25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Starhawk (PS3)

A Warhawk felturbózott utódja igazi multi-paradicsom a PS3 tulajoknak.

Írta: Toki (pcdome)

A Warhawk névre keresztelt akciójáték először a '90-es évek közepén bukkant fel a piacon, de a pozitív fogadtatás ellenére bő tíz évet kellett várni a franchise újabb epizódjára. 2007-ben készült el az újabb Warhawk, amelyben a játékmenet már alapos átalakuláson esett keresztül. A PS3-exkluzív cucc egy többjátékos módra koncentráló TPS akciójáték volt, amely meglehetősen erős hangsúlyt fektetett a földi és légi csatákra is. A program viszont közel sem volt tökéletes, hiszen a szegényes grafika mellett az egyjátékos mód hiánya sem vált javára. Öt év elteltével viszont megérkezett a Starhawk című, nagyon közeli rokon, amely a Warhawkot jegyző Incognito Entertainment egyik utódjának tekinthető LightBox Interactive műhelyében állt össze.

Starhawk (PS3)

A Starhawk képeben a Warhawk szellemi folytatása érkezett meg, amely nagyon erős, online kooperatív módban is teljesíthető kampányt vonultat fel. A történet egy nagyon értékes, új energiahordozó köré épül, amelyet a kolonizáló emberek és az idegen lények is szeretnének a sajátjuknak tudni. A sztori egészen a távoli jövőbe visz minket: egy hatalmas energiával rendelkező bolygón járunk, ahol a különös erővel érintkező emberek megfertőződnek és ők lesznek a kitaszítottak. Mi szintén egy fertőzött személyében játszhatunk majd, méghozzá Emmett Gravesként kell boldogulnunk az említett világban. Ebből a szituációból persze megannyi konfliktus kerekedik a földön, a levegőben és az űrben egyaránt. Jó adag sci-fi és western elem keveredik a szemünk láttára, amelyek együttes hatása páratlan hangulatot kölcsönöz a vele eltöltött óráknak. Ráadásul nagyon könnyen felvehető a játék ritmusa, hiszen minden roppant mód kézre áll. A program egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell hosszú időt eltöltenünk a gyakorlással, szinte azonnal belevethetjük magunkat az akció közepébe.

Akcióból pedig lesz bőven, de a gépágyúzás mellett óriási szerepet kapott a stratégia fontossága is. Az úgynevezett Build and Battle játékmenet során rengetegszer kell a rift nevű energiamennyiségünk után nyúlni, hogy abból különféle objektumokat építsünk fel mindössze néhány másodperc alatt. Értsük ez alatt az egyszerűbb járműveket (terepjáró, repülő), vagy a már komolyabb "áldozatot" igénylő tankokat, űrhajókat. De ugyanígy nekünk kell felhúznunk az épületeket, védelmi rendszereket, fegyvereket is. Elsőre kissé kuszának és túl értelmezhetetlennek tűnt, hogy mi és hogyan áll össze ebben a világban, de nagyon gyorsan hozzá lehet szokni ezekhez a gyors megoldásokhoz.

Az online multiplayer szekcióban a szokásos módok kaptak helyet, így a klasszikus és csapatalapú deathmatch, a capture the flag, illetve a területfoglalós lehetőségek. Mindezeket hatalmas pályákon teljesíthetjük ki, ahol akár 32 játékos is kényelmesen elfér (csak nehogy gyalog induljunk útnak). Nagyon élvezetes multi pillanatoknak lehetünk részesei, köszönhetően leginkább az űrbéli pályáknak, ahol járműveinket látványos manőverekkel tudjuk csatába küldeni. A különféle meccsekhez való csatlakozás egészen gördülékenyen megy végbe, a szerverek nem adják meg magukat, így negatív élményekkel ezen a téren biztosan nem szembesülhetünk. Az már más kérdés, hogy a maximálisnak kijelölt 32 főt nekem egyetlen online csata során sem sikerült kiélvezni, ami persze az idő előrehaladtával várhatóan változni fog.

Starhawk (PS3)

A játékot nagyon szép grafikával vértezték fel, amely bőven átlag feletti látványt nyújt elejétől a végéig. Ami viszont a legjobban magával ragadott, az a filmszerű zenei aláfestés. Igazán epikus és magával ragadó dallamok kísérik végig utunkat, vagy éppen összecsapásainkat. Ahogy fentebb már említettem, az irányítás is könnyen elsajátítható, egyedül a ritka mentések tudtak felbosszantani. Ha egy-egy pályát elbukunk, akkor checkpoint ide vagy oda, a játék olykor visszaküld minket az elejére. Ez viszont nem mindig volt egységes, így azt hiszem, egy patch biztosan várható ennek javítására.

A Starhawk hatalmas meglepetést okozott számomra, és mindezt csakis pozitív irányba. Habár a kampány mód meglehetősen rövid, a co-op bőséges ideig leköti a játékost. A multi ráadásul komoly kihívásokat tartogat, ahol jól bejáratott csapatok tagjaként van leginkább esélyünk a túlélésre. Ha kasszát nem is fog robbantani ez a játék, mindenképpen ott a helye 2012. legjobb PlayStation 3-as kiadványai között.

A Starhawk kizárólag PlayStation 3 konzolra jelent meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
  • Remek kampány
  • Tartalmas co-op
  • Gördülékeny multi
  • Nagyszerű zene és látvány
Negatívumok
  • Viszonylag rövid egyszemélyes rész
  • Ritka mentések

További képek

  • Starhawk (PS3)
  • Starhawk (PS3)
  • Starhawk (PS3)
  • Starhawk (PS3)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!