Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Generation Kill

11026 levél
Válasz 10.04.19. 13:35 #36
Lacko
Lassan végéhez érek a könyvnek. Igyekeztem nagyon lassan olvasni, hogy jó sokáig ellehessek vele, de hát minden jó véget ér egyszer.

Most van az a rész, ami tök kimaradt a filmből, pedig rohadt érdekes, hogy kivel mi lett aztán. De most nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy általánosságban elmondható, hogy a filmsorozat - bár én azt hittem nem így van - költségtakarékosságból rengeteg harci jelenetet kihagyott. A filmben megjelenítetteknél sokkal többször és sokkal nagyobb harcokba csöppentek a Hitman-es srácok. Volt hogy BMP-k támadták rájuk, meg egyszer egy T-72-es is. Ehhez képest az az egyszál ZSU, ami megsorozza őket azon a gáton... elég kis költségvetésű.
11026 levél
Válasz 10.04.02. 09:29 #35
Lacko
Nem tudom írtam-e már, de a könyvből egyértelműen kiderül (ami a filmből csak sejlik), hogy Godfather, de leginkább Mattis tábornok tök direkt küldi a felderítőket a szarba, azért, hogy csalinként használják őket és amikor a lesből kitámadnak az irakiak, akkor lecsapjanak rájuk az erősebb egységek (pl az RCT-1 és az Apache-k). Ezt persze nem mondták el sosem Colbertéknek, mert azért nem annyira jó érzés, hogy tudatosan csalinak használnak.

A másik meg egy vicces rész, ami kimaradt a filmből: egyszer beküldték Colbert kocsiját - a fenti okokból - egy feltételezett ambush zónába és ott kellett várniuk, hogy mikor lőnek rájuk. Totál be voltak szarva, lélegzetüket visszafojtva figyeltek, az órák ketyegését is hallani lehetett. (Ez az után volt, hogy Walt fáradságból agyonlőtte a civil sofőrt és emiatt ő Trombly helyén ült, Trobley pedig a Mk19-esnék a toronyban).
Egyszercsak Trobley fingott egy akkorát, hogy Colbert először azt hitte RPG találat érte őket. Iszonyúan berosáltak akik a kocsiba voltak. Trombly meg csak annyit mondott: Sorry.
11026 levél
Válasz 10.03.31. 15:49 #34
Lacko
Régen kint volt az HBO GK oldalán egy videó az igazi szereplőkkel (nem a színészekkel), amit sajnos azóta leszedtek és a youtube-ról is törölték. Úgyhogy keresgéltem róluk a neten és pl ezt találtam: Colbertről a könyv is említi, hogy motor-buzi. Van itt róla kép is, meg egy interjú is.

Itt van egy másik kép egy másik vízíjárműben...

Ezen a képen pedig a két Brad Colbert együtt látható.
11026 levél
Válasz 10.03.18. 07:56 #33
Lacko
Két érdekesség mára:

1., Amikor elindulnak "felderíteni" (lerohanni) a repteret, akkor éjszaka otthagyják azt a teherautót, amin a kaja meg a zászló van. Ez a filmben úgy jön ki, mintha meg sem próbálták volna kiszabadítani a teherautót, mert Godfather egy hülye. A könyvben 45 percig próbálják kiszabadítani a teherautót, mire Godfathernek elege lesz és tovább-ot parancsol. Ez így sokkal inkább megérthető. Én is ezt tettem volna a helyében. Az a 45 perc rohadt sokat számít és tényleg, mert lehet, hogy ez a 45 perc hiányzott ahhoz, hogy reggel a felderítők tényleg felderítsék a repteret (amit időhiány miatt végül nem tudtak teljesíteni).

2., Amikor egyszer éjjel várakoznak a Humveeben Iceman-ék, akkor rájuk lőnek baráti egységek. Na azokról kiderül, hogy orvosok voltak. Mondja is később Fick, hogy ezek a köcsögök egy hete még melleket műtöttek Santa Fé-ben és hogy POGabbak a POGoknál. (POG = Person Other then Grunt, a magyar feliratban ANGY = Akik Nem Gyalogolnak)
11026 levél
Válasz 10.03.10. 14:42 #32
Lacko
Amúgy a könyvben nem az a közlegény videózik, aki a filmben, hanem az a köcsög század gunny, aki megtartotta az összes elemet magának és aki a vége fele folyton genyózik Fick-kel. Ő a századosuk (Encino Man) puccerja.

És pl van benn egy olyan tiszt, aki a filmben fel sem tűnik, a zászlóalj XO-ja (aki játszott már Combat Mission SF-et az tudja, hogy az XO (executive officer) egy léhűtő, semmire se jó egység), aki ki is mondja, hogy ő nem csinál semmit, mert az ő feladata az, hogyha meglövik Godfather-t, akkor átvegye a parancsnokságot.
Na ő is ilyen idióta, hogy amikor átmennek egy iraki városon, akkor beül egy ellátó teherautóba és az ablakból lövöldöz egy shotgunnal. Aztán a végén büszkén meséli a riporternek, hogy legalább 5 irakit lelőtt, de inkább tízet. Aztán a másik százados (aki nem az ő századosuk, hanem az Alpháké, aki elég normális a filmben is) mondja a riporternek, hogy ne vegye komolyan, mert az egész zászlóalj kb 10-20 irakit ölt meg abban a városban.
11026 levél
Válasz 10.03.08. 08:23 #31
Lacko
Ma a zászlóalj törzsőrmesterről (aki folyton a bajuszok miatt ugat) olvastam olyat, ami kimaradt a filmből.
Hogy a fiuk mind tudták, hogy az előző (91-es) iraki háborúban egy csapat tengógyalogossal elszökött egy kuwaiti városba, hogy hazatelefonáljanak a csajaiknak. És miközben nagyban telefonáltak, az egyik tengógyalog észrevette, hogy a szomszéd épületben iraki katonák vannak. Erre hősünk bepattant egy Humvee-ba és elviharzott. Később azt állította, hogy a Humveet akarta megmenteni, nehogy az ellenség kezére kerüljön...

És amikor van az a rész a filmben, hogy Alpha és Charlie lent vannak a folyóparton és lőnek a folyó túloldalára, a Bravo (Colberték) pedig kicsit feljebb tartalékban vannak, de azért oda is be-becsapódik pár lövedék. És akkor egyszercsak megjelenik ez a zászlóalj törzsőrmi és elkezd vigyorogva kiabálni, hogy "de szeretem ezt a szarságot, amikor lőnek ránk".

Na a könyvben ennél a pontnál odaszól Iceman sofőrje, hogy "Hol a Humvee-je törzsőrmester úr? Nem kéne biztonságba helyezni?" De a becsapódó aknáktól nem hallotta az örmi, így nem lett folytatása a dolognak.
11026 levél
Válasz 10.03.04. 09:32 #30
Lacko
Na most derült ki, hogy Eric Kocher tényleg Amerika kapitány alatt van (3. szakasz) (Colbert ugye Fick alatt a 2. szakaszban). Csak a 3. szakasz emberei iszonyatosan beleolvadtak a 2. szakaszba, mivel együtt voltak afganisztánban. És kuwaitban is egy sátorban aludtak a Matilda táborban.

Meg ami nekem nem jött le a filmből, hogy amikor az iraki foglyokat szedik össze és Amerika kapitány parancsba adja Kochernek, hogy lőjön le egy kutyát, akkor azt nem ilyen állatbuziságból tagadja meg a parancsot, hanem azért mert a távolban még egy csomó iraki közeledik, akiknek még megvan a fegyvere és ha ők most tüzet nyitnak (a kutyára), akkor lehet, hogy azok bepánikolnak (vagy a tengógyalogosok) és kitör egy lövöldözés.
11026 levél
Válasz 10.03.03. 12:45 #29
Lacko
Na most Rudyról derültek ki dolgok: például, hogy nem buzi. Vagy legalábbis van felesége. Viszont elég szar gyerekkora volt, amiben idősebb fiúk inzultálták szexuálisan. Ezek ellen lett buddhista és harcművész.
13848 levél
Válasz 10.02.26. 17:36 #28
powerhouse
Jó, hát aki eddig nem látta, az buzi!
If I look back I am lost
16989 levél
Válasz 10.02.26. 13:35 #27
KisCsirkee
Jah, a HBO leadta valami pocsék félrefordított szinkronnal Gyilkos Megszállás néven!
"Es rasseln die Ketten, es dröhnt der Motor, Panzer rollen in Afrika vor!"||| http://battlelog.battlefield.com/bf3/soldier/Szalami111/stats/226302379/ ||| =PPS=Szalami111
12923 levél
Válasz 10.02.26. 10:48 #26
konrad
"(egyáltalán ment a GK itthon?)"

Én úgy tudom, hogy leadták azt a magyar HBO-n, bár lehet, rosszul emlékszem!
14264 levél
Válasz 10.02.26. 09:52 #25
balays82
A DVD már megjelent február 16-án.
11026 levél
Válasz 10.02.26. 08:32 #24
Lacko
Hát én egy ideig vártam, de nem jelent meg.
Ha majd megjelenik a DVD, akkor lehet, hogy azzal együtt a könyv is.
Bár az HBO most iszonyat sokat költ Mo-n a Pacific reklámozására és annak idején (egyáltalán ment a GK itthon?) a GK-t nem reklámozták. Szóval szerintem a Pacific-ot simán meg fogják jelentetni könyvben, de a GK-t már lehet, hogy sose...
12923 levél
Válasz 10.02.26. 08:25 #23
konrad
"Illetve, hogy a tökvakarás kötelező tevékenység a tábornoktól a közlegényig mindenkinek"

Hehe, ez kurva jó! Igaz, ha belegondolunk, akkor a hadművelet ideje alatt nem nagyon volt lehetőségük fityma mosogatásra, tehát ez esetben a hagyományból szükségszerű kényszer lett, ami a cerkavakargatást illeti!

Egyébként nem tudod Lacko, megjelenhet ez a könyv magyarul is?
11026 levél
Válasz 10.02.26. 08:06 #22
Lacko
Egyelőre szó sincs arról, hogy Colbertet zsidók fogadták volna örökbe. Úgy tűnik, hogy saját apjánál lakott. (de persze még kiderülhet, hogy az örökbefogadó apjánál). Viszont brutál sokat fizet Iceman "kötelezőre", mivel iszonyat sokszor elkapták gyorshajtásért.
És egyszer felvett banki hitelt, hogy megvehessen egy angol tankot (gyanítom nem egy igazi tankot, csak valami IFV-t, vagy APC-t), amit végül azért nem vett meg, mert a Californiai törvények szerint nem mehetne vele, csak a kertjében állhatna.

Eric Kochen meg teljesen misztikus nekem, hogy melyik alakulathoz tartozik (már a filmben is tök érthetetlen volt). Mert mintha elvileg Amerika Kapitány alá tartozna, de végig Fick-ékkel rohangál. És ez van a könyvben is, hogy Fick szakaszával lakik egy sátorban.

Ja és az nagyon vicces, hogy a riportert tökre zavarja, hogy egyes obszcén kifejezések nagyon sok mindent jelentenek a USMC-nél. Például a Donkey Dick (szamárf@sz) egyszerre jelent valami speckó antennát, meg egy aknavető tisztító kefét, meg még valamit (amit elfelejtettem). És sose tudja miről beszélnek, mert az csak a szövegkörnyezetből derül ki.
Illetve, hogy a tökvakarás kötelező tevékenység a tábornoktól a közlegényig mindenkinek, mert a Marine Recon - legalábbis szerintük - az egyetlen olyan munkahely az USA-ban, ahonnan ki vannak tiltva a nők.
12923 levél
Válasz 10.02.25. 13:20 #21
konrad
Végül is egy háborúhoz nem kimondottan férfiidolok kellenek!
11026 levél
Válasz 10.02.25. 11:00 #20
Lacko
Meg az életben a filmnél is csúnyábbak. A sofőr gyereknek, olyan vastag szája van, hogy rossz ránézni... Viszont - amit sejtettem - sokkal fiatalabbak, mint a színészek, akik játszották őket. Bár a Trombly-t játszó színész tényleg fiatalnak tűnt, de a sofőr Ray az fiatalabb volt, mint a színész.
12923 levél
Válasz 10.02.25. 08:09 #19
konrad
Beszarok. Vice City gamer...
11026 levél
Válasz 10.02.25. 07:55 #18
Lacko
Na megvettem a könyvet. Még csak az előszót és az első részt olvastam el, de rohadt jó! Sejtettem, hogy csomó minden kimaradt a filmből. Jól kiegészíti azért a mozgóképet. Ráadásul van egy olyan vonulata, ami teljesen kimaradt, hogy mit gondol maga a Riporter erről az egészről. A filmben kicsit leegyszerűsítik a gondolatait, amikor le vehetik a vegyvédelmit és rákérdez, hogy "akkor nincsenek is WMD-k?". Ennél sokkal összetettebb amit tud és amit gondol. Pl, hogy a First Recon-t kísérleti egérként vetették be. Az a Rumsfeld kitalált egy tök új doktrinát (less firepower, more mobility) és ezt tesztelték le Hitmanékkel. Meg az is kimaradt a filmből, hogy a tábornokok harca politikai jellegű (republikánus vs demokrata). Itthon mindig azt papolja a média, hogy csak Mo-n ilyen fontos a politika és máshol leszarják, hogy te kire szavaztál. Úgy tűnik a USMC-ben és az Army-ban ez nem állja meg a helyét. Úgy hívják pl. az egyik brancsot, hogy "Clinton generals" .

Ja és nekem a filmből az sem derült, ki, hogy miért ez a cím: Generation Kill. Azt magyarázza a riporter, hogy - ezt Lt. Fick mondta neki - hogy a II.VH-ban és Vietnámban sok tengógyalogos nem is használta a fegyverét mikor harcba keveredett. Egyszerűen a stresszben nem voltak képesek emberre lőni, hisz előtte csak céltáblára lőttek. És ez a (mai) generáció szó nélkül visszalőtt. Egyikük sem habozik. Nincs bennük gátlás megölni valakit.
Pl Trombly (az igazi) szenvedélyes Vice City gamer. Miközben lövi a hadzsi gyerekeket, állandóan a üvöltözik a Humvee-ban és meséli a Vice City-ből azokat a kalandjait, amik hasonlítanak ahhoz, amit épp átél.

Na ha jön még valami érdekes, majd mesélek.
11026 levél
Válasz 10.01.20. 08:14 #17
Lacko
Jaj, bocs. Nem olvastam végig a topikot mielőtt írtam...
De végülis rosszul tettem, hogy elolvastam. Ezek szerint BORZALMAS lesz a felirat.
11026 levél
Válasz 10.01.20. 08:09 #16
Lacko
Én arra leszek kíváncsi, hogy milyen lesz a magyar felirat. A divx-hez készült viszonylag profi, de így is vannak benne sírni való hibák. És mivel a hivatalos DVD-khez még csak nem is lelkes fordítókat használnak (a katonai kifejezések pedig nem tartoznak az olcsó bölcsészek szókincsébe) ezért félelmetes, hogy ultrafos fordítást kapunk.

Én most éppen azon gondolkodom, hogy megveszem inkább a könyvet. Rohadt kíváncsi vagyok, hogy a filmben mennyi a dramaturgia és mi van a könyvből.
14264 levél
Válasz 10.01.19. 17:07 #15
balays82
Szerintem sem. Úgy vettem észre, nálunk a sorozatok DVD kiadásának árképzése a lemezek számához igazodik. Mivel a Generation Kill (a magyar címet nem vagyok hajlandó leírni) csak három lemezes, ezért viszonylag olcsó.
16989 levél
Válasz 10.01.19. 17:04 #14
KisCsirkee
Még csak nem is sok!
"Es rasseln die Ketten, es dröhnt der Motor, Panzer rollen in Afrika vor!"||| http://battlelog.battlefield.com/bf3/soldier/Szalami111/stats/226302379/ ||| =PPS=Szalami111
14264 levél
Válasz 10.01.19. 17:03 #13
balays82
Egészen pontosan 4.790 forintba, ha a linkelt oldalhoz tartozó online boltból rendeled. Egyébként már előrendelhető.
16989 levél
Válasz 10.01.19. 16:40 #12
KisCsirkee
Kb, mennyibe fog fájni?
"Es rasseln die Ketten, es dröhnt der Motor, Panzer rollen in Afrika vor!"||| http://battlelog.battlefield.com/bf3/soldier/Szalami111/stats/226302379/ ||| =PPS=Szalami111
14264 levél
Válasz 10.01.19. 16:04 #11
balays82
Egy generáció halála

Ez aztán a kellemes meglepestés, nem gondoltam volna, hogy a Generation Kill valaha is megjelenik itthon DVD formátumban.
11786 levél
Válasz 09.12.24. 12:13 #10
Star Wars
16989 levél
Válasz 09.12.24. 11:57 #9
KisCsirkee
Naneeee.... Ezt nem akarom elhinni, lehet valaki ilyen retardált?!
"Es rasseln die Ketten, es dröhnt der Motor, Panzer rollen in Afrika vor!"||| http://battlelog.battlefield.com/bf3/soldier/Szalami111/stats/226302379/ ||| =PPS=Szalami111
13848 levél
Válasz 09.12.24. 11:51 #8
powerhouse
Hát LANCE Corporal.
If I look back I am lost
16989 levél
Válasz 09.12.24. 11:49 #7
KisCsirkee
Na, most adok hálát az gének, hogy már nincs HBO-m, mert ezt sem vagyok hajlandó megnézni magyarul. Olyan mint az Inglorious Basterds, a szinkron úgy vágja haza, ahogy van! Pláne így! Tényleg, a kurva anyjukat! Generation Kill = Gyilkos megszállás? Iceman = Jeges? És hogy lett Trombley "lándzsás"? Ezt honnan a picsából szedték? Egy balta kéne a fejébe annak, aki ezt fordítja...
"Es rasseln die Ketten, es dröhnt der Motor, Panzer rollen in Afrika vor!"||| http://battlelog.battlefield.com/bf3/soldier/Szalami111/stats/226302379/ ||| =PPS=Szalami111
13848 levél
Válasz 09.12.24. 11:36 #6
powerhouse
Ráadásul az is látszik, hogy a csávó valószínűleg bele se nézett a sorozatba.
If I look back I am lost
12946 levél
Válasz 09.12.24. 11:34 #5
McCl@ne
...vagy inkább: miért olyan fordít, akinek a kurva anyját?
Respect is not given. It's taken.
13848 levél
Válasz 09.12.24. 11:32 #4
powerhouse
Azért lett Lándzsás, mert Lance Corporal a rendfokozata? Miért olyan fordít, akinek semmi köze az angol katonai nyelvhez?
If I look back I am lost
12946 levél
Válasz 09.12.24. 11:27 #3
McCl@ne
Ide írom, mert hál' Istennek van topikja:

A sorozat magyar címe Gyilkos megszállás lett.
Idézem:
"A Rolling Stone magazin újságírója is csatlakozik hozzájuk, hogy majd Irakból tudósítson. A második szakaszhoz osztják be, a csapatvezetõ Brad "Jeges" Colbert, a sofõr Ray Person és a "Lándzsás", Harold Trombley káplár mellé. Amikor megindulnak, még senki sem tudja, mi vár majd rájuk."

Hát én ezt nem hiszem el...
Mi a baj ezzel a kurva országgal?
Respect is not given. It's taken.
12923 levél
Válasz 08.10.18. 12:19 #2
konrad
Olvass bele a "háborús filmek és a valóság" topikba!
11786 levél
Válasz 08.10.18. 11:51 #1
Star Wars
Hitman 2, this is Hitman 2-1...

Megnéztem, nagyon jó volt! Valaki látta még?

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.