Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Battle Academy for iPad

Átkerült iPadre a PC-n már megismert taktikai háborús játék.

2012.03.20. 09:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Először akkor dobbant nagyot a szívem, amikor megláttam a hírt, hogy megjelent iPadre a Battle Academy. Egyrészt, mert PC-n nagyon élvezem ezt a játékot, másrészt, mert már régóta kerestem erre a platformra valami komolyabb taktikai háborús játékot. Másodszor akkor dobbant egy nagyot, amikor a bemutatkozó videóban feltűnt az ajánlások között az oldalunkon megjelent cikkemből egy idézet. Harmadszorra pedig akkor kezdett kalapálni a szívbillentyűm, amikor megláttam az árát is, amely iPades játékhoz képest elég magas (19,99 dollárba kerül az alapjáték, a kiegészítőkért pedig további 10-10 dolcsit kell fizetni).
De úgy vélem, ez a játék megéri még ezt az összeget is, mivel tényleg ez az a kategória, amely tökéletesen illik egy tablethez. Már eleve alkalmi háborús játéknak neveztem a Battle Academyt korábbi cikkemben is, mivel nem egy órákig gondolkodós, hiper-valósághű játék, hanem olyan, ahol taktikai döntéseket kell hoznunk, valóságból vett törvényszerűségek alapján, mégis sokkal egyszerűbb minden lépés. Így akár csak tíz percre is érdemes előkapni és harcolni a II. világháború nyugati hadszínterein, ahogy én játszogatok vele a villamoson, munkába menet.

Battle Academy for iPad

És ez az az élmény, amire egyetemista korom óta vágyom, amikor is a Civilization-őrület tizedelte a hallgatókat világszerte, így engem is. Miközben sok budapestihez hasonlóan a fél napomat a tömegközlekedésen töltöttem, logikusan következett a megoldás, hogy ezt a holtidőt kéne játékra felhasználni. Csakhogy akkoriban egy egyetemista nem is álmodhatott laptopról, és ha mégis volt neki, akkor azt igen nehézkes és lassú lett volna elővenni a buszon vagy a metrón. Ráadásul a Civilization se az a játék, amit tíz percig lehetne játszani.
De most már megállhatunk, mert itt van a Kánaán: a tablet az a platform, amelyet kb. 5 másodperc alatt elő lehet kapni és üzemkésszé tenni. Állva is lehet rajta játszani, nem kell hozzá egér vagy egyéb külső kütyü és nem bootol percekig. A gond csak a jó – és a célnak ideális – játék megkeresése volt. Én elég finnyás vagyok ezen a téren, és egy Angry Birds vagy Cut the Rope nem nagyon éri el az ingerküszöbömet, de mégis valami könnyen kezelhető taktikai játékra vágytam, ami azért a fentieknél összetettebb. Találtam is párat, de egyik se győzött meg teljesen.

Ezzel párhuzamosan pedig már korábban is gondoltam arra, hogy a Battle Academy egy komolyabb PC-n kimeríti az ágyúval verébre kategóriát. Azaz ha már izzik a 450 wattos táp, akkor valami sokkal komolyabb, összetettebb és látványosabb játék is futhatna rajta. Így aztán a fentebb említett szívdobbanás tényleg elég hangosra sikerült, amikor meghallottam az örömteli hírt, hogy minden vágyam teljesült egyetlen alkalmazásban, a Battle Academy for iPadben. A kérdés már csak az volt, mennyire sikerült jól a portolás.

Battle Academy for iPad

A válasz pedig az, hogy megdöbbentően jól. Ugyanazt a minőséget kapjuk, mint PC-n (ebből is látszik, hogy mennyire nem használta ki szegény vasamat), mind grafikában, mind gördülékenységben. Ami még fontos kérdés volt, az az irányítás, hisz PC-n ott az egér és legalább két gombja. Nos, ez elsőre tényleg furcsa volt, bár a kétujjas forgatást és nagyítást azonnal megszerettem. Viszont a duplaérintéses egységkijelölést kicsit nehézkesen szokom meg. Illetve az akciók választása is csak másodjára valósul meg (az első csak megmutatja, mi lenne az), ami szintén furcsa, és néha még sikerül emiatt hibás parancsot adnom. De egyrészt nekem vastag, virsli ujjam van, amely más érintőképernyős játékokban sem kimondott előny, másrészt már most sokkal jobban megy, mint telepítés után, tehát ebbe is bele lehet jönni.

A Battlefield Academy tehát pont az a játék, amely iPadre ideális, ha az ember más platformokon is inkább a realisztikus, taktikai háborús játékokat kedveli és elege van a zombis programokból. A grafikája ugyanaz a PC-ről már megszokott, bohókás, torzított méretarányú (összenyomott tankok, nagyfejű katonák) látvány, amelyet a küldetések elején képregényben előadott bevezető tesz még élvezetesebbé. A játékmenet pedig pontosan az: hogyan tudjuk az adott csatában gyengeségeinket is előnnyé formálni és erősségeinket még jobban hasznosítani. ■

Battle Academy for iPad
Battle Academy for iPadBattle Academy for iPadBattle Academy for iPad

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló