Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

God of War Collection Volume II (PS3)

Matematikai talány, avagy az ötrészes trilógia esete.

2011.09.26. 17:30 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A GoW betűkombináció láttán a világ játékosainak túlnyomó többsége legalább két sikerszériára asszociál rögvest. A PlayStation tulajdonosok mindjárt kedvenc elborult elmeállapotú antihősüket, Kratost látják lelki szemeik előtt, az Xbox birtokosok pedig az emberiségért küzdő szuperhíró űrharcost, Marcus Fenixet. Míg a Microsoft eddigi egyik legnagyobb dobása épp a napokban bővült trilógiává, a Sony kétségkívül "legütősebb" húzócíme már tavaly azzá avanzsált a mamutcég asztali masináin. És ha már a távol-keleti gyártó kézikonzollal is büszkélkedhet, akkor arra is elkészített két epizódot a hadisten kalandjaiból, amelyek az alaptrilógia történéseit egészítik ki, mintegy áthidalva az egyes epizódok közötti – illetve előtti – nagyobb idő- és történetbeli pauzákat. Ez utóbbiak kerültek most fel egy Blu-Ray lemezre a PlayStation Classics HD sorozat legújabb darabjaként.

God of War Collection Volume II (PS3)

A God of War széria szerény véleményem szerint minden idők egyik legdurvább, legnagyszerűbb és legbrutálisabb játékszériája. Abszolút rajta van a magán top 10-es listámon, és komoly eséllyel indulna a "mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre" kezdetű, kicsit sem elcsépelt népi rigmusra adandó lehetséges válaszaim összeírásakor is. Így van ez annak ellenére, hogy sem története, sem pedig mélysége terén – finoman szólva – nem kiemelkedő alkotás. Egy dologban azonban verhetetlen: hihetetlen, egyedülálló atmoszférát teremt. Teszi ezt az első pillanattól az utolsóig tartó szélsebes akciója, egyedülálló díszlete, eddig csupán tankönyveinkből és legendáriumainkból megismert szereplői, és csak szuperlatívuszokkal illethető megvalósítása révén. Igen Bíró Úr, bevallom, elfogult vagyok, kár is volna tagadnom.

A sorozat középpontjában Kratos, Spárta egykoron legfiatalabb kapitánya áll, aki egy veszni látszó ütközet során – amolyan fausti fordulattal élve – eladja lelkét Árésznak, a háború olümposzi istenének. A drágán vett győzelem után a halhatatlanok szolgasorba vetik, és attól fogva ő lesz az istenek balkeze, míg úgy nem dönt, hogy leszolgálta már az adósságát. Ahogy azonban az már lenni szokott, a mindenhatók másképp vélekednek, és jobb ötlet híján tőrbe csalják hősünket, aki cselből elvakítva lemészárolja támadónak vélt feleségét és egyetlen kislányát. Első elkeseredésében Kratos végezni akar magával (itt indul az első epizód), ám miután Pallas Athéné segítségével ráébred az ellene elkövetett gazságra, megkezdi epikus harcát az istenek ellen. A széria ezt a bosszúhadjáratot dolgozza fel, amelynek során hősünk megismeri a sorsa hátterében álló igazi okokat, és senkinek sem kegyelmezve megöli szinte valamennyi halhatatlant, számos mitológiai alakot és jó néhány titánt is.

God of War Collection Volume II (PS3)

Ebből a hosszú, szomorú, sötét és vérgőzös meséből kaphattak most kézhez a PlayStation 3 tulajdonosok két, eleddig csupán PSP kézikonzolra megjelent epizódot. A Chains of Olympus során megismerhetjük az első rész előzményeit, és nem kisebb választás elé kerülünk, mint önkezünkkel meggyilkolt kislányunkkal való örök együttlét, avagy nemlét az Elíziumban. A Ghost of Sparta az első és a második epizód közötti nagyobb időintervallumban történteket regéli el, mintegy bezárva az egyetlen még megmaradt nagyobb lukat a történet folyamában, és egyúttal megismertetve velünk régen halottnak hitt öcsénk, Deimos kevéssé vidám történetét.

Az átdolgozott kiadást az eredeti játékok készítője, a Ready at Dawn legénysége készítette el. A kaliforniai csapat most sem tudott hibázni, mint ahogy az egy, a Naughty Dog és a Blizzard veteránjaiból alakult csapattól el is várható. A történetbe nem nyúltak bele, így az semmi újat nem tartogat az előző platformhoz képest, helyette a játékmenetet egységesítették és csiszolták a trilógiából már megszokott formára. Az irányítás a "nagytestvérekével" abszolút megegyezően egyszerű, és a DualShock 3 támogatásnak köszönhetően időnként "megrázó" is. Szerencsére a széria által 2005-ben bevezetett villámgyors reakciót (és gombhasználatot) kívánó, moziszerű akciórészek ismét rendesen megdolgoztatják a reflexeinket, ellentétben a harmadik résszel, amely e téren szerintem kicsit könnyűre, túlontúl "türelmesre" sikerült. A megvalósítás legszembetűnőbb újítása az élsimított, immáron 720p felbontásban pompázó grafika, amelyet a megfelelő képi megjelenítő eszközökön akár három dimenzióban is élvezhetünk. A legfeltűnőbb ezzel kapcsolatban talán a két játék kiadása között eltelt idő. Számomra a PlayStation Portable kicsit mindig egy hordozható PlayStation 2 masina volt, annak megfelelő grafikai képességekkel. Szó se róla, gyönyörű renderelt videókat készítettek némely, többségükben japán grafikusok egyik-másik programhoz, de játék közben rendre leginkább a ma már kissé élemedett 16-bites konzolok képi világa tárult elénk.

God of War Collection Volume II (PS3)

A 2008 márciusában kiadott Chains of Olympus gyakorlatilag ugyanezt az érzést idézi fel. Félreértés ne essék, nem "csúnyább" a játék az előző gyűjteményes korongon kiadott első két résznél, de – élsimítás ide, vagy oda – azokhoz hasonlóan ez is leginkább egy HD minőségű "oldtimernek" tűnik. Más a helyzet a 2010 novemberében piacra került Ghost of Sparta esetében, amely a mai napig kiadott legutolsó epizód. Ahogy előtte a harmadik rész esetében a PS3-ból, úgy itt a PSP-ből hozott ki a lehető legtöbbet a készítő csapat, mintegy demonstrálva általuk a masinákban rejlő potenciált. És ami a hordozható képernyőn szemkápráztató volt, az a nagy televízión még ha nem is áll-leszakítóan bődületes, de abszolút megállja a helyét. Egyszóval szinte ordít a két játék elkészítése között eltelt bő két és fél esztendő során a készítők által felszedett "tapasztalati többlet" a képernyőnkről. Hangok és zene terén a korong hozza a megszokott God of War életérzést, vagyis az akusztika is kellően baljós és sötét, a szinkron pedig ismét zseniális.

Többszemélyes, vagy kooperációs játékmód ezúttal sem került be a programokba, de a főhős magányosságával a csurgásig átitatott God of War esetében ez gyakorlatilag elképzelhetetlen is volna. Helyette gyűjthetjük a trófeákat szép számmal, amely szintén a gyűjteményes kiadás újításainak sorát bővíti.

God of War Collection Volume II (PS3)

Elég nehezen találom a záró szavakat egy olyan játékgyűjteménnyel kapcsolatban, amely egyik legkedvesebb sorozatom két epizódjának átszerkesztett, "nagyosított" változatát tartalmazza. A grafika esetleges hiányosságai nem szolgáltatnak elég okot a morgásra, ráadásul a 3D-s megjelenítés némiképpen ellensúlyozza is az esetlegesen fellépő szájhúzási kényszert. Talán a játékok rövidsége adhat némi okot fejcsóválásra, de ha hozzávesszük, hogy az összesen négy különböző nehézségi fokozaton való többszöri végigjátszás gyakorlatilag garantált a kiváló hangulat miatt, akkor már ez sem tűnik vészes problémának. Áh, nem is mondok semmit, hiszen ez az a játék, amely nemhogy saját magát, de még a platformot is képes eladni, amire készült. Inkább örvendezek magamban, hogy végre teljes a sorozat, amely immáron az első perctől az utolsóig végigjátszható nagy képernyőn, színesen-szagosan, kedvenc karosszékünkből. Ülök is vissza rögtön! ■

God of War Collection Volume II (PS3)God of War Collection Volume II (PS3)God of War Collection Volume II (PS3)God of War Collection Volume II (PS3)God of War Collection Volume II (PS3)God of War Collection Volume II (PS3)God of War Collection Volume II (PS3)God of War Collection Volume II (PS3)

értékelés

God of War Collection Volume II (PS3)

God of War Collection Volume II (PS3)
Pozitívumok
  • Sokan vannak (sztori, hangulat, megvalósítás, 3D...)
Negatívumok
  • ...alig vannak (kissé élemedett képi világ, rövidke játékok)
9,0
grafika 7
hangok 10
játszhatóság 10
hangulat 10

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló