Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Patapon Remastered

Patapon Remastered

Egy 2008-as, PSP-s ritmusjátékból készült PS4-es átirat.

2017.09.05. 10:25 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A remastered-mániának valószínűleg sose lesz vége, azt hiszem, meg kell próbálni inkább jó képet vágni hozzá, vagy ha kezdünk allergiásak lenni rá, akkor egyszerűen nem foglalkozni vele. El kell fogadni, hogy a kiadók valószínűleg nem véletlenül vannak erre ennyire rákattanva, és inkább örüljünk, ha egy-egy olyan játék jön így szembe, ami például kimaradt az eredeti platformon, de mindig is álmodoztunk arról, hogy egyszer kipróbáljuk – ezzel a hozzáállással talán elkerülhetőek a csalódások.
Mindezt nem azért írtam le, mert a jelen cikk alanyával komolyabb problémám lett volna, csak nem szerettem volna megint úgy kezdeni a cikket, hogy „ismét egy újrakevert játékot kaptunk”. :-)

Patapon Remastered

De térjünk is a tárgyra! A Patapon 2008-ban érkezett Európába, mégpedig a Sony akkori kézikonzoljára, a PlayStation Portable-re. Alapvetően egy ritmusjátékot kaptunk a kis képernyőn, minimalista grafikával, mókás kis figurákkal, és némi stratégiai fűszerezéssel. A PS1-ről áthozott Parappa The Rapper és a PSP-s LocoRoco újrakiadása után került sor ennek a felújítására, így ezúttal PlayStation 4-en ismét kézbe vehettem a patapon harcosok terelgetését.

Patapon Remastered

Nem mondhatjuk, hogy bonyolult játékról van szó. Mindössze a négy fő PS-gombra van szükségünk, amelyek mindegyike egy-egy dobot szólaltat meg. Kezdetben ráadásul mindössze kettő érhető el közülük, a „pata” (négyzet) és a „pon” (kör) hangúak. Ezek segítségével kétféle parancsot adhatunk: a „pata pata pata pon” hatására apró hadseregünk előre indul, míg a „pon pon pata pon” eredménye a támadás. A küldetések előtt összeállíthatjuk csapatunkat a már összegyűjtött emberkékből (van köztük kardos, lándzsás, íjász, így az se mindegy, melyiket rakjuk előre és melyiket hátrébb), majd elindulhatunk a dobok megfelelő ritmusra való ütögetésével. Ha kapkodunk vagy tévesztünk, harcosaink megállnak, és megvárják, míg sikerül eltalálnunk az ütemet. És igazából ennyi – a cél minden pályának eljutni a végére, lehetőleg minél több patapont életben tartva.

Patapon Remastered

A Patapon Remastered gyakorlatilag egy az egyben átirata az eredetinek. A grafika nagy részét szerencsére felturbózták (ami egy ilyen egyszerű látványvilágú programnál nem is volt valószínűleg akkora ördöngösség), sajnálatos módon azonban az átvezető animációkkal nem nagyon foglalkoztak, gyakorlatilag a PSP-re készült, mai szemmel nézve igencsak nevetséges felbontású videókat hagyták meg, ami bizony elég rondán mutat egy Full HD képernyőn. Minden más maradt a régi, így ugyanazokat a küldetéseket játszhatjuk végig, amit közel tíz esztendővel ezelőtt a PSP-n megtehettünk.

Patapon Remastered

Bár alapvetően fokozatosan növekszik a nehézségi szintje a küldetéseknek, ha nem figyelünk oda, a kelleténél hamarabb frusztrációval szembesülhetünk. Egy-egy pályán ugyanis gyakorlatilag grindolási lehetőségünk van, minél többször megyünk végig rajtuk (ellenséges katonák helyett mindenféle állatokat lekaszabolva), annál több pénzünk gyűlik, amiből aztán hadseregünket bővíthetjük, ezzel egyszerűsítve dolgunkat a későbbiekben. Illetve az is fontos, hogy minél hamarabb begyűjtsük az újabb dobokat, és megszerezzük az extra dobolgatással megkapható cuccokat is a pályákon. A grindolás mondjuk kicsit idegőrlő dolog szerintem, jobban örültem volna, ha simán, a pályák egymás utáni teljesítésével is elegendő pénzmaghoz juttatott volna a játék. Néha pedig hiába éreztem úgy, hogy teljesen jó ritmusban nyomkodtam a megfelelő gombokat, valamiért a program nem így gondolta, ezzel szerezve kellemetlen pillanatokat egy-egy csatában.

Patapon Remastered

Ha kimaradt volna korábban a PSP-s eredeti, a nemrég megjelent Patapon Remastereddel belevethetjük magunkat a kis fekete harcosok irányításába. Egy mókás kis casual játék ez, amely jelen pillanatban 4590 forintért juthatunk hozzá. Nem kell nagy dolgokra számítani, de aki szereti a ritmusjátékokat – és elegendő kitartása van az ismétlődő részekhez –, az szerintem ezzel is jót szórakozhat. ■

Patapon RemasteredPatapon RemasteredPatapon RemasteredPatapon Remastered

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló