25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Elder Scrolls Online: Dragon Bones DLC

Masszív csontok, vékonyka körítés.

Írta: Zoo_Lee

Bár éveken keresztül voltam a free-to-play műfaj és az ingyenes MMORPG-k nagy támogatója/rajongója, ha bárki nekem szegezné a kérdést az aktuális felhozatallal, vagy egyenesen egy-két általam korábban követett darabbal kapcsolatban, lehet, hogy elakadna a szavam. Az online piac brutálisan telítődött mind fizetős, mind ingyenes oldalon, ami még nem lenne probléma, de számtalan darab készül annyira sablonok szerint, hasonló felépítéssel, hasonló érdemekkel és hiányosságokkal, hogy egynémely játék úgy jön, majd tűnik el a feledés homályában, hogy az már nem csak egyszerűen szomorú, de egyenesen ijesztő jelenség.

The Elder Scrolls Online: Dragon Bones DLC

Ha ki kellene emelnem, mégis melyik MMORPG volt az az utóbbi időszakban, amely lekötött, egy kellően érdekfeszítő világot, hangulatot és játékmenetet fektetett le elém, a válaszom a The Elder Scrolls Online lenne. Miután a tavaly kiadott Morrowind kiegészítővel belevetettem magam az addig csak távolról szemmel tartott masszív (a játék méretét merevlemezem a mai napig megsínyli) világba, nem volt megállás. Lehet, hogy ez unfair a többi próbálkozóval szemben, hiszen a TESO egy már kiforrott lore-ral, világgal, történelemmel és játékmenettel rendelkezett (amelyekből utóbbit le kellett kissé butítani a multiplayer támogatáshoz, de több finomhangolással és a One Tamriel frissítéssel összességében sikerült), ám a végeredmény diktál, a TESO pedig annak ellenére, hogy még csak nem is ingyenes (az alapjáték megvásárlása még mindig belépő kritérium), toronymagasan emelkedik ki az MMO-piacból, hihetetlen színvonallal.

A Bethesda pedig természetesen igyekszik folytatni a sikertörténetet, így a következő, nyárra időzített nagy frissítésig (Summerset) kisebb-nagyobb patchekhez időzített kiegészítőkkel adagolták az új tartalmakat. Ezek a játékon belüli shopban oldhatóak fel, a legprominensebb közülük pedig a pár hónapja kiadott Dragon Bones, amelyre végre vethettem személyesen is egy pillantást.

The Elder Scrolls Online: Dragon Bones DLC

Ez azonban egy meglehetősen gyors pillantás volt, a DLC ugyanis nem kifejezetten combos példány. Megvásárlásáért mindössze hozzáférést kapunk egy adag új tárgyhoz, achievementhez, valamint két új, veteránok számára tervezett dungeonhöz, Scalecaller Peakhez, ahol kultistákkal csaphatunk össze, és Fang Lairhez, amelyben egy tébolyult sárkánypap követőivel szállunk szembe, a DLC promóihoz híven pedig végül megküzdhetünk egy hatalmas élőhalott csontsárkánnyal is.

A két új dungeon meglehetősen jól sikerült, bár közel sem nyújtanak akkora tartalommennyiséget, amiért feltétlenül megéri kicsengetni a csomag árát. A pakk megjelenéskor valószínűleg azért lehetett erősebb, mert a TESO 17-es frissítésével együtt érkezett, amely nem egy jelentős újítással bővítette a játékot. A frissítést követően a Morrowind kiegészítőt is birtokló játékosok például rögtön kaptak két új PvP csatateret, Mor Khazgurt és a Deeping Drome-ot. Fizetségért cserébe a karakterek külseje testreszabhatóvá vált, így függetlenül a hordozott felszerelésektől immár stylistot játszhatunk avatárunk külsejével, míg a 18-as szinttől elérhető saját ingatlanokban most már elhelyezhetünk konténereket is, amelyekben elraktározhatjuk felesleges tárgyainkat.

The Elder Scrolls Online: Dragon Bones DLC

Kezdő játékosok is egy igen jelentős új elemet kaptak ezzel a frissítéssel, az úgynevezett skill advisor rendszert. Karakterünk kasztjának kiválasztása után kijelölhetünk egy számunkra megfelelő archetípust is, az advisor pedig (kissé hasonlóan a klasszikus The Secret World deckelős rendszeréhez...) minden lehetséges alkalommal tanácsokat ad, milyen képességeket milyen irányba fejlesszünk a kívánt hatás eléréséhez. Ez a rendszer végül meglehetősen megosztónak bizonyult, veterán játékosok közel sem elégedettek vele, az end game-re ugyanis az így létrejött archetípusok nem épp a legütősebbek, ám egy kezdő számára hatalmas segítség lehet egy lineárisabb, előre kijelölt fejlődési út követése.

Viszont a 17-es frissítés újításaitól eltekintve maga a Dragon Bones igencsak soványka csomag. Legfeljebb kiéhezett TESO veteránoknak érheti/érhette meg, és számukra is már nagyon közel van a következő nagy fejezet, ameddig már legfeljebb akkor érdemes befektetni rá, ha Tamriel minden szegletét felfedeztétek, és komoly elvonási tüneteket okoz telítettnek látni a játék hatalmas térképét.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • The Elder Scrolls Online

The Elder Scrolls Online

Platform:

Fejlesztő: Zenimax Online Studios

Kiadó: Bethesda Game Studios

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2014. április 4. PC, Mac
2015. június 9. PS4, X1
2021. június 15. PS5, XSX

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!