Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Hard Reset

Kipróbáltuk a lengyelek cyberpunk lövöldéjét.

2011.10.12. 10:00 | szerző: Phoenix | Ismertető/teszt

A lengyel illetőségű, korábbi The Witcher és Bulletstorm fejlesztőket is foglalkoztató Flying Wild Hog úgy döntött, hogy a cyberpunk műfaját veszi alapul FPS játékához. A Hard Reset pedig nem egy szövevényes sztorival alátámasztott játék lett: itt leginkább mindenre lőni kell, ami mozog. Sőt, arra is, ami nem, merthogy egyrészt ezeknek a lengyeleknek valamiért mániája az "environmental kill" vagyis ellenfelek likvidálása különféle pályaelemek segítségével, mint például elektromos kisüléseket produkáló terminálok, másrészt sok titkos pályarészt egy-egy fal benzineshordók általi kirobbantásával lehet elérni. Harmadrészt meg csak úgy simán vicces minden utunkba kerülő autót rommá lőni, de ezt ugye igazából nem kell magyaráznom :-).

Hard Reset

A "mész oszt' lősz" stílus teljes mértékben "letisztult" formájában jelentkezik a játékban, gyakorlatilag figyelmen kívül hagyva a stílus majd' 20 évnyi evolúcióját. Tulajdonképpen még újratöltés meg guggolás sincs. (Ez utóbbi mondjuk néha tud vicces szituációkat okozni...) Van kétféle lőszerünk a két (!) fegyverünkhöz, amit addig szórhatunk, amíg nullára nem ér a számláló. Ilyenkor jobb esetben még válthatunk a másikra... A fegyver túlmelegedés is csak egy kis grafikai nyalánkság, valójában nem jelent semmit. A két fegyver kevésnek hangozhat elsőre, bár tény, ennyi van. De ezekre a játék folyamán felvett kreditekből fejlesztéseket vehetünk, így lesz a géppuskánkból shotgun, gránátvető, rakétavető és aknatelepítő, a plazmafegyverből meg shock blaster, railgun, electric mortar és smart gun egyszerre. Így végül aztán tulajdonképpen tíz fegyver lesz nálunk. A fejlesztések aztán tovább fejleszthetők, a railgun is sokkal viccesebb a játékban, mint amilyennek hangzik, lehet ugyanis falon átlátó célzókészüléket venni rá.

Hard Reset

A kezelés pofonegyszerű és magától értetődő, két okból. Az egyik a fentebb vázolt egyszerűsítések, a másik pedig az, hogy a játék PC-exkluzív, vagyis nincs mindenféle konzolos nyavajákkal megfertőzve. Az egyetlen, ami kicsit mégis konzolszagú, az a checkpoint alapú állásmentés. Ami amúgy nem baj, ha van, de egy PC-exkluzív játékból kihagyni a gyorsmentést elég nagy felelőtlenség. Pláne egy ilyenből, amelyben elég hirtelen meg lehet halni változatos módokon, mint például robbanó objektumok láncreakciójától, vagy akár csak egyetlen rossz irányba repülő gázpalacktól, kedvencem pedig, amikor a hirtelen ránk törő ellenfelekkel szemben nem a megfelelő fegyver van előkészítve és nem sikerül idejében váltani.

Hard Reset

A játék során találunk automatákat, amelyekben fegyvereink és önmagunk fejlesztéseit vehetjük meg. Az első ránézésre ijesztőnek tűnő rendszer valójában igen jól áttekinthető, könnyen tájékozódhatunk a fejlesztések között. Pénzként a NANO kapszulákban lévő, narancssárgán izzó nyersanyag funkcionál, ezeket a pályákon elszórva találhatjuk. Nyilván kisebb mennyiségeket könnyen elérhető helyeken találunk, nagyobbakat pedig elég jól elrejtve, plusz egy kis ráadást kapunk a kilőtt ellenfelekért. A játék egyik legjobb eleme a fegyverek fejlesztgetése, tehát érdemes több időt ráfordítani a rejtekhelyek keresésére. (Véleményem szerint célszerű a fejlesztésekből a NANO-detektort az elsők között megvenni.) Már csak azért is fontosak a fejlesztések, mert ha ezzel lemaradunk, egyre több és egyre kellemetlenebb meglepetés vár ránk. Összességében nem mondanám nehéznek a játékot, de egy-egy bossfight meg tud viccelni minket, ha nincs nálunk valami ütősebb fegyver.

Hard Reset

A grafikával kapcsolatban – például a modellek részletességét nézve – az lehet az ember első benyomása, hogy ezt bizony nem vitték túlzásba. Aztán ha úgy egy kicsit jobban belegondolunk, hogy mennyi mindent lehet apró darabokra robbantani, akkor rájövünk, hogy jól van ez így. (Elég sok achievement is kapcsolódik ehhez, mint például a vandál, 5000 rombolható objektum megsemmisítéséért.) Összességében tekintve azonban egy nagyon "kellemes" cyberpunk világ képe tárul elénk. Már amennyire egy ilyen világ kellemes tud lenni... Igaz, a Hard Resetből nem az a klasszikus nagyon komor hangulat árad, mindent inkább egy kicsit viccesre vettek. Elég, ha a hemzsegő apró robotocskákra gondolok, akik tulajdonképpen aranyosak, azt leszámítva, hogy egy körfűrész van az "arcuk" helyén és meg akarnak ölni. A nagyobbak is viccesek gorillaszerű alkatukkal, és akkor azt még nem is említettem, hogy a railgun röntgentávcsövével a robotoknak a "csontvázát" látjuk. Szóval már csak magáért a látványért meg a feelingért érdemes felfedezni a pályák minden zegét-zugát, ha nem is az elrejtett NANO-kreditekért.

Hard Reset

Úgy vélem, fontos, hogy a helyén tudjuk kezelni ezt a játékot. Elmerülünk a látványosan összerakott cyberpunk világban, megyünk előre, apránként fejlesztjük a felszerelést és a legváltozatosabb módokon aprítjuk a ránk törő kisebb-nagyobb robotokat. Tulajdonképpen non-stop mészárlás, csak vér nélkül. A Hard Reset ezt tudja, de ezt üzembiztosan – aki erre vágyik, remekül fog szórakozni vele. A Steamen ráadásul egész barátságos áron szerezhető be. ■

Hard Reset
Hard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard ResetHard Reset

értékelés

Hard Reset

Pozitívumok
  • Szépen összerakott cyberpunk világ
  • Ötletes fegyverfejlesztések
Negatívumok
  • Gyenge sztori
  • Nincs mentés
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 7
Hard Reset
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Hard Reset

hozzászólások (6)

rootshaper
rootshaper 2011.10.12. 15:11
örömmel látom, hogy milyen objektív kritikát kapott itt a játék. sok helyen lehurrogták, pont azért, ami a lényege lenne, és amit te is megjegyeztél, hogy a 20 éves FPS evolúciót figyelmen kívül hagyva visz minket egy őrült retró utazásra. jó kis game, mindenkinek csak ajánlani tudom. ja és remek cikk, ha eddig nem ez jött volna le :)
LordMatteo
LordMatteo 2011.10.12. 21:31
Tehát ugyanaz mint a Bulletstorm. Ami jó. :)
Dark Archon
Dark Archon 2011.10.18. 16:19
Ha akciós lesz, én is befizetek rá. Kár, hogy egymást nem lehet gyepálni... egy mezei deathmatch elfért volna benne.
Skorpio90
Skorpio90 2011.10.18. 16:27
Arra ott a FlatOut/Crashday :P
Dark Archon
Dark Archon 2013.01.25. 08:41
A nagy karácsonyi leárazásnál én is megvettem, de így utólag örülök, hogy csak 3,47€-t költöttem rá. Pedig kipróbáltam a demót, többször is végigjátszottam, nagyon tetszett. De ott nem tűntek fel a bosszantó kreténségek, amik végig jellemzik a játékot és erősen rontják az élvezhetőséget: a marha gyorsan neked rontó ellenfelek, amire a rossz fegyverváltási megoldás miatt reagálni sincs időd; a fedezék komplett hiánya: bárhova megyek, valami mindig eltalál. S normálon is piszok nehéz ezek miatt, de most már nem kezdem el megint.

Az ilyen "noname" FPS-ek közül nálam még mindig az Alpha Prime viszi a pálmát.
ajánlott olvasnivaló