25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Hamsterdam teszt – Pörgős QTE-bunyók egy rolleres hörcsöggel

Mobilon szórakoztató, PC-n inkább szenvedés lett ez a játék.

Írta: themikka

Miről ismerszik meg, ha egy igazi olcsó mobiljáték portot kapunk a pénzünkért Steamen? Talán az egész képernyőt betöltő feliratokról? A háromcsillagos skálán pontozó, és valahogy épp egy buszútnyi játékra elegendő pályákról? A shopban beváltható gyűjtögethető tárgyakról? Vagy akár arról, hogy még a tutorialben sincsenek átírva a „swipe” és a „tap” kifejezések? Nos, a Hamsterdamre ez sajnos mind igaz, és be kell vallanom, elsőre ezt elég nagy csalódásként is éltem meg, mivel a Guns of Icarus készítőinek új játéka nekem az előzetese alapján nagyon ígéretesnek tűnt. Ennek mondjuk az is az oka, hogy aranyos art designja és őrült „brawler cuki kisállatokkal” koncepciója megszólalásig emlékeztetett az Anarcute című néhány éves kedvencemre, ám utóbbi egyedi, Katamarival kevert RTS-brawler játékmenetéhez képest itt a cuki design mellé csak egy meglehetősen szimpla kis ritmusjátékot kaptam.

Hamsterdam teszt – Pörgős QTE-bunyók egy rolleres hörcsöggel

Bizony, a Hamsterdam bunyós játék létére nagyrészt különböző QTE-akciókból áll, amelyek egy klasszikus JRPG-hez hasonló harctéren követik egymást. Viszont meglepő módon a dolog sokkal jobban működik, mint ahogy hangzik. Hősünk, Pim, a rolleres kung-fu-hörcsög egy-egy nagy bandányi, Hamsterdam városát terrorizáló rágcsálóval néz szembe, akik közül mindig csak az első sorban állók egyetlen tagját van lehetőség püfölni. Mindezt persze addig, amíg valamelyik oldalsó, vagy a csürhében hátrébb várakozó nyúl, egér, vagy patkány úgy nem dönt: most már rajta a sor! Ilyenkor vagy egy állatonként eltérő rövid QTE csap le ránk, vagy támadónk illedelmesen, fehér körvonallal jelzi ártó szándékát, amire válaszul egy gyors swipe-pal ellentámadhatnunk és ránthatjuk magunk elé. Mindez azonban nem olyan egyszerű, ahogy hangzik, mivel egyszerre akár többen is próbálkozhatnak ilyen akcióval.

Talán már ennyiből is kitűnik, hogy a meglehetősen egyszerű csapdosásban azért akad némi ötlet, mindez pedig az előrehaladással még további elemekkel is bővül. Például miközben pofozzuk aktuális boxzsákunkat, fokozatosan töltődik az egyszeri K.O. gomb is, amelyet aktiválva tetszés szerint ráhúzhatjuk valamelyik szerencsétlenre, hogy egy teljes életerőcsíkot leszedő kvázikivégzést produkáljunk. Idővel azonban a kártevő gang tagjainak vaskosabb életerőcsíkjuk lesz, sőt, megtanulnak védekezni is, így el kell sajátítanunk a pajzstörő charge attacket is. Mindezek az apró elemek (pláne a megfelelő ritmusban elvégezve) a végére a látványos kameramozgásoknak és animációknak köszönhetően egy meglepően jó flow-élményt adó harcot eredményeznek, amelyben folyamatosan koncentrálnunk kell a reflexeinket és a technikáinkat – akárcsak egy igazi hörcsög kung-fu mesternek!

Hamsterdam teszt – Pörgős QTE-bunyók egy rolleres hörcsöggel

Persze a bunyós pályák az egyre fejlettebb ellenfelek ellenére is idővel ismétlődővé válnak, így a Hamsterdam útközben bossharcokkal és egy rolleres minijátékkal igyekszik változatosabbá tenni nagyjából 2 órás játékidejét. Bevallom, ezek a Temple Run-szerű akadálykerülgetős bossharcok a játék legidegesítőtt részei, mivel a kelleténél nehezebbek, plusz semmit nem tudunk bennük kamatoztatni a bunyókban megszerzett tapasztalatunkból, így sokszor szükségtelen időhúzásnak tűntek. A rolleres minijáték is ugyanezt a runner-gameplayt hozza, ott viszont csak gyűjtögetnünk kell, méghozzá (a harcok után is járó) tökmagot, amit aztán a shopban költhetünk el.

Az összekuporgatott tökmagokat különféle ruhákra, kiegészítőkre költhetjük, amelyek aranyos kinézetük mellett különböző extra képességekkel is felruházzák hörcsögünket. Persze a mai mikrotranzakciókkal terhelt időkben rossz ómennek tűnhet a shop jelenléte, pláne egy mobilportnál, de szerencsére itt semmilyen plusz költségre nem kell számítnunk: tényleg mindent csak tökmagért vehetünk, az egyre jobb ruhákat pedig sokszor egy-egy pálya speciális nyerési kondícióinak teljesítésével unlockolhatjuk. (Mivel pedig maga a bunyó egyszerűsége ellenére meglehetősen addiktív és technikás, az ellenfelek sorrendje pedig random, így a pályák újrázása nem fog nehezünkre esni.)

Mindez szép és jó, de ha már az anyagiaknál járunk, ejtsünk szót arról is, mennyire is korrekt Steamen 7 eurót elkérni egy olyan mobilportért, amelynek az irányítását érezhetően teljesen érintőképernyőre találták ki és amelynek egyébként teljesen azonos Android verziója mindössze 2 euróba kerül? Persze, PC-n sem lehetetlen akár egérrel, akár a játék által erősen ajánlott kontrollerrel játszani, de töredelmesen bevallom: én a tesztverzióként kapott PC-verzió kipróbálása után inkább beszereztem a játékot a Play Store-ban, és végül mobilon fejeztem be. Ott viszont, ahogy a fentiekből kiderülhetett, meglepően jól szórakoztam vele. Igazság szerint tényleg szórakoztató, és tökéletesen el lehet vele ütni az időt egy közepesen hosszú utazás erejéig, szóval, ha a fentiek alapján esetleg felkeltette az érdeklődéseteket a Hamsterdam, akkor az ár és élvezeti érték miatt is mindenképp valamelyik érintőképernyős kiadását ajánlom.

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • (Mobilon) élvezetes harc, irányítás
 • Stílusos, aranyos grafika
 • Látványos kamerakezelés és animáció
Negatívumok
 • Nehézkes PC-s irányítás, lusta PC port
 • Frusztráló, kilógó bossfightok
 • Rövid
 • Nulla történet

További képek

 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice
 • Hamsterdam: Paws of Justice

Hamsterdam: Paws of Justice

Platform:

Fejlesztő: Muse Games

Megjelenés:
2019. augusztus 1. PC
n/a: Switch, iOS, Android

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!