Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pro Evolution Soccer 2013

Menetrend szerint megérkezett a PES sorozat idei része is, amely a jelek szerint a nagy konkurens sorsára kíván jutni.

2012.11.08. 17:40 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Ha a videojátékok világát nézzük, az elmúlt bő két évtizedben két nagy focis sorozatról beszélhetünk. A hosszabb múltra visszatekintő közülük kétségkívül az EA Sports FIFA szériája, amelynek első része még 1993-ban jelent meg. Egyébiránt ez volt az első focis játék, amely megkapta a FIFA hivatalos licencét, vagyis valós csapatok valós játékosai kerülhettek a monitorokra. Jelen cikkem alanya azonban egy másik sorozat, amely közel hasonló kornak örvend, ám menet közben jelentős változásokon esett át. A World Soccer: Winning Eleven első része 1996-ban jelent meg, s azóta rendre minden évben érkezik az aktuális epizód. A sorozat 2001-ben vette fel a Pro Evolution Soccer nevet (igaz, Japánban a mai napig az eredeti címen fut), amelyet azóta is rajongók milliói ismernek. A FIFA és a PES pedig minden évben megmérkőzik egymással, s az elmúlt egy évtizedben bizony hol egyik, hol másik játéknak sikerült felülkerekednie. Ám, míg az évtized közepén egyértelműen a Konami játéka számított jobbnak, ez napjainkra megváltozni látszik. Elmondom, miért.

Pro Evolution Soccer 2013

Minden FIFA-rajongó tudja, hogy a sorozat egyik nagy megújulására 2003-ban került sor, amikor új motor került alá, amely akkor hihetetlen látványos grafikát és élethű játékmenetet jelentett. Ám ahogy teltek az évek, az új epizódok az aktuális átigazolásokat leszámítva gyakorlatilag semmit sem változtak. Ezzel szemben a Konami Pro Evolution Soccer sorozata szépen csendben mindig újult egy keveset, míg végül egyértelműen konkurense fölé tudott nőni. Aztán eljött 2010, és az EA Sports végre valami nagyot alkotott, hisz az akkor elültetett alapokon mára ismét a régi hírnevéhez méltó FIFA játékok születnek. Ezzel szemben a teszt során a PES 2013 végig olyan érzést keltett bennem, hogy az egy évvel ezelőtti epizóddal játszom. Vagy épp az azt megelőzővel.

A Pro Evolution Scocer egyik alapvető hátránya a licencek terén keresendő, hiszen már eddig is megszokott volt, hogy bizonyos nemzetek és klubok nem járulnak hozzá a valódi nevek használatához, így csak azokra nagyon hasonlító, vagy egyértelműen utaló nevekkel találkozhattunk a játékban. Gyakorlatilag a Manchester Unitedet leszámítva egyetlen csapat sem található meg, helyettük kapunk Manchester Blue-t (Manchester City), North Londont (Arsenal), London FC-t (Chelsea) vagy épp Merseyside Redet (Liverpool).
A játékmenetre azonban összességében nem lehet panasz. Az irányítás alapvető részleteire a játék az első mérkőzés előtt megtanít a Training módban, amelyet később is bármikor végigcsinálhatunk. Itt elmagyarázzák a mozgásokat, a cselezést, védekezést, a különböző lövéseket és összjátékot. Ha ezen valaki kellő alapossággal keresztülrágja magát, onnantól a magyar válogatottal is könnyedén teljesíti azt, amire az a valóságban évtizedek óta képtelen: kijutni egy nemzetközi tornára... Az irányítás eleinte picit bonyolultnak tűnhet, ám hamar megszokható és onnantól kezdődik az igazi móka.
Az animációk rendkívül alaposak és részletesek, így néha-néha tényleg képes voltam annyira belefeledkezni egy-egy meccsbe, hogy az szinte egy igazi közvetítés érzetét keltette bennem. A különböző mozdulatokat szépen összekötötték, csak nagyon ritkán találkozunk kisebb hibákkal, darabos vagy irreális mozdulatokkal.
Játékmódok terén is akad bőven választék. Az egyszerű barátságos mérkőzések mellett a legfontosabb bajnokságokban is próbára tehetjük magunkat, amelyek között nem csupán az európai topligák, de a Libertadores kupa fontosabb csapatai is megtalálhatóak. Emellett ismét kapunk Master League és Become a Legend módot is, valamint mindegyik mód online változatát is (kivétel a Become a Legend). Lehetőségünk van a nemzetközi kupákat is külön végigjátszani.
Become a Legend módban ezúttal is remek szórakozás egy középszerű ifi játékosból igazi szupersztárt faragni, a játék e módja kimondottan jóra sikerült. Karrierünk elején minden játékpercért meg kell majd küzdenünk, ám amint egyre jobban fejlődünk, úgy kapunk egyre több időt a tétmeccseken is. Jó teljesítményünket a játék különböző speciális csukákkal és más eszközökkel díjazza, amelyek mind a még jobb teljesítmény elérésére használhatóak. A csúcs pedig, mikor válogatott kerettagként egészen a világbajnoki döntőig menetelünk.

Pro Evolution Soccer 2013

A grafika kétes érzéseket keltett bennem. Az összhatás alapvetően teljesen rendben van, hisz madártávlatból nézve a stadionok, a nézők, a pálya körüli személyzet és persze maguk a játékosok is jól festenek. Ám amint valamit közelebbről is szemügyre veszünk – ez leginkább az átvezető bejátszások során esedékes –, máris feltűnik, hogy mennyire elnagyolt minden. Ilyenek az említett személyzet tagjai, akik a tíz évvel ezelőtt még korrektnek tűnő papírmasé-hagyomány leszármazottai. A nézőkre ez már szerencsére nem igaz, rájuk cserébe a klónozás jellemző, vagyis sokszor ülnek saját maguk mellett. Ez persze nem gond, messziről nem feltűnő.
Legtöbbet persze a játékosokat látjuk közelről, és sajnos itt is tapasztalható, hogy a játék grafikája évek óta alig fejlődött valamit. Ugyanezeket a fizimiskákat láttam már a PES 2010-ben is. A fejlesztők rengeteg focistát modelleztek le a valóságnak megfelelően (honfitársaink közül ez Dzsudzsák Balázsra igaz), de a rengeteg klub és válogatott miatt sok játékos kimaradt, ők csak bőr- és hajszínben emlékeztetnek valós önmagukra.
A játék az átvezető bejátszások során hajlamos az akadozásra, ám szerencsére ez magát a mérkőzést nem érinti, így a játékmenetet nem befolyásolja hátrányosan.

A zenék terén ismét sikerült kellően változatos dalokat összeválogatni, amelyek között ismert slágereket is találunk (a Szívós Szemű Márta túl sokszor is felcsendül...). A mérkőzések hangjain túl sokat nem lehet javítani, a szurkolók szurkolnak (néha még énekelnek is), a labda pattog, a háló zörög. Maximum a kommentár lehet ismerős a korábbi játékokból, a közvetítő szókincse keveset bővült.

Pro Evolution Soccer 2013

Sikerült többet szapulnom a Konami focis játékát, mint szerettem volna. Mert bár a játék az előző részekhez hasonlóan képes beszippantani az embert és előkerül a "csak még egy meccset" érzés, mégis ez most már kezd kevés lenni. Kimondva, kimondatlanul, a Pro Evolution Soccer ezekben az években éli azt a korszakot, amit a FIFA 2003 után élt át, vagyis a csomagolás más, a tartalom közel ugyanaz. Ezzel együtt fontos azt is megjegyezni, hogy a két játék közötti választás során a legtöbbeknél továbbra is az ízlés fog dönteni. Aki eddig is a Konami játékát preferálta, az most is jól fog vele szórakozni, aki pedig a FIFA-ra esküszik, azt nem a Pro Evolution Soccer 2013 fogja átcsábítani. ■

értékelés

Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer 2013
Pozitívumok
  • Gyorsan megtanulható irányítás
  • Korrekt, hiteles animációk
  • Pörgős, izgalmas meccseket játszhatunk
Negatívumok
  • Az átvezető videók szaggatnak
  • A már megszokott licenchiány
  • Pontosan ugyanezt láttuk tavaly... és azelőtt is
  • Többet bámuljuk a save/load feliratot, mint a gyepszőnyeget
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 8

A Pro Evolution Soccer 2013 PC, PlayStation 3, Xbox 360 és Wii platformokra jelent meg, a cikk a PS3 verzió alapján készült.

Pro Evolution Soccer 2013Pro Evolution Soccer 2013Pro Evolution Soccer 2013Pro Evolution Soccer 2013Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Pro Evolution Soccer 2013

hozzászólások (2)

könig1987
könig1987 2012.11.09. 12:09
Nem a PES 2013, hanem a PES 2010 csábított át és azóta is PES-es vagyok:) Mert a Fifa 2006-2010-ig egyforma volt. És FIFA-s voltam:S Egyébként sokkal szebb a 13-s mint a 12-es grafikailag és mozgásban is sokat fejlődött.
könig1987
könig1987 2012.11.09. 12:10
A licenszhiányt patchekkel lehet megoldani:) Mert, ha már más megvette a jogot,(FIFA) nyilván büntetnék őket.
ajánlott olvasnivaló