25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

ASUS ROG Falchion RX Low Profile billentyűzet – Kicsi a bors!

A méret a lényeg?

Írta: Sityi

ASUS ROG Falchion RX Low Profile billentyűzet – Kicsi a bors!

Az utóbbi években az ASUS kiemelt figyelmet fordított a gamer laptopjainak billentyűzetére, és az asztali önálló perifériaként létezőkhöz hasonlóan itt is megjelentek a mechanikus kapcsolók, csak épp kompakt méretben. A gépelési élmény más ugyan ezeken, mint a „nagytesókon”, de simán bejöhet akár a magamfajta firkászoknak is, nem? De akkor miért ne lehetne ezeket kiszabadítani a notebookok „fogságából”? Nos, a ROG Falchion RX Low Profile formájában ez meg is történt.

Persze magának a billentyűzetnek a formája nem újdonság, ilyen úgynevezett 65%-os méretet más gyártó is kínál. Amiben viszont a Falchion RX más, az az elrendezés: természetesen a gamerek igényeire lett szabva ez a ROG termék is, így például teljes kurzormozgató nyilak helyezkednek el a billentyűzeten. A kis méret pedig több dolog miatt is előnyös: több hely marad az egérnek, a karjainkat sem kell annyira széttárva használnunk, és marad még hely az asztalon az egyebeknek (legyen az fejhallgatóállvány, mobiltartó, LED fénykör a kamerának – esetleg egy kis nasi vagy innivaló).

ASUS ROG Falchion RX Low Profile billentyűzet – Kicsi a bors!

Persze mind a (normál magyar kiosztás esetén) 105 gomb nem fér el ekkorka területen, így az Fn gombbal előhívható másodlagos funkciókra száműzött gombok – mint amilyen például a Home-End páros vagy a Print Screen – előhívását bizony szokni kell. Viszont az extrákról így sem kell lemondanunk, hiszen a makrózás képessége most is adott, vannak médiavezérlő gombok is, de az igazi különlegesség a bal felső részen található érintősáv, amellyel hang- és fényerőt szabályozhatunk – vagy amit éppen kitalálunk neki és az Armoury Crate-tel beállítunk rá.

ASUS ROG Falchion RX Low Profile billentyűzet – Kicsi a bors!

Kapcsolók tekintetében két választási lehetőségünk van: a vörös lineáris, sima billentyűutat kínál, míg a kék határozottan kattan az aktuálási ponton, ezzel növelve a precizitást. Kell-e említeni, hogy mindkét fajta kapcsolót kenőanyaggal kezelték, hogy simábban és zajtalanul járjon? Kell, hiszen azok az idők már elmúltak, amikor még nosztaligát ébresztett az idősebbekben a tipikus billentyűkattogás hangja – lássuk be, létezik olyan családi (lakótársi) környezet, ahol nagyon nem jönnek jól a hangosan csattogó gombok. További zajcsillapításként dupla zajelnyelő szilikonhabos lapot tettünk a gombokat tartó keret alá.

ASUS ROG Falchion RX Low Profile billentyűzet – Kicsi a bors!

Eszközeinkhez többféle módon is csatlakoztathatjuk a ROG Falchion RX-et. Igen, szándékosan nem írtam Windowsos gépet, mert a Maceket is natívan kezeli, a Command és Option gombok előhívása nem jelent akadályt. Szóval, vissza a csatlakozásra! Adott egyszer a lecsatolható Type-C kábel lehetősége, ekkor a beépített akkumulátort is töltjük. Van lehetőség az ASUS saját ROG Omni vevőegységével vezeték nélkül is használni – ekkor nemcsak azt az előnyt élvezhetjük, hogy az Aura Sync mellett a Windows 11 saját Dinamikus megvilágítás funkcióját is használhatjuk a világítás testreszabásához, hanem más, ROG Omni kompatibilis eszközzel párosítva elég egy vevőegység a géphez. Mindemellett még a Bluetooth 5.1 csatlakozás is adott, és összesen akár 3 eszközhöz is párosítható egyszerre ez a klaviatúra.

ASUS ROG Falchion RX Low Profile billentyűzet – Kicsi a bors!

A végére hagytam az egyik legaranyosabb extrát: a ROG-mintás fedlapot, ami porvédőnek jó elsősorban, de szállítás esetében se jön rosszul – és használat közben egyfajta alsó tálcának se rossz, hála a gumírozott sarkoknak, így nem csúszkál el.

Az ASUS ROG Falchion RX Low Profile 73 ezer forint körüli áron kapható a hazai kereskedőknél.

A bemutatott terméket az ASUS biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!