Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

SZIN 2009 programajánló

Előzetesünk az idei nyárzáró fesztiválról.

2009.07.04. 00:00 | szerző: Gerry | Egyéb

Ha nyár, akkor zenei fesztiválok. Közhelyszerű, de igaz: soha ennyi zenés, sörös, barátokkal és abszolút vadidegenekkel közösen dalolászós fesztivál nem volt még széles ez országban, mint napjainkban. A nyár és majdhogynem az egész ország minden szegletére jut egy-egy zenés-táncos rendezvény, mert az ifjúságnak az úgy jó. Ha azonban léteznek nyári zenei rendezvények, akkor léteznie kell egy, a nyári hepajokat lezáró fesztiválnak is. Ezt a becses funkciót pedig 2003-as újjászületése óta a SZIN tölti be, amely ad még pár nap adalékot a keserédes másnaposságnak: hiszen ahogy a SZIN-nek vége, úgy menthetetlenül beköszönt az iskolaszezon is. Annak meg már évezredek óta vajmi kevéssé szokott örülni az ifjúság.

SZIN 2009 programajánló

A kezdetben háromnapos SZIN az utóbbi időben menthetetlenül négynapossá vált, hiszen a hivatalos három napon kívül a nulladik is teljes jogú fesztiválnappá lépett előre. Az összesen hat különféle színpadon ezen a napon igen értékes program várja a különféle zenei irányzatok kedvelőit, akik közül az idén "SZIN Színpad"-nak elnevezett Nagyszínpadon a rock és a metál vidáman öltözködő híveinek nyújt majd remek, headbangelős kikapcsolódást például a Depresszió és a Tankcsapda révén. Ugyan ebben az időben a Pepsi Színpadon a Belmondo és a Magashegyi Underground szórakoztatja majd a nagyérdeműt, míg az elektronikus zenebonák kedvelőinek az A38 sátorban az ukrán illetőségű Sunchase szolgáltat majd talpalávalót, kiket a holland Black Sun Empire vált majd.

A fesztivált de jure megnyitó első nap a SZIN Színpadon a 30Y-t a magyar fesztiválok elválaszthatatlan zenekara, a Kispál és a Borz váltja majd, hogy aztán ők is átadják helyüket. Mégpedig egy igazi csemegének, az olasz felmenőkkel bíró ausztrál Gabriella Cilminek, aki vélhetően főként 2008 végén megjelent Lessons to be Learned albumáról fog énekelni a nagyérdeműnek. Mindeközben lesz Russkaja a Pepsi Színpadon, Jamie Winchester a SOTE Klub Sátor & Médiakocsmában, s Animal Cannibals és bëlga az A38 Sátorban, hogy az Evil Nine-ról meg ne feledkezzünk.

SZIN 2009 programajánló

A második napot, amely fedőnév augusztus 28-át takarja, egyetlen névvel is jellemezhetnénk: Macy Gray. Számos slágerének köszönhetően az amerikai énekesnő Magyarországon is jól ismert, és új stúdióalbuma (The Grey Life) ha minden igaz, pontosan az idei évben fog megjelenni. Azonban Macy Gray az egész napos programnak hiába a legbecsesebb fellépője, nyilván nem az egyetlen: a SZIN Színpadon lesz még Magna Cum Laude, a Pepsi Színpadon a kihagyhatatlan Csík zenekar feat. Lovasi András, illetve lesz még ugyanitt !DelaDap is, egyenesen Ausztriából, mely együttes tagjainak etnikai sokszínűségénél csupán az általuk játszott zenei világ változatosabb. Az A38 Sátorban a Balkan Fanatik fogja boldogítani a népet, míg a SOTE Klub Sátor & Médiakocsma színpadán a remek Pannonia Allstars Ska Orchestra fog fellépni, akikkel nagyjából egy időben a Fészek Klub Színpadon az Ossian fog zúzdázni, kiket a honi tribute zenekarok egyik gyöngyszeme, az Iron Maidnem fog felváltani.

A harmadik, és egyben záróakkordként is szolgáló fesztiválnapon a SZIN Színpadon fellép a négy éve ugyanitt utolsó koncertjét megtartó, s tavasszal pár koncert erejéig újra összeálló Nyers, a Pepsi Színpadon az egyre inkább magára találó Kiscsillag, illetve a Péterfy Bori és a Love Band, míg az A38 Színpadon a NemJucit a Neo cseréli, akik Kincses dübörgésének adják majd át a stafétabotot. A kimondhatatlanul hosszú nevű SOTE Klub Sátor & Médiakocsma mindeközben többek között a Mystery Gangnek és a Gangsta Zolee és a Kartelnek ad otthont, kikkel egy időben a Fészek Klubban az Aurora fog játszani a Yellow Spots után. Mellettük azonban aligha feledkezhetünk meg a SZIN Színpad idei utolsó fellépőjéről, az idén újra összeállt német illetőségű Guano Apesről sem, akik minden bizonnyal kellően meg fogják mozgatni lelkes rajongóikat.

SZIN 2009 programajánló

Az itt ízelítőnek felsorolt zenei programok mellett (amelyekről bővebben a www.szin.org honlapon találhatók információk) természetesen most is számos kikapcsolódás várja majd két koncert között (és előtt) a fesztiválozókat minden idők legkörnyezettudatosabb magyar fesztiválján, legyen szó a különféle ifjúsági szervezetek helyszíneiről avagy éppen némi fociról.

A bemutatott koncertek alighanem remekül alátámasztják azon feltevést, miszerint a SZIN abszolút mértékben megfelel nyárlezáró fesztiválnak: ahol még egy utolsót lehet tombolni és ökörködni a haverokkal, avagy éppen a tökéletesen ismeretlen jóemberekkel. ■

Fotók: SZIN.org

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló