25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

FIFA 08

Megérkezett az EA sorozatának legújabb tagja, amely teljes megújulást és minden eddiginél forradalmibb változásokat ígért.

Írta: Retee 13 hozzászólás

Az utóbbi évek során talán most először vártam arra, hogy megismerkedhessek a FIFA legújabb epizódjával – hiszen az EA szép ígéretekkel bombázta a virtuális foci rajongóit. Nem mintha az elmúlt években nem tette volna ezt, hogy aztán ebből semmi se valósítson meg, nem. De a tavalyi epizód olyan mélypontnak bizonyult, és a konkurencia fejlesztése annyira túlnőtt rajta, hogy elképzelhetetlennek tartottam azt, hogy ne változtassanak rajta. Végülis az évenként megjelenő szériáknál időnként ez kikerülhetetlen, most meg már itt a mágikus következő generációs kifejezés is, úgyhogy miért ne most tennék? Hát mikor, ha nem most? Vártam tehát, és már az sem érdekelt különösebben, hogy egy olyan nemzetiségű csapat készíti el szerencsétlent, akiknél gyakorlatilag még bajnokság sincs, a válogatottjuk meg még a miénket is alulmúlja. Sebaj, a jamaicai bobcsapat is lehetett zseniális, Kanadában meg van kábeltévé, lehet rajta nézni a Barca meccseit, úgyhogy erről ennyit. Ugyanakkor némi zavart okozott már a megjelenés előtt az, hogy vajon a PC-s verzió is következő generációs lesz-e, vagy ez megmaradt az újkori konzoloknak. A kérdést aztán még a demo sem tudta megválaszolni igazából, lévén hogy nem lehetett benne a grafikát állítani, így amit ott kaptunk, azt még ki lehetett menteni, a „majd a teljeseben” optimista rigmusával. De megérkezett a teljes verzió, így hát ideje színt vallani.

FIFA 08

A telepítés után kíváncsian vártam az intrót, mert bizony a FIFA ebben mindig is híresen jó volt – bár itt is főképp régebben –, de csalódnom kellett. Hozzáteszem, egy zenés videó megítélése rendkívül szubjektív, viszont az már mégiscsak elképesztő, hogy még itt is rettenetes a játékosok mozgása... De hagyjuk, meg hagyjuk a ronda fehér menüt is, felőlem rózsaszín Hello Kitty bábuk is helyettesíthetik a gombokat, nem ez a lényeg. A lényeg a meccs: a hangulat, a játékélmény és persze a grafika. Az összes többi megbocsátható. Na de ami a mérkőzésen fogadott, az már nem. A grafika botrányos, teljesen és egyértelműen ugyanaz, mint már évek óta, semmi köze nincs a „next-gen” jelzőhöz. Persze ismét felhívom a figyelmet, hogy nem a konzolos verzióról beszélek, hanem a PC-sről, amit úgy látszik az EA nagy ívben ejt le, mert ez már komolyan mondom pofátlanság. Évekig lehúzni ugyanazt a bőrt egy sorozatról, és közben megmaradni kis túlzással a kiindulási helyzetnél, na ott már valakinek nagyon vastag valamije az arcán. Erről láthattunk videókat meg képeket? Nem, véletlenül sem erről...

Ennyit a grafikáról, mert hát mit is írhatnék még róla, vegyük inkább górcső alá a játékélményt és a játékmenet változásokat. Az egyik nagy újdonság a „be a pro”, ami azt jelenti, hogy megalkothatunk egy saját játékost, és a meccsek során őt irányíthatjuk, társait azonban nem. Nem mindenki számára lesz ez ismeretlen, hiszen például az NBA-ben többször is szerepelt már hasonló funkció, a FIFA-ban viszont még nem, és valljuk be, ez némi színt is visz a játékba, pláne úgy, hogy emberünk folyamatosan fejlődik. Sőt, lehetőség van kooperatív módra is, így akár többen küzdhetünk közös csapatunk helyezésért. Egyedül azért egy idő után unalomba fordulhat át karrierünk, nincs ez még igazán jól kidolgozva, de van benne lehetőség a jövőre nézvést.

FIFA 08

Ami magát a mérkőzést illeti, ugyanúgy grafika téma – nincs nagy változás benne. A PES-hez hasonlóan külön gombra került a játékosváltás és a passz gomb, úgyhogy aki még nem játszott a konkurencia fejlesztésével, annak ezt szoknia kell. És bizony, ha igazán ki akarjuk használni a lehetőségeket, akkor nem árt hozzá egy gamepad sem, hacsak nincs polip a családban. Hiába vagyok én is billentyűzetpárti, bizonyos cseleket, lövéseket ezerszer könnyebb gamepaddel véghezvinni, míg billentyűzettel ugyanazt csak rengeteg gyakorlás útján hívhatjuk elő.

De térjünk rá a konkrét mérkőzésre. Sokan arra számítottunk, hogy talán itt lapul a forradalmi változtatás, de nem. A gép erősebb lett, ez viszont leginkább abban mutatkozik meg, hogy nehezebb gólt lőni. De attól még ugyanúgy, ugyanazokat a meccseket játsszuk le. Megvan az az 1-2 nyerő taktika, amivel elverhetjük az aktuális ellent, és folyamatosan ezt kell használnunk. A váratlan fordulat ebben a játékban ritkább, mint Kínában a tibeti nagykövetség, a dinamika pedig most is hiányzik az akciókból. Maradt minden a régiben, az egyetlen igazi újdonság a kapus irányításának a lehetősége, ezzel csupán az a gond, hogy a FIFA 08-al játszók 80-90%-a garantáltan nem fogja átvenni az irányítását az első két-három próba után, úgyhogy ez a semminél is kevesebb. Az rendben van, hogy arcade játék, és mint ilyen nem PES vonalban fejlődik, de könyörgöm, hát ez nem is fejlődik egyáltalán. A meccs engine szinte száz százalékban ugyanaz, mint a 07-é, forradalomról szó sincs.

FIFA 08

Talán az egyetlen igazán pozitív élmény a kommentátorok kapcsán ért. A magyar verzióban most is a Hajdú B. István – Faragó Richárd páros üli velünk végig a mérkőzéseket, és bizony igen sokat fejlődtek tavaly óta. Azon félelmem, hogy ugyanazt fogják mondani, mint tavaly, nem igazolódott be, rengeteg új monológjuk van, és végre a gólszerző játékosok nevét is hajlandóak kiejteni. Szép nagy piros pötty érte.

Nem tudok mást mondani, mint az igazságot: minden idők legrosszabb FIFA játékához volt szerencsém. Az a képsor jut róla eszembe, mikor a fiatal pár kapcsolatuk ötödik évében ötödszörre megy el ugyanazon előkelő étterembe, ahol kellemes muzsikaszó mellett vezeti őket az elegáns pincér a kifogástalan asztalhoz, majd meghozza illatozó vacsorájukat. Ugyanazt, mint minden évben. A párocska pedig lehangoltan bökdösi a villájával azt a „valamit”. Mert a nyomorult szakács nem képes valami újat főzni, ragaszkodik a megszokott, unalmas menüjéhez. Ígérgetni tud, de teljesíteni nem. Mert hiába a PES-t simán verő rengeteg játékmód, az eredeti játékosok és bajnokságok nevei, vagy épp a kiváló kommentátorpáros, ha maga a mérkőzés kivitelezése tök ugyanaz, mint már évek óta – mind grafikailag, mind játékélmény tekintetében. Persze nemcsak a szakács, hanem a párocska is hibás, hiszen ha valóban unják a menüt, mehetnének máshová, vagy a személyzet képébe dobhatnák a kaját, jelezve, hogy elég volt. Mert addig, míg meg nem teszik, úgy látszik semmi sem fog változni.
Szóval megesszük idén is?

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

60%
grafika
5
hangok
9
játszhatóság
6
hangulat
4
Pozitívumok
 • "Be a pro" játékmód
 • Magyar kommentátorok
 • Rengeteg játékmód
Negatívumok
 • Te most a FIFA 06 ismertetőjét olvasod – ja nem, a 07-ét – azaz a 05-ét – a 08-ét! Igazából mindegy, ugyanaz.

További képek

 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08
 • FIFA 08

FIFA 08

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: Electronic Arts

Megjelenés:
2007. ősz PC
n/a: PS2, PS3, X360, Wii

Minimális rendszerigény: 1,3 GHz-es processzor, 356 MB RAM, 64 MB-os 3D kártya, 3,9 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Aruns
Aruns [7071]
Mondjátok meg nekik! Meg írjátok meg egyenest az EA-nak, hogy shame on you meg minden, hátha összekapják magukat (mert gondolom a marketing meg a név miatt még mindig sokat eladnak belőlük, legfőképp persze - gondolom - ajándékba veszik azok, akik nem játszanak vele, így nem tudják, mitművelnek csúnya EA Sportsos bácsik:P
LordMatteo
LordMatteo [29272]
Jól van bercike okos vagy :)

Eh, én a cikkirók helyébe linkelném a 05 ismertetöjét, de ami munka, az munka...
berc
berc [42]
a kar az az egyik végtagod
anxius
anxius [6744]
Mi a tököm az a kar?
okos666
okos666 [4]
Szerintem a Fifa 07 egy jó játék,de hogy annyi előzetes után kiadják ugyanazt.....:-(:-(:-(
Áttértem a PES-re és az eddig jobbnak bizonyult..igaz még kar nélkül játszok.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (13 db)