25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Orcs and Elves mobil játék

John Carmack az új engine-ek fejlesztése mellett egy mobilos akció-RPG-t is készített.

Írta: Gerry

Hajj, hol vannak már azok a régi szép idők, amikor az emberek lelkesen irtották a szerencsétlen, erősen pixeles német bakákat a Wolfenstein 3D-ben, illetve nem sokkal később a pinky demont a Doomban? Meglehetősen régen folytak szét szemeink ezen játékok miatt, akárcsak az immáron tizennégy éves, Raven Software-féle ShadowCaster miatt is. Ezen játék volt az első Wolfenstein 3D motorja által hajtott FPS nézetű tömeggyilok RPG, amelynek RPG vonásai jobbára abban merültek ki, hogy cyborgok helyett élőhalottakat trancsírozhattunk szét. S hogy miért is emlegettem fel a '90-es évek elejét egy minden jel szerint 2007-ben írt cikkben? A válasz igen egyszerű: nemrég Magyarországon is letölthetővé vált az id és a Fountainhead közös, többszörösen díjnyertes játéka, a Doom RPG motorja által hajtott Orcs and Elves, amely hasonló megvalósítást hoz el mobiljaink kijelzőjére, mint annak idején PC-s testvérei.

Orcs and Elves mobil játék

Szigorúan véve a játék egy körökre osztott harcrendszerrel bíró, némi RPG elemmel felvértezett, FPS nézetű hack’n’slash, aminek jófajta fantasy világ ad otthont. Akarom mondani tökéletesen átlagos fantasy világ, amelyben vannak jobbára halott törpék, igencsak agresszív rútságok az orkoktól kezdve a trollokon át az élőhalottakig, illetve egy beszélő varázspálca, no meg persze nonpluszultraként egy vörös sárkány. Meg számszeríj, meg lángoló pallos, meg szintlépés dögivel. Kell ennél több egy mobiljátékba? Aligha.

Kalandozásunk helyszíne egy ősi törpe erődítmény lesz, amit annak rendje és módja szerint végigdúltak a sötétség teremtményei, akik vígan múlatnák idejüket törpekoponyákkal tekézve, azonban megérkezik a világmegmentő ifjú elf hérosz, hogy szépen legyakja őket. Ezek lennénk mi. Mobiljátékhoz képest az Orcs and Elves meglepően komplex jószágnak bizonyul, hiszen a labirintusokban való kóválygásból kifolyólag teljesen lineárisnak nem nevezhető, számos különféle tárgyat gyűjthetünk be és használhatunk fel, továbbá kereskedhetünk is velük. Ezen felül pedig néhol egészen jópofa párbeszédeket bogarászhatunk át, sőt, még átvezető videókat (!) is láthatunk. Mindez már önmagában is csábító, azonban nyakon öntve a Doom RPG továbbfejlesztett motorjával és az általa generált látványvilággal már egyenesen elragadónak lehet nevezni.

Orcs and Elves mobil játék

Az összképből természetesen nem lehet kihagyni azt a negatívumot sem, miszerint hiába nagy a játékidő (kb. 5-7 óra), ha a játék sokszor laposodik el, és válik unalmassá a folyamatos szörnyirtás. Ettől eltekintve azonban remek kis játék az Orcs and Elves, ami jófajta szörnyirtást tartogat a sorban állás vagy éppen a buszozás nem túlzottan lélekemelő perceire. Avagy egy unalmas előadásra.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Orcs & Elves (mobil)
  • Orcs & Elves (mobil)
  • Orcs & Elves (mobil)
  • Orcs & Elves (mobil)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!