25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

SteelSeries Rival 5 egérteszt

Megtestesült precizitás, egy kis RGB-vel nyakon öntve.

Írta: B_Renato97

SteelSeries Rival 5 egérteszt

Az egér mostanra már legalább annyira fontos eszközzé vált a gamer perifériák terén, mint a tökéletes hangzást biztosító fejhallgatók vagy a kellemesen klattyogó mechanikus billentyűzetek. A SteelSeries csapata évtizedes tapasztalattal rendelkezik ebben a témakörben, így az árazást is figyelembe véve kifejezetten magas elvárások fogalmazódtak meg bennem, miközben az új SteelSeries Rival 5 névre hallgató eszközt üzemeltem be. Ha ismerős lenne a Rival elnevezés, az nem a véletlen műve, hiszen a Rival 3 nevű kistestvér már jó ideje jelen van a piacon, a teszt alanya (az 5-ös) pedig ennek a nagytestvére, ami már nem a belépő szintet célozza meg.

A doboz külseje szokásos módon dizájnosra sikeredett. A lényegi információk leolvashatók, én pedig kifejezetten szeretem, ha már a bolt polcán megnézhetem a technikai specifikációkat. A kibontást követően a pároldalas útmutató mellett az összekötegelt kábelrész és maga az egér található. Nincsen semmiféle felesleges matricakollekció vagy kisregény terjedelmű manual az amúgy is pofon egyszerű bekötéshez.

SteelSeries Rival 5 egérteszt

Formáját tekintve a Rival 5 az összes fogási típushoz alkalmazható. Mindenhogyan kényelmesnek éreztem, és az anyaghasználattal sincsen gond. Ami talán az egyetlen hátránya, hogy viszonylag nagy méretekkel rendelkezik, így a kisebb kézzel rendelkezők számára kényelmetlen lehet. Ezt leszámítva hozza azt, amit egy ilyen eszköznek tudnia kell. Ha nem is ultrakönnyű, de egy normál 85 grammos súlyt kapunk, és a kábel rugalmassága is teljesen rendben van.

Amiről viszont mindenképpen érdemes szót ejteni, az a gombkínálat sokszínűsége. Összesen kilenc programozható kapcsoló található rajta, amiből az igazán érdekesek a bal oldalon találhatóak. A szokásos elrendezésű előre-vissza opció felett megtalálható egy billenthető megoldás, amire külön-külön állíthatunk valamilyen nekünk tetsző funkciót. További extra az egér elején fellelhető szürke színű gomb, amit én nemes egyszerűséggel mesterlövész funkcióra használtam. Avagy a nyomva tartás idejére a PixArt TrueMove Air szenzor lemegy a lehető legkisebb, 100 dpi-s sebességre, így pedig a lehető legpontosabban tudtam kiosztani a headshotokat. A funkciók mellett a másik zsenialitás, hogy az elrendezést tökéletesen megoldották a készítők. Már egy hete nyüstölöm a kis rágcsálót, de véletlenül még egyszer se nyomtam rá semmire.

SteelSeries Rival 5 egérteszt

A hasznos lehetőségek mellett jó látni, hogy mindez nem ment a kinézet rovására. Az alapvetően letisztult külsőt a kifejezetten erős világításra képes PrismSync RGB csíkok törik meg, közrefogva a marokrész alatt található SteelSeries logót. Jobban megfigyelve a görgőnél is felfedezhető némi színkavalkád, bár ebből nem enged túl sokat láttatni a burkolat. Esztétikai szempontból azt kell, hogy mondjam, teljesen rendben van a Rival 5. Hasonló kaliberű társai mellett nem fog kitűnni, de talán nem is ez a cél.

Ami ennél is izgalmasabb, az a burkolat alatt található. A kattintásokért az újgenerációs Golden Micro IP54 switchek felelnek, amelyek kapcsán a víz- és porállóság mellett sokkal nagyobb élettartamot is ígér a gyártó. Minimum 80 millió kattintás, azonnali reakció és strapabíróság. Ezek a tulajdonságok kifejezetten jól hangzanak, főleg, hogy az előző egereim pont a túl szapora kattintást nem bírták. Mindez mesterien pontos célzást és lövést eredményezett a CS:GO-ban és a Rainbow Six Siege-ben, az MMO-s kalandozások során pedig az extra gombok is a segítségemre voltak.

SteelSeries Rival 5 egérteszt

A termékhez természetesen letölthető szoftver is jár, sőt kifejezetten ajánlott, hiszen a 10 zónás világítás beállítása mellett az érzékenységen át mindent konfigurálni tudunk. Így kell kinéznie egy tökéletes szoftvernek. Semmi csicsa vagy mellébeszélés, csak a lényeg. A SteelSeries GG névre hallgató program telepítése is pofonegyszerű, nálam azonnal megtalálta az eszközt, és a többprofilos megoldás is jól működött.

Összességében elégedett vagyok, hiszen a 21-22 ezer forintos áron megvásárolható SteelSeries Rival 5 hozta azt, amit elvártam tőle. Az egyhetes intenzív teszt után azt kell, hogy mondjam, ez egy jó termék. Átgondolt szoftver, látványos külső és prémium kategóriás alkatrészek, ami papíron (egérfürdetős teszt ugye kimaradt... ;-) ) még azt is bírja, ha kiborul valami folyadék az asztalra. Az én setupomban kíméletlenül kilökte a veterán Corsair M65 Prót, és első számú társammá lépett elő.

A bemutatott terméket a SteelSeries biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

B_Renato97
Mindenevő gamer, legyen az PC vagy konzol, FPS vagy sport. Az igazi gyönyört viszont a szimulátorok jelentik számomra. A virtuálisan elvégzett munkánál nincs is jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!