25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Deadside early access próbakör – Halálos kalandozás

Erdei túlélős játék zombik nélkül?

Írta: B_Renato97

A DayZ receptjét lekoppintó alkotások közül jó néhányat láthattunk az elmúlt években. A legtöbb kiadó már meglovagolta a zombis, túlélős, építős játékok sikerét. Jelen cikk alanya, a Deadside, ha kicsit megkésve is, de megpróbálja újra beszippantani a survival játékok szerelmeseit. Mondhatni, könnyű dolguk van a fejlesztőknek, hiszen rengeteget tanulhattak a hasonló alkotások hibáiból, viszont a játékosok is egyre türelmetlenebbek az örökre early accessben ragadt címekkel kapcsolatban. Az irány egyelőre jó, a fejlesztők lelkesek és az ár is igencsak kedvező. Nézzük tehát, mit mutat a Deadside jelenlegi, korai hozzáférésű állapotában.

Deadside early access próbakör – Halálos kalandozás

Mielőtt bármibe is belevágnánk, egy gyors karaktergenerálón kell végigkattintgatnunk, ahol néhány előre beállított sémából tudunk válogatni. Ha ez megvan, akkor irány a pálya, aminek egyelőre a nagy része le van zárva a nagyközönség előtt. Ahogy megfigyeltem, így is kell legalább 10-15 perc, mire egyik végéből elfutunk a másikba. Ha megnyílik majd az egész térkép, akkor a járművekre is igencsak nagy lesz a kereslet, ez már most látható. Egyelőre az A-ból B pontba való eljutáshoz csak a lábunkat tudjuk használni, ezért az auto run gomb nagy segítség lehet, ha nem szeretnénk görcsöt kapni. De az automatikus futással azért érdemes vigyázni, az Alt-Tab kombináció nyomkodását pedig egyáltalán nem ajánlom, mert könnyen végünk lehet. Bár a jól ismert zombik nem állják az utunkat, ellenséges botokkal azért tele van a pálya. Ha kicsit figyelmesek vagyunk, és nem rohanunk bele az ellenfél arcába, akkor könnyen ki lehet őket csinálni, ellenben a játékosokkal már nem lesz ilyen könnyű a dolgunk.

A fejlesztőcsapat szerencsére igen gáláns volt, így rögtön három kulcsot is kaptunk a teszteléshez, amire tényleg szükség is volt, hiszen a Deadside csapatban játszva sokkal élvezetesebb, mint egyedül. A legtöbb játékos amúgy se járkál magányos farkasként, így érdemes résen lenni, és nem túlságosan elbarangolni a társaktól, mert hamar szitává lőhetnek minket. A játék egyébként nem mondja ki, hogy kik az ellenségek, ezért, ha mázlink van, össze tudunk fogni néhány idegennel, de azért reálisan nézve erre nagyon kevés az esély. A térképen amúgy több védett zóna is található, ahol nem lehet megölni a másikat, így, ha egy kis in-game pihenésre vágynánk, megvan a lehetőség erre. Ezeken a zónákon belül intézhetjük a kereskedelmet is. A legdurvább fegyverektől elkezdve az élelmiszereken át mindenfélét tudunk vásárolni és eladni is, úgyhogy érdemes ide gyakran ellátogatni, ha tele lootoltuk magunkat értékes cuccokkal.

Deadside early access próbakör – Halálos kalandozás

A szokásos survival elemek nagyrésze egyébként már most, a korai hozzáférésű státuszban is rendben van. Többféleképpen is tudjuk életerőnket visszatölteni, illetve az ételre és az italra is figyelnünk kell egy hosszabb kalandozás során. A fegyverek viselkedése is jónak mondható, illetve a mennyiségükre sem lehet panasz. Az egyetlen, amit hiányoltam, az a sniper távcső, de ami késik, nem múlik. A loot mennyisége is meglepő módon jól el van osztva. Több hasonló játékban is tapasztaltam, hogy kevés a található tárgyak mennyisége. A házak, a katonai táborok és egyéb tárolók is korrektül el vannak látva, és az újraspawnolásuk is jól lett belőve. Ha pedig már szóba jött a spawn, akkor kitérnék a halál utáni lehetőségekre. Ha elég reputációs pontot szerzünk, akkor mi választhatjuk ki a megadott helyszínek közül, hogy merre szeretnénk leteremni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor marad a véletlenszerű megoldás, amivel kapcsolatban azért akadnak problémák. Nem egyszer előfordult, hogy egy bot vagy játékos közvetlen közelébe éledtem újra. A kezdőfegyverünk egy kés lesz ilyenkor, így pedig az esély, hogy leszúrjunk egy lőfegyverrel felszerelt ellenfelet kb. a nullával egyenlő.

A zavaró tényezők listáját bővíti még a nehezen lehelyezhető bázis. Az építés elkezdéséhez kell egy saját terület, viszont a térkép még relatív kicsinek mondható, így lépten-nyomon futhatunk bele mások által épített kunyhókba, amelyek miatt nem jut hely nekünk. Ez a probléma vélhetően a bővítések során megoldódik majd, viszont az már egy komolyabb gond, hogy a falon keresztül is ki tudják lopkodni az idegen játékosok a tárgyakat a házunkból. Szerencsére az már megoldott, hogy rajtunk kívül csak a csapattagok használhassák rejtekhelyünket, viszont ha nem figyelünk a megfelelő láda lehelyezésre, akkor az ellenfelek könnyen elszedhetik cuccainkat. A holmik eltárolása egyébként kifejezetten fontos, hiszen időről időre felbukkannak küldetések, amiket ha sikeresen teljesítünk, elég szép szajrét vihetünk el a tett helyszínéről. Ahogy már korábban is említettem, a cuccokat különböző módokon tudjuk hasznosítani (kötszer, ital, étel, fegyver), viszont az egyéb begyűjtött dolgokból is lehet craftolni mindenféle hasznos tárgyat.

Deadside early access próbakör – Halálos kalandozás

A grafika egyébként teljesen átlagos. Összeségében egyáltalán nem néz ki rosszul, viszont rengeteg apró bug van, ami elrondítja a látványt. Ilyenek például a lebegő fatörzsek, a bokrok és egyéb tereptárgyak, illetve ultra grafikára húzva is a messzeségben túlságosan elhomályosul a kép, és a fű textúrája is csak közelről látszik. Optimalizáción tehát még bőven lehetne dolgozni, de kezdetnek ezt se mondanám rossznak, hiszen ezeket egy kis odafigyeléssel ki lehet javítani a megjelenésig. Ami viszont már most nagyon tetszett, az a hangzásvilág. Nagyon sokat dob az élményen ahogy fújja a szél a fák ágait és közben csicseregnek a madarak. A gép által irányított rosszarcúak általában beszélgetnek egymással, viszont ha eléggé figyelünk, akkor a játékosok mozgását is jól be lehet határolni még egy sztereó headsettel is.

A játék fő irányvonala és alappillérei tehát rendben vannak, ha ezekre sikerül még ráépíteniük a fejlesztőknek, akkor egy kifejezzen ígéretes cím lehet a Deadside. Külön kiemelném a nagyon korrekt árazást is, mert ilyen kevés pénzért aligha találunk ennyire ígéretes túlélőjátékot. A fejlesztők munkásságából ítélve legalább egy kívánságlistára helyezést mindenképpen megér a történet, ha pedig pont egy ilyen kaliberű címet kerestetek a haverokkal, akkor érdemes tenni vele egy próbát.

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside
  • Deadside

Deadside

Platform:

Fejlesztő: Bad Pixel

Megjelenés: 2020. április 14.

» Tovább a játék adatlapjára

B_Renato97
Mindenevő gamer, legyen az PC vagy konzol, FPS vagy sport. Az igazi gyönyört viszont a szimulátorok jelentik számomra. A virtuálisan elvégzett munkánál nincs is jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!