Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Far Cry 5 – Hours of Darkness

Miután megtisztítottuk Hope megyét a szektatagoktól, ugorjunk vissza egy picit az időben Vietnámba!

2018.07.07. 10:35 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

A Ubisoft sok jó és rossz döntést hozott már fennállása bő három évtizedében, de azt nem lehet rájuk mondani, hogy kiegészítők terén mindig ragaszkodnak a sablonhoz. Főleg nem, ha a Far Cry szériáról van szó. Emlékezhetünk, milyen extrát hoztak ki anno a harmadik részből a Far Cry 3: Blood Dragonnel (amit annyira már a címen kívül talán kiegészítőnek se nevezhetünk). A széria legutóbbi része, a Far Cry 5 sokak szerint az eddigi talán legjobban sikerült epizód lett, de legalább ennyien vannak, akik csak egy újabb lenyúzott rókabőrt látnak benne. A Ubisoft mindenesetre szeretné kihozni belőle a maximumot (ha máshogy nem, hát anyagilag mindenképp), ezért napjaink trendjét követve több fizetős DLC-t is készítenek hozzá. Összesen három kiegészítőben gondolkoznak, amelyek legnagyobb erénye, hogy totál semmi közük az alapjátékhoz, de még egymáshoz sem. A sort a napokban az Hours of Darkness nyitotta meg.

Far Cry 5 – Hours of Darkness

Amikor azt mondtam, hogy a DLC-knek semmi köze nincs az alapjátékhoz, akkor egy picit túloztam. Azon túl ugyanis, hogy az alapvető játékmenet és -mechanizmusok természetesen teljesen a Far Cry 5-re épülnek, a történetnek is van egy icipici kötődése az alapjátékhoz. Méghozzá az, hogy az abban megismert Wendell Redler bőrébe bújhatunk. Tehetjük ezt Wendell ifjú korában, amikor épp javában dúlt a vietnámi háború. Természetesen mi is ott teljesítünk szolgálatot, egy olyan alakulatban, amelynek tagjai nagyjából már mindent láttak, amit egy háborúban lehet, ez pedig szinte testvérekké kovácsolta őket. Éppen ezért, amikor egy küldetés során kilövik alólunk a Huey-t, életben maradt társainkat pedig börtöntáborokba zárják, nem is lehet kérdés, hogy utánuk eredünk.

Far Cry 5 – Hours of Darkness

Az Hours of Darkness egy kellemesen hosszú DLC, amelyben az alapjátéktól teljesen különböző hangulat köszön vissza. Ezúttal ugyanis Vietnám egy félreeső szegletében, egy völgyben találjuk magunkat, ahol kisebb-nagyobb táborok, helyőrségek és légvédelmi állások mellett falvak és ültetvények tarkítják az egyébként hol sűrű, hol ritka dzsungelt. A látvány engem azonnal a Far Cry 3 világára emlékeztetett, csak épp ez egy árnyalattal kevésbé trópusi, de a Far Cry 5 mediterrán vidékeihez képest teljesen más. De nemcsak a terep és a hangulat, hanem a fegyverek is mások, a korszaknak megfelelő mordályokkal pakolhatjuk át a túlvilágra a vietkongokat. Illetve a cél pont nem ez, hanem az észrevétlennek maradás. Az egész DLC kifejezetten díjazza, ha csendben lopakodva cserkésszük be az ellenséget, és úgy vadásszuk le őket, hogy abból a társai ne vegyenek észre semmit. Erre épül a perkrendszer is, amely négy képességet ad nekünk, de csak átmenetileg. Ha levadászunk egy katonát, kapunk egy képességet. Ha levadászunk utána még egyet, akkor egy újabbat és így tovább. Ezek a perkök (csendesebb haladás, gyorsabb osonás, élesebb érzékek stb.) egészen addig meg is maradnak, amíg ki nem szúrnak minket; akkor mindet elveszítjük. De amint ismét felszívódtunk, és újrakezdjük a vadászatot, ismét megszerezhetővé válnak. A játék ezzel ösztönöz minket arra, hogy úgy cselekedjünk, ahogy egy ellenséges vonalak mögött rekedt magányos katona valójában is tenné ahelyett, hogy végigrambóznánk a pályán.

Far Cry 5 – Hours of Darkness

Az alapvető feladatunk, miután kiszabadultunk a börtönünkből, hogy a pálya másik végén található kimenekítési pontra eljussunk. Ezt megtehetjük úgy is, hogy felvesszük a nyúlcipőt, és keresztülrongyolunk a dzsungelen, aztán viszlát. De a lelkiismeretünk ezt nem fogja hagyni, hiszen bajtársaink is a mienkhez hasonló táborokban várják a kivégzést, illetve más civil rabokat is ki lehet út közben szabadítani. Emellett egy sor mellékküldetést is abszolválhatunk: tiszteket kaphatunk el, légvédelmi ágyúkat robbanthatunk fel és hasonlók. Egy DLC-hez képest egészen bőséges a tennivalók tárháza, vagyis ha nem kapkodunk, kellemesen hosszú órákra le tud foglalni az Hours of Darkness.

Far Cry 5 – Hours of Darkness

A sort hamarosan a Lost on Mars DLC fogja folytatni, amely a vietnámi közeget sci-fi terepre cseréli, a vietkong katonákat pedig űrlényekre. Amennyire ez a kiegészítő eltér az alapjátéktól, várhatóan a következő is épp ennyire elüt majd ezektől. A harmadik Dead Living Zombies élőholtas témájáról már nem is beszélve. Ezekre azonban még egy picit várnunk kell, addig is érdemes Wendell zubbonyát magunkra ölteni, és bújócskázni egyet az ellenséggel. ■

Far Cry 5 – Hours of Darkness

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította számunkra.

Far Cry 5
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Far Cry 5

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló