25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech sajtótájékoztató 2004. szeptember 28.

Beszámolónk a vezető perifériagyártó újdonságairól.

Írta: Dino

A Logitech a megszokott szeptember végi időpontot választotta idei sajtótájékoztatójának, a szervezés során pedig valószínűleg a Briliáns csapda film járt az eszükben. Az imitált tenyér- és retina-azonosítás - mely során egy egér optikai érzékelőjébe kellett belenézni :-) - után a belépőt a sötétben fluoreszkáló, csengettyűkkel felszerelt madzagok fogadták, melyeken keresztülevickélve juthatott csak a New Orleans Music Club belső termében.

A kissé hosszúra nyúlt beengedés után aztán lézerbemutatóval kezdődött a sajtótájékoztató, mely során különböző Logitech termékek és a cég logója is megjelent a vásznon. Ezután Katharina Tarmann-Dröscher és Kőszegi Mihály számolt be a Logitech üzleti eredményeiről és további terveinek főbb irányvonalairól, majd három csoportra osztva az újságírókat bemutatták az új termékeket. Sajnos ezek nagy része egyelőre még titoknak számít, és csak 1-2 hét múlva jelenhetnek meg az első hírek róluk, addig is mindenesetre megpróbáljuk összefoglalni a publikus információkat.

A három csoportnak megfelelően három téma köré csoportosították a bemutatott termékeket: otthon, irodában és útközben. Az első csoportban rögtön megtaláljuk a játékosok számára leginkább érdekességet jelentő újdonságokat: három új gamepadet. A Cordless RumblePad 2 a korábban bemutatott WingMan Rumblepad vezeték nélküli, vibrációs-visszajelzéses gamepad továbbfejlesztett verziója. A kisebb és kényelmesebb kiképzésű, 2,4 GHz-es frekvenciát használó vezérlőbe már csak két ceruzaelem kell, melyek mintegy 100 óra játékidőhöz biztosítanak elegendő áramellátást. 12 gomb, egy nyolcirányú digitális vezérlő és két analóg mini-joystick található rajta. A boltokba mostanában került gamepad ára 12.000 Ft körül van. Megjelent ennek vezetékes változata is, mely funkcióiban ugyanarra képes, mint az előbbi: a RumblePad 2 ára azonban alacsonyabb, 7.900 Ft a javasolt fogyasztói ára. Végül azokra is gondolt a Logitech, akik egy egyszerű, de megfizethetőbb játékvezérlőre vágynak: a csak digitális irányítórésszel rendelkező Precision GamePad októbertől lesz kapható, 3.900 Ft körüli áron. A felsorolt vezérlők mindegyike USB porton kapcsolható a számítógépre.

Az otthoni felhasználókat célozza meg az új, QuickCam Communicate webkamera, mely elegáns fekete színével és aktív módban kékesen világító felső részével mindenképpen szép kiegészítője a számítógépnek. Az újfajta kialakítású, hajlítható talpazat nagyon praktikus, segítségével stabilan elhelyezhetjük a webkamerát hagyományos vagy TFT monitorunk tetején vagy akár asztalunkon. Beépített mikrofont is tartalmaz, „Plus” megjelölésű társa pedig egy headsetet is tartalmaz a dobozban. Az első kipróbálás során szomorúan tapasztaltam, hogy a tetszetős külsőhöz csak egy CMOS érzékelő társul, mely a CCD-s kamerákhoz képest gyengébb képet eredményez. Ára headset nélkül 12.900 Ft.

Az irodai részleg fő terméke az MX 1000-es egér és az LX 700 desktop volt. Az MX 1000 Laser Cordless Mouse a világ első lézeres megvilágítással működő egere. Az ebben használt lézerfény sokkal pontosabb felismerést tesz lehetővé, és sokkal több felületen teszi alkalmazhatóvá az egeret: a bemutató során még egy kép üveg borításán is nagyszerűen működött. Az egyetlen felület, amelyen még ez se megy, a teljesen sima tükör. A navigációt segíti a Tilt Wheel Plus Zoom technológia is. A görgő nem csak fel-le mozgatásra használható, hanem oldalra döntve vízszintes scrollozást is lehetővé tesz, és zoomolásra is alkalmas. Ezeket két további gomb egészít ki, a CruiseControl funkció elérésére, gyorsabb görgetéshez. A Li-Ion akku töltöttségi szintjét négy LED jelzi, így időben észrevehetjük, ha ideje a töltőbe helyezni az egeret (a Logitech adatai szerint 3-4 óra alatt teljesen feltöltött egér három hétig használható marad). Hüvelykujjunk számára egy mélyedés van az egér oldalán, mely felett az előre és hátra navigációhoz, valamint alkalmazásváltásra szolgáló gombok vannak. Az MX 1000 hamarosan a boltok polcaira kerül, 19.000 Ft körüli áron.

A Cordless Desktop LX 700 a vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok új zászlóshajója. A hagyományos billentyűk mellett számos extra gomb szolgál rajta a netes navigáció és a multimédia vezérlés egyszerűsítésére. A korábban megjelent baloldali navigációs rész további gombokkal bővült, a görgető fölé és alá is került egy-egy gomb, miközben a görgő oldalra is billenthető („Tilt Wheel Plus Cruise Control” rendszer). Ezt és az egeret használva a kétkezes navigáció sokat gyorsíthat munkánkon. A billentyűzet mellé a Cordless Click Plus Rechargeable Optical Mouse újratölthető, rádiós optikai egér jár. Sajnos a billentyűzet tervezése során egy-két – véleményem szerint – furcsa ötlet is született a Logitech munkatársainak fejében, melyek nem feltétlenül lesznek a billentyűzetet hosszú ideje használók kedvencei. Ilyen például a funkcióbillentyűk méretének csökkentése, és elhelyezkedésük átrendezése, vagy az Insert/Delete gombokat tartalmazó hatos billentyűcsoport elforgatása – melyet már korábban is tapasztalhattunk, elsőként a Microsoft egyes billentyűzeteinél –, valamint az említett csoportból az Insert gomb elhagyása. Azoknak, akik rutinból gépelnek, bizony sok bosszúságot fog okozni ez az átcsoportosítás, ha pedig esetleg megszokják, akkor máshol más billentyűzetet használva lesznek furcsa élményeik. ;-) Az LX 700 csomag októberben kerül a boltok polcaira, 24.900 Ft-os ajánlott fogyasztói áron.

Az úton lévők számára két fő termékcsoport található a Logitech kínálatában: a különböző mobiltelefon headsetek, és a notebookokhoz szánt egerek. Mindkét kategória jelentősen bővülni fog az elkövetkező hetekben. Továbbfejlesztették a Bluetooth vezetéknélküli technológiát alkalmazó headsetet. A Mobile Freedom Headset elnevezésű eszköz az 1.2-es Bluetooth chipet alkalmazza, mikrofonjába pedig szélszűrőt is építettek. Az alig 30 grammos headsetet mind a jobb, mind a bal fülre kényelmesen feltehetjük. 300 órás készenléti és 7 órás beszélgetési idő jellemzi. A headset nagytestvére a Mobile Pro Headset, szintén Bluetooth 1.2 technológiával, 8 órás beszélgetési és több mint három hetes készenléti idővel. A hozzá járó védőtok egyben töltőegységként is üzemel. Az októberben megjelenő két headset ára 17.000 ill. 22.900 Ft körül várható.

Mint a bevezetőben említettem, az újdonságok nagy részéről még nem írhatunk, de annyit talán elárulhatok, hogy érdemes figyelni az elkövetkező hetek híreit, sok érdekes újdonság várható még a Logitech részéről.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Részletek a lézershowból
  • Cordless RumblePad 2
  • MX 1000 Laser Cordless Mouse
  • Cordless Desktop LX 700
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!