás mellett pedig ma már egyre több létjogosultsága van az ilyen headseteknek a játékok körében is: az egyre divatosabb csapatalapú játékoknál (Counter Strike, Medal of Honor, Call of Duty, stb.) egyrészt remek hangminőséget biztosítanak, másrészt a mikrofon segítségével csapattársainkkal akár élőszóban is tarthatjuk a kapcsolatot (persze ha megfelelő netkapcsolatunk és szoftverünk is van ehhez).

Sennheiser Communications PC-s headsetek
PC 140 és PC 130

A headset-család utolsó két tagja már valóban a mobiltelefonoknál megszokott headsetekhez hasonlítanak: egyetlen fülhöz illeszthetőek (de tetszőlegesen használhatjuk bal vagy jobb fülünkön), és a szájunk mellé nyúló mikrofont tartalmaznak. Ezeket gyakorlatilag kizárólag netes telefonálásra van értelme használni. A PC 110-es modell egy hagyományos fejhallgató hangszóróját helyezi fülünkhöz, míg a PC 120 a fülhallgatókról ismert megoldással megy hallószervünk kagylójába.

Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal a Sennheiser Communications bejelentette PC-s headsetjeinek három újabb modelljét is, az USB-s csatlakozási lehetőséget is biztosító – tehát akár hangkártya nélkül is használható – típusokat, melyek a cikkben szereplő első három modellnek megfelelő USB-s változatok. A cikkben szereplő headsetek 2 év garanciával kaphatóak, áruk pedig a következőképpen alakul: PC 150: 14.990 Ft, PC 140: 9.990 Ft, PC 130: 7.990 Ft, PC 120: 5.990 Ft, PC 110: 3.990 Ft, PC 135 USB: 22.990 Ft, PC 145 USB: 24.990 Ft. (Javasolt bruttó végfelhasználói árak.) ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló