Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Steam Mobile

Gabe Newell világuralmi terveinek újabb állomása.

2012.02.10. 08:38 | szerző: Sityi | Egyéb

Majdnem kilenc éve van velünk a Steam, és azt hiszem, megalapozottan jelenthetem ki, hogy a PC-s játékkultúra részévé vált. Nemcsak a játékfejlesztők és -kiadók érdekeit szolgálja relatíve problémamentes és transzparens DRM-megoldásával valamint a kicsi független stúdióknak egy remek piacteret nyújtva, de a játékosok számára is rengeteg szolgáltatást nyújt. Hangos csevegés akár játék közben, képernyőmentés, szerverkereső, achievementek, kifejezetten játékos közösségi funkciók, csalásvédelem – és persze az elmaradhatatlan napi, hétközepi, hétvégi és ünnepi akciók, amikor jelentős kedvezménnyel vásárolhatunk nyakra-főre.

Steam Mobile

Igen ám, de mi van akkor, ha az egyszeri gamer tulajdonképp a Steamen éli a szociális életét, de nem tud mindig a PC-je közelében lenni? Nos, a Steam Mobile app erre kínál megoldást, így már akár a munkahelyen vagy az iskolában, egyetemen is állandóan online lehetünk, amennyiben iOS vagy Android készülékkel rendelkezünk. Természetesen nem szabad azt várnunk, hogy a mobilos alkalmazás minden olyat tudni fog, amit az asztali változat. Lehet cseverészni szöveges úton, működnek az alap közösségi funkciók, illetve lehet bámészkodni és vásárolni a boltban – mindezt mobil kijelzőkre optimalizált felületen, pár napja már magyarul is. Az általam használt meglehetősen egyszerűcske Samsung Galaxy 3-mal is zökkenőmentesen fut a kicsike, kérésre szépen betelepszik a felső állapotsorba, így biztosítva a folyamatos online jelenlétet.

Steam Mobile

A mobil app megjelenése ugyanakkor némiképp elgondolkodtatott. A Steam ma már ugyanis nemcsak a windowsos PC-ken van jelen, hanem lassan két éve az asztali Apple gépeken is, ugyanolyan funkcionalitással – sőt, ekkor debütált a PC-Mac cross-platform multiplayer módja is a SteamWorksnek. A Portal 2 PS3 verziója szintén SteamWorks támogatást élvez, ugyanúgy lehetővé téve a különböző platformok közötti többjátékos módot. Xbox360 esetén elvileg ez majd a Counter-Strike: Global Offensive-ben kerül bemutatásra.

Steam Mobile

És hogy mi a jövő? A Valve a SteamWorks oldalán tett egy rejtélyes utalást az úgynevezett Big Picture tervéről. Ebben arról van szó, hogy a Steam jön a nappali (vagy a ház) legnagyobb képernyőjére, így a fotelben kényelmesen hátradőlve egy kontrollerrel a kezünkben tudjuk élvezni kedvenc játékainkat – a fejlesztőknek csupán annyi a dolguk, hogy a termékeiket felvértezzék gamepad támogatással. Újabb szereplő a felhőalapú játékszolgáltatók körében az OnLive és a Gaikai után? És ha tényleg a felhők között játszhatunk, akkor már nem lehetséges véletlenül az is, hogy a legkisebb képernyőn is szórakozhassunk ugyanígy, azaz az okostelefonjainkon? És mi van akkor, ha ez az új mobil kliens esetleg ennek az előszele? Idővel meglátjuk. Csak nehéz türelmesnek maradni... ■

Steam Mobile
Steam MobileSteam MobileSteam MobileSteam MobileSteam MobileSteam MobileSteam MobileSteam Mobile

hozzászólások (6)

Sityi
Sityi 2012.02.11. 11:33
Ez csupán az én találgatásom, de szerintem ha a Big Picture mód tényxleg megvalósul, onnantól csupán egy kis lépés az, hogy az OnLive mintájára mobilon is lehessen játszani.
Z-Master
Z-Master 2012.02.11. 14:58
Hol lehet átállítani a nyelvet?
Sityi
Sityi 2012.02.11. 15:40
Én magyar nyelvűre állítottam a telefonom, szerintem onnan veszi a nyelvi beállítást is. A legelső verzió még csak angol volt, aztán egy update után hirtelen magyar lett - de én nem piszkáltam semmit (és ahogy nézem, nem is igazán lehet másként nyelvet beállítani).
Z-Master
Z-Master 2012.02.11. 16:33
hmm pedig nekem alapból magyar nyelven volt/van a telcsi. Update meg nem jött nekem tudtommal. hmmm :-|
Yourmom
Yourmom 2012.02.11. 18:28
Ez egy kicsit off kerdes lessz, de komolyan mondom, akarhogy iroma googleba nem talalok ra valaszt. Probalok jatszani a gaikain, De valami rettentoen szaggat, pedig a kornyekemen van a legtobb szerveruk, es 30mb gyors az internetem, szerintem nem kene ennyire szaggatnia, vagy megis?
ajánlott olvasnivaló