Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Év játéka 2009.

Olvasóink szavazatai alapján ismét kihirdetjük az előző év legjobbjait.

2010.03.07. 00:00 | szerző: Retee | Egyéb

Évről évre megszavaztatjuk olvasóinkat arról, hogy mely játékok dobogtatták meg az előző évben leginkább szívüket, és persze ez alól most sem tettünk kivételt. Szokás szerint először a főbb kategóriák dobogóit szemrevételezzük, majd néhány extra pont után mindenki megtudhatja azt is, hogy kit választottak a PC Dome magazin olvasói a 2009-es év legjobbjának. Vágjunk is bele!

Év játéka 2009.

Akció - FPS
Nem történt meglepetés, bár nem is számítottunk rá: a Call of Duty széria szokás szerint tarolt, s a Modern Warfare 2 meggyőző fölénnyel nyerte a 2009-es év FPS versenyét. A második helyezettre viszont nem tettünk volna komolyabb tétet, pedig kellett volna, hiszen olvasóink szavazatai szerint - több nagy nevet is maga mögé utasítva - a Gearbox által fejlesztett és modernizált FPS, a Borderlands kapta az ezüstérmet. És hogy a dobogó harmadik foka igazán szűkös legyen, arról is gondoskodtak a szavazók, a Mirror's Edge és F.E.A.R. 2 ugyanis hajszálpontosan ugyanannyi szavazatot kapott, így közösen osztoznak a harmadik helyen.
1. Call of Duty: Modern Warfare 2 (63%)
2. Borderlands (12%)
3. Mirror's Edge és F.E.A.R. 2 (8-8%)

Akció - multiplayer FPS
Még egy kategória, melyben a Modern Warfare 2 villanthatott, mert bár sokak elégedetlenkedtek, az Infinity Ward játéka így is meggyőző aránnyal nyerte a 2009-es év multiplayer FPS kategóriáját. Kissé lemaradva pedig a zombik loholnak – a Left 4 Dead folytatása így a harmadik helyre száműzte a Borderlandst.
1. Call of Duty: Modern Warfare (59%)
2. Left 4 Dead 2 (26%)
3. Borderlands (15%)

Akció - third person
Igazi titánok harcát vártuk ebben a kategóriában, ahol Batman és egy sith csapott össze, s utóbbi végül vereséget szenvedett a sötét lovagtól. Ezzel a Batman: Arkham Asylum bebizonyította, hogy egy filmes/képregényes sztárról is készülhet méltó átirat, és egyáltalán nem kell elfogadnunk a hasonló címeknél a középszerűséget. Harmadik helyen pedig a kissé megújult formában érkező Resident Evil 5 landolt – úgy tűnik, a Capcomnak mégis megérte átportolni PC-re a jó öreg horrorsorozat friss epizódját.
1. Batman: Arkham Asylum (42%)
2. Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition (25%)
3. Resident Evil 5 (18%)

Stratégia
Tavaly arra panaszkodtunk, hogy méltatlanul gyenge évet zárhattak a stratégiai játékok szerelmesei, mostani szavazásunk viszont igen erős mezőnyt vonultatott fel. Olyannyira, hogy a nagy favoritnak tekinthető új The Sims epizód elbukott, mert az első helyet a Total War széria Empire sarja érdemelte ki, s bizony a népszerű életszimulátort – ha csak egy szavazattal is – a Warhammer 40.000: Dawn of War 2 is megelőzte.
1. Empire: Total War (38%)
2. Warhammer 40.000: Dawn of War 2 (24%)
3. Sims 3 (24%)

RPG/MMO
Ugyan rendszerint két külön kategóriára bontjuk a hagyományos és a multiplayerre kihegyezett szerepjátékokat, ám 2009-ben kevés nagy név tette tiszteletét a boltokban, így most egy kalapba kerültek versenyzőink. Ahonnan aztán elsőként a Dragon Age-et húzhattuk ki, melyen persze nem lepődtünk meg, ahogy azon sem, hogy az Origins óriási fölénnyel nyerte a kategória küzdelmeit. Jóval lemaradva viszont egy MMO következik: az Aion úgy látszik, sokak szívét hódította meg, s ez épp elég volt ahhoz, hogy megelőzze a Gothic fejlesztőcsapatának Risenjét.
1. Dragon Age: Origins (72%)
2. Aion (12%)
3. Risen (9%)

Kaland
A nagy nevek évének tekinthetjük 2009-et a kalandjáték kategóriában is, hiszen két ősöreg sorozat is visszatért a vérkeringésbe, miközben persze az újak sem adták volna könnyen a győzelmet másnak. Ám a Monkey Islandet nem lehetett feltartóztatni: se a második helyen befutó Secret Files folytatás, se a dobogó legalsó fokát kibérelő Gobliiins nem veszélyeztette elsőségét.
1. Tales of Monkey Island (39%)
2. Secret Files 2: Puritas Cordis (24%)
3. Gobliiins (21%)

Sport
Ahogy már hosszú évek óta, most is a futball dominált a kategóriában, s ahogy már jó ideje, most sem lehetett megverni a FIFA sorozat friss epizódját. Bár a tavalyi évhez képest a Pro Evolution Soccer picit közelebb araszolt az EA fociszériájához, ám esélye sem volt befogni, így a PES 2009-ben is csak a második helyet szerezte meg.
1. FIFA 10 (50%)
2. Pro Evolution Soccer 2010 (26%)
3. NBA 2K10 (17%)

Szimulátor/autóverseny
A szimulátor műfaj viszont bizonyíték arra, hogy a befutott nevek sem verhetetlenek, hiszen a korábban megszokott NFS dominancia után 2008-ban olvasóink úgy döntöttek, hogy váltanak, és a Need for Speed helyett akkor a Race Driver GRID-et tették első helyre, idén pedig ismét a Codemasters egy játékát, a DiRT 2-t választották meg győztesnek. Az pedig szintén nem szokványos, hogy az aszfalton száguldozó járgányok totális uralmát kicsit kiegyensúlyozzák a szavazatok, de mégis megtörtént: a harmadik helyre ugyanis a Tom Clancy's HAWX repült be.
1. Colin McRae: DiRT 2 (40%)
2. Need for Speed: Shift (26%)
3. Tom Clancy's HAWX (14%)

Az év pozitív meglepetése
Idén ismét feltettük a kérdést, vajon mely nevek voltak azok, amelyektől bár nem sokat vártak, mégis pozitívan csalódtak bennük olvasóink. Az FPS-es kategóriában való brillírozás után kicsit sem meglepő, hogy a Borderlands nyert, azt pedig egy szuperhős átirat követi, az X-Men Origins: Wolverine. A dobogó harmadik helyére pedig mi más futott volna be őrült vágtával, mint az EA által kiadott Mirror's Edge.
1. Borderlands (31%)
2. X-Men Origins (28%)
3. Mirror’s Edge (25%)

Az év csalódása
Sajnos minden évben akad néhány olyan játék, melyeket nagy izgalommal várnak a játékosok, hogy aztán igen mélyet csalódva töröljék a gépről a szerencsétlent. Az idei első helyezett, tehát az év csalódása "nyertese" viszont vélhetően túl nagy nevének is köszönheti a nem túl hízelgő címet. A Wolfenstein új verziója ugyanis nem lett játszhatatlanul gyenge, ám olvasóink úgy gondolhatták, hogy a Wolf névvel a négyes osztályzat is buktatást ér. Az ezt követő két cím viszont már klasszikusabb helyzetből ugrott a mélybe, mert mind a Fuelt, mind a Call of Juarez: Bound in Bloodot tömegek várták nyálcsorgatva, ám az ígéretek és trailerek adta hangulathoz képest a végeredmény soványkára sikeredett.
1. Wolfenstein (38%)
2. Fuel (22%)
3. Call of Juarez: Bound in Blood (18%)

Konzol játék
Tavaly sem szűkölködött a konzolos piac a nagy nevekben, nálunk azonban egy PC-n már bizonyított cím folytatása nyert – talán pont ezért. Az Assassin's Creed 2 koronáját pedig kicsit sem veszélyeztette a holtversenyben második helyet szerző Halo 3 és Uncharted 2: Among Thieves páros.
1. Assassin's Creed 2 (54%)
2. Uncharted 2: Among Thieves és Halo 3 (11-11%)

Legjobban várt játék
Az már biztos, hogy az idei évben sem fogunk unatkozni, legalábbis az eddigi felhozatalt elnézve. Sok olyan játék készülődik ugyanis a ringbe, melyeket vétek volna kihagyni – de mi azért kíváncsiak voltunk arra, hogy melyeket várják olvasóink a leginkább. Nos, nem meglepő módon a StarCraft II-t... Róla ugyan tavaly is szavaztattunk, ám megjelenésére azóta is várunk (most már talán nem olyan sokat). A Blizzard kultikus stratégiájának folytatásának első helyét most viszont senki sem vehette el, így ha nem is sokkal, de megelőzte a Star Wars: The Old Republic MMO-t, ahogy a Witcher második részét is.
1. StarCraft II (27%)
2. Star Wars: The Old Republic (24%)
3. The Witcher 2 (21%)

Év játéka 2009.
És akkor elérkeztünk a végére. Ahogy minden évben, a külön kategóriák után idén is kihirdetjük a magazinunk olvasói által az előző év legjobbjának választott játékot, mely nem más, mint a... Call of Duty: Modern Warfare 2. A tavalyi GTA IV-es győzelemhez képest a CoD jóval kevesebbet vert rá a mezőnyre, mert bizony a BioWare szerepjátéka, a Dragon Age: Origins igen közel került hozzá, befogni azonban nem tudta – ahogy azt sem a harmadik helyezetett sötét lovag.
1. Call of Duty: Modern Warfare 2 (23,49%)
2. Dragon Age: Origins (18,68%)
3. Batman: Arkham Asylum (9,79%)
4. Borderlands (4,45%)
5. Assassin's Creed 2 (2,85%)

A megszokott zárásul pedig ezúttal is köszönjük olvasóink szavazatait – jövőre, Veletek, ugyanitt! ■

hozzászólások (39)

Creativ3Form
Creativ3Form 2010.03.14. 13:57
Pontosan, kategóriákra volt bontva. Ott volt, hogy FPS, és 5-6 játék közül lehetett kiválasztani, hogy neked mi volt az év FPS-e. Így volt ez ez az RPG a TPS a Multiplayer és az összes kategóriával. Plusz volt egy külön szavazász az Év játéka résznek, ahol nem választani lehetett a felkínált játékok közül, hanem be kellett írni, hogy szerinted mi volt az év játéka.
Pangloss
Pangloss 2010.03.15. 09:12
Köszönöm, de ezzel tisztában voltam. A kérdésem az volt (amit nem tudok), hogy lehetséges volt-e az, hogy nem szavazok minden kategóriában, vagy mindenképpen ki kellett választani minden kategóriában egy játékot, különben egyáltalán nem lehetett elküldeni a "szavazólapot" (nem fogadta el a rendszer).

Ezt azért kérdezem, mert nem hiszem, hogy minden szavazó játszott minden játékkal, amire szavazott (csak éppen kiválasztott egy játékot az adott kategóriában).
Dark Archon
Dark Archon 2010.03.15. 10:34
Ennyire nem kell ezt komolyan venni, csak egy statisztika, s mint minden statisztika, ez sem ér sz*rt sem :)
Dino
Dino 2010.03.15. 11:09
Pangloss: Nem volt kötelező szavazni minden kategóriában.
Pangloss
Pangloss 2010.03.15. 13:00
Dino: Köszönöm a választ.

Dark Archon: Annyira azért nem veszem komolyan, csak felvetődött bennem ez a kérdés.
ajánlott olvasnivaló