25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Farming Simulator 2013

Szántóföldek lovagjai, avagy a Lamborghini nem csak sportautókat gyárt.

Írta: Sityi 1 hozzászólás

A hazai toplistákat nézegetve gondolom feltűnt pár olvasónknak, hogy a Farming Simulator 2011 hosszú ideig vezette a legolcsóbb játékok listáját. Mi lehetett a siker titka? Hiszen a felületes szemlélődő számára ez a játék nem más, mint egy unalmas fel-le kóválygás a szántóföldön egy traktorral vagy kombájnnal. A valóság ennél sokkal nagyszerűbb: a Farming Simulator ugyanis nem más, mint egy gazdasági menedzser játék, ahol feladatunk egy mezőgazdasági birtok kiépítése, fenntartása és bővítése. Így már nem is tűnik olyan bugyutának, nem igaz? Ja, és persze traktort meg kombájnt kell vezetni... ;-) Olybá tűnik, a Giants Software vérszemet kapott: az új résznek elég nagy felhajtást csinált a médiában – lássuk, mi és hogy változott a játékban!

Farming Simulator 2013

Ahogy az előző részt sem az általa okozott audiovizuális „orgiáért” szerették sokan, úgy az új epizód sem fog minket levenni ilyen téren a lábunkról. Vannak végre árnyékok, működnek a féklámpák – el se hiszem, hogy 2012-ben ilyet kell leírjak... :-D Rondának épp nem ronda, de ha a Farming Simulator 2013 nő lenne, jó pár feles kéne hozzá, hogy vonzónak találjuk. Mentségére legyen mondva, legalább változatos, noha hiányosságok akadnak: ami nem mezőgazdasági gép, az eléggé elnagyoltan néz ki (mind az autók, mind a járókelők), és nem koszolódnak a dolgok. Ja, roncsderbire ne számítsunk, nem deformálódik vagy sérül semmi – a gyalogosokon pedig szellemként haladunk át, tehát vérengzés sincs (majd az új Carmageddonban). A hangok gyakorlatilag maradtak ugyanazok, bár talán a dízelmotorok kicsit valószerűbben kerepelnek. A zene viszont továbbra is hiányzik, pedig tudom, hogy ma már szériatartozék az autórádió az agrár-munkagépekben is. Legalább egy játékon belül vezérelhető MP3-lejátszó lenne... De nincs, és bár apróság, de bosszant. Ahogy az is, hogy a fék most már instant fog – az idősebbek talán még emlékeznek arra a ragasztóreklámra, ahol a balszerencsés sofőr véletlenül ráhajtott egy tubus ragasztóra, és nem bírt utána elindulni: na, itt fékezéskor ilyen ragasztó kerül a kerekek alá.

Farming Simulator 2013

Szerencsére a tartalom bőven kárpótol minket a fentebb említett hibákért. A gépek és egyebek választéka sokat bővült, bár sok minden ismerős lesz a 2011 DLC-iből – például a méhkas vagy az üvegházak. Újdonság, hogy a tehenek mellett már birkákat és tyúkokat is tarthatunk, gyapjút és tojást remélve (poén: induláskor kakasunk már van – én megsajnáltam szegényt, hogy olyan magányos, így csak ezért is vettem neki egy öttagú háremet). De talán a legnagyobb meglepetés akkor ér minket, amikor először kezdünk új játékot: a föld itt már pénzbe kerül! Ugyan egy kis parcellánk már induláskor van, de ezzel együtt adósságunk is. Bizony, lett bank, lehet kölcsönt felvenni uzsorakamatra... Hogy még csavarosabb legyen a helyzet, gépeink után naponta fenntartási-karbantartási költséget is kell fizetnünk; ráadásul jobban kajálják az üzemanyagot is. Mondok még jobbat: ha a termést nem aratjuk le időben, az bizony megrohad és eladhatatlan lesz. Az eke szerepe is kicsit módosult: most már nem csak szűz területek feltörésére jó, hanem a krumpli- és cukorrépaföldeket muszáj ezzel felszántani vetés előtt – a többi növényhez elég a borona. Ha pedig némi kiegészítő pénzmagra fáj a fogunk, érdemes a telefont figyelni extra munka reményében – egy villás rakodóval vagy egy fűnyíróval egész szép mellékest lehet összehozni. A PDA-n is tartsuk rajta fél szemünket, nehogy lecsússzunk egy földárverésről vagy egy rendkívüli terményfelvásárlásról. Apropó, PDA: a rajta lévő GPS-nek több haszna lenne, ha a POI-kat (fogadó, malom, kikötő) legalább úgy tudná mutatni célként, mint az alkalmi munkáknál a kezdő- és végpontot.

Farming Simulator 2013

Ezek után azt hiszem érthető, miért szeretik annyian a Farming Simulatort és miért érdemes az új részbe beruházni. Komoly menedzserjátékká forrta ki magát a Farming Simulator 2013, ha pedig némi relaxálásra vágyunk, kedvenc traktorunk nyergébe pattanva (stílszerűen egy Lamborghinibe) a földön dolgozva tehetjük meg (engem legalábbis ez kikapcsol). Csak ne volna ilyen csúnyácska szegény...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
4
hangok
5
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
 • Szórakoztató, mégis összetett menedzserrész
 • Sokat fejlődött az előző részhez képest
 • Képes kikapcsolni az embert
Negatívumok
 • Ez a grafikai színvonal 2012-ben?
 • Nincs zene, de még lehetőség se saját zenét hallgatni a játékon belül?
 • Apróbb irányításbeli anomáliák, például a fék viselkedése

További képek

 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013
 • Farming Simulator 2013

Farming Simulator 2013

Platform:

Fejlesztő: GIANTS Software

Kiadó: Focus Home Interactive

Megjelenés:
2012. október 25. PC
n/a: PS3, X360

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

GustyX
GustyX [7048]
A járművek annak ellenére tűnnek nekem nagyon szépnek, hogy kissé műanyag hatást keltenek. A többi viszont valóban gányos, de feltételezem a költségvetés sem olyan magas.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)