Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Last of Us The Last of Us

The Last of Us – multiplayer mód

A rendkívül erős egyszemélyes kampány mellett többjátékos módot is kaptunk a Naughty Dog legújabb játékában. Kipróbáltuk ezt is.

2013.07.17. 13:25 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Kétségtelen, hogy a Naughty Dog játékainak egyszemélyes kampánya mindig az aktuális határokat feszegeti. Anélkül, hogy mélyebben belemennék a The Last of Us történetének elemzésébe (ezt úgyis megtettem már a megjelenéskor), elmondhatom, hogy minden idők egyik legjobb sztoriját játszhattam végig. Igazi erejét nem a játékmenet vagy a lenyűgöző látványvilág adja, hanem a tökéletesen megalkotott szereplők, az őket maximális beleéléssel alakító színészek, de még inkább az a dráma, amely a történet során kibontakozik előttünk.
A Naughty Dog emberei a többéves munka során azonban nem csupán az egyszemélyes kampányra fordítottak időt, hanem összekalapálták a többjátékos módot is, amelyet mi is kipróbáltunk.

The Last of Us – multiplayer mód

A multiplayer részt ezúttal Factions névre keresztelték, és a körítés legalább annyira profi, mint az egyszemélyes kampány. A történet ugyebár adott, vagyis húsz évvel a járvány kitörése után járunk, amikor a túlélők különböző csoportokba tömörültek. Mi két frakció közül választhatunk: vannak a vadászok és a szentjánosbogarak. Mindkét fél képviselőit jól ismerhetjük már Joel és Ellie túrájáról. A vadászok az egykori karanténzónák túlélői, akiknek egyetlen célja, hogy minél tovább húzzák a fertőzött világban. Nincsenek magasztos eszméik, mindent és mindenkit levadásznak és kifosztanak, aki az útjukba kerül. Első hallásra nem túl szimpatikus magatartás, de ha jobban belegondolunk, egy ilyen világban bizony tényleg csak az erős marad életben, nincs helye a finomkodásnak. A szentjánosbogarak az egyszemélyes mód lázadó frakciója, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy létezik gyógymód, csak meg kell azt találni. Éppen ezen eszmétől vezérelve könyörtelenül átgázolnak bárkin, aki ellenkezően gondolkozik, és legalább annyira veszélyesek, mint a vadászok. Ezt mindenki pontosan tudja, aki végigjátszotta az egyszemélyes módot. E két oldal közül kell tehát választanunk, döntésünk pedig egészen addig nem változtatható meg, amíg klánunk ki nem hal vagy végig nem játsszuk a történetet.

Kétféle játékmód közül választhatunk: az egyszerű Survivors módban két négyfős csapat küzd meg egymással pusztán a túlélésért. Az összecsapások körönként zajlanak, mindenkinek nagyon kell vigyáznia magára, ugyanis nincs újraéledés. Aki meghalt, az már csak a következő körben játszhat újra. A Supply Raid módban egy picit összetettebb a dolog, itt mindkét csapatnak húsz újjáéledési lehetősége van, ezeket kell szépen lefogyasztani az ellennél.
Mindkét játékmódra igaz ugyanakkor, hogy nem célszerű eszetlenül rohangálni össze-vissza és lövöldözni mindenre, ami mozog. Már csak azért sem, mert lőszerkészletünk nagyjából egyetlen tárban merül ki, ami nagyjából semmire sem elég. A pályákon (összesen hét van, de erről később) persze elszórva találunk ládákat, valamint ellenségeink holttestét is kifoszthatjuk. Az egyszemélyes módhoz hasonlóan itt is készíthetünk magunknak tárgyakat, bombákat, késeket, Molotov koktél. Éppen ezért folyamatosan kétfelé kell figyelnünk: egyrészt az ellenségre, másrészt a pályákon szétszórt felszerelésekre. Emellett vannak elszórva alkatrészek is, amelyeket fegyvereink fejlesztésére válthatunk be.

The Last of Us – multiplayer mód

A játékmenetre általában jellemző, hogy sokkal lassabb, mint a hasonló játékokban. Mint korábban említettem, itt nem célravezető a rohangálás és lövöldözés. Ahogy az egyszemélyes módban, itt is a lopakodás a legjobb, amit tehetünk. Ellenségeinket először csak térdre kényszeríteni tudjuk, ezután még végeznünk is kell vele, különben társai meggyógyíthatják. Ez vezet az egyik legfontosabb jellemzőhöz: itt tényleg csak csapatmunkával lehet túlélni, a magányos harcosokat pillanatok alatt levadásszák.

A többjátékos módban összesen hét pálya található, amelyek mindegyike az egyszemélyes részből kiemelt valamelyik helyszín. Megtalálható köztük a gát környéke, az egyetem, Bill városa, valamint a tó környéke is, ahol Ellie-t irányíthattuk anno. A pályák felépítése remekül sikerült, rengeteg a fedezék, a beláthatatlan kanyar, ahol bármikor felbukkanhat az ellenség. Több pályán bevehetjük magunkat az épületekbe, ahonnan remek fedező tüzet biztosíthatunk társainknak. A látvány megegyezik az egyszemélyes kampányéval (furcsa lehet, hogy külön megemlítem, de mostanában egyre gyakrabban találkozom olyan játékokkal, ahol a többjátékos mód grafikája köszönőviszonyban sem volt az egyszemélyes kampányéval), így ezzel nincs baj.

The Last of Us – multiplayer mód

Ahogy az manapság lenni szokott, karakterünk képességeit és felszerelését fejleszteni is tudjuk. Az inventory rendszer ugyanaz, mint Joel esetében, azzal a különbséggel, hogy itt választanunk kell: vagy két egykezes, vagy egy kétkezes fegyvert teszünk egy-egy oldalra. A játék elején megalapítjuk saját klánunkat, amelybe akár facebookos ismerőseinket is bevehetjük. Ez persze senkinek a profilján nem jelenik meg, cserébe viszont vicces, amikor egy-egy ismerősünkről jelzi a játék, hogy épp csatlakozott a túlélőkhöz. Jó móka belegondolni, hogy a valóságban vajon melyik ismerősünkkel szeretnénk egy túlélőtáborba kerülni.

A The Last of Us többjátékos módja szerencsére felnőtt az egyszemélyes kampány színvonalához. Az ugyan érződik rajta, hogy töredéknyi időt és energiát fordítottak az elkészítésére, mégis remek szórakozást nyújthat a stílus kedvelőinek, főleg azoknak, akik jobban szeretnek bújócskázni, mint fogócskázni. Összességében megvan benne a lehetőség, hogy tovább nyújtsa a játékidőt, és a későbbiekben nem kizárt, hogy új pályák és játékmódok érkezhetnek DLC-k formájában. Mindenképpen érdemes adni neki egy lehetőséget, mert képes odabilincselni a játékost a TV elé. ■

The Last of Us – multiplayer mód
The Last of Us – multiplayer módThe Last of Us – multiplayer módThe Last of Us – multiplayer módThe Last of Us – multiplayer módThe Last of Us – multiplayer mód
The Last of Us
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Last of Us

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló