Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sleeping Dogs: Definitive Edition

Déjà vu minden tekintetben, némi extra tartalommal.

2014.10.21. 17:55 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A Rockstar talán maga sem tudta, hogy Grand Theft Auto című sorozatával – különösképpen annak harmadik epizódjával – játéktörténelmet fog írni. Megszületett velük ugyanis a sandbox jellegű, teljesen nyitott világban játszódó gengszterjátékok műfaja, amelynek azóta egyre népesebb táborában rendre válhatunk piti bűnözőből teljhatalmú keresztapává. Akadnak persze kivételek is, amikor éppen ellenkezőleg, beépített rendőrként kell megőriznünk metropoliszunk békéjét annak leghatalmasabb bűnszövetkezetének felszámolásával. Ezt a vonulatot erősítette – sőt, ki merem jelenteni, hogy annak talán legékesebb drágaköve volt – a United Front Games Sleeping Dogs című játéka. Ez a kissé félresikerült True Crime széria szellemi örököseként ezúttal a Távol-Keletre, azon belül is Hong Kongba vezette el a játékosokat, akik Wei Shen, egy idevalósi, de az Egyesült Államokba áttelepült zsaru kalandjait élhették át. A program piacra kerülése annak idején nagyon is időszerű volt, hiszen az addigi etalon GTA IV már majdnem négyesztendős volt, és a mostani király, ötödik epizód előző generációs konzolokra való megjelenéséig még több mint egy esztendőt kellett várniuk a stílus szerelmeseinek (az újgenerációs konzolok és PC-k tulajai pedig még mindig várnak...). A készítők a next-gen korszak beköszöntével időszerűnek látták hát a játék kibővített, valamennyi időközben hozzá megjelent plusz tartalmat magában foglaló, technikailag felturbózott portjának elkészítését, amelyet Definitive Edition alcímmel láttak el.

Sleeping Dogs: Definitive Edition

Mivel annak idején rendesen kiveséztem a program eredeti változatának PC-s verzióját, most nem térnék ki különösebben a játékmenetre és egyebekre. Dióhéjban annyit említenék meg, hogy az alaposan átgondolt sztori szerint hősünk igen kellemetlen helyzetbe kerül, amikor a kínai zsaruk elkapják őt egy nem túl sikeres drogügylet közben. A gyűjtőben aztán összefut egyik gyerekkori cimborájával, aki felajánlja neki a Sun On Yee nevű, igen nagyhatalmú triádba való bevezetés lehetőségét. Kisvártatva kiderül, hogy az amerikaivá lett rendőrtiszt ittléte nem a véletlen műve, hanem egy jól átgondolt rendőri akciónak köszönhető, amelynek célja éppen az említett bűnszövetkezetbe való beszivárgás, és annak felszámolása. A program remekül megalkotott környezetében – amely ugyan nem a valós Hong Kongot jelenítette meg, de az nagyjából annyira felismerhető volt, mint például Liberty City/New York – kellett különféle fő- és mellékküldetéseket végrehajtanunk. Ezek skálája igen színes volt, és rengeteg akciót (pusztakezes keleti harcot, járműves üldözést, fegyverpárbajokat) zsúfoltak bele a készítők, amelyek – valamint az igen erős történet – jóvoltából az év egyik legnagyobb meglepetésjátékát alkották meg, a szó legpozitívabb értelmében.

Sleeping Dogs: Definitive Edition

A mostani gépparkra szánt Sleeping Dogs: Definitive Edition a számos trailer és reklám tanúsága szerint átdolgozott, tű éles textúrákat, népesebb utcákat, szebb effekteket és az eddigi legbőségesebb tartalmat hívatott elhozni a megfelelő masinák tulajdonosainak. Nos, a tartalmi részről szóló hírtenger valóban igaz, hiszen a program ezen verziója tényleg minden eddig megjelent DLC-vel felvértezve látott napvilágot, azonban a többi hangzatos reklámszöveggel nem teljesen értek egyet. Mivel én annak idején a PC-s verzióval játszottam, számomra semmi újat nem mutatott a PlayStation 4-es tesztpéldány által prezentált képi világ. Az ugyan egy idő után feltűnt, hogy most mintha valóban nagyobb lenne a forgalom az utakon – aminek hála a városban okozott kár nőtt, az autós üldözések pedig nehezedtek –, de a képi világ az effektekkel együtt nagyjából ugyanazt a képet mutatta, mint 2012-ben. A történet, a hangok és a szinkron még mindig borzasztóan erős elemei a játéknak, amelyeknek köszönhetően az ember azonnal átéli Shen szorult helyzetét, és szinte szó szerint a bőrébe bújik. Az események villámgyorsan követik egymást, mi pedig mind nagyobb dilemmába kerülünk a „meddig mehetünk el a bűn útján, hogy ne váljunk magunk is a részévé” kérdéskör kapcsán. A számos extra tartalom közül kiemelkedik két, külön is játszható DLC: a kínai horror- és folklórelemeken alapuló Nightmare in North Point, valamint a fő történet után játszódó Year of the Snake, amelyek nem túl sokat adnak azonban a játékhoz. Rajtuk kívül plusz kosztümök, harci arénák, fellelni valók és egyebek kerültek még be az eddigi legteljesebb kiadásba.

Sleeping Dogs: Definitive Edition

A Sleeping Dogs: Definitive Edition ugyanazt a remek hangulatot és kiváló játékmenetet hozza el az újgenerációs konzolok, valamint a PC-k tulajdonosainak, mint a 2012-es eredeti verzió. Jól átgondolt, nagyon erős történet, remek hangulat és brutális tartalom jellemzik a program új kiadását. Egyetlen híját éreztem örömömnek csupán tesztelés közben, nevesül azt, hogy minden erénye ellenére a készítők által beharangozott hatalmas ráncfelvarrás nem mutatkozott meg. A PlayStation 4-es változat képi világa inkább öregecskének hat, mintsem next-gen élménynek, és maximum eléri az eredeti PC-s megjelenítést, mintsem túlszárnyalja azt. Mindezek folytán azoknak tudom szívből ajánlani ezt a játékot, akik annak idején valamilyen okból lemaradtak róla, de akik akkor végigjátszották, gondolják meg, érdemes-e a plusz pénzt befektetni gyakorlatilag ugyanazért az élményért. Az igazi, nagybetűs Újgenerációs élményt pedig – minden bizonnyal – elhozza nekünk a hamarosan a mostani géppark csúcsmasináin is debütáló Grand Theft Auto V. Én, a magam részéről ugyanakkor nagyon is várok egy újabb Sleeping Dogs epizódra, amely ismét a törvény és a bűn között húzódó hajszálvékony mezsgyére vezet el bennünket, immár valóban megújult, next-gen köntösben. ■

értékelés

Sleeping Dogs

Sleeping Dogs
Pozitívumok
  • Minden pont ugyanolyan jó benne, mint az eredetiben volt
  • Minden eddiginél teljesebb tartalom
Negatívumok
  • A grafika nem újgenerációs
  • A kamerakezelés még mindig fura időnként
  • Az átvezetők néha szaggatnak

A Sleeping Dogs: Definitive Edition PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A cikk a PS4-es verzió alapján készült.

Sleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive EditionSleeping Dogs: Definitive Edition
Sleeping Dogs
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Sleeping Dogs

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló