25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Oculus Rift villáminterjú

Joseph Chennel beszélgettünk pár percet a VR-szemüvegről.

Írta: Sityi

Az Eurogamer Expón, az Oculus VR standján egy villáminterjú erejéig sikerült elkapnom Joseph Chent, az Oculus Rift vezető termékfelelősét, aki röviden válaszolt is kérdéseimre. Lássuk, mit sikerült megtudni a 3D-s világot elénk táró VR-szemüvegről!

Oculus Rift villáminterjú

Mikorra várható a kész termék?
Joseph Chen: Valamikor jövőre szeretnénk piacra dobni, de közelebbit még nem tudok mondani.
Hogy csatlakozik az Oculus Rift a géphez?
A kép HDMI-n kerül a beépített képernyőre, a fejmozgás adatkommunikációja viszont USB-n keresztül zajlik.
Mennyiben más ez, mint az NVIDIA vagy az AMD szemüveges megoldásai?
Az Oculus Rift szoftvere másként működik, mint ezek a megoldások. Ez nem csupán egy driveres trükk, magának a játékmotornak kell támogatnia a mi rendszerünket – csak így tudjuk a pontos 3D leképezést garantálni.
Mindez mennyire dobja meg a játék gépigényét?
Ez nagyon sok mindentől függ, elsősorban a játék grafikus motorjától. Aztán ott van a képminőség problémája: egy hétköznapi LCD monitoron a 30 képkocka/másodperces sebességet már folyamatosnak látod. Itt a képernyő sokkal közelebb van a szemedhez, így jobban észrevehetőek a képi pontatlanságok, hibák. Tapasztalataink szerint ide már kell a 60 képkocka/másodperc, ami ennek megfelelő hardverigénnyel jár.

Oculus Rift villáminterjú

Hogy épül fel az Oculus Rift?
Egy képernyő van benne, amire kirajzoljuk a „torz” képet, amit aztán a beépített, cserélhető lencsék alakítanak úgy, hogy természetes legyen a szemnek.
Ez ugyebár még fejlesztés alatt lévő verzió. Nekem le kellett vennem a szemüvegem ahhoz, hogy felvegyem. A végleges terméknél is így lesz?
Dolgozunk rajta, hogy szemüvegesek is használhassák az Oculus Riftet. Jelenleg cserélhető lencséink vannak, de igyekszünk felhasználóbaráttá és kényelmessé tenni.
Olyasmi módon, mint ahogy mondjuk az egyes tükörreflexes fényképezőgépek keresőjének dioptriaállítója?
Még nem tudjuk, később fogunk ezen dolgozni.
Köszönöm szépen az interjút.
Én is köszönöm.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!