Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Achtung! Cthulhu Tactics

Achtung! Cthulhu Tactics gamescom próbakör

Az idei gamescom egyik sztárvendége H.P. Lovecraft volt, ha csak átvitt értelemben is.

2018.09.06. 15:07 | szerző: GeryG | Előzetes

Érdekes fordulatot vett az utóbbi időben a videojátékos divat, ugyanis nem lehet nem észrevenni az H.P. Lovecraft munkásságán alapuló fejlesztések számának növekedését. Hogy mást ne is mondjuk, csak az idei gamescomon több ilyen játék volt jelen. Kint voltak Kölnben a The Sinking City fejlesztői, de volt szerencsém személyesen kipróbálni a Stygian: Reing of the Old Ones című kaland-szerepjátékot is. Ezek mellett ne feledkezzünk meg a Cyanide stúdiójában készülő Call of Cthulhuról sem. De visszatérve a gamescomra, volt még egy játék, amely az író által megálmodott univerzumban játszódik. Ez az Achtung! Cthulhu Tactics volt, amelyet szintén ki tudtam próbálni.

Achtung! Cthulhu Tactics gamescom próbakör

A másik érdekesség, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyernek az XCOM játékok sémájára épülő alkotások. Ilyen a nemrégiben megjelent Phantom Doctrine, valamint az év végén érkező Mutant Year Zero: Road to Eden is. És ilyen az Achtung! Cthulhu Tactics is. A játék valójában egy már létező asztali szerepjáték, az Achtung! Cthulhu videojáték-adaptációja lesz, amelyben a lovecrafti világ keveredik a második világháborúval. Ennek megfelelően kalandjaink során egyaránt szembe kell néznünk náci katonákkal és az ismert előtti időkből származó ocsmányságokkal is. A próbakör során egy viszonylag egyszerű(nek szánt) küldetésbe kóstolhattam bele, ahol a fejlesztők elmondása és szándékai szerint ízelítőt kaphattam a játék mechanizmusaiból. Egy néhány főből álló kis csapatot irányíthattam egy erdős völgyben, ahol számítani lehetett az ellenség jelenlétére. Ennek megfelelően hamarosan beléjük is botlottam, ezzel pedig kezdetét vette a körökre osztott taktikus csata.

Achtung! Cthulhu Tactics gamescom próbakör

Az alapok tehát az XCOM játékokból lehetnek ismerősek, vagyis egy körön belül karaktereimmel akciópontokért cserébe hajthattam végre különböző cselekedeteket. Korlátozott hatótávon belül mozoghattam, de célszerű volt fedezékről fedezékre haladni, mivel nyílt terepet rendkívül jó célpontot nyújtottam. Szintén akciópontokért cserébe tüzelhettem az ellenséges katonákra, akik meglepően jól taktikáztak. A fejlesztők szeretnék átadni a Lovecraft műveire jellemző hangulatot, vagyis az ismeretlentől való természetes félelmet. Így a pályát is egy baljós fekete köd járta át, amely tulajdonképpen a fog of wart testesítette meg. Az ellenséges katonák mindig igyekeztek ebben a ködben elveszni a szemem elől, hiszen így én nem támadhattam őket, nem is láthattam, merre mozognak, cserébe ők (megfelelő körülmények esetén) láthattak engem, és tüzet is nyithattak. A taktikázást több kiegészítő és képesség is mélyítette, így karaktereimet például őrszemnek is kinevezhettem. Ilyenkor egy adott irányba figyeltek, ha pedig a látóterükben megmozdult valaki, azonnal tüzet nyitottak rá. Persze ugyanerre az ellenség is képes, néha bele is szaladtam... Sajnos a próbakör során nem találkoztam ellenséges szörnnyel, pedig megnéztem volna, hogy ők miként harcolnak ellenem, de erre egyelőre nem volt mód. Cserébe egyik karakteremet elkísérte egy apró lény, amely képes volt megfelelő közelségben elszívni valamennyit az ellenség életerejéből.

Az Achtung! Cthulhu Tactics nem akarja letaszítani a trónról a műfaj aktuális királyait, inkább csak egy szórakoztató játék szeretne lenni. Erre a látottak és átéltek alapján minden esélye meg is van, hiszen a grafikai körítést sem érhette panasz, a játékmenet biztos alapokon nyugszik (néhány saját ötlettel kiegészítve), a hangulatért pedig Lovecraft fantáziája felel. Ezek abban a rövidke bemutatóban, amihez szerencsém volt, mind rendben működtek, így bizakodva várom a premiert, amelyre elméletileg még az év vége előtt sor is fog kerülni.

Achtung! Cthulhu Tactics gamescom próbakör

Achtung! Cthulhu Tactics
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Achtung! Cthulhu Tactics

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló