25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

The Witcher 3: Wild Hunt

Közeleg az elmúlt évek legepikusabb szerepjátékának befejezése.

Írta: Zoo_Lee 19 hozzászólás

A The Witcher sorozat igen érdekes utat tudhat maga mögött. A hosszú éveken át készítgetett, halasztgatott első rész, amely 2007-ben került a játékosok kezébe, bár fantasztikus történettel, remek hangulattal és több végigjátszás lehetőségével rendelkezett, a játékmenete meglehetősen nehezen kezelhető volt az átlagjátékosok számára, így sajnos még sokan kihagyták az Andrzej Sapkowski könyveiből ismerős szörnyvadász, Geralt első kalandját a virtuális mezőkön. Az Assassins of Kings alcímre keresztelt folytatás a színvonal megtartása mellett jelentős játékmenetbeli változtatásokat is bevetett, PC mellett az Xbox 360 tulajdonosok számára is elérhetővé vált, sorra szedte be a 9 pont feletti értékeléseket és az Év játéka díjakat. Így aztán érthető, hogy nem kis várakozás övezi a hamarosan megjelenő befejező részt, a Wild Huntot, amely erősen Sapkowski eredeti regényeiből merít és végleg pontot szándékozik tenni Geralt történetére. Hősünk a rettegett címszereplőt, a Wild Hunt nevű sereget/természetfeletti csapást követi, amely halált és pusztulást hagy maga után, a velük való találkozást pedig még soha senki sem élte túl – kivéve Geraltot, aki már szembenézett a pokoli ellenséggel. A történet egy hatalmas (minden eddig látott RPG-nél nagyobb), szigetekre osztott területen át vezet, amelynek során Geraltnak ráadásul hivatásához híven különböző egyéb szörnyetegekkel (és nem egy alkalommal emberekkel) is meg kell majd küzdenie.

The Witcher 3: Wild Hunt

Tennivalóink listája így gyakorlatilag három különböző elemből tevődik majd össze, melyek mindegyikét megcsodálhattuk még a nyári gamescomos prezentáción (amely nemcsak 45 perc hosszú volt, de nagy meglepetésünkre egy magyar pályadesignerrel, Gelencsér Péterrel is találkoztunk – vele készített videointerjúnkat itt nézhetitek meg). Egyrészt lesz egy fő történeti szál, amelynek során a Wild Huntot üldözzük, másrészt a hajsza során összeakadhatunk egyéb problémákkal, mellékküldetésekkel, végül pedig a teljes játékteret szabadon járhatjuk majd be, kincsek és még erősebb legyőzendő szörnyek után kutatva. A bemutató során ez a következőképpen festett: Geralt egy régi ismerősétől megtudta, hogy a Wild Hunt legutóbbi támadásának volt egy szemtanúja, aki hasznos információkkal láthatja el. Az odavezető úton, amelyet hajón, lóháton és gyalog tettünk meg, kicsit elkalandoztunk, összeakaszkodtunk ugyanis néhány banditával (akik akár a játékban jóval később megpróbálhattak majd bosszút állni rajtunk) és egy romos torony felderítése közben felzavartunk egy hatalmas lakmározó rémséget is, amellyel így kénytelenek voltunk megküzdeni.

The Witcher 3: Wild Hunt

Célpontunkat elérve annak falujában viszont belecsöppentünk egy nagyobb konfliktus közepébe, a falu környékén ugyanis gyilkosságok történtek, amelyeket a falut vezető öregek a közeli erdő istenének tulajdonítottak, míg a fiatalok szerint a tisztelt isten valójában egy egyszerű szörny, és felbérelnek minket, hogy derítsük ki, mi is ez pontosan és hogyan szabadulhatnak meg tőle. Itt láthattuk Geralt képességeit élesben – a Batman: Arkham szériához hasonlóan aktiválhattunk egy speciális detektív módot, amelyben Geralt figyelni kezdte a nyomokat a földön, a karmolásokat a sziklákon, a hangokat, a közeli madarakat, majd ezek alapján megállapította, hogy a fiataloknak van igazuk, és az erdei lény egy vénséges leshen. Ezt követően dönthettünk, ki mellé állunk – diszkréten beszélünk a falu öregeivel, hogy fenntarthassák befolyásukat, vagy az ellenük lázadozó fiatalokkal szövetkezünk, hogy megszabadítsuk őket a fenyegetéstől. A bemutatót tartó fejlesztők utóbbi mellett döntöttek, amely azzal a mellékes feladattal járt, hogy előbb a faluban meg kellett keresnünk a leshen kiválasztottját, egy megjelölt embert, akit felhasználva a lény feltámadhatna a teste pusztulását követően is, és átadni őt a megbízónknak. Ez után az erdőben sorra elpusztítottuk a leshen területét jelölő totemeket, majd egy hatalmas, embert próbáló csatában végeztünk a démonnal. Tettünknek azonban súlyos következményei voltak, a leshen kiválasztottja ugyanis a fiatalok vezetőjének menyasszonya volt, és bár ő megtette, amit kellett a falusiak védelmében, visszatértünkkor rá kellett döbbennünk, hogy a vérző szívű szerelmes dühében lemészárolta a falu vezetőit. Hiába, ahogy azt a korábbi részekből is megszokhattuk, Geralt sosem jó és rossz között dönt, csak két rossz közül kell megpróbálnunk a kisebbiket választani.

The Witcher 3: Wild Hunt

A játékmenet a The Witcher 2 akcióorientáltabb vonalát folytatja, kicsit visszafogottabb nehézséggel és még nagyobb szabadsággal, ez utóbbi tulajdonságot pedig a bemutató alapján maximálisan ki fogjuk élvezni. A játékvilág ugyanis nem csak hatalmas, nem csak dinamikusan változik a döntéseink hatására és kínál több mint 100 óra játékidőt alaphangon, hanem a REDengine 3-nak köszönhetően döbbenetesen szép – a legszebb játék volt, amit a gamescomon láthattunk. A zene és a hangulat továbbra is tökéletes, veterán játékosok akár a korábbi mentésüket is folytathatják, így jó pár, az előző részben meghozott döntésünk következményével találkozhatunk majd. A CD Projekt RED csapata a legepikusabb, leglehengerlőbb szerepjátékot ígéri, amely fél kézzel üti ki az összes riválist az Elder Scrollsszal az élen – a látottak alapján pedig úgy tűnik, nagyon nagy eséllyel tartani fogják a szavukat.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

The Witcher 3: Wild Hunt

Platform:

Fejlesztő: CD Projekt RED

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2015. május 19. PC, PS4, X1
2019. október 15. Switch
2022. december 14. PS5, XSX

Minimális rendszerigény: Intel Core i5 2500K 3,3 GHz/AMD RaPhenom II X4 940 processzor, 8 GB RAM, GeForce GTX 660/Radeon HD 7870 vagy jobb videokártya, 35 GB HDD, Windows 7/8/8.1 (64 bites)

Ajánlott konfiguráció: Intel Core i7 3770 3,4 GHz/AMD FX-8350 4 GHz processzor, 8 GB RAM, GeForce GTX 770/Radeon R9 290 videokártya, 35 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Balanses
Balanses [2136]
Aribeth szívesen! Ment is a rePM! :)

Nem nagy spoiler, nem fogja elrontani a játékélményed, ha elolvasod, de azért csak saját felelősségre... :)
SPOILER
Avalach, a tünde szigete. Azt tudom, hogy Ciri vitte oda őket, és onnan rabolták el Yennefert, és azóta üldözi őket Geralt. De abban nem volt említés, hogy az Geralt halál a után történt-e. Annak szerintem úgy nem lenne értelme, de erre majd a játékban választ kapsz, hogy miért. :)



MM: Igen a Vadakat el is felejtettem megemlíteni, pedig akartam. :D
Kicsit komolyabb spoiler:
SPOILER
A lényeg, hogy a Vadak is egy másik létsíkról érkeztek, ahol sokkal lassabban telik az idő. Egyszer valaki átjutott az ő világukba, és mikor 1 év múlva visszaszökött, már az unokáinak is a sírját találta csak meg.
Általában csak a szellemüket küldik át, az emberek általában ezt látják, ezt ismerik. Ritkán lépnek csak át a kapun teljes valójukban.


Sapkowskinak meg eszerint tényleg nagy arca van. Én idáig az hittem, hogy a játék történetében az írónak is benne volta keze.
Egyébként én eddig a novellásköteteit jobban szerettem, mint a regényeit. :) Az eddig magyarul megjelent két regénykötetet egyben is simán kilehetett volna adni.
davkar9
davkar9 [11295]
Hehe, azért egy kicsit segg ez a Sapkowski.:-D Biztosan a játékok előtt is világhírű fantasy mester volt, már ha világhírnek vehetők a lengyel larpozók és két oklahomai sztereotípikus geek akik 2003 óta minden hónap első szerdáján folyamatosan kérdezgették a helyi könyvesboltban dolgozó Jeanette-et, hogy mikor érkezik már meg hozzájuk is a nagy Zalkovszkij író műve amiről a lengyel levelezőpajtásaiktól hallottak.:-X Azért is lejjebb kéne venni az arcból mert lényegében csak átírta a klasszikus meséket (oké inkább csak a novellás korszakban), kis hableány, szépség és a szörnyeteg meg a többi.

Na mindegy, a könyveit szeretem, a witcher játékokat úgyszintén. CDP azért simán megérdemelne legalább egy biccentést, mert szerintem remekül visszaadták a könyvek hangulatát/világát. Plusz a könyvek olvasása után több dolog egyértelműbb lett, a világ történelmét is jobban megismertem (az ingame olvasnivalók elég rövidek) és egy-két karaktert is jobban megkedveltem (Triss és Yarpen Zigrin). A maradék pár könyv ismerete előnyt/hátrányt jelenthet a W3 megjelenésekor, sok dolog, pl a Zord Vadászat körül is kevesebb lenne a kérdőjel, ezeknek az SPOILER
interdimenzionális tündéknek a történetét is megtudjuk
. Wikin olvasgattam ezekről (amit kerüljetek mert van egy pár elég durva spoiler!), alig várom az újabb itthoni kötetet.
MattMatthew
MattMatthew [11618]
SPOILER
Második részben beszélnek róla, hogy a wild huntos fazonok azok párhuzamos síkról érkeztek, vagy akiket elrabolnak azokat oda viszik, vagy ilyesmi...
Aribeth
Aribeth [2458]
Áááá, ez szuper, köszönöm! :) :love: Írtam neked PM-et.

A későbbi könyvek történetéről csak a witcher wikin olvastam, de valóban emlegetnek ott is valami párhuzamos világot

nagyon spoiler
SPOILER
ahová ha jól rémlik, Ciri viszi Yennefert és Geraltot a haláluk után. Vagy valami ilyesmi.


Meg az időutazás(szerűség...) sem áll távol tőlük, lásd TW1. :)
LordMatteo
LordMatteo [29272]
Charles Dancere már rábukkantam pár hónapja, amikor az imdb-n nézegettem a Trónok Harca színészlistáját, szóval szerintem elég hivatalos a dolog. És ennek nagyon örülünk.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (19 db)