25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

3D Gunstar Heroes

A Sega újabb klasszikusa költözött 3DS-re.

Írta: Zoo_Lee

A Sega 3D-remake sorozata mintha csak egy folyamatosan felfelé ívelő görbét követne, mióta elkezdtem a tesztelését. Nemcsak a kiadott játékok lettek egyre híresebb címek, de a kiadások is egyre több finomságot, olyan speciális extrákat adtak a rajongók kezébe, amelyek egyértelművé tették a vásárlást. A Gunstar Heroes 3D-s formájában nemcsak a Sega egy újabb legendás klasszikusa látogatott 3DS-re, de olyan minőségi kiadást kapott, amely tovább emeli a lécet a jövőben érkező retro-újrakiadások előtt.

3D Gunstar Heroes

A Gunstar Heroes főhősei a Gunstar család, az ő feladatuk egy mágikus kristály darabjainak őrzése, amelyek ha összekerülnek, feltámaszthatják a Holdon várakozó ősi teremtményt, Golden Silvert, aki egykor megpróbálta elpusztítani a Földet. A gonosz Birodalom, élükön Colonel Reddel, megtámadják a testvéreket, ellopják a kristályok darabjait, és agymosással a saját oldalukra állítják Gunstar Greent is. A két megmaradt fivér, Blue és Red útra indul, hogy visszaszerezzék testvérüket és az elrabolt kristályokat, mielőtt a Birodalom elérné a célját.

A Gunstar Heroes a Contra/Metal Slug típusú „bullet hell” platformerek sorát erősíti, azonban néhány igen érdekes egyedi újítással, amelyek számomra a műfaj legjobb darabjává teszik. Az utolsó pályát leszámítva teljes mértékben ránk van bízva, milyen sorrendben szeretnénk leverni Red négy bizalmasát, akik a kristálydarabokat őrzik. Indításkor kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú irányítást szeretnénk, vagyis akarunk-e lőni mozgás közben, vagy tüzeléskor karakterünk maradjon egy helyben (utóbbi módszer előnye, hogy ekkor nyolc irányba is tudunk lőni), illetve megválaszthatjuk fegyverünk kezdőelemét is. A Gunstar Heroes egyik legjobb eleme ugyanis a különböző típusú lőszerek, illetve ezek kombinációja. Négy típusból választhatunk: tűz, elektromosság, hőkövető és robbanó. Az indítóképernyő mellett a pályákon is gyűjthetjük őket, fegyverünk pedig egyszerre kettőt is tárolhat, és olyan érdekes, egyedi kombókat hozhatunk ki belőlük, mint az ellenfeleket követő tűzlabdák vagy a robbanó gömbvillámok, amelyek természetesen egyes pályákon, illetve bizonyos ellenfelekkel szemben különösen hatékonyak. Emellett még említést kell tennem az életerőrendszerről is: míg a Contrában és legtöbb másolatában egyetlen találat azonnali halált jelent, itt 100 életerőponttal indulunk, ez pedig remek lehetőség a kezdő játékosok számára is, hogy ráérezzenek a játékmenetre, mielőtt megjelennek a maximum életerőt is alig néhány lövéssel lenullázó ellenfelek.

3D Gunstar Heroes

Hihetetlenül pörgős akció, remek zenék, csodálatos pixelgrafika és animációk, emlékezetes főellenfélharcok... hosszasan lehetne még dicsérni az eredeti Gunstar Heroest, viszont újrakiadás révén annak minőségére is ki kell térnem – ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy tovább folytathatom a pozitív jelzők halmozását. A 3D Gunstar Heroes az általam kipróbált 3D-s Sega remake-ek eddigi legjobbja. Választhatunk a játék eredeti és nemzetközi változata között, megválaszthatjuk a képernyőméretet, a 3D-s megjelenítés módját is (kiugró vagy besüllyedő – sajnos előbbit egyszer sem sikerült még úgy belőnöm, hogy ne bántsa a szemeimet). A többi újrakiadáshoz hasonlóan támogatott a játékállások mentése, a visszajátszások tárolása, a co-op játékmódnak lokális hálózaton is nekivághatunk, ráadásul két extra játékmódot is kaptunk. Mega Life esetén dupla életerővel indulunk (a nehézséget ez sem csökkenti, az utolsó pályákon még így is komoly kihívás a játék), Gunslinger esetén pedig fegyverünk az összes elemmel rendelkezik, amelyek között a 3DS triggereivel váltogathatunk. Míg a Streets of Rage 2 esetében az extra módok kissé túlzottan is felhígították a nehézségi szintet, itt erről szó sincs: az extrák tényleg csak plusz, érdekes módok, ahogy nekivághatunk a végigjátszásnak (egy speciális, extra nehéz módot azért még lehet elviselt volna a csomag).

Összefoglalva, a 3D Gunstar Heroes talán az eddigi legjobb Sega 3D-remake, egy remek játék tökéletes újrakiadása, ajánlott régi és új játékosoknak egyaránt, az M2 csapata előtt pedig le a kalappal, remélem, későbbi csomagjaikkal is tartani fogják ezt a szintet.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Szinte minden részletében jól sikerült
Negatívumok
  • A pop-out 3D-s megjelenítés nem az igazi
  • Valamilyen extra kihívást még betehettek volna a veterán játékosok számára

További képek

  • 3D Gunstar Heroes

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!