New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

E3 2008: Sony sajtókonferencia

Összefoglalónk a Sony Los Angeles-i bemutatójáról.

2008.07.21. 00:00 | szerző: Retee | Rendezvények

A Microsoft és a Nintendo után a harmadik nagy konzolgyártó, a Sony is bemutatkozott az E3-on, s prezentált nekünk szép mennyiségben PS2-es, PS3-as és PSP játékokat. Maga a show a cégtől már megszokható szintet hozta: látványos bemutatók, kiváló trailerek és persze nagy tervek röpködtek a levegőben.

E3 2008: Sony sajtókonferencia
Resistance 2 (PS3)

Az első játék, amelyre határozottan érdemes odafigyelni, az az egyik legerősebb PS3-as nyitócím, a Resistance: Fall of Man folytatása, a Resistance 2. Egy gyönyörű grafikájú FPS-ről van szó, amelynek bemutatóján egy amolyan Cloverfield/Godzilla szörny támad a városra. Főhősünk épp a tetőn nézelődik, mikor megjelenik a feje, s emberünk néhány robbanótöltet hatástalan kilövése után be is látja, hogy jobb lesz futni. Épületekben menekülhetünk a szörny elől, közben viszont nem árt lőni – Godzilla amúgy még a helikoptereket is simán lekapja az égről. Bár nem csak egy szörnnyel küzdhetünk a progiban, ám már ez a videó is rendkívül hangulatosra sikeredett, az ide-oda futkosó emberek, a rémült ordítások a rádióban, az összeomló épületek és a monstrum vérengzése igen erős világvége hangulatot árasztott. Az egyszemélyes kampány mellett nyolcszemélyes kooperatív és akár 60 fős kompetitív játékra is lehetőség lesz. Szóval ne felejtsük: Resistance 2.

Egy kissé békésebb vizekre evezve következhetett a furcsa nevű LittleBigPlanet prezentálása, a sokak által várt játékot azonban nemcsak erre használta a Sony, hanem rendkívül kreatív módon ennek egy pályáján mutatta be saját pénzügyi eredményeit is. A grafikonok hasábjait zsákfejű főhősünk húzta fel, majd ugrált tovább rajtuk. Így aztán igen mókás formában tudhattuk meg többek között azt, hogy az idei első félévben 1,8 millió PS3, 1,5 millió PS2 és 1,6 millió PSP fogyott Amerikában. A MediaMolecule közösségi játszást megcélzó LittleBigPlanetje amúgy októberre várható.

E3 2008: Sony sajtókonferencia
LittleBigPlanet (PS3)

Ezt követően a budgeté lett a főszerep, a cég bejelentette, hogy több régebbi nagy neve 29,99 dollárért lesz kapható majd (legalábbis először a tengerentúlon). A listát a Sony játékai kezdték: MotorStorm, Resistance: Fall of Man, majd később az év során a Warhawk. Más kiadóktól pedig ezekre számíthatunk a PS3-as Platinum sorozatban: Call of Duty 3, Fight Night, Need for Speed: Carbon, Rainbow Six Vegas, Assassin's Creed, Elder Scrolls: Oblivion, Ninja Gaiden Sigma.

Érdekes volt megfigyelni, hogy míg a Microsoftnál az eredeti Xbox teljesen halott, addig a Sony-nál PS3 ide vagy oda, a Playstation 2 még mindig elképesztően fontosnak számít pénzügyi bevételei miatt. Tény, a japánok valószínűleg jobban örülnének, ha fordított lenne az állás, de ha már így hozta a helyzet, megpróbálják kihasználni, és rengeteget beszéltek régebbi konzoljukról is. Az idei évben összesen 130 új PS2-es játék jelent/jelenik meg. Warriors Orochi 2, SingStar Pop Vol 2, Yakuza 2, Madden XX Years, Mercenaries 2 bemutatókat nézhettünk, sőt, a Sony egy LEGO Batmanes csomagot is ki fog adni, amelyben lesz egy konzol, a legújabb LEGO-s játék, valamint a Justice League DVD is. Mindez 149 dolláros áron, az USA-ban.

E3 2008: Sony sajtókonferencia
LEGO Batman (PS2/PS3)

A PS2 után jöhetett az újgenerációs nagy testvér, a PS3. Az első bejelentés szerint lesz új Ratchet & Clank játék, amely a Ratchet & Clank Future: Quest for Booty címet viseli. A szoftver a szokásosnál rövidebb, de olcsóbb is lesz – akcióval, rejtélyekkel, humorral fűszerezve. A nyár folyamán jelenik meg, 14,99 dolláros áron. A PSN-ről letölthető játékok listája is bővülni fog számos érdekes címmel. A bemutatott videóban az előbb említett Ratchet & Clank mellett az alábbi játékok villantak fel: Crash Commando, Fat Princess, Pain Amusement Park, flOwer, Siren Blood Curse, Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic. Ezek egy része a Microsoft konferencián is látott retro-játékokhoz hasonló kategóriába tartoznak, de számos jóval egyedibb alkotás is lesz. (Említhetjük például a pár éve PC-n debütált Rag Doll Kung Fu PS3 változatát.)

Már a tavalyi E3-n is láthattuk a PlayStation Home közösségi szolgáltatását, a Second Life-hoz hasonlítható online világot. Most megtudhattuk azt is, hogy számos játéknak saját szobája lesz benne, és ezeken keresztül találkozhatunk majd játékostársainkkal. A Sony saját játékai (Uncharted, Resistance, Warhawk) mellett a többi kiadóval való együttműködés eredményeként az EA, Activision vagy LucasArts bizonyos játékai is bekerülnek a Home-ba, de például a Nike-nak is saját szobája lesz.

E3 2008: Sony sajtókonferencia
PlayStation Home (PS3)

A Microsoft sajtókonferencián hallhattunk már filmek letöltéséről Xbox 360-ra. A Sony se akar lemaradni, és több nagy forgalmazóval is megegyezett (Sony Pictures, Fox Film, MGM, Lion's Gate, Warner, Disney, Paramount stb.). Ennek eredményeképp TV- és mozifilmeket, előzeteseket, animéket lehet letölteni (a szolgáltatás a sajtótájékoztató napján indult el). A film árát a felbontás határozza meg, értelemszerűen a HD drágább lesz, mint a hagyományos, SD. Egy kétórás SD film letöltése kb. egy órát vesz majd igénybe, a műsorokat pedig akár PSP-re is átmásolhatjuk. A nagy mennyiségű video tárolásához persze nem árt nagyobb tárolókapacitás se, ezért ősztől új modell váltja a jelenlegi PS3 verziót, 40 helyett 80 GB-os merevlemezzel, 399,99 dolláros áron.

És ha már a PSP szóba került: a cég kézikonzolját sem hanyagolja el – ami nem csoda, hiszen 35 millió példányt használnak világszerte –, készül rá a már említett Resistance egy speciális változata (Resistance Retribution, 2009 tavaszán), de akár fénykardot is ragadhatunk, mert jön a Star Wars: The Force Unleashed – ez utóbbi talán az eddigi legszebb PSP játék lehet. Ezeken kívül várható még PSP-re: LocoRoco 2, Patapon 2, LEGO Batman, Madden NFL 09, Buzz! Master Quiz, Super Stardust Portable, Valkyria Chronicles.

E3 2008: Sony sajtókonferencia
Resistance Retribution (PSP)

Visszatérve a PlayStation 3-hoz: a konzolok kapcsán gyakran emlegetik fel, hogy hozzájuk nem nagyon készülnek MMO-k, hát bizony a Sony most kettőt is bemutatott. A DC Universe Online-ban jól ismert szuperhősöket és gonosztevőket alakíthatunk (Batman, Joker, Superman stb.). A projektet a City of Heroes/Villainshez hasonlíthatjuk, csak értelemszerűen a DC képregényeinek világában játszódik.

Egy másik új MMO a MAG (Massive Action Game) lesz, ahol egyszerre akár 256-an is lövöldözhetünk, de nemcsak a földön, hanem levegőből és vízen is. Ráadásul rengeteg harci jármű használható fel, és természetesen a pályák tele lesznek különböző objektumokkal. A csapat alapú harcoknak hála lesznek kijelölt vezetők, de számíthatunk online frissülő ranglistákra is. A játék kapcsán kihagyhatatlan a bemutató videó, tessék szépen megnézni, mert árad belőle a hangulat.

E3 2008: Sony sajtókonferencia
inFamous (PS3)

A szintén bemutatott inFamous akciójátékban egy robbanás egyetlen túlélőjeként különleges képességekre teszünk szert: hősünk képes az elektromosságot befolyásolni, villámokat lőni és feltöltődni szinte bárhonnan. A tavasszal boltokba kerülő játékban ezen képességünkkel világot megmentő szuperhős vagy romlásba döntő gonosz is lehetünk.

Egy rövid trailer csigázta még fel az érdeklődést, ugyanis egy kis renderelt bemutatót láthattunk a God of War III-ból, a sorozat első újgenerációs epizódjából, Kratos visszatérésével. Jövő évben jelenik meg a látványos akciójáték folytatása.

Összesen 23 új PS3 játék jelenik meg idén, melyből 10 Blu-ray formátumban, a többi pedig PSN-ről letölthető változatban lesz kapható. Egy változatos összevágott anyagot láthattunk a bemutatón, számos más mellett az alábbi játékokkal: Motorstorm Pacific Rift, LittleBigPlanet, Quantum of Solace, Resistance 2, The Agency, Mirror's Edge, Resident Evil 5, Guitar Hero World Tour, Buzz Quiz TV, Killzone 2.

Ez volt tehát a Sony sajtótájékoztató összefoglalása. A Sony ígéretes játékokkal próbálja behozni a hátrányát az Xbox 360-nal szemben, miközben nagy konkurense tőle másol játékötleteket (ld. az EyeToy, a SingStar és a Buzz! programokhoz hasonló Microsoft bejelentéseket). Meglátjuk, mi sül ki ebből – a konzolháború tovább folytatódik. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló