Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Frostpunk

Frostpunk

Városépítős túlélőjáték a This War of Mine fejlesztőitől.

2018.04.24. 15:22 | szerző: Sam Starion | Ismertető/teszt

Új játék érkezett az 11 bit studios csapatától – azoktól a srácoktól és lányoktól, akiknek a This War of Mine-t is köszönhetjük. A Frostpunk besorolása szerint egy városépítős túlélőjáték, és ezzel a két szóval valóban tökéletesen összefoglalható, mit is várhatunk tőle, ha úgy döntünk, beruházunk rá.

Frostpunk

Már magából a címből is elég sok mindenre következtethetünk, ugyanis egy fagyott világban kell helytállnunk az általunk épített és fejlesztett gőzhajtású eszközök és technológia segítségével. Ennek a két elemnek – azaz a fagynak és a steampunknak – a kombinációja nagyon jól áll a játéknak, azonnal bele tudjuk élni magunkat a szituációba. És sokat segít ebben a grafika is. Részletesen kidolgozott, teljesen körbeforgatható, zoomolható „terepasztalt” kapunk, láthatjuk, ahogy a lakók jönnek-mennek, utat ásnak a hóba, fáklyákkal világítanak éjszaka stb. Remekül ábrázolták a dermesztő fagyot, a szelet és a végtelen hómezőket. Megfagy a képernyő széle egy-egy hirtelen hidegbetöréstől, és amikor lemegy a nap, valóban eléggé kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat. A látványvilág tehát mindenképpen csillagos ötöst érdemel.
De nem csak ez kiemelkedő benne: a szomorkás zene, a hanghatások, a város zaja és a beszélgetésfoszlányok mind-mind remekül illeszkednek az összképbe.

Frostpunk

A játékmenetet tekintve mi, mint a kolónia kapitánya, egy személyben felelünk a városért és a lakókért is. Ez nem csak egyszerűen a nyersanyag és az élelem begyűjtéséről szól (pedig ezzel is lesz dolgunk bőven), hanem különböző törvényeket is hozhatunk, amelyekkel a város és a közösség életére vagyunk hatással. Például nekünk kell döntenünk arról, hogy a fagysérülés miatt dolgozni vagy akár mozogni képtelen emberekkel mi történjen: gondozzuk őket tovább, vagy a rendszeres ellátást megtagadva tőlük gyakorlatilag halálra ítéljük őket. De olyan törvényt is hozhatunk, amellyel a gyerekeket is munkára foghatjuk a túlélés érdekében.

Frostpunk

A fentiekhez hasonló, sokszor elég nehéz döntéseket kell tehát meghoznunk, ugyanis a Frostpunk egyik legfontosabb része a remény fenntartása. A lakóknak célt és hitet kell adnunk, részben ezekkel a törvényekkel, részben az új technológiák általi könnyebb élettel, és részben azzal, hogy a világban kutatva más túlélőket, kolóniákat fedezünk fel. A reményen kívül szintén rendkívül fontos, hogy lakóink jól érezzék magukat. Ezen a jó minőségű élelem, a fűtéssel rendelkező szállás és a jó orvosi ellátás egyaránt sokat dob, a hosszú munkaidő vagy a betegségek, halálozások viszont rontanak.
Munkája gyakorlatilag minden városlakónak lesz. Többféle nyersanyagot kell gyűjtenünk, a széntől kezdve a fán és vason át a nyers húsig. Kezdetben ezeket kézi erővel gyűjtik össze, idővel viszont különböző gyárakat és eljárásokat fejleszthetünk ki, hogy gyorsabban és könnyebben hozzájussunk az összes nyersanyaghoz.

Frostpunk

A szén értelemszerűen a fűtéshez kell, ami szintén központi eleme a játéknak (meglepő, mi?). Kolóniánk közepén egy hatalmas kazán áll, ez már indulásnál rendelkezésünkre áll, viszont a folyamatos működés érdekében állandó szénutánpótlást igényel. Ha nincs fűtés, a lakók elégedetlenek lesznek, és elég gyorsan meg is halnak a fagyási sérülések következtében, ami a játék végét jelenti számunkra. További nehezítés, hogy ahogy haladunk előre, egyre hidegebb lesz, egyre több energiát fog felemészteni a város melegen tartása, arról nem is beszélve, hogy ahogy növekedik a kolóniánk alapterülete és lakosainak száma, további kisebb fűtőegységeket kell üzembe helyeznünk. A növekvő lakosság értelemszerűen több élelmet is igényel, sőt, kialakulhatnak széthúzások és bizonytalanságok is különböző csoportok között, amelyeknek a rendezése megint csak a mi feladatunk lesz.
A játék időről időre különböző kihívás jellegű feladatokat állít elénk, mint például a lakók közötti feszültségek rendezése, vagy a gondoskodás arról, hogy minden lakóépületben megfelelő fűtés legyen. Ezek mind időre mennek. Minden igény kielégítése pedig nagy kihívást jelent.

Frostpunk

Véleményem szerint szuper jó lett a Frostpunk. Sokkal több, mint egy egyszerű városépítős, és sokkal több, mint egy túlélőjáték. Nemcsak, hogy remekül sikerült ötvözni ezt a két stílust, de még rá is dobtak egy rakással. A játék folyamatosan adagolja a tartalmat és nyit új lehetőségeket, órákra lekötve az embert. Mindenkinek ajánlom. ■

értékelés

Frostpunk

Frostpunk
Pozitívumok
  • Hiteles és könnyen beleélhető atmoszféra.
  • Remek grafika, zene és hanghatások.
  • A törvénykezés, a döntéshozás és a remény, mint játékelem.
Negatívumok
  • A tutorial lehetne részletesebb.
  • A kezelőfelületre egy finomhangolás ráférne.

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

FrostpunkFrostpunkFrostpunkFrostpunkFrostpunkFrostpunk
Frostpunk
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Frostpunk

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló