Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Ghostbusters: The Video Game Remastered

Ghostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazma

Tíz évvel a játék megjelenése után az új generáció is átélheti az eredeti Szellemirtók utolsó kalandját.

2019.10.31. 17:40 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

A Szellemirtók harmadik része már soha nem fog elkészülni. Természetesen ezt nem úgy értem, hogy nem kapunk már soha harmadik Szellemirtók filmet (tulajdonképpen a 2016-os reboot formájában már kaptunk is, az már mindenkinek magánügye, mit gondol róla), hanem azzal az eredeti felállással, amellyel a klasszikus két film megszületett, már soha nem láthatjuk viszont az eredeti szereplőgárdát, miután a filmek Egonját alakító Harold Ramis 2014-ben elhunyt.
Pedig nem is egy próbálkozás volt már rá, hogy Ivan Reitman korszakalkotó vígjátékklasszikusának ikonikus alakjai harmadjára is a természetfeletti erők útjába álljanak, készültek forgatókönyvek, koncepciók, mégis, mintha maga a sors esküdött volna össze az ellen, hogy ez a film megszülethessen abban a formában, ahogy azt a rajongók eredetileg szerették volna.

Ghostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazma

A nagy visszatérésre 2009-ben mégis sor került, csak épp nem film, hanem játék formájában. A Ghostbusters: The Video Game készítéséhez lényegében Rick Moranis és Sigourney Weaver kivételével visszatért a filmek teljes szereplőgárdája, hogy a forgatókönyvtől a szinkronhangokon át a karakterek külsejének mintázásáig támogassák a készítőket, egy részben a soha meg nem valósult harmadik rész, részben olvadt mályvacukortól csöpögő fanservice szerepét betöltő, hivatalos játékadaptáció elkészítésében. És bár még a játék megjelenése is kérdéses volt (majdnem áldozatául esett az Activision–Vivendi felvásárlásnak, Bobby Kotick cége ugyanis túl költségesnek és profit szempontjából kockázatosnak ítélte meg a fejlesztést), végül megjelent – hogy aztán szép lassan feledésbe vesszen.

Felmerülhet a kérdés, vajon mi vihette rá a Mad Dog Games kiadót, hogy pont idén leporolja és újra kiadja a játékot (mind a 2016-os reboot környéke, mind a jövő júniusban elvileg érkező Ghostbusters 2020 megjelenése alkalmasabb időpont lett volna) – ám egy biztos: a rajongók, akik szerették volna egy szebb, könnyebben beszerezhető kiadásban polcukra tenni a játékot, nyugodtan örvendezhetnek.

Ghostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazma

A Remastered változat nem találja fel a spanyolviaszt. Egyrészt végigjátszhatjuk a történetet, amelyben egy új, zöldfülű szellemirtó képében csatlakozhatunk az eredeti gárdához, pont amikor azok kénytelenek ismét farkasszemet nézni számos korábbi ellenfelükkel, oldalukon pedig vígan fogdoshatjuk a szellemeket klasszikus és új helyszíneken, fegyvertárunk folyamatos bővülése és fejlesztgetése mellett. Másrészt egy később megjelenő frissítés a tervek szerint a korábban PS3- és X360-exkluzív többjátékos módot is elérhetővé teszi majd minden platformon.

Bizonyos szempontból a Ghostbusters nem is azért érdemel elismerést, mert bizonyítja a létjogosultságát, és teljesíti az alapelvárást – sokkal inkább azért, amivel nem bővítette az eredeti receptet. Nincsenek DLC-k, nincsenek mikrotranzakciós elemek (és nagyon, nagyon, nagyon remélem, hogy a multiplayer update sem szennyezi be később ezekkel), nem próbálták meg a játékot többnek, jobbnak, különlegesebbnek mutatni a nagyobb nyereség reményében, mint eredetileg – pusztán visszarobbantották a köztudatba, és elérhetővé tették azok számára is, akik a megjelenésekor kimaradtak a mókából, vagy esetleg nem is tudtak a létezéséről.

Ghostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazma

2019-ben pedig sajnos ott tartunk, hogy egy ilyen játék esetén ez igenis pozitívum. Az AAA-s kiadók live service alkotásai és nyílt világú szerepjátékká erőltetett pénznyelői mellett hatalmas szükségünk lenne olyan játékokra, mint a Ghostbusters, és számos 2009-es, azóta feledésbe merült társa volt: címekre, amelyek elsősorban szórakoztatni szeretnének nem pedig folyamatosan nyelni a játékosok pénzét. A Ghostbusters: The Video Game Remastered nem a világ legjobb játéka, az eredeti megjelenésekor sem volt az, az akkori problémák a néha fájdalmasan lineáris pályatervezéssel, az általunk alakított karakter jelentéktelensége kapcsán továbbra is fennállnak – ám egy szórakoztató játék, amely az eredeti filmek, rajzfilmek rajongói számára valószínűleg a legjobb, leghitelesebb játékadaptáció, és az egyetlen módja annak, hogy a filmek eredeti gárdáját még egy utolsó alkalommal együtt láthassák. Ha a megjelenéskor érdekelt titeket, vagy esetleg Szellemirtó-rajongók vagytok, de nem is tudtatok a létezéséről, egyértelműen ajánlott – és ki tudja, ha a multiplayer elérhetővé válik, talán még azok számára is, akiknek a polcán ott pihen egy példány az eredeti kiadásból. ■

értékelés

Ghostbusters: The Video Game Remastered

Ghostbusters: The Video Game Remastered
Pozitívumok
  • Az eredeti játék minden előnye
  • Nincs semmiféle DLC vagy mikrotranzakciós bővítés
  • Elvileg a korábban PS3- és X360-exkluzív multi is elérhető lesz minden platformon
Negatívumok
  • Az eredeti játék minden hibája a lineáris pályáktól az ikonikus szereplők által cikizett, jellegtelen főhősünkig

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Ghostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazmaGhostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazmaGhostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazmaGhostbusters: The Video Game Remastered teszt – Újra csillog az ektoplazma
Ghostbusters: The Video Game Remastered
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Ghostbusters: The Video Game Remastered

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló