Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

X-Blades

Alulöltözött női főhőssel érkezett a Gaijin csihi-puhi akciójátéka.

2009.05.14. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

A Gaijin Entertainment új játéka az X-Blade kellően jó időpontban jelent meg. A konkurens külső nézetes akciójátékok vagy már régóta kint vannak, vagy a megjelenésük jócskán odébb van. A Tomb Raider új részei se lettek túl sikeresek, míg a God of War III csak sokára kerül majd a boltokba. Az X-Blade PC mellett PS3-ra és Xbox 360-ra jelent meg, mi a PlayStation 3-as verziót teszteltük, de az információk alapján a többi változat se különbözik tőle.

X-Blades

Főhősként egy lengén öltözött kincsvadász hölgyet választottak a fejlesztők, akinek fegyverzete két pisztollyal keresztezett kardból áll, de képes varázslatok használatára is. A kalandra egy rejtélyes térkép nyomán indul, amely elvileg egy ősi isten erejéhez vezet, melyet valamilyen okból bezárt egy mágikus tárgyba. Persze nem túl meglepő módon több a bonyodalom, mint a haszon egy ilyen úton.

A játékot sok apróbb pályára osztották, melyeken le kell győzünk egy halom ellenfelet a továbbjutáshoz, időnként pedig egy-egy főellenfelet is, ahogy ez az ilyen csihi-puhi játékok esetében lenni szokott. Néhol a romok felderítése után kifele is végig kell harcolni az utat, néha ráadásul a főellenfelekkel együtt. A helyszínek felépítése következetes, bár túl sok részre darabolták fel azokat. Sok a szétverhető tárgy, melyek sokszor rejtenek plusz lelkeket, esetenként más hasznos tárgyakat. Míg a kisebb lényeket akár tucatszám is lemészárolhatjuk, addig a főellenfelek már nem adják túl könnyen a bőrüket. Vannak, melyek üldöznek bennünket és megpróbálnak a földbe döngölni, míg mások egy helyben állva varázslatokkal bombáznak minket. Mindkettő eset teljesen különböző taktikát kíván, ráadásul a bossok sokkal több élettel is rendelkeznek, mint a kis lények, amelyek ráadásnak ott nyüzsögnek ezekben a harcokban is. A megfelelő taktika és fegyver/varázslat kiválasztása után már ezek sem túl nehezek ugyan, de azért időbe kerül, mire megtaláljuk a megfelelő módszert.

X-Blades

A harcokhoz kardjaink pengéit és pisztoly részét is használhatjuk, mindkettő fejleszthető a pályákon elrejtett tokenek segítségével. A főfegyverünk mégis a mágia lesz, melyet folyamatosan vásárolhatunk meg az ellenfelekből összegyűjtött lelkekből. A repertoár igen széles, a tűzgolyótól elkezdve a földrengésen keresztül a villámpengéig minden megtalálható benne, egy célpontra és területre ható varázslatok is helyet kapnak itt. Egyszerre négyet készíthetünk be belőlük, ami bőven elég is minden helyzetben. A főellenfelekkel szemben nem mindegy, melyik varázslatot használjuk, így erre érdemes figyelni. Általánosan igaz, hogy a hasznosabb, nagyobb erejű varázslatok sokkal többe kerülnek, így néha igen komolyan kell a szörnyeket csapkodni, hogy összegyűljön a megfelelő mennyiség. Minél tovább nem talál el egy szörny se a csata közben, annál nagyobb kombót gyűjthetünk, mely több lelket ad ugyanannyi legyőzött ellenfélből.

A játék grafikai stílusa az animékre hasonlít, a karakterek és ellenfelek szinte teljesen rajzfilmszerűek, míg a környezet egyfajta átmenet a normél 3D és a cell-shaded grafika között. A varázslatok igen látványosak és a karakter mozgásai is szépen kidolgozottak. A helyszínek hangulatosak és részletesek, bár elég kicsik. Néhol láthatóak átvezető videók, melyek jól megalkotottak, bár nem mindig a legérthetőbbek. A játék hangjai és zenéi kellemesek, de a szereplők angol szinkronja túljátszott, helyenként idegesítő is. A bekapcsolható magyar felirat viszont sokat segíthet a megértésben.

X-Blades

Jó időzítéssel jelent meg a Gaijin játéka, konkurensek se közel se távol. Kidolgozottságára sem lehet igazán panasz, csak az egyes részek többszöri újrajátszása kimaradhatott volna, igazán kijuthattunk volna más útvonalon is. A nehézsége megfelelő, a stílus rajongóinak ajánlható, de ne várjanak igazi mélységekbe nyúló, összetett történetet. ■

értékelés

X-Blades

X-Blades
7,0
X-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-BladesX-Blades
X-Blades
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
X-Blades

hozzászólások (4)

Artemius '89
Artemius '89 2009.05.15. 20:14
Én próbáltam ezt a game-et kerek 2 órán keresztül, de ilyen egyhangú vacakkal régen volt dolgom. Egyetlen ismerősömnek (max ellenségeimnek) sem ajánlanám.:-/
mucius
mucius 2009.05.16. 10:41
7 pont? jézusereje. max 100-as skálán. ennyire hokigagyi játékkal (minden téren) rég találkoztam.

tomb raiderrel meg god of warral egy cikkben való említéséért a pokol tüzén fogsz elégni. :D
leifina
leifina 2010.03.24. 10:25
Szerintem pedig oltári jó game! Hogy a stresszt levezeti, az egyszer biztos! És látszik, hogy uraknak készült játék, a főszereplő hölgy kifejezetten szexi és aranyos. A grafikát pedig imádom!
ajánlott olvasnivaló