Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Left 4 Dead

Fel4ellek!!! Novemberben érkezik a Valve kooperatív zombiirtós játéka.

2008.09.13. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Előzetes

Co-op zombi hentelés. Ez az ötlet annyira pofonegyszerű, csoda, hogy eddig még nem csináltak belőle játékot. Egyedül már irthattunk zombikat rengeteg játékban – Resident Evil, Silent Hill stb. –, sőt, néhány helyen még multiplayer akciókba is beszállhattunk, de sztoriorientált kooperatív játékot eddig még nem láthattunk ebben a témában. A Left 4 Dead ezt a tátongó űrt szándékozik betömni.

Left 4 Dead

A történetet szerintem nem kell ecsetelnem, mindenki kitalálhatja, miről is szól a dolog, aki látott már életében zombis filmet (a játék leginkább a 28 nappal később című filmen alapul), de azért a gyengébbek kedvéért röviden elmesélem. Egy förtelmesen veszélyes, szupertitkos vírus kiszabadul, és vérengző vadállatokat csinál az emberi populációból, amelyek valami furcsa oknál fogva csak a nem fertőzötteket támadják meg, de azokat nagyon. Néhány ember valamiért immunis a vírusra, de a zombimarcangra már annál kevésbe, így a lehetőségekhez képest felfegyverkezve megpróbálnak kijutni a fertőzött zónából. Ez persze több ezernyi zombi brutális lemészárlását jelenti, miközben térdig gázolva a véres húscafatokban és kiontott belekben... na szóval értitek :-) tizennyolcas karika meg minden.

A Left 4 Dead-ben egy ilyen túlélőt alakítunk, pontosabban az egyiket, ugyanis nem vagyunk egyedül. A cím is arra utal, hogy négy túlélő közül választhatunk: Louis, az üzletember, Francis, az agyontetovált motoros, Zoey, a fiatal lány (akit egyébként Alésia Glidewellről mintáztak, aki a Portal főszereplőjének, Chellnek is a mintája volt) és Bill, a vietnámi veterán. A kooperatív kampányban csak a túlélőkkel játszhatunk, de deathmatchben akár a zombikat is irányíthatjuk. Fegyverek terén is megvan minden, ami kell: pisztolyok, sörétesek, puskák, géppuskák... csak a lőszerrel ajánlatos spórolni, mert nem sok lesz belőle a pályán szétszórva, szóval minden lövésnek számítania kell.

Left 4 Dead

Az előrejutáshoz is egymás segítségére lesz szükségünk. Felkapaszkodni falakon, felhúzni egymást, leszedni a zombikat egymásról, ha földre döntöttek, és úgy általában figyelni egymásra. A karakterek automatikusan kommunikálnak is: ha például ellenséget látunk, újratöltünk vagy földre kerültünk, akkor azt a többiek is tudni fogják, ha hallótávolságon belül vannak, de gyorsmenüből mi is kommunikálhatunk velük, ha mondjuk elfogyott a lőszerünk, erősítést kérünk vagy hasonlók. Viszont vigyáznunk kell, mert a zombik is hallak minket, ha üvöltözünk, és a segítségkéréssel lehet, hogy éppen egy újabb adag zombinak áruljuk el a helyzetünket. De a zombik amúgy is hangra érzékenyek: ha véletlenül beindítunk egy autóriasztót, elég hamar ott terem egy csoport élőhalott. A túlélők egyébként megoszthatják egymással az elsősegélycsomagokat, a lőszert, fegyvereket, segíthetnek egymásnak gyógyulni, így aki alulmarad, annak tudunk segíteni. Erre szükség is lesz, mert a fejlesztők szerint egyedül kalandozva semmi esélyünk nem lesz a zombihorda ellen – ez egy vérbeli co-op játék lesz. (Az Xbox 360 verzióban még kétszemélyes splitscreen játéklehetőség is lesz.)

A kampány mód különálló részekből áll össze. Különböző környezetekben kell majd harcolnunk, úgy, mint városi helyszínek, sötét kórház, erdős ingovány és hasonlók. Minden rész végén egy biztonságos zónába jutunk, ahol állást menthetünk, fegyvereket szerezhetünk, és az útközben elhullt bajtársak is itt csatlakozhatnak hozzánk újra. Négy kampány lesz, egyenként közel két órányi játékot ígérve. Ha nem lennénk négyen a co-op kampányhoz, akkor a maradék túlélők fölött az MI veszi át az irányítást, mely a fejlesztők ígérete szerint nagyon okos lesz, de ezt az ígéretet már hallottuk párszor, hisszük, ha látjuk. Az egész játék rendszerét a "AI Director" nevű irányítja, mely a játékosokhoz igazítja a nehézségi szintet, és pakolja le az ellenfeleket a pályára, azonban várhatóan emiatt nem lesz kétszer ugyanolyan egy-egy kampány, így megfelelő újrajátszhatósági lehetőséget biztosít a program.

Left 4 Dead

A képek és a videók alapján igencsak tetszetős grafikát hoztak ki a Source motorból a készítők, és a GC-n látott prezentáció is látványos volt – megjelenéskor meglátjuk majd, mennyire fog visszaütni a gépigényben a csilli-villi. Eddig minden tekintetben ígéretesnek tűnik a dolog, de azért ne kiabáljuk el. A jelenlegi infók alapján november 21-én érkezik a Left 4 Dead PC-re és Xbox 360-ra. Aztán majd jön a futás... meg a sikítás... :-) ■

Left 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 Dead
Left 4 Dead
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Left 4 Dead

hozzászólások (4)

cygary
cygary 2008.09.13. 13:20
Húú erre én már mióta várok, oda vagyok az ilyen coop zombis dolgokér, hl2, Garrys modba is mindig zombis szerveren játszottam. Gondolom a Valve is rájött hogy van igény az ilyenekre :-D Reméljük azért Single-be is játszható lesz valamilyen szinten, és hogy 7990-es ár körül jön ki akkor azonnal rohanok a boltba megvenni.
kEnAcE
kEnAcE 2008.09.15. 16:45
Ennek is inkább X-Boxon lesz értelme....
Kanduhrka
Kanduhrka 2008.09.18. 15:36
Jah, FPS-nek konzolon...
cygary
cygary 2008.09.18. 15:39
Most ezt nem értem... Miért csak Xboxon lesz értelme? PC-n is van internetkapcsolat szóval nem tökmindegy? :-D Összvissz Xbox Live nincsen De a steam rendszerén ugyanúgy hívhatok haverokat, csatlakozhatnak a játékba egy gombnyomással szóval nem értem!
ajánlott olvasnivaló