Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Kane & Lynch: Dead Men

Az IO Interactive új, külső nézetes akciójátéka méltó folytatása lesz a Hitman és a Freedom Fighters vonalának.

2007.09.26. 00:00 | szerző: Retee | Előzetes

Egyes játékstílusoknál teljesen egyértelmű, hogy kik azok a fejlesztők, akik ha belekezdenek egy új projektbe, akkor máris borítékolni lehet a kiemelkedő végeredményt. Ilyen a Blizzard a stratégiák, vagy épp a BioWare az RPG-k terén – és ilyen az IO Interactive a TPS-ek mezőnyében. A dán csapat a Hitman szériájával és a Freedom Fightersszel egyértelműen belopta a magát a külső nézetes akciók szerelemeseinek szívébe, s legújabb alkotásukat is érdemes szemrevételezni. A Kane & Lynch: Dead Men ugyanis valami hasonlót ígér, mint a nagynevű elődök: erős, ámde egyszerű sztorit, és vérbő akciókat. És hogy ki ez a két, a címben szereplő úriember, és mit keresnek ők együtt? Lássuk!

Kane & Lynch: Dead Men

Kane egy normális, mondhatni átlagos fickó, akinek van egy szerető felesége és két kicsi gyermeke. Munkája sem igazán izgalmas: olyan cégeknél dolgozik tanácsadóként, akik embereket közvetítenek ki külföldi munkára. Egy napon azonban megtapasztalja a földi poklot – kisfia véletlenül rátalál fegyverére, ami az önfeledt játszadozás közben elsül, s ezzel Kane már csak egygyerekes apának mondhatja magát. Két hétig bírja otthon, két hétig állja, hogy felesége kimondva-kimondatlanul őt hibáztatja a tragédiáért, és ami még keményebb számára: tudja, hogy igaza van. A második hét végén hátrahagyja addigi életét, régi kapcsolatai révén felcsap zsoldosnak és a következő hat évben elvállal minden olyan munkát, ahol rajtaveszthet. Mindent túlél azonban, s bátorsága, céltudatossága meghozza a gyümölcsét, kapcsolatba lép vele a Hetek csoportja, akik ebben a műfajban a legnagyobbak. Hatalmas gazdagságot, korlátlan hatalmat ígérnek neki, de egyúttal figyelmeztetik is, ha megszegi a szervezet szigorú szabályait, akkor halott ember. A következő tizenhárom év aztán összefolyik előtte, de ennek végén már csak egy búcsú buli vár rá, amit ha teljesít, akkor visszavonulhat. De a búcsú bulik sohasem egyszerűek, a Hetek ezúttal rajtavesztenek, az USA-beli bevetés rosszul sül el, Kane-en kívül mindenki meghal, ő azonban jó pár – fényűző gazdagságot ígérő – gyémánttal a kezében elmenekül. Venezuelába szökik, de a hatóságok ide is követik, és csak szerencsével tud elmenekülni a kialakult tűzpárbajból, amely azonban így is örök emlék marad számára: itt szerzi meg az arcát elcsúfító hatalmas heget. Sokáig azonban nem húzza egyedül, hamarosan elkapják, így a gyémántoknak búcsút mondhat.

Lynch életpályájának már a kezdete sem az igazi. Detroiti raktárakban dolgozik alkalmanként, és hosszú évek óta gyógyszeres kezelésben részesül skizofréniája miatt. Egy napon hazatérve holtan találja feleségét, ami egy iszonyatos kérdést vet fel számára – vajon ő tette? Mivel gyakorta hagy ki a tudata, így fogalma sincs a válaszról, ez pedig elég a helyi hatóságoknak ahhoz, hogy halálra ítéljék.

Kane & Lynch: Dead Men

A két hányatott sorsú ember végül összetalálkozik, csak épp nem a legjobb helyen – együtt szállítják őket a börtönbe. Ide azonban sosem érkeznek meg, a transzportot menet közben támadás éri, és Kane-nek rá kell jönnie, hogy hibát követett el, az USA-beli bevetésen ugyanis mégsem halt meg mindenki. A Hetek megmaradt négy tagja a pénzt követeli, ami azonban már egy hatósági páncélszekrényben pihen. A négy túlélő dühöng, majd alkut ajánl a zsoldosnak: ha záros időn belül összeszedi az ellopott értékek árát, akkor nem ölik meg a feleségét és a lányát, csak őt. Kane mit tehet mást, rábólint az ajánlatra, míg Lynch szimpatikusnak találja útitársát és a célokat, így csatlakozik hozzá. A két férfi nekiindul a világnak, és csak egyvalami motiválja őket: össze kell szedniük az iszonyatos mennyiségű pénzt, különben mindennek vége.

Dióhéjban ennyi lenne az előtörténet, persze a fejlesztők ígérik, hogy a sztori előrehaladtával fogják még meglepetések érni a játékost. Az előrehaladáshoz azonban pénz kell, így a két alkalmi társnak rabolnia kell. Bankokat, klubokat, raktárakat – mindent, ahol családostul fészkel a zöldhasú, és közben meg kell küzdeniük a biztonsági őrökkel, a rendőrséggel, és még a konkurenciával is. Az IO most sem ígér mást, mint vérbő akciók tömkelegét – amelyben azonban nem csak ketten lehet részt venni. Kane kapcsolatai révén ugyanis segítőtársakat bérelhetünk, akikkel eleinte nem árt vigyázni. Embereinket egyszerű parancsokkal zaklathatjuk (hasonlóan mint a Freedom Fightersben), azonban a történet kezdetén még csak amatőrök jönnek velünk, akik gyakran a saját fejük után mennek, csak legyintenek a két főnökre, vagy épp pánikba esnek a legrosszabb pillanatban. Jól meg kell hát gondolni, hogy kit viszünk magunkkal. Egy idő után pedig már profi gyilkosokat is bérelhetünk. A két név pedig nem véletlen, az egyszemélyes módban Kane-t irányítjuk, míg Lynch az MI utasítására hallgat, azonban a játék kimondottan kooperatív módra van kihegyezve, amelyben a mesterséges intelligencia már csak a zsoldosokra kell hogy koncentráljon.

Kane & Lynch: Dead Men

Mi a helyzet a grafikával? Nos, a külföldi lapok erőteljesen pedzegették, hogy ez gyakorlatilag Hitman motor, a fejlesztők pedig el is ismerték, hogy bőven merítették előző projektjeikből. A képek és a videók alapján azonban megállapítható, hogy ha nem is egy Crysisszel állunk szemben, azért elégedettek lehetünk, hisz minden a helyén van. Rengeteg ember – lövöldöző rendőrök, sikoltozva menekülő civilek –, változatos helyszínek, amelyek teljes egészében bejárhatóak, és persze mindenfelé repkedő golyók, vérnyomok mutatják utunkat.

Végszóként talán annyit, hogy amennyire az előzetes információk és médiaanyagok alapján meg lehet állapítani, az IO ezúttal sem lő félre, hanem egy olyan külső nézetes akción dolgozik, amely a novemberi megjelenése után mosolyt csal majd a Hitman és úgy általánosságban a TPS fanok arcára. Ez pedig elég. Hiszen a két nagynevű előd képes volt valami olyasmire, amire a mai játékok 90%-a nem, bármilyen csili-vili is a grafikájuk. Szórakoztat. Ennél több pedig nem kell.

Kane & Lynch: Dead Men

(A játékból két videót nézhettek meg korábbi hírünkben, melyek jól demonstrálják a játékmenetet.) ■

Kane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead MenKane & Lynch: Dead Men
Kane & Lynch: Dead Men
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Kane & Lynch: Dead Men

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló