25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Év játéka 2005.

Kiértékeltük a beérkezett olvasói szavazatokat, melyek alapján kihirdetjük az elmúlt év legjobb játékait.

Írta: PC Dome 73 hozzászólás

Ahogy az elmúlt évek során, úgy idén év elején is szavazásra invitáltuk olvasóinkat, hogy ők dönthessenek, mely játékok érdemelték ki az előző esztendő legjobb játékainak kijáró PC Dome Top díjat. Nem mondanám, hogy a kiértékelés túl nagy meglepetésekkel zárult, a legtöbb kategóriában az lett a győztes, amely játékra már a szavazás kiírásakor tippelt szerkesztőségünk, azonban a szavazatarányok néha érdekesen alakultak. Ezúton is köszönjük a 2.500 szavazónak a részvételt. No de lássuk, mely játékok viselhetik mostantól a „PC Dome Top” megjelölést!

 

Akció – FPS
Idén két részre osztottuk az akciójátékokat, a külön multiplayer kategóriáról úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal felesleges, mivel szinte az összes FPS olyan már, hogy multi módra is gondoltak a fejlesztők, kettéosztva meg nem kaptunk volna megfelelő méretű csoportokat. A győztes a 2003-as díjat bezsebelő Call of Duty folytatása lett – annak ellenére, hogy az első rész rajongói között bizony megoszlanak róla a vélemények.
1. Call of Duty 2 (Infinity Ward/Activision) – 47%
2. F.E.A.R. (Monolith/Vivendi) – 23%
3. Star Wars: Republic Commando (Lucas Arts/Activision) – 12%

Akció – TPS
Itt se történt semmi meglepetés, szintén a két évvel ezelőtti győztes utódja kapta a díjat. A Grand Theft Auto sorozat mostanra már akkora hírnévre tett szert – a rengeteg negatív hírrel együtt is –, hogy még azok is ismerhetik a nevét, akiknek közük nincs a számítógépekhez. A San Andreas ráadásul a szavazatok több mint felét bezsebelte. Amúgy a többi helyen is a folytatásoké a főszerep.
1. Grand Theft Auto: San Andreas (Take 2) – 54%
2. Prince of Persia: The Two Thrones (Ubi Soft) – 24%
3. Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory (Ubi Soft) – 14%

Kaland/RPG
Sokszor elhangzik, hogy a kalandjátékok stílusa hanyatlásban van, azonban mostanában évről-évre megjelenik jó pár kiemelkedő alkotás, mely részben cáfolja ezt. Ez alkalommal is egy kategóriába vettük az RPG-ket és a hagyományos kalandjátékokat. A Star Wars: Knights of the Old Republic folytatása kapta a legtöbb szavazatot (két éve nyert az első epizód). A második befutó pedig a Quantic Dreams fantasztikus hangulatú és megvalósítású hagyományos kalandjátéka, a Fahrenheit lett, míg Peter Molyneux nem kevésbé nagyszerű és ötletes Fable-je is a dobogóra került.
1. Star Wars: Knights of the Old Republic (Lucas Arts/Activision) – 34%
2. Fahrenheit (Quantic Dreams/Atari) – 24%
3. Fable: The Lost Chapters (Lionhead/Microsoft) – 20%

MMORPG
2005 februárjában végre Európában is megjelent a Blizzard online RPG-je, a World of Warcraft. Az elsöprő siker mellett nem csoda, hogy a szavazatok több mint 2/3-át kapta meg, míg a havidíj nélküli Guild Wars a második lett, kb. negyede mennyiségű vokssal.
1. World of Warcraft (Blizzard/Vivendi) – 69%
2. Guild Wars (ArenaNet/NC Soft) – 17%
3. Matrix Online (Monolith/Sony Online) – 12%

Stratégia
Nagy klasszikus sorozatok új epizódjai küzdöttek egymással az idén: az Age of Empires, Black & White és Civilization új részei közül végül az Ensemble alkotása diadalmaskodott, nem kis előnnyel a többihez képest.
1. Age of Empires III (Ensemble/Microsoft) – 43%
2. Civilization 4 (Firaxis/Take 2) – 18%
3. Black & White 2 (Lionhead/Electronic Arts) – 16%

Sport
Akármennyire is sokak szerint a FIFA sorozat évről évre ugyanaz, és az igazi futballjáték-rajongók a Pro Evolution Soccer sorozatot részesítik előnyben, az EA marketingje mindenképpen jobban működik, hiszen a szavazatok felét a FIFA sorozat aktuális része kapta.
1. FIFA 06 (Electronic Arts) – 52%
2. Pro Evolution Soccer (Konami) – 18%
3. NBA Live 06 (Electronic Arts) – 12%

Autóverseny
Végül elmondható, hogy az autós játékok között se született meglepetés: az EA tarolt a töretlen sikerű Need for Speed sorozat legújabb epizódjával, a legmagasabb arányú győzelmet elérve az összes kategória közül. Igaz, a verseny kissé kiegyenlítetlen volt, hiszen a GTR és GT Legends inkább a vérbeli szimulátor rajongók kedvence volt, de a csekély felhozatal miatt ezeknek nem készült külön kategória.
1. Need for Speed: Most Wanted (Electronic Arts) – 85%
2. GT Legends (SimBin/10tacle) – 8%
3. GTR (SimBin/10tacle) – 5%

Év játéka 2005.
Zárásul az összevont kategória maradt hátra a játékok terén. Itt igazából nem volt egyértelmű, pontosan mire is számítsunk, hiszen sok esélyes volt az első helyre. A szavazatok összeszámlálása után aztán látszott, hogy az akciójátékok uralma továbbra se változott, és az elmúlt évekhez hasonlóan a Need for Speed sorozat aktuális része is felkerült a dobogóra.
1. Call of Duty 2 (Infinity Ward/Activision) – 13,96%
2. Grand Theft Auto: San Andreas (Take 2) – 9,48%
3. Need for Speed: Most Wanted (Electronic Arts) – 8,31%
4. World of Warcraft (Blizzard/Vivendi) – 6,61%
5. F.E.A.R. (Monolity/Vivendi) – 5,91%
6. Prince of Persia: The Two Thrones (Ubi Soft) – 4,85%
7. Fahrenheit (Quantic Dreams/Atari) – 3,73%
8. Civilization IV (Firaxis/Take 2) – 3,41%
9. Fable: The Lost Chapters (Lionhead/Microsoft) – 3,41%
10. Battlefield 2 (Digital Illusions/Electronic Arts) – 2,88%

DVD
DVD rovatunkhoz kapcsolódóan idén is megszavaztattuk, melyik DVD kiadvány tetszett a legjobban olvasóinknak. Az elmúlt három év Gyűrűk ura „uralma” után a trilógia lezárását követően már nem volt annyira egyértelmű, mely kiadvány fogja a legnagyobb tetszést aratni, így kíváncsian vártuk az eredményeket. A győztes pedig szintén egy trilógia (bár gyakorlatilag ha úgy nézzük, dupla trilógia) harmadik része lett, mégpedig a Csillagok háborújáé.
1. Star Wars III. rész – A sith-ek bosszúja (InterCom) – 23,4%
2. Sin City (SPI) – 5,8%
3. Batman: Kezdődik (Warner) – 3,9%
4. Ponyvaregény (SPI) – 3%
5. Madagaszkár (Universal) – 2,5%

Ezúton is gratulálunk minden érintett fejlesztőnek és kiadónak, akiket szokás szerint értesíteni fogunk az elismerésről. Mi mást lehetne még mondani: jövőre "találkozunk" az újabb szavazásnál. :)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Drafta
Drafta [874]
Hehh, én a Serious Sam 2-őt írtam be év játékénak... ezzel voltam el legtovább, de komolyan! A poénok és a jó értelemben vett agyatlan hent miatt (brutálisnak nem igazán lehet nevezni, elvégre humor az egész). CoD 2 az ugyanolyan mint az egy (én a játékmenetben nem nagyon vettem észre különbséget).
.:[Kain]:.
.:[Kain]:. [11704]
a fifáról két tábor vélekedik egyfolytában, az egyik az, akik szeretik, a másik pedig az akik nem. ez önmagában nagy okosság, de az utóbbi tábor általában ezt hangoztatja, amit te is. vagyis hogy ugyanazt a szart adják el. próbáld ki, a hangulata úgyis magával fog ragadni... inkább legyen három-négy évente egy, ami ha szar akkor másikkal nem is tudsz játszani?
Tommy Angelo 2
Tommy Angelo 2 [79]
Hát lehet hogy neked van igazad Nyomi ;-) akkor röpke 2-3 mondatban foglald össze hogy, kik is vagyunk, kik azok a katonák akik minket ölnek meg miért, és azok a biztonsági őr szerűségek, na meg hogy mi is az paranormál tevékenység, ki az a kislány stb. Nem akarok senkivel, veled se vitába kerülni.. de szerintem a FEAR nem mutatott mást mint egy új grafikai generációt. :-)
nyomi
nyomi [7249]
ennyi ésszel, mint ami neked van nem is csodálom, hogy nem értetted a fear sztoriját :-/
riddick21
riddick21 [2647]
"Remélem a Sw:Empire at War + a LotR:Battel for Middle Earth 2, Heroes 5 amik ebben az évben is +sebzik a szivem"

Ha nem, akkor én vállalom...:-|
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (73 db)