New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Hacktivity 2010

Közel 1000 résztvevővel zajlott az idei hacker-konferencia.

2010.09.27. 21:05 | szerző: Viper | Egyéb

A szeptember 18-19-i hétvégén került megrendezésre a Hacktivity elnevezésű esemény a budapesti Dürer Kertben. A nemes egyszerűséggel Kelet-Közép-Európa legnagyobb hacker-konferenciájának aposztrofált rendezvény vendégelőadói közt szerepelt Bruce Schneier, akinek a nevével a régi szép egyetemi idők minden második kriptográfiai témája kezdődött, így magam is kellő kíváncsisággal tekintettem a kétnapos esemény elé.

Hacktivity 2010
Bruce Schneier

A legelső "előadóként" rögtön Bruce Schneier került a nagyterem pódiumára. Az előadó azért került idézőjelbe, mert nem nagyon készült semmiféle jól megszerkesztett expozéval. Nemes egyszerűséggel felállt a mikrofon elé, és kijelentette, hogy lehet kérdezni... Hiába, van akkora szaktekintély, hogy megtehette. Nemcsak a kriptográfusok bibliájának tekintett "Applied Cryptography" című könyv köthető az ő nevéhez, hanem számtalan gyakorlatban is alkalmazott titkosítási eljárás szerzője, szakértője. És a kérdés-felelet stílus egyáltalán nem sült el rosszul: sok érdekes témában megismerhettük véleményét, mind a szakmai mind a magánember oldaláról. Már persze akik hallották. A publikum egyik fele ugyanis, akik nem fértek be a nagyterembe, a kisterembe lettek irányítva, mondván ott is lehet követni kivetítőn, de egy jó ideig nem volt hang az elején, és a képpel is akadtak problémák.

Ezt követően kettévált a program, a nagyteremben és a kisteremben is párhuzamosan indultak az előadások illetve a workshopok. Az előbbiben többnyire soft-témák kerültek elő, köztük adatvédelemhez kapcsolódó jogi és társadalmi kérdések, míg az utóbbiban igazi hardcore bitvarázslás kezdődött. A közös mindkét frontban az volt, hogy mindenki igyekezett kellő szakmaisággal tudása legjavát prezentálni – izzadtak is a magyar-angol tolmácsok keményen. :-)
Jómagam a kisteremben maradtam, ahol elsőként egy igazságügyi-szakértő munkáját és nézőpontját ismerhettük meg az adatbiztonságról. Ismertetett eszközöket, eljárásokat illetve kiragadott eseteket a praxisából, és persze kitért a magyar állami apparátus megmosolyogtató anomáliáira a témába vágó igazságszolgáltatás terén.
Utána indult a regiszterek mélyére történő utazás, ahol kellő alapossággal került ismertetésre az "egyszerűbb", interneten is fellelhető exploit ("olyan forráskódban terjesztett vagy bináris program, adathalmaz vagy parancssorozat, amely alkalmas egy szoftver vagy hardver biztonsági résének, illetve hibájának kihasználására, így érve el a rendszer tervezője által nem várt viselkedést" – Wikipedia), majd egyre inkább belemerülve a rejtelmekbe kerültek elő az egyre nehezedő problémák, trükkök. Érdekes volt látni, hogy egy-egy viszonylag rövid programkódocska hogyan juttatta az előadót a megtámadott szoftveren keresztül teljes hozzáférést biztosító parancssorhoz egy másik számítógépen. Meg azt is, hogy milyen bárki számára elérhető eszközkészlettel és script-generáló toolokkal dolgoznak.

Hacktivity 2010
Dr. Erős Anita

A délután témái között szerepelt a social engineering (elsősorban annak jogi vonatkozásaival), hallhattunk a web 2.0-val kapcsolatos biztonsági aggályokat, a vasárnapi napon pedig további témák kerültek sorra: az IT biztonság történelméről, Oracle-adatbázisról, wifi hotspotokról és más témákról folytak a két teremben az előadások. Mindeközben különböző versenyekbe kapcsolódhattak be a konferencia résztvevői (Wargame, Capture the Flag, Hack the Vendor), a kinti színpadon elhelyezett asztaloknál pedig Mitch Altmann "hardver hacker" mutatta meg minden érdeklődőnek a forrasztás fortélyait és segített összerakni különböző kis kütyüit, mint például a tévéket kikapcsoló TV-B-Gone-t.

Szakmai tekintetben úgy gondolom, igen magas színvonalat sikerült elérnie a Hacktivity-nek, a látogatók közül feltehetőleg mindenki talált magának való előadásokat a kétnapos programban. Mint utólag a szervezőktől megtudtuk, közel 1000-en érkeztek az idei eseményre, három kontinens számos országából. A pár kisebb szervezési hiba ellenére egy jól sikerült és érdekes konferencián vehettünk részt, kíváncsian várjuk a jövő évi folytatást! ■

Hacktivity 2010
Krasznay Csaba
Hacktivity 2010Hacktivity 2010Hacktivity 2010Hacktivity 2010Hacktivity 2010Hacktivity 2010Hacktivity 2010

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló