Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Battlefield Vietnam

A második világháború hadszínterei után a vietnámi dzsungelbe visz a Digital Illusions új háborús FPS-e.

2004.03.30. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

Ki gondolná, hogy lassan már 2 év eltelt azóta, hogy a Battlefield 1942 megjelent az üzletek polcain. Kezdetben úgy tűnt, hogy rendkívül nehéz dolga lesz felvenni a versenyt az olyan akkoriban megjelent játékokkal, mint a MoHAA vagy a Wolfenstein, azonban a remekül kidolgozott többjátékos módnak köszönhetően hamarosan több millió embernek lopta be magát a szívébe szerte a világon. Villámgyorsan létrejött klánok vívtak élet-halál küzdelmet a saját és a nemzetközi bajnokságban, de a publikus szerverek is mindig tele vannak a mai napig. Több kiegészítő valamint MOD is megjelent már az alapjátékhoz, ezek is segítették a népszerűség további megőrzését. Az Electronic Arts úgy gondolta, hogy itt lenne az ideje megújítani teljesen ezt a játékot és így egy újabb kiegészítő helyett a Battlefield Vietnam már önálló programként látott napvilágot. A játék magyarországi bemutatója az EA által rendezett látványos LAN party keretében volt, ahol a játék ismertetésén túlmenően lehetőség volt a hálózatban történő kipróbálásra is. Ez után bátran elmondhatom, hogy a pompásan megvalósított multiplayer módjának köszönhetően a BF Vietnam méltó folytatása tudott lenni elődjeinek. De nézzük sorjában, milyen újításokkal találkozhatunk.

Battlefield Vietnam

Kezdjük a grafikával. A legszembetűnőbb változást a harcok során megjelenő új terepviszonyok jelentik. Sokkal több domb, fa, bokor, sziklamélyedés, árok állja utunkat. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a vietnámi dzsungel egyáltalán nem hasonlítható a II. világháborús helyszínekre. Természetesen a megváltozott terepviszonyok más harcmodort is követelnek meg. Részletesebben lett kidolgozva társaink ruhája, és a fegyverek, járművek külső megjelenése is nagyon valósághű lett. Például olyan apróságokra is ügyeltek, hogy amikor egy AK-47 géppisztollyal a kezünkben lépkedünk, akkor a fegyveren lévő vállszíj pántja lépéseink ütemére himbálódzik. A környezet is változatosabb lett, hiszen a szétlőtt városoktól kezdve a dzsungelben eldugott kis kunyhókon át a mocsaras folyókig mindenféle táj megtalálható. Igaz, hogy némelyik helyszín emlékeztet egy-egy korábbi BF-ből megismert hadszíntérre, de ez azért nem von le sokat az élvezetből.

A hangeffektusokon is sokat javítottak. Az egyes fegyverek hangja jól megkülönböztethető egymástól, de a tankok lánctalpának csikorgása vagy a helikopterek rotorjának süvítése is remekül eltalált, ami mind hozzájárul a remek hangulat megteremtéséhez. A legfontosabb változás azonban a játék alatt bekapcsolható zenék. A 60-as évek legjobb rock számai dübörögnek fel a rádiónkban, amit a tankokban, helikopterekben kapcsolhatunk be. Menüből választhatjuk ki kedvenc zenénket, hogy aztán annak hangjaira mérjünk megsemmisítő csapást az ellenfélre. Akik látták Coppola Apokalipszis most című filmjét, azok emlékeznek rá, hogy Wagner Valkűrök lovaglása zenéjére indultak támadásba az amerikai helikopterek. Nos, erre nekünk is van lehetőségünk, ugyanis ez is megtalálható a zenei repertoárunkban, és így újra átélhetjük egykori filmélményünket. Akinek pedig még ez is kevés, az saját zenékkel is kiegészítheti a listát.

Battlefield Vietnam

A Battlefield Vietnam játékmenete, irányítása nem sokat változott a Battlefield 1942-höz képest. A cél továbbra is az ellenőrzési pontok elfoglalása, és az ellenfelek irtása révén a másik csapat pontszámának elfogyasztása. Azonban lényeges változás, hogy amíg korábban nem számított, hány ember foglal el egy-egy zászlót, addig most minél többen vannak ott egy adott csapatból, annál rövidebb idő alatt lehet átváltoztatni a zászló színét a sajátunkéra. Ez még inkább összehangolt csapatmunkát igényel. Amúgy is magányos Ramboként harcolva kevesebb az esélye az embernek, mint korábban, szükség van a társaink segítségére. A választható karakterek közül kikerült a korábban oly népszerű orvos, csak soldier, mérnök, heavy soldier, és felderítő között választhatunk. A gyógyuláshoz szükséges segítséghez pedig a különböző táborhelyeken található egészségügyi szekrények és ládák révén juthatunk, vagy éppen a csapatszállító járművekben.

Megváltozott természetesen a használható fegyverek arzenálja is, valamint speciális készletek is bekerültek a felszereléseink közé. Ilyen például az amerikai mérnökök lángvágója, amivel járműveket szerelhetünk szét, vagy a claymore akna, amit távirányító segítségével robbanthatunk fel. (Bár hasonló már volt a BF 1942-ben is.) Még érdekesebb azonban a vietnámi mérnökök extrái. Mivel a vietkong taktikája főleg a gerillaharcra épült, ezt hivatott szolgálni az ő felszerelése is. A drótvágó segítségével pokolgépet szerelhetünk az egyes járművekre, amely amint használatba veszi valaki, felrobban. Csinálhatunk ún. pungee-botokat is, ez nem más mint egy csapda, amelybe a belépő katonák azonnal meghalnak. Különleges képesség még a respawn alagút kialakítása, amelyet az ásó segítségével lehet létrehozni, így kialakítva új respawn pontokat.

Battlefield Vietnam

Újdonság még a légi szállítás lehetősége is. A játékban nagy számban található helikopterek révén a tankokat és egyéb járműveket egy kábel segítségével a magasba emelhetjük, és gyorsan elszállíthatjuk oda, ahol a csata éppen megkívánja. Így pillanatok alatt akár a hegytetőre is felvihetünk néhány tankot, amelyek megfordíthatják a csata kimenetelét. Természetesen egy kisebb helikopterrel, pl. egy MI-8-assal ne vállalkozzunk erre a feladatra, mert nagyon nehézzé válik az irányítás. Ám a nagy csapatszállító helikopterek már stabil hordozói tudnak lenni a harckocsiknak is.

Ha már a járművek kerültek szóba, akkor fontos megemlíteni, hogy mennyire ügyeltek a fejlesztők arra is, hogy korhű harckocsik, helikopterek, repülők, hajók legyenek a játékban. Mindkét oldalon olyan legendás járművekkel találkozhatunk, mint például a Phantom repülőgép, a MiG-21, a T-54 tank, vagy éppen a magyar honvédségnél is jól ismert UAZ terepjáró, de ezen kívül még nagyon sok földi, vízi és légi járművet is kipróbálhatunk, átélve a vietnámi háború hangulatát. A helikopterek irányítása kicsit nehéznek tűnik ugyan kezdetben (a Desert Combatban járatosak azért előnyben vannak), de némi gyakorlás után az egyik leghatásosabb fegyverré válhat a kezünkben. Még egy poénos jármű található a játékban. Ez pedig nem más, mint egy robogó, amely leginkább a hajdani Simson Schwable kismotorra emlékeztet. Bármilyen meglepő azonban, egész jól hasznosítható ez a motor is, hiszen ha ketten ülnek rajta, akkor a vezető mögötti ülésről lehet sorozatokkal pásztázni az ellenséges katonákat.

Battlefield Vietnam

Optimalizáltabb lett a hálózatban történő játék is, amely azért annak idején a BF1942-ben hagyott némi kívánnivalót maga után. Bár ezt a különböző javítások orvosolták, a Battlefield Vietnamban már nem nagyon kell azzal a problémával szembesülni, hogy connection error, meg iszonyú szaggatások nehezítik a hálózatos játékot. Interneten történő játékban előfordul időnként néha egy-egy nagyobb lag, de ez nem olyan veszélyes, hogy állandó gondot jelentene.

Azért a sok pozitívum mellett szót kell ejteni a negatívumokról is. Az egyjátékos módban, ahol a gépi ellenfelek ellen játszhatunk, meglehetősen egyhangú a játékmenet. A gép mesterséges intelligenciája nem túl erős, ezért feledhető harcokat vívhatunk singleplayer módban. Aki csak ezt próbálja ki, az lehet, hogy csalódni fog a játékban, mert így elég unalmas. Amint azonban hálózatban, vagy a neten játszunk, rögtön megváltozik a benyomásunk. Javaslom tehát mindenkinek, hogy lehetőleg a multiplayerben módot használja, mert ez a játék igazi erőssége.

Battlefield Vietnam

Összességében a Battlefield Vietnam egy nagyon jól sikerült játék, amely kellően sok újdonságot tartalmaz ahhoz, hogy remek játékélményt nyújtson. Bár egetverő nagy újítások nincsenek benne, a két évvel ezelőtti Battlefield 1942-höz képest történt átfésülés jót tett a programnak. Hangulatában felül tudja múlni az eredeti játékot, és úgy gondolom, hogy remek folytatása a sorozatnak. Gyorsan népszerű lett a neten is, amit bizonyít az a tény is, hogy a magyar és külföldi szerverek szinte mindig tele vannak. Aki kedvelte a Battlefield sorozatot, annak nem lesz oka most sem csalódni, hiszen egy újabb kiemelkedő programmal ajándékozott meg minket az EA. ■

Battlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield VietnamBattlefield Vietnam

értékelés

Battlefield Vietnam

Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 933 MHz, 256 MB RAM, 64 MB-os 3D kártya, 1,5 GB HDD
9,0
grafika 9
hangok 10
játszhatóság 9
hangulat 10
Battlefield Vietnam
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Battlefield Vietnam

hozzászólások (1)

wolfHUN
wolfHUN 2007.12.24. 12:57
Sziasztok!
Van 1 problémám ma vettem meg a játékot midnen gépigény jó de a játékot ne tudom indítani mert azt írja hogy: "A battlefield vettnam.exe hibát észlelt ezért leáll."Mit tegyek?
ajánlott olvasnivaló