Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Tropico 3

Teszteltük a megújult külsejű diktátor-szimulátort.

2009.11.16. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

"Az emberiség derűsen váljék meg a múltjától" – mondotta egykor egy német, amit a – szintén német – Kalypso Media kiadó komolyan is vett. És a magára hagyott, elfelejtett Tropicót újra felkarolva, az első rész játékélményét megtartva, de gyönyörű grafikával felruházva azt, kiadták a sorozat harmadik epizódját. Ez az új rész pedig visszanyúlik az elsőhöz – hisz a második a kissé elcsépelt kalózos témát dolgozta fel –, de diktátor-szimulátorból amúgy sincs túl sok a játékpiacon.

Tropico 3

A Tropico 3 pedig egy vérbeli diktátor-szimulátor. Bár első ránézésre inkább egy SimCityre hasonlít, ahol utakat és épületeket kell építenünk, mindezt a bevételeink növekedésére és a lakosság jólétére. De a Tropico 3 sokkal több ennél. Meg persze kicsit kevesebb is, hiszen a SimCitykhez képest sokkal kevesebb lehetőségünk van a városi élet szervezésében, és talán épületből sincs annyiféle. Sokkal több viszont a társadalmi problémákban. És azoknak a sajátos – diktatórikus – megoldásában.

Ennek a harmadik résznek is pontosan az a lényege, mint az elsőnek: diktátorként kell lavíroznunk a különböző frakciók érdekei között, és elodázni a bukásunkat, amilyen hosszan csak lehet. Mindezt humorosan, salsára és rumbára, valamint a megújult grafikában gyönyörködve tehetjük meg. Általában saját stílust alakíthatunk ki: tehát lehet féldemokratikusan, választásokkal is hatalmon maradni, de ha nem akarunk ilyesmivel vacakolni, akkor szükségállapotot is bevezethetünk és eltörölhetjük a választásokat. A lényeg, hogy egyik út sem könnyű.

Legalábbis ebben a játékban. Hiszen a valóságban a diktátorok nem túl intelligensek, de nekünk mégis okosan kell intézkednünk egy-egy ügyben, ha játékban szeretnénk maradni, és teljesíteni szeretnénk az adott küldetés feladatait. A kampány ugyanis ilyenekből áll: egymás után indíthatunk különböző szigeteken új államokat, amelyek valamilyen sajátossággal rendelkeznek, és ezen körülmények között kell teljesítenünk a kitűzött célokat. Például egy bigott vallásos szigeten – ahol semmilyen eladható termék nincs – turista-paradicsomot kell létesíteni, úgy, hogy a turisták és a helyiek ne zavarják egymást.

Tropico 3

Aztán ha egy feladatot teljesítettünk, dönthetünk, hogy szórakozunk még a szigeten – most már tét nélkül –, vagy befejezzük, és egy új helyszínt kapunk, új körülményekkel és feladatokkal. A kampányon kívül játszhatunk szabad játékot is – ez valódi szimulációt jelent a magunk szórakozására –, vagy internetről letölthetünk mások által készített kihívásokat, amelyek hasonlóak a kampány küldetéseihez. Ez jelentősen meghosszabbítja a játékkal töltött időt, hisz újra lehetne játszani a kampányt is, csak azért az már nem olyan érdekes, főleg ha már minden lehetőséget kipróbáltunk és megismertünk.

Itt jegyezném meg, hogy a Tropico 3 – hasonlóan a többi építgetős társadalom-szimulátorhoz (Civilization, SimCity) – furmányosan időtolvaj játék: leül a gyanútlan játékos, hogy játszik egy órácskát, de mire feleszmél már a harmadik, negyedik órát tapossa. Nagyon bele lehet feledkezni, hisz igyekszünk a célokra koncentrálni, és amíg azt nem érjük el, nehéz abbahagyni. A kis trópusi emberkéink meg igen lustán építkeznek, amitől persze az egész játék elnyúlik.

A Tropico 3 alapjai nagyon hasonlítanak az első részre: egy kicsi szigeten kell beosztanunk úgy a helyet, hogy épületeink a játék végéig elférjenek, és az épületekkel olyan gazdaságot hozzunk létre, ami eltartja a szigetlakókat, miközben persze egy csomó épület és szolgáltatás csak viszi a pénzt, de minimálisan szükséges a lakosság féken tartásához (mondjuk egy kórház vagy katonai kaszárnya). Mindeközben ügyelnünk kell arra, hogy egyes épületek vagy intézkedések bizonyos csoportoknak jók, másoknak viszont éppen rosszak. Tehát nincs tökéletes, mindenki számára jó megoldás: valakiknek mindig rossz lesz.

Tropico 3

Ezt egészítették ki azzal – ami az első részből nekem nagyon hiányzott –, hogy időnként (lehetőleg minél sűrűbben) valami esemény kapcsán döntenünk kelljen (szintén javítva és rontva egyes csoportok érdekeit). Például elrabolnak egy turistát, és mit teszünk: a katonaságunkkal kiszabadíttatjuk, a titkosrendőrséggel érünk el eredményt, kifizetjük a váltságdíjat, vagy nem csinálunk semmit. Persze mindnek más és más hatása van. De az élet az már csak ilyen: folyton dönteni kell. Kicsit zavaró azonban, hogy ezek a döntések a következő ilyen döntéskényszerre nincsenek hatással. Például egyszer egy maffiózó felajánlotta segítségét, amit elutasítottam, aztán később egy olyan üzenet jött fel, mintha elfogadtam volna.

Másik újdonság a diktátor jelenlétének fontossága: karakterünkkel ugyanúgy mozgunk a szigeten, mint a többi kis emberke, azonban ha mi meglátogatunk egy építkezést vagy egy munkahelyet, azonnal nő a termelékenység, hisz mindenki a Vezér jelenlétében szeretne kikerülni a dicsőségtáblára. Néhány épületben egyéb extra meglepetések is érhetnek minket, de ezt a poént nem lövöm le. Ezen kívül személyünk még a gerillák elleni harcban is részt vehet. Igaz, sokkal erősebbek vagyunk apró pisztolyunkkal, mint a legtöbb gerilla az AK-47-tel, de ez is inkább humor.

És ha már itt tartunk: a Tropico legnagyobb erőssége a humor és a hangulat volt. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kiadó biztos beleszólt a játékba, és a németek ugye nem épp a humorukról híresek. De így is mosolyt csal az arcunkra néhány hülyeség, mint például a pánikot keltő láma-influenza vagy a "csak pozitív híreket olvashatunk be, ezért inkább hallgassanak egy kis zenét" mondat. A játék alatt végig kedves latin zene szól, bár nem túl változatos mennyiségben, de elég sokat kell játszani, hogy az ember – ha eleve nem utálta ezt a zenét – kikapcsolja. A másik mókás dolog a hírek, amelyeket Juanito (a Presidente legalázatosabb DJ-je) olvas be időnként. Na ezt sokkal hamarabb meg lehet unni.

Tropico 3

A grafika természetesen össze sem hasonlítható az első résszel, hiszen azóta sokat fejlődtek a 3D-s motorok, így az eleve részletgazdag táj és városi elemek a napszakok és időjárási változások miatt a játék során mindig más és más arcukat mutatják. Nekem speciel a régi Tropicora jellemző napközbeni, jóidős színvilág tetszik a legjobban, de azért az azték piramis mögött lenyugvó bíborvörös nap látványa se kutya. Jó dolog, hogy az épületek tényleg gazdagok részleteikben is, azaz nemcsak távolról – ahonnan általában látjuk – néznek ki jól, de beközelítve egy-egy városrészhez, feltűnnek a graffitik, szeméthalmok, reklám- és propagandaplakátok. Ezekkel elszórakoztathatjuk magunk, míg lusta latinoink nagy nehezen felhúznak egy épületet.

A Tropico 3-at a CD Projekt jóvoltából magyar kézikönyvvel és – ami ennél is fontosabb – magyarított formában kaphatjuk kézhez (azaz az írott részek mind magyarul vannak), ami sokat jelent az angolul nem tudóknak. Egy-két furcsaságot azért lehet találni a játék során, de nagy vonalakban jó a fordítás, és rendesen átadja – az amúgy sem túl briliáns – humort. Tehát nem kell megijedni, ha az ember nem tud angolul, nyugodtan el lehet rontani egy csomó tropicoi szigetlakó életét az anyanyelvünkön is. :-)

Összegzésképpen mindenkinek ajánlom a Tropico 3-at, aki nem alkalmi játéra vágyik, és nem félti az idejét, amit nagy mennyiségben vesz el tőlünk ez a remek, szép, hangulatos és néhol tanulságos játék. Persze elsősorban szórakozás és játék a Tropico, de szimulátor jellegéből adódóan – mint minden hasonló játékban – tanulhatunk is. És nemcsak a diktátorságról, hanem egy kis önálló gondolkodással akármilyen politikai berendezkedésről is tapasztalatokat szerezhetünk. Szívem szerint az ilyen játékokat kötelezővé tenném az iskolákban, de mivel ez nem tisztem, így csak bátran ajánlom kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt. ■

Tropico 3
Tropico 3Tropico 3Tropico 3Tropico 3Tropico 3Tropico 3Tropico 3Tropico 3Tropico 3Tropico 3

értékelés

Tropico 3

Pozitívumok
  • Nagyon szép grafika
  • Több döntési kényszer
  • Hangulatos játékmenet
  • Magyarítás
Negatívumok
  • A rádióadás hamar megunható
Minimális rendszerigény: 2,4 GHz-es processzor, 1 GB RAM, Radeon X1300/GeForce 6600 vagy jobb videokártya, 4,5 GB HDD, DVD-ROM
8,5
grafika 9
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 9
Tropico 3
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Tropico 3

hozzászólások (10)

Spigy93
Spigy93 2010.02.26. 08:06
Akkor félreértettelek.
Mindenesetre kerestem 1.09-es patchet, bár csak warezt találtam, remélem nem baj.
Lacko
Lacko 2010.02.26. 08:12
Igazából én azon háborgok, hogy micsoda dolog, hogy a hivatalos oldalon nincsenek fenn a patchek??? Ez tök felháborító! Se a kiadó oldalán, se a fejlesztőékén, hanem ilyen warez fórumokon vannak elrejtve mindenféle linkek és akkor találjam meg, hogy mi kell nekem?
Ez valami hihetetlen pofátlanság! :((

Köszi azért a segítséget ;) ! Bár sajnos torrentet nem használok...
Spigy93
Spigy93 2010.02.26. 08:34
Eredeti játékod van? Mert állítólag le lehet tölteni az updaterrel a patchet, legalábbis a Kalypso oldalán ezt írták.

Egyébként teljes mértékben egyet értek veled, mi az már, hogy csak az updaterrel lehet letölteni a patchet?X-( Szánalmas...
Lacko
Lacko 2010.02.26. 08:37
A játék tök eredeti, de csak egy halovány kis mobilnetem van otthon, ami nem nagyon alkalmas nagy patchek letöltésére. :(
De köszi az infót! Így azért jobban érthető. Persze attól még szemétség.
sulyid
sulyid 2010.08.17. 18:53
Kipróbáltam és én inkább maradok a hagyományos Tropico 1 + Paradise Island kiegnél.
ajánlott olvasnivaló