25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Saitek Cyborg Rumble Pad

Megfordítható analóg/d-paddel szerelték fel a gamepadet.

Írta: Phoenix

Elég sokféle gamepad létezik, de a manapság kaphatóak a kezelőszervek számát és funkcióját tekintve nagyjából megegyeznek: analóg és digitális irányítók mellett egy rakás gombot és újabban két analóg ravaszgombot találunk rajtuk. Emellett pedig vagy rendelkeznek remegő funkcióval, vagy nem. A Saitek azonban egy érdekes újítással jelentkezett legutóbbi vezetékes gamepadjében.

A karok elrendezése terén kétféle gamepad különböztethető meg: a PS3 stílusún középen egymás mellett találjuk a két analóg joyt, míg az X360-féle elrendezésűn a középső rész bal oldalán a D-pad található, a másik analóg kar pedig ettől balra fent kap helyet. Ez utóbbit személy szerint egyáltalán nem tartom logikusnak, de persze előfordulhat, hogy van, aki ezt az elrendelést kedveli jobban (például aki Xbox 360 mellett szokott PC-n játszani). Aki viszont kontrollere felett is teljes "uralomra" vágyik, annak kínál megoldást a Saitek Cyborg Rumble pad. Ezen ugyanis a bal oldali analóg joy és a D-pad egy kivehető modulon helyezkedik el, amelyet fordítva is visszapattinthatunk a helyére. Így bármelyik konfigurációt is szeretjük, pillanatok alatt beállíthatjuk a megfelelőre a gamepadet: ehhez az alján lévő gombot benyomva kilökhetjük a helyéről a külön modult, majd megfordítva visszahelyezhetjük azt. (Remélem, a következő lépés az lesz, hogy az analóg joy helyett egy trackball is behelyezhető lesz a gamepadbe, hogy végre FPS-t is jobban lehessen irányítani konzolos vezérlővel...)

Ahogy a nevéből is látható, egy vibration feedbackes gamepadről van szó, tehát ha a játék is támogatja, rezgéssel jelezheti, ha például leszaladtunk autónkkal az útról. A gamepad az Immersion rezgő technológiáját alkalmazza, így biztosítva a maximális kompatibilitást. A rezgés erőssége a Saitek eszközökhöz járó, SST (Saitek Smart Technology) elnevezésű vezérlőprogramból módosítható. A driverből állítható funkciók között találunk még precíziós módot, mely azt jelenti, hogy az erre beállított gomb megnyomása után az analóg karok érzékenyebbé válnak, pontosabb irányítást lehetővé téve. Emellett az Xbox 360 vezérlőnek megfelelő működés is a driverből kapcsolható be.

Mj.: A képen a gamepad X360-as verziója látható, a PC-s változatban a design kicsit eltérő - pl. a középső gombon nem Xbox logó van.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Saitek Cyborg Rumble Pad

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!