Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Stronghold Crusader II

Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl.

2014.10.26. 21:21 | szerző: Vismayor | Ismertető/teszt

Amikor először játszottam gyerekként a Strongholddal, egyszerűen imádtam az ostromok, az összecsapások hangulatát, és ebben közrejátszott, hogy megkövetelte a játék a jó stratégiai érzéket, az előrelátást, bele kellet élnünk magunkat egy igazi várkapitány szerepébe. Rengeteg RTS játékhoz volt már szerencsém azóta, de ezt a hangulatot egyik se tudta visszaadni, hiába voltak kiválóak a maguk nemében. A Stronghold sorozat már több részt is megélt, viszont számomra a Közel-Keleten játszódó Crusader volt az „igazi”, így nem csoda, hogy felkaptam a fejem, miután hallottam, hogy a Firefly Studios elkészíti a keresztes háborúkat feldolgozó második részt.

Stronghold Crusader II

Ha egy olyan játék folytatásával játszunk, amely régen nagy kedvencünk volt, már eleve támasztunk bizonyos elvárásokat. „Legyen jó, ne kelljen csalódnunk” – ismételgetjük magunknak, miközben zajlik a telepítés, és végül eljön a pillanat, amikor remegő kézzel indítjuk el a játékot. Nos, valahogy így lehet leírni, milyen is volt az, amikor először játszottam a Stronghold Crusader II-vel. Rögtön a szívembe lopta magát az assassint ábrázoló rajzolt menü és a jellegzetes, az első Crusaderben megszokott zene, amit egy rövid oktató rész követett és kezdődhetett is az igazi játék. Választhattam a kampány (ami tulajdonképpen egy kibővített oktatás) és a szabad játék között, emellett a játék tartalmaz még többjátékos módot, ám az igazi sava-borsa, és egyben a legnagyobb újítása a co-op játékmód, amelyben társunkkal vállvetve harcolhatunk az ellenfél ellen, miközben megosztjuk az irányítást csapataink és várunk felett. A cél általában a másik fél legyőzése, de a játék nem csak a harcról szól, ennek a kornak is megvoltak a békésebb pillanatai, amikor a várúrnak nem a támadó hordákkal, de vára népével kellet foglalkoznia, az ő boldogságukat bebiztosítania. Igazán jó érzés volt látni, hogy ahogy építgettem a kastélyom, úgy lepte el a sok dolgozó ember, akik persze elvárásokat támasztanak felénk: többféle ételt szeretnének, szállást, optimális adókat, szórakozást (kinek nem esik jól egy dolgos nap után egy hideg sör? :-D). Mindez elengedhetetlen, ha fenn szeretnénk tartani a kastélyunk, seregünk, mivel ha házunk népe boldogtalan, nem lesz kit besorozni, elhagyják a munkahelyüket, és bizony nehéz hadat viselni katonák és fegyverek nélkül. Viszont ha elégedettek velünk, elkezdhetjük felállítani a seregünk, amit nem árt alaposan megtervezni, ha győzedelmeskedni szeretnénk, mivel ha rossz egységeket viszünk egy ostromra, könnyen halálát leli az összes katonánk úgy, hogy még el se értük a falakat.

Apropó, falak: a játék legizgalmasabb részei az ostromok, ahová elengedhetetlenek az ostromgépek. Ahogy katonai egységekből is rengeteg van, ezekből a játékszerekből is több áll rendelkezésünkre, katapulttól kezdve a faltörő kosokon át a kor egyik leghalálosabb fegyveréig, a trebuchet-ig.
A 3D-s nézet igazán nagyot lendített a játékon, az új kamerakezelés sokat segít az összecsapások során, jobban átláthatjuk a csatateret, illetve ha épp úgy adódik, nyugodtan bámészkodjuk ki magunkat, mert habár a grafika nem eget rengető, viszont nem mindennapi látványosság, amikor két óriási sereg csap össze, illetve amikor ostromgépeink tűz alá veszik az épületeket.
Irányítás terén sajnos van egy kis hiba, a kamera forgatása néha lassú, ami főleg ostromnál tudja megnehezíteni a helyzetünk.

Stronghold Crusader II

A gépi ellenfél nem adja könnyen a bőrét, van, hogy keményen meg kell harcolnunk már csak azért is, hogy eljussunk a kastélyukig, ahová, ha beveszik magukat, és nincs jó taktikánk a kifüstölésükre, hosszú ostromra számíthatunk, illetve könnyen olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy mi szorultunk a falaink mögé, és folyamatos nyomás alatt tartanak minket. Viszont ez a nehézség – amit már az első Crusaderben is tapasztalhattunk – nem zavaró, sőt, így igazi győzelemként élhetjük meg, ha végül elbukik az ellenfél, jobban bele tudjuk magunkat élni a harcokba.
Több, a régebbi Stronghold részekből megismert ellenfelünk is visszaköszön, (Farkas, az örök túlélő :-D), viszont szembekerülhetünk új vezérekkel, mint például Shah, az arab parancsnok. Mindegyik ellenséges vezető más-más taktikát vet be ellenünk, mind védekezés, mind támadás terén, nem beszélve arról, hogy szorult az MI-be kreativitás, nem is kevés, és bizony volt, hogy meglepődtem egy-egy lépésén.
Fontos elemek továbbá a véletlenszerű események, amelyeket nagyon nehéz kivédeni, mint például az erős viharok, tornádók, sáskajárás. Nem kell félni, nem csak negatív hatások érhetnek minket, történhet akár esküvő is kastélyunk falain belül, ami megnöveli lakosaink kedvét.
Hangzás terén vegyesek az érzéseim, mivel a háttérzene kiváló munka, ami, mint már fent is írtam, visszaidézi a régi Crusader hangulatot, viszont katonáink csataüvöltése leginkább kecskék mekegésére emlékeztetett.

Úgy gondolom, nem kellett csalódnunk a Stronghold Crusader 2-ben, méltó folytatása a sorozatnak, és bár nem nyújtott sok újítást, de a képernyők elé tud szegezni rengeteg játékost, akik át akarják élni, milyen is várkapitány bőrébe bújni. ■

Stronghold Crusader II
Stronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader IIStronghold Crusader II

értékelés

Stronghold Crusader 2

Stronghold Crusader 2
Pozitívumok
  • Nosztalgikus Crusader hangulat
  • Co-op játékmód
  • Igazi kihívás, igazi győzelem
Negatívumok
  • Néhol gyenge a hangzás
  • Van, hogy lassú a kamerakezelés
  • A negatív véletlen események kivédése szinte lehetetlen
Minimális rendszerigény: 2 GHz-es processzor, 2 GB RAM, 512 GB-os videokártya, 4 GB HDD, Windows XP
Ajánlott konfiguráció: Intel Core i5 processzor, 8 GB RAM, 1 GB-os videokártya, 4 HDD, Windows 7/8
7,5
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 8
Stronghold Crusader 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Stronghold Crusader 2

hozzászólások (3)

LordMatteo
LordMatteo 2014.10.27. 09:31
Nekem nem tetszett, nagyon vártam pedig a nosztalgia miatt, de a régi jobb volt, illetve, akkor jobban ütött, ma már nem kötne le vszg. az sem.
Vismayor
Vismayor 2014.10.27. 11:30
Az ember érdeklődési köre változik az évek alatt ;)
jawsika
jawsika 2014.10.27. 11:43
Nekem anno óriási kedvencem volt, ettől viszont kicsit félek. Majd ha leárazzák, lehet megveszem és kipróbálom, most még biztos nem.
ajánlott olvasnivaló