25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Hungarian F1 League

Interjú az F1 szimulátorok iránt rajongó lelkes kis csapat egyik alapítójával.

Írta: PC Dome

Pár évvel ezelőtt indult el a Hungarian F1 League névre keresztelt szerveződés, melynek keretében lelkes játékosok mérik össze tudásukat a népszerűbb Forma 1 szimulátorokban. Az alábbiakban Molnár Zsolt, az egyik alapító válaszol a bajnoksággal kapcsolatos kérdésekre.

Hogyan és mikor alakult a Hungarian F1 League?
Az egész valamikor még az EA SPORTS F1 2001-gyel kezdődött 2001-ben. Nem sokkal a program megjelenése után egy nagyon jó kis csapat verődött össze, mely főleg külföldiekből állt (a későbbi RSW bajnokság alapítói), de volt pár igazán tehetséges magyar versenyző is. Egy jól összeszokott csapat jött létre, melyben tét nélküli, de nagyon szoros és izgalmas versenyeken vettünk részt, néha bizony hajnali 6-ig folyamatosan játszva.
2002-ben a társulat kezdett felbomlani, egyre nehezebb volt összehangolni az időpontokat, így én kicsit komolyabb versenyzési lehetőség után kutatva a lengyel UnlimitedF1 bajnokságban kötöttem ki. Időközben megjelent az F1 2002, így időszerű lett a váltás is. A lengyel bajnokságban szembesültünk az F1 2002 nagy internetes szávszélesség igényével, a távolság miatt sok volt a probléma. Végül az UnlimitedF1 az első évad végén megszűnt, így más lehetőség után kellett néznem.
Egy véletlen folytán találtam rá a korábbi versenyzőtársaim által időközben létrehozott RSW bajnokságra, de a nagy túljelentkezés miatt a régi ismeretség ellenére sem nyertem felvételt rögtön. Két hónap elteltével már két rangos bajnokságba hívtak (másik a D-F1-C), így igazán nehéz helyzetbe kerültem. Végül a számomra jobban ismert RSW-t választottam, ahol a mai napig is versenyzem.
Pár hónap elteltével az RSW-ben is megüresedett két hely, így minden résztvevő új jelentkezők után kezdett el kutatni. Gondoltam, jó lenne, ha egy másik magyar is ott versenyezne, és mivel korábbi magyar versenyzőtársaimat nem tudtam elérni, meghirdettem hazai fórumokon a jelentkezést.
Az első hetekben nem volt túl sok komoly érdeklődő, de nem sokkal később jelentkezetek páran, így közös versenyzéssel ütöttük el az időt. Nem sokat kellett várni, hogy elkezdjünk egy hazai bajnokság gondolatával játszani. A legnagyobb gond az erős szerver kérdése volt, mely szerverbérlés nélkül nem igazán volt megoldható. A közös, több különálló bajnokság által egyszerre bérelt szerver lehetősége kivitelezhetővé tette az első magyar on-line F1 2002 bajnokság megvalósítását is, így a részletek kidolgozásába kezdtünk, összedobva a korábbi ismeretségeket egy kalapba. Meglepő módon több régi jó barát is előkerült a hívó szavakra és lassan összeállt a csapat.

Miről szól a bajnokság, milyen játékkal játszotok?
Mivel jelentős nemzetközi versenytapasztalattal rendelkeztem már a HF1L alapításakor is, ezért egy professzionális bajnokság létrehozása volt a cél, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét. A léc magasra volt helyezve, és el is telt pár hónap, amire minden a helyére került. Ez a bajnokság nemcsak kizárólag a győzelemről szól, hanem főleg a szoros, test-test elleni versenyzésről. Sokkal nagyobb élvezeti értéket jelent egy szoros verseny, mint egy menetelésszerű győzelem. Azonban nem csak profik jelentkezését várjuk, hiszen az elmúlt két évben jó pár példát láttunk, hogy kezdő játékosok olyan mértékű fejlődésen mentek át, hogy ma már bizony engem is nagyon elkalapálnak.
Szabályrendszerünk is a fenti elv tükrében született meg, tehát elsődleges a tiszta, korrekt verseny nagy csatákkal, de a lehető legkevesebb ütközéssel és lökdösődéssel. 2003-tól az EA SPORTS F1 Challenge 99-02 nevű játékát használjuk, igaz elég sok módosítással. Ezzel itthon az elsők voltunk, akik erre a játékra alapozva on-line bajnokságot hoztak létre. A választás azért esett erre a programra, mert nemzetközileg is elfogadott, hogy egyértelműen a legjobb fizikával rendelkező játék, ráadásul könnyen módosítható az egyedi igényeknek megfelelően.

Mennyi a részvevők száma?
Jelenleg 22-25 között van a versenyzőink száma a tartalékokkal együtt, melyből egy időben 17-18 jön el a bajnoki versenyekre. A szerver kapacitása 22 pilóta egyidejű jelenlétét engedi meg, tehát hely akad még bőven. Szeretnénk is, ha új tehetségek jelentkeznének a HF1L-be!

Hogyan zajlanak a versenyek?

A 2005-ös FIA versenynaptárt követi a bajnoki versenyek sorrendje, a pontos dátumokat a weboldalunkon lehet megnézni. A pontozás a 2003-as FIA szabályzat szerint zajlik, az első nyolc célba érkező kap pontot. Minden csütörtökön és szombaton rendezünk viadalokat, de ezekből csak minden második csütörtökön lefutott verseny számít bajnoki/pontszerző eseménynek. Tehát 2 hetente, csütörtöki napon, 21:00 időpontban vannak a tétre menő küzdelmek. A többi napon edzések és un. tét nélküli fun-race-ek vannak.
A bajnoki versenyek a következő szisztéma szerint kerülnek lebonyolításra:

 • Gyülekező az IRC Chat szerveren
 • 19:00-tól megy a szerver gyakorlás céljából
 • 21:00 Hivatalos szabadedzés
 • 21:30 Időmérő edzés kezdete, 2x3 kört lehet megtenni
 • 21:50 Warm-Up
 • 22:00 Verseny
 • 22:50 Gyülekező az IRC Chat szerveren, verseny megvitatása

  Milyen egyéb programokat szoktatok csinálni még?
  Az utóbbi időben rendszeressé vált a gokartozás keretében megrendezett HF1L versenyzői találkozó, ahol élőben mindenki kipróbálhatja magát a többiek ellen. Ez lényegében egy fél napos gokart viadal, ahol egyéb kérdések megvitatására is lehetőség van a gokart futamok között. A köridőket természetesen mérjük ilyenkor is, mindig nagyon jó a hangulat.

  Az esetleges jelentkezőknek mit tanácsolsz?
  Legfontosabb, hogy nem szabad elbizonytalanodni az első tesztvezetések alkalmával, mindenki tudja, hogy ez a játék nagyon realisztikus és ezért nehéz is. Ahogy már korábban említettem, gyakorlással hatalmas fejlődés érhető el. A 2003-as sereghajtókból mára már az élmezőny oszlopos tagjai lettek és a mostani friss jelentkezőkön is szemmel látható a versenyről-versenyre való előrelépés.
  A jelentkezőknek szabad tesztelési lehetőséget biztosítunk, ha kell tanácsokat adunk, mind a vezetési technikák, mind az autóbeállítások terén. Ehhez egyébként rengeteg anyag van a weboldalunkon is a Letöltések részben.
  Azok, akik komolyan gondolják és jelentkeznek hozzánk, 80%-ban nagyon hamar ráéreznek a játék ízére és szépségére és onnantól már nincs megállás.

  Mik a terveitek a jövőre nézve?
  Most, hogy a második teljes évadunk is véget ért, jelentősebb változások várhatóak. Ezek többsége a kikapcsolódás növelésére irányul, de szeretnénk a játék vizuális részét is fejleszteni, még szebb grafikát létrehozni.

  Kis előzetes a következő, harmadik HF1L évadból:

 • kissé módosított, hibajavított fizika
 • finomított versenyszabályok
 • új autóformák és festések, a 2004-es Forma 1-es évad alapján
 • új és ráncfelvarrt régi pályák, szintén a 2004-es Forma 1-es évad alapján
 • Forma 1-es szimulátor bajnokságok közötti megmérettetés
 • 19 bajnoki verseny, kéthetes intervallumokban, különböző pályákon
 • gokart találkozó
 • HF1L versenyláz(tm) futamok, amikor a lassabb versenyzők indulhatnak elölről, a gyorsabbak hátulról és két egymás utáni verseny összesített eredménye alapján rangsorolunk
  Természetesen évad közben is elfogadunk nevezéseket.
  A következő évad indulása 2004. december környékén várható, aki kimarad az lemarad! Jelentkezzetek most! Weboldal: http://hf1l.hsw.hu/

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Hungarian F1 League
 • Hungarian F1 League
 • Hungarian F1 League
 • Hungarian F1 League
 • Hungarian F1 League

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!