Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Ideazon Zboard billentyűzet

A cserélhető kiosztású billentyűzetet teszteltük.

2006.07.14. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

Egy évvel ezelőtt még panaszkodtam, hogy a játékvezérlő-piac mintha egy kicsit figyelmen kívül hagyná az amúgy igen népes FPS-játékos tábort, és milyen jó, hogy végre kipróbálhatjuk a Belkin Nostromo SpeedPad n52-t. Azóta jó pár ilyen perifériával találkozhattunk, most pedig közelebbről szemügyre vehettünk egy olyan eszközt, ahol az FPS gamepad az „alap” billentyűzettel van ötvözve. Az Ideazon Zboardja első ránézésre inkább érdekesnek, mint ígéretesnek mutatkozott...

Ideazon Zboard billentyűzet

A dobozban a billentyűzet-alapot és két cserélhető billentyűzet-kiosztást találunk, mellettük pedig egy csuklótámaszt, egy kézikönyvet, valamint egy driver CD-t. A Zboardot USB csatlakozással látták el, használatával azonban nem csökken, hanem nő szabad USB portjaink száma, mivel egyben HUB-ként is üzemel: két USB csatlakozót találhatunk a billentyűzet hátán. No de nézzük először a hagyományos billentyűzetet: a szokásos gombok természetesen mind megvannak, majdhogynem szokásos elrendezésben, csak a Print Screen/Scroll Lock/Pause trió került lentebb, magával tolva persze az alatta lévő másik hat gombot, melyek így közvetlenül a kurzorgombok fölé kerültek. Ez kicsit zavaró tényező (bár más billentyűzetek esetében is találkozni hasonló megoldással). Igazán szokatlan azonban, hogy a Space-t kettévágták. Tették mindezt annak érdekében, hogy a cserélhető billentyűzet-betétet össze lehessen hajtani. Ezt nehéz megszokni, a tesztelés során sokszor nyomtam dupla szóközt, vagy sokszor kimaradt, mert pont a vágásnál nyomtam volna, de nem elég erősen ahhoz, hogy mindkét billentyű-részt le tudjam nyomni. A cserélhető megvalósítás sajnos a gombok minőségére is hatással vannak, ilyen téren nem tud versenyezni egy hagyományos gyártású billentyűzettel.

A Zboardon kapunk 20 plusz gombot, és jó néhány „régi” billentyűhöz másodlagos funkciót is. A 20 új gomb közül a Media Player vezérlésére alkalmas (play, stop, hangerőszabályzás, trackváltás). További 10 gombbal indíthatunk mindenféle alap programokat, mint például levelező-kliens, böngésző, kalkulátor és egyebek (ezek közül kilencet a driver segítségével tetszés szerint átállíthatjuk, míg a tizedik a meghajtóprogramot futtatja). Az eddig ismertetett 17 új gomb a Zboard alapzatán kapott helyet, így bármelyik kiosztást is használjuk, ezek ott vannak. A maradék három extra billentyűből kettő a másodlagos funkciók váltásáért felelős: a BarLock a funkcióbillentyűknek ad alap böngésző-műveleteket, mint például előre vagy vissza lépés, home, stb., a PadLock pedig a numerikus billentyűzet másodlagos funkcióit kapcsolja be. (A BarLock és PadLock funkciók az alapkiosztáson érhetőek el, böngészéshez úgyis azt kell használni.)

Ideazon Zboard billentyűzet

A Zboard igazi értéke a speciális billentyű-kiosztásokban rejlik. Az alapcsomag a hagyományos – magyar verziójú – „qwertz” kiosztás mellett egy másikat is tartalmaz, mely FPS játékokhoz használható. A bal oldalán találhatóak ergonomikus elrendezésben a vezérlőgombok, pillangó-szerű alakban, megfelelően feliratozva (a nyilak mellett az eredeti gomb betűjelét is megtalálhatjuk, így gyakorlatilag viszontláthatjuk a WASD elrendezést). Sajnos az irányítógomboktól kissé távol kerültek a környezetébe helyezett gombok, de megszokás kérdése, hogy azokat is jól használhassuk. Az FPS-kiosztás jobb oldali kétharmadára felkerült minden betű- és számbillentyű, de olyan elrendezésben, mely gépelésre teljességgel alkalmatlan, szinte újra meg kellene tanulni vele írni. Éppen csak ott vannak, ha nagyon nagy szükség lenne rájuk. (Például játék közbeni üzenetek írására, de jobb, ha inkább valami beszélgető-programot használunk.)

A Zboard alapkészletén felül vásárolhatóak különböző játékokhoz tervezett kiosztások. Ezek egyrészt az adott játék designját viselik felületükön, másrészt az azokban használt funkciókat festették a billentyűkre. Kapható kiegészítés az Age of Empires III-hoz, a Battlefield 2-höz, a Lord of the Rings: Battle for Middle Earth II-höz és a World of Warcrafthoz, és nemrég került külföldön boltokba a Guild Wars Factions kiosztás is. Ezekhez egyelőre nem volt szerencsénk (némelyik közülük már el is fogyott a boltokban), de arra tippelünk, hogy egy stratégiai játék esetében sokkal jobban kézre álló kiosztást lehet tervezni, mint a reakcióidőt tekintve igencsak kritikus FPS-ekhez.

Ideazon Zboard billentyűzet

Nem esett tehát különösebben nehezemre, hogy hozzászokjak a Zboard FPS kiosztásához, de nem mondanám határozottan azt se, hogy jobb volt arról játszani, mint a hagyományos klaviatúráról. Egyrészt azért, mert a játék idejére le kell mondanom a megszokott „qwerty” kiosztásról, másrészt pedig a cserélhető kiosztásokból néminemű minőségi problémák is adódtak. Én mindezek ellenére mégis inkább maradok egyelőre a SpeedPadnél a sokkal jobb konfigurálhatóság és ergonómia miatt. Legalábbis addig, míg meg nem érkeznek az Ideazon új Zboard termékei, a MERC billentyűzet és a FANG játékvezérlő. (A Zboard alapkészlet ára 11.990 Ft, míg az extra kiosztások 6000 Ft alatti áron kaphatóak.) ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló