Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sid Meier's Civilization IV: Warlords

Az első kiegészítő inkább a háborúkat kedvelő stratégáknak készült.

2006.11.20. 00:00 | szerző: Blade Runner | Ismertető/teszt

Ahogy a korábbi Civilization játékok esetében történt, a legújabb, negyedik rész se maradhatott kiegészítő nélkül, a Firaxis pedig el is készült vele.

Sid Meier's Civilization IV: Warlords

Maga a Warlords kiegészítő csomag két nagyobb területen hozott újdonságokat. A fő játékmenetben ugyan van jónéhány újdonság, de ezek az alapvető játékstílust nem igen érintik. Továbbra is 4000 évvel ezelőtt indulunk egy telepessel, és megpróbáljuk a civilizációnkat valamelyik győzelmi szintre juttatni a játék végére. Hat új civilizáció jelent meg, ezek a kelták, a karthágóiak, a koreaiak, a törökök, a vikingek és a zuluk. Néhány új csoda és technológia is bekerült a csomagba. Az egyik leglátványosabb ezek közül a Kínai Nagy Fal, amelynek felépítése esetén az a civilizáció, amelyik felépítette, körülkerítődik egy látványos fallal. Ez persze nemcsak esztétikai szempontból érdekes, de a játék első felében komoly védelmi többletet is jelent a külső támadásokkal szemben. A másik fontos változást az jelenti, hogy a játékban megjelent a warlord (hadúr), mint "nagy személyiség", akit hasonlóan a többihez – nagy művész, tudós, próféta – a játékos felhasználhatja a katonai erejének növelésére. A játékos a hadurát egységeihez rendelheti, ekkor a csapatok előléptetés pontokat kapnak, de a városban is marasztalhatjuk, ekkor a hadúr katonai akadémiát alapít, ami részben olcsóbbá teszi a katonai egységeket, másrészt az új egységek plusz előléptetési pontokat is kapnak.

A kiegészítőben a legfontosabb részt a küldetések jelentik. Hat ilyen küldetést mellékeltek a kiegészítőben, ezek részben az ókorban, részben a középkorban játszódnak, így akik modernebb (napóleoni, első- vagy második világháborús, stb.) küldetést szeretnének játszani, azoknak még várni kell a következő kiegészítőre, vagy az interneten található rajongói küldetések közül választhatnak. A küldetések a játékrendszer szinte teljes átdolgozásával jártak, mind az időtartam, mind az egységek és a technológiák átírásra kerültek. A legérdekesebb küldetés az, amikor a játékos végre megtapasztalhatja maga is, milyen érzés barbárnak lenni. :-) A barbárok eddig csak mint az MI által irányított bosszantó kis csapatocskák voltak jelen a játékban. A kiegészítő egyik küldetése viszont lehetővé teszi, hogy mi irányítsuk a barbárokat, akik ugyan nem építhetnek városokat, de alaposan lerombolhatják az óvatlan civilizációk városait. A felperzselt földek, városok után pénzt kapunk, amit fejlesztésre vagy újabb seregek toborzására fordíthatunk.

Sid Meier's Civilization IV: Warlords

A játék alcíméből következően a kiegészítő elsősorban azoknak a játékosoknak kedvez, akik az eredeti Civilization IV-et túlzottan békésnek találták. Akik eddig is elégedettek voltak a játék háború és béke arányával, azok számára a kiegészítő szerintem nem tud sok újdonságot nyújtani, sőt, az eredeti játék a békésebb tónusával valószínűleg érdekesebb marad. Aki eddig hiányolta a nagyobb léptékű háborús küldetéseket és jobban szereti a puskapor szagot, mint az építkezés zaját, az ebben a kiegészítőben elegendő tartalmat kap arra, hogy hosszú hónapokig elmélyedjen a különböző ókori és középkori intrikák sűrűjében. ■

Sid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: WarlordsSid Meier's Civilization IV: Warlords

értékelés

Sid Meier's Civilization IV: Warlords

Pozitívumok
  • Hat nagy léptékű történelmi küldetés
  • Háború kedvelőknek érdekesebb játékmenet
  • A hadúr, mint nagy személyiség megjelenése
Negatívumok
  • Békés, építő játékosoknak nincs elegendő új tartalom
  • Pici változtatások a technológiák között
  • Csupán néhány új csoda
8,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 10
Sid Meier's Civilization IV: Warlords
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Sid Meier's Civilization IV: Warlords

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló