Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Battlefield Vietnam

A Battlefield 1942 készítőinek új csapatalapú akciójátéka Vietnámban játszódik.

2004.03.02. 00:00 | szerző: Blade Runner | Előzetes

A II. világháborús játékok dömpingje után a vietnámi témát feldolgozó játékok serege is elárasztotta a PC-s játékpiacot. Az új divat sikeres képviselője lehet a hamarosan megjelenő Battlefield Vietnam is, melyet a svéd Digital Illusions fejleszt. A Battlefield 1942 mögött is álló csapat bizony nagy fába vágta a fejszéjét, amikor előző játékuk sikerét is felülmúló termék fejlesztésére adták a fejüket.

Battlefield Vietnam

A hamarosan megjelenő játék ugyan nagyjából a valóságos eseményeket követi, de a fejlesztők az igazi ihletet a hetvenes-nyolcvanas évek nagy Vietnam-filmjeiből (Apokalipszis most, Acéllövedék, A szakasz, stb.) merítették. A játék lényege továbbra is a csapatorientált többjátékos ütközet, amit már a játék elődjénél is megszoktunk és megszerettünk. A gyalogság a földön próbál pozíciókat elfoglalni, a járművek szállító és harctámogató feladatokat kapnak, közben a levegőben a légi eszközök csatáznak egymással, illetve a földön harcolók részére nyújtanak támogatást. A nehéz harceszközök és vízi járművek is megtalálhatók a palettán.

A játék persze újdonságokat is tartogat a BF 1942 rajongók részre. Az eddigi gyönyörűen vasalt, frissen felhúzott egyenruhákat felváltják a nehéz harcokban megkopott uniformisok, amihez a katonák modelljeit is átdolgozták, azaz részletesebbek lettek. A karakter-animáció is sokkal folyamatosabb és életszerűbb lett, így például a katonák derékszíján lógó felszerelés futás közben himbálódzik, akárcsak a valóságban. A zene is alkalmazkodik majd a helyszínhez és az időhöz. A zenei összeállítás az amerikai oldalon a konfliktus időszakának megfelelően a 60-as évek klasszikus rockzenéjét használja a hangulati háttér megteremtéséhez, a vietnamiak pedig hazafias szerzeményekkel buzdítják magukat a harcra.

Battlefield Vietnam

A környezet is egészen más, mint amit a II. világháborús európai hadszíntéren megszoktunk. Sokkal több a vízátfolyás, kisebb-nagyobb folyó, a terep sokkal hegyes-völgyesebb és persze a növényzet is sokkal sűrűbb. A növényzet ugyan nem áthatolhatatlan, de épp eléggé sűrű ahhoz, hogy a fedezékét kihasználva a rajtaütésekhez megfelelő álcázást nyújtson. A harc persze nem lenne igazi különböző dzsungel-taktikák alkalmazása nélkül, így a vietnamiak csapdákat is elhelyezhetnek el a dszungelben az amerikai előnyomulást megakadályozandó, de legalábbis megnehezítendő.

A játékban az amerikai csapatok az akkori helyzetnek megfelelően erősen támaszkodnak majd a légifölényre és a helikopterek használatára. A legendás Huey Cobra, az amerikai csapatok igáslova a leggyakoribb helikopter típus, de a játékban a nagyméretű Chinookok is megtalálhatók majd, amelyekkel akár tankokat is szállíthatunk a térkép egyik pozíciójáról egy másikra. A vietnamiak a szovjet gyártmányú MI-8 helikopterekkel próbálják ellensúlyozni az amerikaiak helikopter-fölényét. Új fegyverként jelennek meg a játékban a sugárhajtású gépek. Az amerikaiak a Phantom F-4-et vetik be a harcba, ez gép alkalmas napalm támadásokra a vietnami állások ellen. A vietnamiak válasza erre a fenyegetésre a MiG-21-es, amely több mint elégséges az amerikai repülőgépek elleni harcra. A fejlesztők nem féltek attól sem, hogy a vadászgépeket a sebességüknek megfelelően modellezzék ebben a mesterséges harcban, így a katonáknak alig lesz idejük arra, hogy a vadászgép fenyegetésére válaszoljanak és már huss... a gép el is szállt. A pilótáknak ez persze sokkal kellemesebb érzés lesz, ahogyan elsuhannak a földön pánikszerűen szaladgáló gyalogság feje felett. Persze nekik ilyen sebesség mellett arra is ügyelniük kell, hogy ne repüljenek ki a térképről. :-)

Battlefield Vietnam

A két oldal jól modellezett fegyverzetet kapott. A gyalogság fegyverei változatosak, elég sok szovjet eredetű fegyvert használhatnak a harcban, így a híres AK-47-es sem hiányzik a palettáról. Persze a vietnamiak (főleg a dél-vietnami gerillák) nem dúskáltak a felszerelésben, így régi francia eredetű gépfegyvereket is használnak a harcban. Az amerikai gyalogság modernebb felszereléssel harcol, így a különböző coltok és céllövész-puskák mellett a rendszeresített M-16 gépfegyver is megtalálható. A gyalogság persze nem teljesen védtelen a nehéz fegyverek ellen sem, így mind két oldal gránátvetőket és hátrasiklás nélküli lövegeket is kapott a tankok és más páncélozott harcjárművek elleni harcra. A játékban a tankokat az amerikai oldalon az M551 Sheridan-ek, a vietnami oldalon a T-54-esek képviselik majd. Ezen túlmenően mind a két oldal kétéltű tankot és kétéltű szállító járművet is használhat.

A március második felére várható játék egyjátékos módban is végigjátszható, de elődjéhez hasonlóan többjátékos üzemmódban lesz az igazi. ■

Battlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield Vietnam
Battlefield Vietnam
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Battlefield Vietnam

hozzászólások (2)

Anonymus23
Anonymus23 2004.03.05. 10:55
Ez érdekes lesz!
De remélem javítottak egy picit az MI-on is, mert néha a fiúk olyan esztelenül jönnek mennek, hogy az nem piskóta.

Én azért már várom....
Megvan a BF1942 összes része, a DesertCombat különösen tetszett!
;-)
CART
CART 2004.06.03. 18:55
Nagyon jó játék nekem az F-4-es gép a kedvencem
ajánlott olvasnivaló