Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Szét*** az ideg

11083 levél
Válasz 22.09.22. 11:23 #4166
Dark Archon
Szerintem a munkapiaci helyzet ahhoz képest most elég jó, hiszen kell az ember. Nyilván területe válogatja. Engem rúgtak már ki, 5 hónapig nem volt munkám, de túléltük. Sőt, tök király volt, legjobb nyaram volt mostanában. Persze pár hónap után azért kezdtem aggódni, hogy nem vesznek fel sehova.

Mi épp tavaly bontattuk le egyébként a cserépkályhát. Mondjuk sz@r is volt, nem egyszer telefüstölte a szobát, egyszer a CO jelző is jelzett. Ha minden kötél szakad, bármikor lehet venni egy öntöttvas kályhát, a kéményét meg kidugom a falon, azt' kész. Vagy elektromos radiátort.

Másoknak meg máshogy kell megoldaniuk a problémájukat. Mi például jó eséllyel már egyetlen fizetésből kell boldoguljunk.
Dark Archon | i5-8600 - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN
21519 levél
Válasz 22.09.21. 17:37 #4165
Pyrogate
Persze, mindent túl lehet élni, így végül minden helyreáll, de biztosan lesz visszaesés. 2008as válság is azért eléggé megfogta a világot. Szerintem nagyon sok embert el fognak bocsájtani, és a fizetésed sem fog nőni - sőt. Tehát bizonyítottan mindenki rosszabbul fog élni. Persze pánikolni azért nem kell, de extrém esetben azért tényleg durva krízisek is lehetnek. Pl. hol gyűjt be az, akinek nincs kályhája? Egy sima társasházban hogyan élnek az emberek, ha elavult szar a fűtési rendszere?
Szerintem kár abból kiindulni, hogy Neked nem változik semmi. Nekem se nagyon fog (illetve de, mert a munkapiaci helyzet azért tartogathat meglepetéseket). Maximum közvetetten, hogy minden bezár télre. Nyilván azt túléljük, ha kirúgnak és nem lesz munka, azt nehezebben

Nekünk a babaúszás nagyon bejött. 2 éves a gyerek és többször is csúszott meg a 20 centis vízben is, ami után konkrétan elmerült. Babaúszás előtt óriási sírás volt, nem mert a víz közelébe sem menni, rengeteg nyelt, stb. Azóta ha ilyen volt, felkelt és ment tovább. Sokkal jobban is szereti a vizet. Ráadásul nagyon játékos feladat, nem konrkét úszást tanulnak, hanem az elmerülést. Szerintem nagyon hasznos, ha kb. 4 évesen megtanul úszni, az is jó lesz, mert adott esetben 2 gyerekre már nehezebb lenne figyelni. Emellett szereti is.
Betegséget még soha nem kapott el ott. A klórtól sem lett baja.
Szenvedély nélkül a foci halott.
11083 levél
Válasz 22.09.21. 11:30 #4164
Dark Archon
Ugyan, újra és újra ugyanaz a forgatókönyv évtizedek óta, csak a kommunikáció fejlődése miatt most túl sok infó zúdul az emberre. Előbb-utóbb beáll a rend, mint mindig. Üzletek, vállalkozások mindig is szűntek meg, indultak újak.

Jobb lett volna, ha fokozatosan drágul a rezsi 10 év alatt? Minden bizonnyal. Viszont úgy is fel lehet fogni, hogy a befizetett adód minimális részét legalább rád fordították, nem elverték. Hát, ennek most vége.

Mondjuk minket (még) nem érint. 75nm-es egyszintes családi házunk van, hárman vagyunk. Kb. 80%-át használjuk ki mind az áram, mind a gázkeretnek. Mondja egyik kollégám is, hogy nekik 200.000Ft lesz az áram. Én nem tudom, az ilyenek részecskegyorsítót üzemeltetnek, vagy mi a fenét csinálnak, de egy normál háztartás azért belefér a keretbe.

Egyébként a babaúszással úgy van a háziorvosunk, hogy minek? Egyetértek vele. Maga az uszoda egy fertő, vagy, ha nem, akkor agyon van klórozva. Nyáron a medencében (klórmentes, oxigénes fertőtlenítőt használva) szépen elpancsolt Emma (4), de 6 éves kora előtt feleslegesnek tartom úszni tanítani.

LM: nem az öngyilkosságok száma lesz kiugró szerintem, hanem inkább a szénmonoxid-mérgezésé.
Dark Archon | i5-8600 - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN
53266 levél
Válasz 22.09.20. 22:45 #4163
Barthezz
Ah igy mar ertem. En hetkoznapokon jarok a MOM-ba, ha meg megyek vasarnap, akkor delutan a strand miatt. Amikor meg nincs strandido, akkor hetvegen a Sun Palace-ba jarok, mert az otthonrol kocsival sokkal kozelebb van (es meg parkolast sem kell fizetni olyankor). Hetkoznap viszont kozelebb van a MOM a munkahelyemhez, ha pedig HO-zok (amit sajnos elvetve engednek mar csak), akkor megyek hetkoznap is a Sunba.

En amugy most nem vagyok annyira borulato, persze a hideg iroda es lakas miatt parazom egy kicsit, az elmult par nap brutal hideg volt otthon, igaz, ez most fuggetlen a gazhelyzettol, szeptemberben sose volt tavfutes. Azt mondjak, Oroszorszag par honapig tudja ezt eljatszani, utana muszaj lesz folytatnia a gazszallitast es akkor normalizalodik az ar. Mashova nem tudja eladni. Amugy meg most szukseges egy nagy recesszio, ez a fektelen tulfogyasztas fenntarthatatlan. Az elelmiszerek brutal aremelkedese zavar inkabb engem, 1 szemelyes tavhos haztartaskent a rezsiemelkedes kozvetlenul nem erint. Osszel kicsereltetem a semennyire nem szigetelo bejarati ajtot, azzal elvileg nyerek par fokot.

Amugy Friderikusz podcastet erdemes nezni, ott sokat foglalkoznak ezekkel a temakkal eleg szakszeruen. Az kevesbe optimista, de en most tenyleg ugy vagyok vele, hogy a covidbol is kijottunk, barmennyire is szar es remenytelen volt a helyzet es szemely szerint ossze is omlottam akkor, szoval ebbol is ki fogunk jonni. Aztan persze telen, ha mar tapasztalom az egesz helyzetet, lehet mast fogok mondani.

Az ekezetek hianyaert sry, csak most kulfoldon vagyok es telefonrol irok. (Igen, otthagytam matol egy hetre azt a hideg fos idot es most nyaralok, persze veletlenul jott igy ki, honapok ota le volt foglalva az ut.)
21519 levél
Válasz 22.09.20. 20:25 #4162
Pyrogate
Igen, és a java még most jön.

Szerintem amúgy egy telet még kibír Európa, de jövőre vége lesz mindennek, ha ez így folytatódik.
Szenvedély nélkül a foci halott.
29131 levél
Válasz 22.09.20. 13:38 #4161
LordMatteo
Covid alatt volt mozgástér - elképesztő mértékben fejlődött a kiszállítás és futárkodás, a home office és a távmunka-programok.

Most üzletek mennek tönkre, magánemberek fognak teljesen fizetésképtelenné válni. Nyilván mint minden válság, ez is a fejlődést fogja elősegíteni hosszútávon, de rövidtávon ez olyan súlyos válság lesz, amibe szerintem még az évek óta tagadásban élő hazai szakmák (rendőrség, KSH, kórházak, stb) sem fogja tudni tagadni, hogy itt mennyi öngyilkos stb lesz. A Covid kezelésére voltak eszközök is valamennyi, ezt most szintén nem látom se állami, se önkormányzati, se versenyszféra szinten.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
21519 levél
Válasz 22.09.20. 11:55 #4160
Pyrogate
Nekem a covid fixebbnek tűnt, azt ugyan nem tudtuk, hogy meddig, de abban az időszakban legalább tuti volt. Most meg senki nem tud semmit. Egy étteremnél nem a fűtés lesz a fő gond, hanem az összes rezsi emelkedése (ha gáztűzhely van, vagy kemence, akkor szopás). De az áram is nő, és nem kétszeres ajánlatokat kapnak a cégek sajnos.

Ami szar még, hogy a medencéket legtöbb esetben gázzal fűtik, néha hőszivattyúval (áram). Így viszont nem az a lényeg, hogy lesz-e fűtés az épületben. Tehát egy hotel wellnesét is inkább bezárják, a magán uszodákat is, mert 7-8x-os árat nem tudnak kitermelni. De ez még elég bizonytalan. Amíg van szerződésük, bírják, de hogy utána mi lesz, ki marad talpon?

A termál fog csak maradni szerintem, mert annak saját hőforrása van, de az 14 év alatt nem egészséges.

Vasárnap szoktunk járni, vagy 10, vagy 4re, de csak tanmedencébe, ráadásul annak külön öltözője van.
Szenvedély nélkül a foci halott.
53266 levél
Válasz 22.09.20. 06:30 #4159
Barthezz
A COVID alatt is elég nagy volt a bizonytalanság, havonta döntöttek a korlátozások újabb és újabb hosszabbításáról és senki nem tudta, mikor lesz vége. Ha tovább tartott volna a COVID-helyzet, ugyanúgy tönkrement volna minden. Most legalább tervezhető a dolog, a fűtési szezon, ami para, szóval azok a vállalkozások tudnak talpon maradni, akik át tudnak állni téli-nyári üzemmódra. Igazából a COVID ennek a szar helyzetnek a főpróbája volt, télen ugyanúgy bezár szinte minden, mint akkor. Ami még fontos, hogy az áram árát végre leválasszák a gázéról, mert ez a feltétele legalább a nyári működésnek.

Uszodákra visszatérve: Én a Sun Palace-ba szoktam még járni, a COVID 2. hullámában oda tudtam járni versenyengedéllyel és az első hullámban is ők végig nyitva tartottak (csak nem tudtam akkor még róla). Kérdés persze, hogy nyitva tudnak-e maradni a télen, mert ők ráadásul profitorientált vállalkozás, de talán a kisebb terület és a társasházi elhelyezkedés miatt fenntarthatóbb, mint egy nagy sportkomplexum. Úgy tudom, babaúszást is tartanak, szóval nézz majd utána. Ha télen nyitva maradnak, sztem januártól jó alternatíva lehet számotokra is, ráadásul szintén Budán van, így könnyen meg tudjátok közelíteni. (Igaz, baromi drága hely, főleg a mostani másfélszeres áremelés után, én ugye AYCM-mel vagyok, amúgy nagyon durván sokba fájna egy bérlet.)

Másrészt elvileg a budapesti fürdők nyitva maradnak és ott a termálvíz miatt sok melegvizes medencét is találtok, ha babaúszást nem is. Legalábbis Karácsony azt nyilatkozta, hogy szeretnék egész télen nyitva tartani a fürdőket, max. a szaunákat, élményelemeket lekapcsolják. Ha minden önkormányzati / egyéb uszoda bezár, én is sztem ezekbe fogok járni úszni a télen, több fürdőben az AYCM-t is elfogadják. (Az állami uszodákkal viszont nem érdemes tervezni, azok ugyan biztosan nyitva maradnak a versenysport miatt, de ezekben jelenleg is alig akad lehetőség lakossági úszásra, hát még ha a bezárt uszodájú egyesületek is ezekbe költöznek át ideiglenesen.)

Egyébként a MOM-ba mikor szoktatok járni? Furcsa, hogy még nem futottunk össze, mert elég sokat ott vagyok.
17942 levél
Válasz 22.09.19. 21:00 #4158
david139
Mekkora csicskarépa az ncore, 8 hétig nem léptem be, ezért felfüggesztettek, és fizessek 10 eurot....
Forget the horror here
29131 levél
Válasz 22.09.19. 13:01 #4157
LordMatteo
+1

Ezeket mind tetézd meg azzal, hogy 2 hónap múlva már a második hideg hónap lesz. Most is sok olyan ember van, aki már ezeket a félig-meddig magas számlákat nem tudja kiköhögni, de októberben már fűtesz keményen. Akik most nem tudnak fizetni, azok 2 hónap múlva még több pénzt miből tudnának kifizetni? Ez sokkal durvább lesz, mint a Covid, társadalmi és gazdasági értelemben is.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
21519 levél
Válasz 22.09.19. 11:06 #4156
Pyrogate
Szerintem ez most rosszabb, mint a covid. Ott megmondták, hogy minden be van zárva, itt viszont folyamatosan jönnek a hírek, hogy mik/kik zárnak be. Vagy átmenetileg, vagy végleg. Például egy csomó étterem, pub már most lehúzta a rolót - VÉGLEG.
Mások csak simán elkezdtek emelni, de ha bejön a tél, ők is rájöhetnek, hogy ennek annyi. A konditermek is kezdik feladni...
Az önkormányzati helyeken simán csak bezárják, mint látható. Totál káosz sajnos.
Fogalmam sincs a gyerekkel januártól hova fogunk járni úszni, a sport11-ben volt még ilyen a közelben, de az is önkormányzati, szóval nincs sok reményem.
Remélhetőleg valami wellness hotelben még megmarad, bár ezek után azoknak sem jósolok nagy jövőt.
Szenvedély nélkül a foci halott.
53266 levél
Válasz 22.09.19. 09:48 #4155
Barthezz
Olvastam Pokorni tervezetét, nem lepett meg, igazából az lesz a meglepő ezen a télen, ha bármi nyitva tud maradni. Ami furcsa, hogy a sátrat elvileg épp azért építik most a külső medence köré a MOM-ban, hogy télen nyitva maradhassanak, de valószínű ez csak ahhoz elég, hogy év végéig nyitva legyenek. Gondolom addig van gázszerződése az önkormányzatnak és most érkeztek be a jövő évi árajánlatok, ami kigazdálkodhatatlan. Még a Városmajori tanuszodát is bezárják. Amúgy a lakossági árakat most nem emelték meg a MOM-ban, csak az oktatást. (Mondjuk hogy a tanuló medencét miért nem fűtik, azt nem értem, a többin érthető a spórolás, de a hirtelen szeptemberi hideg meg most pont szarul jött ki.) Egy másik kisebb uszoda, ahova szoktam járni, másfélszeres áremelést tett szeptembertől. Bár az AYCM kártyával idei évre be vagyok biztosítva, jövőre meg majd kiderül, egyáltalán lehet-e szerződni velük, valószínű hasonló bizonytalanságban fog indulni az év számukra is, mint a COVID bezárások idején.

Ha minden uszoda bezár, elvileg a budapesti fürdőket Karácsony nyitva tartja, szóval oda el tudok járni úszni télen is. Meg most a COVID időszakkal ellentétben ez tervezhetőbb, a bezárás a fűtési szezon végéig fog szólni a MOM-nál, meg valószínűleg a legtöbb helyen is. Persze az alkalmazottak megtartása kérdéses, ki tudja megoldani. Igazából eleve úgy terveztem ezt a telet, hogy hasonlóan zárva lesz minden, mint a COVID idején, csak most nem kell maszkot hordanunk és tervezhetőbb az egész.

Én azt a sok gyereket sajnálom, akik oda járni úszni, vízilabdázni, beszéltem egy úszómesterrel, egy hete még azt mondta, az egyesületek, az oda járó több száz gyerek miatt szóba sem jött a téli bezárás terve. Aztán most mégis... Győrben ugye a város mindkét uszodája bezárt már most szeptembertől, kíváncsi vagyok, mi lesz így az úszósporttal és a vízilabdával, meg a futó bajnokságokkal. A csapatok felének nem lesz edzési lehetősége sem, a másik fele meg megy a túlzsúfolt állami nyitva maradt uszodákba, ha szerencsések és még beférnek. Tippre felfüggesztik télre a bajnokságokat és eltolják az idény végét nyárra. Aztán valószínű ez várható innentől kezdve még jópár évig. A COVID jó főpróba volt erre.
21519 levél
Válasz 22.09.18. 22:47 #4154
Pyrogate
Ja, kurva drága, de egyébként elég hasznos is.
Megoszlik a drága medence és a drága oktató között a haszon.

Viszont ennyiért már normál hőfokot várna az ember.
Szenvedély nélkül a foci halott.
3233 levél
Válasz 22.09.18. 22:37 #4153
jawsika
4950 Ft FÉL óra? Menjenek is tönkre.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
21519 levél
Válasz 22.09.18. 20:44 #4152
Pyrogate
Hallottad, hogy január 1-től bezár a MOM Sport?

Vicces, mert oda járunk kb. fél éve babaúszásra. Az egy dolog, hogy most emeltek +500 Ft-ot (4950/fél óra!), de cserébe a víz is hidegebb lett.
Akkor már tényleg jobb, ha be is zárnak, ha az oktatómedencének a hőfokát is csökkenteni kell, hogy kijöjjenek...
Szenvedély nélkül a foci halott.
53266 levél
Válasz 22.09.18. 09:53 #4151
Barthezz
Többféleképpen kapcsolható ki, nekem egyszerűbb a pöcc fékkel. Azzal legalább jelzem is a mögöttem lévőnek, hogy lassulni fogok, mert kijött elém előzni egy lassabb gépjármű. Persze ha hirtelen vág ki, akkor nem úszható meg az erősebb fékezés, szóval a seggemben jövőket pont ezért igyekszem is elengedni mindig. A viszsakapcsolást a kormányon lévő pöcökkel szoktam, azt máshogy nem lehet. (Teljesen sosem kapcsolom ki, csak a szüneteltetést - elindítást váltogatom.)
11083 levél
Válasz 22.09.18. 08:43 #4150
Dark Archon
Hát, ez fura. A kormányon nincs sebességtartást kilövő gomb (cancel - ami magát a tempomatot nem kapcsolja ki), csak fékezéssel lehet kikapcsolni? Visszakapcsolást sem értem mondjuk, restore megnyom, hamarabb húzza fel a kocsit az automata, mint, ha én nyomom a gázt.
Dark Archon | i5-8600 - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN
10975 levél
Válasz 22.09.18. 00:15 #4149
MattMatthew
Azt hiszem, hogy erről még mindig megoszlanak a vélemények. Mármint, hogy ha szabálytalanul közlekednek mögötted (megengedettnél nagyobb sebességgel) akkor el kell-e engedned.
Elvileg nem akadályozhatod, viszont anno olvastam olyan bírói gyakorlatot, hogy ha te szabályosan közlekedsz akkor ő hiába akar 500-al menni, te akkor sem meríted ki az akadályozás fogalmát, ha szabályosan közlekedve (130-al és előzés céljából) vagy a belső sávban.

Nekem az agyrémem a kocsisor előzés. Ugye ott meg kell győződni, hogy téged nem előznek. Rendszeresen van, hogy motorral előznék két kocsit (az első keresi a gázpedált, az utánalévő az előzési lehetőséget irányjelző nélkül), jelzem az előzési szándékot jó előre, de már látom az egyenes szakaszon, hogy tükröt nem néz az előttem lévő, csak indexel és forgatja a kormányt.
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
53266 levél
Válasz 22.09.17. 23:57 #4148
Barthezz
Nah igen, ha előttem történik, akkor én rápöccentek a fékre kikapcsolva a tempomatot, motorfék lelassít, amíg befejezi az előzést, aztán gáz és tempomat vissza. Ha meg mögöttem jön valaki, amint ki tudok sorolni biztonságosan és indokolatlan fékezésre sem kell késztetnem magam a külsőben, akkor elengedem. Itt is ezt tettem, amint tudtam, bár tény, hogy ha ő leszarja a büntetést, akkor valóban idegesítő lehet neki, ha 150-ről fokozatosan lelassítotok 110-re, még a tábla vonaláig érve. De magamat megbüntettetni nem fogom, ha nem tudok kisorolni, akkor a belsőben lassítok le ennél a sebességmérőnél mindig. Mellesleg ezt a rendőrség is igazán végiggondolhatta volna, hogy igencsak balesetveszélyes szituációkat tud ez a VÉDA vs. hirtelen a semmiből 100-as tábla párosítás előidézni...
3233 levél
Válasz 22.09.17. 23:47 #4147
jawsika
Igen, egy jellemző kép a hazai utakon a sofőr, aki jön a belsőben valahol 170 és 220 között, és amikor valaki előz a belsőben 130--140-el, akkor nem fokozatosan lelassít mögötte és megvárja, amíg befejezi az előzést, hanem 190-el bemegy mögé 40 centire és ott satufékez be 130-ra. Aztán dudál és villogtat, amíg vissza nem sorol a külsőbe a másik. Sosem értettem, mire jó ez, és engem is halálra frusztrál az élmény, ha mögöttem történik, mert mindig attól rettegek, hogy belémrobban hátulról. De akkor sem vagyok hajlandó egy-egy ilyen előember miatt 170-el előzni. Öreg vagyok már ezekhez.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
53266 levél
Válasz 22.09.17. 23:39 #4146
Barthezz
Igazából annyira nem vagyok ideges ettől, csak nem értem. Még délelőtt történt.

M7-esen van egy elég szopatós sebességmérő a Budapestről a Balaton irányában vezető oldalon Zamárdi előtt, ahol közvetlen a VÉDA elé úgy kb. másfél éve kitettek egy 100-as táblát. A 100-as korlátozást semmi nem indokolja azon a szakaszon, így kizárólag a pénzbehajtás a célja, egyik ismerősünk már kapott is csekket emiatt. Ha valaki nem figyel és átrobog a tempomattal belőtt 150-el, ami a többi VÉDA alatt megtehető, az kapja is a csekket. A biztonság kedvéért itt a tábla előtt le szoktam lassítani 110-re, mert 100-as táblánál a bírság türelmi határa is csak kb. 115-ig terjed. Ha tudok, ki is sorolok a külsőbe, hogy aki akar menni és kockáztat, az menjen. Ma nem tudtam, mert nagyobb volt a forgalom és haladtak mellettem épp. A mögöttem jövő meg ráfeküdt a dudára a fokozatos lelassítási műveletem alatt (nyilván hirtelen nem fékezek be, különösen ha jönnek mögöttem). Csak tudnám, mi vezérli az ilyen agyát, hogy ledudál, ahelyett, hogy inkább megköszönné, hogy megmentettem a seggét egy 30-60 ezres csekktől. Most inkább ha nem tudok kisorolni, a rá való tekintettel robogtam volna át én is lassítás nélkül, hogy kapjam a büntetést? Mégis mire gondol az ilyen, amikor ráfekszik a dudára?

Az már csak hab a tortán, hogy utána persze, amint tudtam, kisoroltam és elengedtem, hogy aztán 1 km múlva visszaelőzhessem, mert annyira mégsem volt sietős neki...
21519 levél
Válasz 22.09.12. 20:31 #4145
Pyrogate
Azt az állam nyomja.
A házasoknak a kockázati mutatójuk jobb, szerintem minden országban.
Persze sok függ még a kortól, a terméktől (hitel, biztosítás, stb.), vagyoni helyzettől, életmódtól, stb.
Szenvedély nélkül a foci halott.
26536 levél
Válasz 22.09.12. 19:18 #4144
Peace
Na ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülünk, akkor rákérdezek, hogy tudnak-e valami kedvezményes hitelkonstrukciót ajánlani friss házasoknak. Bár szerintem nincs ilyen. Csak a gyereket vállalóknak jár a mindenféle barátibb konstrukció.
1846 levél
Válasz 22.09.12. 14:32 #4143
-Jozef-
Ez + Pyro #4141

itthon ennek az intézménynek egyszerűen több az előnye, mint bármilyen mögé ideologizált hátránya. konszenzus esetén a házasság felbontása sem egy nagy, energiát igénylő mutatvány, csak ügyvédi díjak kérdése.
4771 levél
Válasz 22.09.12. 13:07 #4142
Christoph
Ez elég logikusan hangzik. Ahol két kereső van reálisabbnak tűnik, hogy a hitelt tudják majd vonni.
21519 levél
Válasz 22.09.12. 12:55 #4141
Pyrogate
Statisztikákat néznek, amiben Ti hivatalosan egyedülállók vagytok, valószínűleg a korábbi 50-100 év (elég nagy adatbázisuk lehet, mert biztosítás/hitel már régóta van) tapasztalatai alapján a házasok "megbízhatóbbak", mint az egyedülállók. A biztosítók, bankok nyilván arra "fogadnak", hogy minél kevesebb esélye legyen, hogy ebből a bizniszből ők jöjjenek ki rosszul, tehát a kockázatos ügyfeleknek sokkal drágábban adják majd a termékeiket. És mondom, nem gecizésből, hanem a statisztikák alapján.
Szenvedély nélkül a foci halott.
26536 levél
Válasz 22.09.11. 19:41 #4140
Peace
Fene se tudja. Ha nem fér bele a keretbe, akkor mindegy is, hogy házasok vagyunk vagy sem. A zöld hitel visszahozásában lehet egyedül reménykedni, mert a jelenlegi hitelkonstrukciók horrorba illőek. És van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem is igen fog normalizálódni 2 év múlvára sem. De persze fölös is ezen kattogni jelenleg, hogy mi lesz 2024-ben. Majd ha odajutunk, okosabbak leszünk. Remélhetőleg még mindig együtt!
29131 levél
Válasz 22.09.11. 18:46 #4139
LordMatteo
Hát pl. ha ezen múlik egy jobb törlesztő, akkor érdemes lehet befutni az anyakönyvvezetőhöz hogy adjon össze. De aztán lehet, hogy nem változnak ettől érdemben a feltételek (nem kaphatsz nagyobb hitelt), csak a lehet/nem lehet kérdéskörben számít, passz.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
26536 levél
Válasz 22.09.11. 17:28 #4138
Peace
Tuti van alapja. Ilyen jellegű falakba még nem ütköztünk egyelőre. És szerintem a következő ingatlanvásárlásnál sem ez lesz, ami meghiúsítja. Hanem max az, hogy nem lesz elegendő fizetésünk ahhoz, hogy bevállaljuk a házra elegendő törlesztőrészletet.
29131 levél
Válasz 22.09.11. 16:52 #4137
LordMatteo
Például igen, de mivel nem csak pénzügyi intézeteknél van ilyen rendszer, direkt nem ezt írtam. Biztos megvan a gazdasági és matematikai alapú indoka ennek, hogy miért vagy megbízhatóbb, ha házas vagy, ezt nem tudom, de logikusnak tűnik.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
26536 levél
Válasz 22.09.11. 13:00 #4136
Peace
Nem tudom mit mondhatnék, egyikünk sem rajongója a házasság intézményének, nem tartjuk fontosnak. Most vagyunk 7 évesek, 6 éve együtt élünk, nagyon szeretjük egymást és jól megvagyunk. A közös lakást 3 éve vettük mindenféle bonyodalom vagy komplikáció nélkül, a folyószámlánk is közös. Egyszerűen csak jól megvagyunk így, nem hiányzik egyikünknek sem, hogy férjnek vagy feleségnek hívja a másikat. Ha egyszer lesz majd bármi olyan, ami miatt tényleg elengedhetetlenül szükséges ez a papír, akkor valószínűleg megtesszük. De már ez is olyan rosszul hangzik, hogy valami ügy miatt legyünk kénytelenek megejteni ilyesmit. De egyébként érdekes, hogy nagyszüleim és anyum is rég elfogadták, hogy így gondoljuk, de mindenki más meg fekete báránynak és különcnek tart minket.
4771 levél
Válasz 22.09.11. 11:50 #4135
Christoph
Ameddig ti az állam előtt semmilyen hivatalos kapcsolatban nem vagytok, addig egyszerűen nem tudtok együtt eljárni a közös ügyekben (jogi, egészségügyi, pénzügyi bármilyen területen). Márpedig ha valakivel együtt élsz és vele tervezel akkor miért NEM jó a házasság? Én ez az amit nem értek az ilyen esetekben, ezt kérdeztem. A postás nem adhat oda egy nyomorult ajánlott levelet, amíg nincs nyilatkozat hogy átadhatja. Persze a valóságban sok mindent meg lehet oldani, de a hivatalos ügyeknél nem kell magyaráznom a merevséget. Valahol amúgy értem is, milyen jogon is intézkedhet egy idegen ember a dolgaidban?
Tényleg kíváncsiságból kérdezem, mert van egy ilyen "nem a papír a fontos" személet ami mögött általában valami mélyebb dolog van. Pl. hogy a szülők elváltak, szar családban nőtt fel az illető, elköteleződés bújtatott tagadása ezzel stb. Szóval hogy a papír nem fontos érzelmileg azt el tudom fogadni (bár egyébként ezzel én személy szerint nem értek egyet, ez egy pszichésen komoly elköteleződés volt számomra és sztem sokak számára is mégha nem is direktben szembesülsz vele másnap).
De ha együtt akarsz élni valakivel monogám kapcsolatban sok-sok évtizedig akkor nem az a kérdés számomra, hogy miért házasodj meg, hanem hogy miért ne? Mi a a hátrány, mert előny az biztos hogy van. Persze ha nem ez a cél és nem stabil a kapcsolat vagy egyszerűen az sem biztos, hogy 1-2 év múlva együtt lesztek tök más. De közös ingatlannál nem ezt feltételeztem.
Amúgy valóban a gyereknél jön a legtöbb macera. Nem csak a támogatások miatt, hanem már ott kezdődik hogy az is papírmunka, hogy az apa a nevére vehesse a gyereket. Ezt az ismerősöm végigtolta két gyereknél. Nekem ez valahol agyrém.
29782 levél
Válasz 22.09.11. 11:07 #4134
Germinator
Apám és az új felesége Angliában házasodtak össze egy helyi önkormányzaton. Mindketten magyarok, és 4-5 éve éltek kint akkor, szerintem semmilyen "letelepedési" vagy egyéb státuszuk nem volt még Nézz utána, de szerintem simán.
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
17942 levél
Válasz 22.09.11. 11:00 #4133
david139
Off de ha már téma, külföldön konzulátuson vagy ilyesmin lehet házasodni? Az érzelmi rész engem sem érdekel, de jó lenne ha lenne valami hivatalos nyoma a dolgoknak.
Forget the horror here
2173 levél
Válasz 22.09.11. 09:39 #4132
Aribeth
(Végrendelet: közjegyzőnél csináltassatok közvégrendeletet, az bekerül a nyilvántartásokba. Jó drága, másfél éve egy 3-4 oldalas darab 80 ezer volt, és az csak egy ember végakarata, de megéri.)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
26536 levél
Válasz 22.09.10. 16:07 #4131
Peace
29131 levél
Válasz 22.09.10. 12:42 #4130
LordMatteo
Ugy tudom fizetokepessegi vizsgalatnal szinten figyelembe veszik a penzugyi rendszerek hogy hazas vagy-e.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
26536 levél
Válasz 22.09.10. 09:35 #4129
Peace
Egyre jobb! Még a végén tényleg meggyőztök! :⁠-⁠P
21519 levél
Válasz 22.09.10. 07:14 #4128
Pyrogate
Hozzáteszem nálunk név alapján meg nem mondja senki, hogy házasok vagyunk, papírt meg a kórházban nem lobogtatsz

Ja eszembe jutott még egy: Dubaiban csak házasok foglalhatnak elvileg közös szobát
Szenvedély nélkül a foci halott.
10975 levél
Válasz 22.09.09. 22:39 #4127
MattMatthew
Egészségügyi kérdések kapcsán is előjöhet, hogy a kórház (de kórház?) egy utcáról betévedt valakinek kéne, hogy kiadjon infókat, vagy házastársnak.

Az a havi adó csökkentés meg azért mégiscsak több mint 300 liter sapkás benzin, vagy mi!
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
26536 levél
Válasz 22.09.09. 22:01 #4126
Peace
Meggyőztél. Rohanunk házasodni! :⁠-⁠D
21519 levél
Válasz 22.09.09. 20:56 #4125
Pyrogate
Például jogilag könnyebben képviselhetitek egymást bármilyen ügyben, és szabadon utalhattok egymásnak nagyobb összegeket.

Nagyon más én sem tudok, kapsz még 2 évig havi ötezret az államtól
Szenvedély nélkül a foci halott.
3233 levél
Válasz 22.09.09. 19:11 #4124
jawsika
Múlt héten vásároltam valamit magánszemélytől, egy nem túl nagy, de a beleszarok szintnél azért nagyobb (~200k) összegért. Megbeszéltük a találkozót, munka után mentem, megnéztem, mondtam hogy rendben van, utalok.

Előre mondom, hogy tudom, hogy én hibáztam, mert 1) ezt nem feltételeztem 2) részben az előző pontból kifolyólag nem olvastam el tüzetesen a dolgot, na szóval utaltam neki az OTP appban, de nem a normál, hanem a takarékszámlámról. OTP. Elküldöm, mondom neki, hogy csekkolja, semmi. Na mondom oké, várjunk egy-két percet. Semmi. Itt kezdtem ideges lenni. Felmentem a honlapra, és tüzetesen elolvastam a dolgokat, hamar kiderült, hogy mi a gond. A takarékszámláról csak a banki nyitvatartási időben működik az azonnali utalás. Na mondom akkor visszavonom, és utalok a normálról. Ja, nem, azt nem lehet. Ott állunk megb*szva, mert nyilván ő miért higgyen nekem, nem ismerjük egymást, simán lehet, hogy át akarom verni, én meg kétszer nem akarom átutalni, abban bízva, hogy majd az egyiket másnap visszaadja. Ráadásul vezettem egy jó órát ezért, szóval nem is a szomszédban van. A srác meglepően rendes volt, elhitte, hogy nem próbálkozok, és odaadta becsszóra a cuccot. Másnap reggel aztán elment az utalás, de totál gyomoridegben voltam addig, mert nyilván én tudom magamról, hogy nem akarom átverni, de az ilyen rendezetlen tartozástól a hideg futkosott a hátamon. Szóval reggelre rendeződött.

De akárhoy is, bassza meg az OTP. Mire jó ez??? Agyrém, 2022-ben.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
26536 levél
Válasz 22.09.09. 14:12 #4123
Peace
De lehet érthetetlenül fogalmaztam. Számunkra, akik nem terveznek gyereket milyen előnnyel jár a házasság vagy miben könnyíti meg az életünket?
26536 levél
Válasz 22.09.09. 14:06 #4122
Peace
Babaváró csak házasság után igényelhető. Szóval kell hajlandóság a gyerekvállalásra, de ahhoz nélkülözhetetlen a házasság.
10975 levél
Válasz 22.09.09. 14:01 #4121
MattMatthew
"Az a gusztustalanul undorító, hogy sajnos a leg**arabb helyzetből indulunk, mert se házasodni, se gyereket nem tervezünk, így ló*asz támogatáshoz sem jutunk."
">>ami megkönnyíti az életed<< Mesélj. Miről nem tudok?"

Akkor Te mire gondoltál, hogy ugyan gusztustalan, hogy házasodás nélkül nincs támogatás, de ugyanakkor nem tudsz róla, hogy lenne előnye a házasodásnak?
Egyikkel sincs támogatás, de gusztustalan, hogy pont az egyikkel nincs?
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
26536 levél
Válasz 22.09.09. 12:15 #4120
Peace
Szerintem teljesen jól beletörődtek és elfogadták, hogy részünkről ne várjanak ilyesmit. Egy dologért fontolgattuk, az az egymástól öröklés, de szerencsére nem ér semmit a papír ilyen szempontból. Külön végrendeletet kell írni és jó pénzért ügyvédi letétbe helyezni mindkét félnek. Hogy ezen kívül még mi másra jó, azt nem tudom. Mostani lakás is közös és minden gond nélkül megvettük, pedig hivatalos élettársi papírunk sincs meg semmi.
10975 levél
Válasz 22.09.09. 11:39 #4119
MattMatthew
Idős rokonok már nem azzal cseszegetnek, hogy mikor házasodtok, hanem, hogy mikor lesz gyerek... absolute win!
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
26536 levél
Válasz 22.09.09. 11:32 #4118
Peace
"ami megkönnyíti az életed" Mesélj. Miről nem tudok?
4771 levél
Válasz 22.09.09. 11:21 #4117
Christoph
No offense-t de ha közös ingatlan, akkor miért nem terveztek házasodni? Azért kérdezem, mert sosem értettem ezt, beszéltem három gyerekes anyukával is aki mondta, hogy ő aztán nem házasodik. Szóval mintha ez valamil ilyen ellenállás lenne az elköteleződés felé, de közben meg az ingatlan meg gyerek ezerszer durvább kötődés. Igazából ez egy papír ami megkönnyíti az életed, ennyi, két utcáról behívott tanúval negyed óra .

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.