25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Battlefield Vietnam

A Battlefield 1942 készítőinek új csapatalapú akciójátéka Vietnámban játszódik.

Írta: Blade Runner 2 hozzászólás

A II. világháborús játékok dömpingje után a vietnámi témát feldolgozó játékok serege is elárasztotta a PC-s játékpiacot. Az új divat sikeres képviselője lehet a hamarosan megjelenő Battlefield Vietnam is, melyet a svéd Digital Illusions fejleszt. A Battlefield 1942 mögött is álló csapat bizony nagy fába vágta a fejszéjét, amikor előző játékuk sikerét is felülmúló termék fejlesztésére adták a fejüket.

A hamarosan megjelenő játék ugyan nagyjából a valóságos eseményeket követi, de a fejlesztők az igazi ihletet a hetvenes-nyolcvanas évek nagy Vietnam-filmjeiből (Apokalipszis most, Acéllövedék, A szakasz, stb.) merítették. A játék lényege továbbra is a csapatorientált többjátékos ütközet, amit már a játék elődjénél is megszoktunk és megszerettünk. A gyalogság a földön próbál pozíciókat elfoglalni, a járművek szállító és harctámogató feladatokat kapnak, közben a levegőben a légi eszközök csatáznak egymással, illetve a földön harcolók részére nyújtanak támogatást. A nehéz harceszközök és vízi járművek is megtalálhatók a palettán.

A játék persze újdonságokat is tartogat a BF 1942 rajongók részre. Az eddigi gyönyörűen vasalt, frissen felhúzott egyenruhákat felváltják a nehéz harcokban megkopott uniformisok, amihez a katonák modelljeit is átdolgozták, azaz részletesebbek lettek. A karakter-animáció is sokkal folyamatosabb és életszerűbb lett, így például a katonák derékszíján lógó felszerelés futás közben himbálódzik, akárcsak a valóságban. A zene is alkalmazkodik majd a helyszínhez és az időhöz. A zenei összeállítás az amerikai oldalon a konfliktus időszakának megfelelően a 60-as évek klasszikus rockzenéjét használja a hangulati háttér megteremtéséhez, a vietnamiak pedig hazafias szerzeményekkel buzdítják magukat a harcra.

A környezet is egészen más, mint amit a II. világháborús európai hadszíntéren megszoktunk. Sokkal több a vízátfolyás, kisebb-nagyobb folyó, a terep sokkal hegyes-völgyesebb és persze a növényzet is sokkal sűrűbb. A növényzet ugyan nem áthatolhatatlan, de épp eléggé sűrű ahhoz, hogy a fedezékét kihasználva a rajtaütésekhez megfelelő álcázást nyújtson. A harc persze nem lenne igazi különböző dzsungel-taktikák alkalmazása nélkül, így a vietnamiak csapdákat is elhelyezhetnek el a dszungelben az amerikai előnyomulást megakadályozandó, de legalábbis megnehezítendő.

A játékban az amerikai csapatok az akkori helyzetnek megfelelően erősen támaszkodnak majd a légifölényre és a helikopterek használatára. A legendás Huey Cobra, az amerikai csapatok igáslova a leggyakoribb helikopter típus, de a játékban a nagyméretű Chinookok is megtalálhatók majd, amelyekkel akár tankokat is szállíthatunk a térkép egyik pozíciójáról egy másikra. A vietnamiak a szovjet gyártmányú MI-8 helikopterekkel próbálják ellensúlyozni az amerikaiak helikopter-fölényét. Új fegyverként jelennek meg a játékban a sugárhajtású gépek. Az amerikaiak a Phantom F-4-et vetik be a harcba, ez gép alkalmas napalm támadásokra a vietnami állások ellen. A vietnamiak válasza erre a fenyegetésre a MiG-21-es, amely több mint elégséges az amerikai repülőgépek elleni harcra. A fejlesztők nem féltek attól sem, hogy a vadászgépeket a sebességüknek megfelelően modellezzék ebben a mesterséges harcban, így a katonáknak alig lesz idejük arra, hogy a vadászgép fenyegetésére válaszoljanak és már huss... a gép el is szállt. A pilótáknak ez persze sokkal kellemesebb érzés lesz, ahogyan elsuhannak a földön pánikszerűen szaladgáló gyalogság feje felett. Persze nekik ilyen sebesség mellett arra is ügyelniük kell, hogy ne repüljenek ki a térképről. :-)

A két oldal jól modellezett fegyverzetet kapott. A gyalogság fegyverei változatosak, elég sok szovjet eredetű fegyvert használhatnak a harcban, így a híres AK-47-es sem hiányzik a palettáról. Persze a vietnamiak (főleg a dél-vietnami gerillák) nem dúskáltak a felszerelésben, így régi francia eredetű gépfegyvereket is használnak a harcban. Az amerikai gyalogság modernebb felszereléssel harcol, így a különböző coltok és céllövész-puskák mellett a rendszeresített M-16 gépfegyver is megtalálható. A gyalogság persze nem teljesen védtelen a nehéz fegyverek ellen sem, így mind két oldal gránátvetőket és hátrasiklás nélküli lövegeket is kapott a tankok és más páncélozott harcjárművek elleni harcra. A játékban a tankokat az amerikai oldalon az M551 Sheridan-ek, a vietnami oldalon a T-54-esek képviselik majd. Ezen túlmenően mind a két oldal kétéltű tankot és kétéltű szállító járművet is használhat.

A március második felére várható játék egyjátékos módban is végigjátszható, de elődjéhez hasonlóan többjátékos üzemmódban lesz az igazi.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Battlefield Vietnam

Platform:

Fejlesztő: Digital Integration

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Megjelenés: 2004. március 19.

Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 933 MHz, 256 MB RAM, 64 MB-os 3D kártya, 1,5 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

CART
CART [11]
Nagyon jó játék nekem az F-4-es gép a kedvencem
Anonymus23
Anonymus23 [4532]
Ez érdekes lesz!
De remélem javítottak egy picit az MI-on is, mert néha a fiúk olyan esztelenül jönnek mennek, hogy az nem piskóta.

Én azért már várom....
Megvan a BF1942 összes része, a DesertCombat különösen tetszett!
;-)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)