Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Kirby: Triple Deluxe

Yoshi után Kirby is új kalanddal gazdagodott a Nintendo kézi konzoljain.

2014.04.28. 16:01 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A Nintendo játékgépei mindig is kilógtak bizonyos értelemben a sorból, ám ennek ellenére rendületlenül ott vannak már hosszú évtizedek óta az élvonalban. Sikerüket számos technikai vívmányuk mellett halhatatlan karaktereiknek, illetve a rájuk épülő videojáték-franchise-oknak köszönhetik. Zelda, Link, Samus, Mario, Luigi, Donkey Kong és Yoshi mellett van egy másik figurájuk is, aki immár huszonkét esztendeje része a videojáték-történelemnek. Ő nem más, mint Kirby, a kis gömböc, aki sok társához hasonlóan a japán konglomerátum platformjátékainak repertoárját gazdagítja, de ezen kívül számos egyéb stílusú alkotásban is feltűnt már az elmúlt több mint két évtizedben. Az ő történeteit a HAL Laboratory készíti, akiknek a Super Smash Bros. szériát is köszönhetjük. A sorozat legújabb darabja a nemrégiben 3DS-re és 2DS-re megjelent Kirby: Triple Deluxe, amely mindjárt három különböző játékot is magában foglal.

Kirby: Triple Deluxe

A három rész közül kétségtelenül a legtartalmasabb a sztori mód. Ebben rózsaszín kis barátunk egy napon arra ébred, hogy egy hatalmas, égig érő paszuly nőtt ki Dream Land földjéből, amely magával vitt számos fontos létesítményt az égbe. Itt, Floralia birodalmában Kirby azonnal Dedede királyt keresi fel, akit azonban éppen elrabol és a fény börtönébe vet az egész furfang mögött álló gonosz Taranza. Más választásunk nem lévén nyakunkba vesszük hát a különféle lebegő szigeteken elhelyezkedő pályák úttalan útjait, és számos veszélyen átkelve ismét megmentjük birodalmunkat. Ehhez különféle, igen ötletes képességek állnak a rendelkezésünkre, mint például kis gombócunk ellenfeleit beszippantó ereje, amely által akár azok fegyverét vagy erejét is megkapja, akarom mondani lemásolja. Így például, ha egy kardos útonállót tüdőzünk le, akkor mi is szablyával hadonászhatunk, amíg akarunk (mert el is lehet dobni képességeket), vagy amíg el nem halálozunk. De létezik számos egyéb készség is, amelyek szükségesek a továbbjutáshoz, hiszen bizonyos helyeken csupán az egyik avagy a másik alkalmazásával kelhetünk át. Utunk közben számos dolgot gyűjtögethetünk, amelyek közül a legfontosabbak a napkövek. Ezek a Nap erejét adják nekünk, amelyre szükségünk lesz a fő ellenfelek legyőzéséhez. Miután a játék végére értünk, egy újabb mód nyílik meg, amelyben Dedede királyt irányíthatjuk, és amelyben minden ellenfél sokkal erősebb. Ez a verzió a nehézségén kívül nagyban hasonlít az eredetire, de azért némi változtatás is akad benne, főleg a végső harcok menetében, amelyekben nem kevés utalást találunk előző Kirby epizódokra is.

Kirby: Triple Deluxe

A másik két játékmód egy verekedős és egy ügyességi/ritmusprogramot rejt. Az előbbit 1-4 játékos játszhatja, és ki-ki a maga által választott, a fő történetben fellelhető tulajdonság/fegyvernem (kard, boksz, bumeráng, íj, bomba stb.) segítségével kell legyőzze a többi MI vagy barát által vezérelt gömböcöt. Közben sok hasznos holmit (életerő- és sebességnövelő cuccokat stb.) szedhetünk fel, és összesen 6+1, a játék sztori módjának helyszínein helyet kapó szinten kell mind nagyobb számú ellenfelet legyőznünk. A plusz egyedik pálya a végső harc, amely egyfajta mirror matchnek fogható fel, és amelyben árnyék önmagunkat gyűrhetjük le. Az utolsó játékmódban, a Dedede’s Drum Dashban Dedede királlyal ugrálhatunk dobról dobra a Kirby sorozat zenéjére, amelyhez az is szükségeltetik, hogy a megfelelő pillanatban rugaszkodjunk el róluk minél magasabbra, hogy a sok-sok lootot (pénzérméket stb.) összegyűjthessük és a ránk leselkedő veszélyeket elkerüljük. Ez némi ritmusérzéket is igényel, anélkül igen nehezen tudjuk teljesíteni csupán az összesen három, egyre nehezedő pályát.

Kirby: Triple Deluxe

A játék képi világa engem a Yoshi sorozatéra emlékeztetett, és bizonyos játékmenetbeli elemek, mint például ellenfeleink bekapása, valamint az egyes pályák felépítése is erősen hajazott arra. Mindemellett teljesen különálló alkotással van dolgunk, amely annyiban függ össze az említett programmal, hogy ez is egy Nintendo-exkluzív franchise része. A sztori mód nagyon ötletesre sikerült, és minden ezzel ellentétes látszat ellenére bizony néha igencsak meg tudja izzasztani az embert. Mindazonáltal nem lehetetlen a játék teljesítése, amelyet annak változatos helyszínei és ellenfelei, no meg a számos megszerezhető képesség emelnek ki a platformjátékok kavalkádjából. A 3D-s megjelenítés nem egetverően szükséges, én is kikapcsoltam tesztelés közben. A program egyfajta 2,5D-s metódusban játszható, amely során „kicsi bogyókánkat” a háttérben, avagy az előtérben elhelyezett pályarészekre lőhetjük át. A hangok és a zene nem fog senkinél felkerülni az „all time favourite” listára, de nem is hallgathatatlan. A vezérléssel sincs semmi gond, arra nem is térnék ki különösebben, hiszen pár perc alatt bárki elsajátíthatja.

Kirby: Triple Deluxe

A Kirby: Triple Deluxe megvásárlásakor egy áráért mindjárt három (vagyis inkább egy plusz kétszer fél) játékkal gazdagodhat gyűjteményünk. Ezek közül az igen ötletes, jól felépített, nagy bájfaktorral felruházott sztori mód a legtartalmasabb, míg a másik kettő leginkább közösségi és egyéb minijáték jellegű mókázást kínáló szösszenet. A Nintendo 1992-ben indult sorozatának legújabb epizódja nem sikerült rosszul, és az méltó a platformjátékok egyik legnagyobb mesterének palettájához. Aki szereti az ilyen jellegű alkotásokat, és már ezerszer végigjátszotta Mario, Donkey Kong vagy Yoshi kalandjait, az nyugodt szívvel vágjon bele Kirby új játékába. Olyat még úgysem látott, hogy egy kicsi pöttyfickó letüdőzzön egy több száz éves tölgyfát! ■

Kirby: Triple Deluxe
Kirby: Triple DeluxeKirby: Triple DeluxeKirby: Triple DeluxeKirby: Triple Deluxe

értékelés

Kirby: Triple Deluxe

Kirby: Triple Deluxe
Pozitívumok
  • Ötletes játékelemek
  • Kellemes megvalósítás
  • Három különböző játékmód
  • Remek sztori mód
Negatívumok
  • A verekedős és a ritmus játékmódok inkább csak minijátékok
  • Számos hasonlóság egyéb platformjátékokkal
8,0
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló