Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» Rage (Ismertető)

Rage

Rage
A legutóbbi Rage cikkek, hírek
1093 levél
Válasz 11.11.14. 16:02 #19
iX
Well(spring), végigjátszás után a kilenc tényleg enyhe túlzás erre a játékra. Pedzegetted te is az ismertetőben, aztán mégsem volt szíved lepontozni A hangulat fenomenális (helyenként a beszaratás-skála ki is akad, hehe), alapvetően a kinézettel és a hangokkal sincs semmi gond, a játékélmény viszont valahol hibádzik. A mindenki által kifogásolt "csőben húznak" játékmeneten még túltettem magam, de hogy egy széket ne tudjak átugrani, az kiverte a biztosítékot. A történet sem lett cizellálva (Silenzionak igaza van) ráadásul kurtán is ér véget. Többet ígért a Rage, mint amennyit adott. A 9/10 az majdnem klasszis gamma, ez azért annyi nincs. Legyen 8/10, de azért lekötött hosszú-hosszú órákra...
uff!
1678 levél
Válasz 11.11.05. 13:46 #18
GeryG
Nem mondom, hogy nincs igaza azokban a dolgokban, amiket leírt.
De én jól szórakoztam a játékkal, és az emberek zöme is. A komolyabb grafikai hibákat tényleg gyorsan orvosolták (lásd BF3, ami még most is kb alig játszható, pedig tényleg év FPS-e várományos egyébként). Nem tökéletes, sőt, de ettől még jó játék lett. Nem lett az, aminek ígérték, de ezzel együtt rossz sem lett. SZERINTEM.

Nekem tetszett, jó pontot kapott, neki nem tetszett, nem adott volna rá ennyit.

De, hogy velem mi baja, azt nem tudom, és igazából azt gondol rólam, amit akar, nem lesznek tőle álmatlan éjszakáim.
4176 levél
Válasz 11.11.05. 13:41 #17
gothmog
Mondjuk azon én is csodálkoztam anno, hogy egy olyan kritika végére, amelyben különben végig hangsúlyozod, hogy mennyivel több lehetőség lett volna ebben a játékban, mennyi hiba van benne (még a javítások után is), illetve a topikban is megemlíted, hogy hát igen, igazából egy (szimpla) csőjátékról van szó... nos, erre rányomsz egy 9-est, ami ugye kb. "nem hibátlan, de ugyanakkor abszolút klasszikus, kiemelkedő, még évek múlva is emlegetni fogjuk, akkora játék volt!" jellegű alkotásokra szoktak adni. Úgyhogy ritka jószívű ember lehetsz

Nekem a Rage nem "stílusom", nem játszottam vele, ellenben - mivel valami eszement hype volt körülötte, tekintve, hogy ID-s játékról van szó - elég sokat olvasgattam a fórumokat (kíváncsiság), és a hsz-ek alapján, még ha Silenzio hozzászólása tényleg olyan, minta kifejezetten Téged pécézett volna ki magának, ami szerintem nem volt túl elegáns, de a játékot illető csípősebb megjegyzései vszg. tényleg ülnek.
Endure. In enduring, grow strong.
1678 levél
Válasz 11.11.05. 13:13 #16
GeryG
Öreg, neked most velem van bajod, a játékkal, Carmackal, a világgal, vagy azzal, hogy rajtad kívül mindenki béna, lusta, hozzánemértő fajankó?
18 levél
Válasz 11.11.05. 11:29 #15
Silenzio
Szerintem GeryG valamit nagyon elnézett. Casual gamerként lehetne megalkuvó, de cikkíróként figyelembe vehetné, mit lehetett volna kihozni a Rage-ből, ha nem ilyen elavult, tróger banda csinálta volna, mint az id.

1. cselekményvilág és sztori: Innen-onnan összelopkodott elemekből áll, amit nyakon öntöttek a Fallout vizuális stílusával. Az egész egy borzalmasan illogikus koppintás, ami inkább emlékeztet steampunkra meg Jeunet-filmekre, mint világégés utáni kietlen wastelandre. Az óvilág egyik utolsó túlélőjeként mindez meg sem lep - sem kérdéseid, sem céljaid nincsenek: első dolgod, hogy egy farmer csicskása legyél, majd mindent megcsinálsz mindenféle jöttmentnek, végül pedig szembeszállsz a gonosz Hatósággal, mintha előre tudtad volna, hogy ez lesz a vége. Nincs RPG, ami ennél szánalmasabb lenne. Még a Stalker is épkézláb ehhez képest. A lezárás az egyetlen logikus dolog a sztoriban, de az szimplán szar.

A főhősnek nincs karaktere, tök fölösleges volt kívülről is lemodellezni. Csak két helyen látszik. Sztori mint olyan nincs. A grandiózus cselekményt ígérő felszabadítás motívuma inkább nevetséges, mint felspannoló, ugyanis a Hatóság nem csinál a játékban SEMMIT. Nem sanyargatja a lakosságot, nem kerül összetűzésbe a játékossal, nem akadályoz sem minket, sem a civileket tizedelő mutánsokat és banditákat. Ki veszi ezt be? Higgyük el a büdös csőcseléknek, hogy a központosított hatalom milyen nagy elnyomást teremt, amikor idétlen mutánsok és autós bandák szaladgálnak/száguldoznak mindenfelé? Abszolút elhasalt ez a játék... A Star Warsban sem illusztrálta túl Lucas, hogy a Birodalom gonosz, de legalább volt 2-3 nagyformátumú rohadék (Vader, Tarkin és az Uralkodó), hogy tudjuk, ez nem hétvégi piknik, hanem elnyomás. Itt nincs egyetlen karakter sem, akire emlékeznénk a szánalmas és rövid Outro után.

2. grafika, technológia: casual konzol-gamerként GeryG ajnározhatná a tech5-ot, de cikkíróként kutya kötelessége észrevenni, hogy kamu az egész motor. Egyrészt minden teljesen statikus. Egyetlen dinamikus vetett árnyék van, a többit szoftveres szűrőkkel és statikus lightmapekkel oldották meg. Értsd: amíg más játék vért (és gépet) izzaszt, hogy valós időben renderelje neked a csudát, a Rage csak megvillantja a derék Carmackék által előre lerajzolt dolgokat. Ennél mind a Half-Life 2 folytatásai, mind a 7 éves Doom 3 többet tudott. És mindkettőben volt fizika. Itt még jelzés értékű sincs.
A textúrák külön fejezetet érdemelnek. Nyílt terepen csak a sziklaszirtek mellé állva okádod el magad, de az épületek belsejében permanens rókázhatnékod van az egész játék alatt, annyira gyérek a textúrák. Nem túlzok, emberek, mert direkt elővettem: a 2001-es - pc-n 2003-as- Halo szintjén mozog a dolog. A derék mesterek ígéretet tettek egy textúrapakkra, majd hozzátették, nem lesz könnyű, ugyanis nincs ennél magasabb felbontású mintájuk. Én meg hozzátenném, hogy akkor a megatexture eljárás miatt az egész játék textúrázását újra kell kezdeniük az elejétől, szóval van rá egy 10-esem (ezerben), hogy sosem fog elkészülni, mert nem lesznek olyan hülyék, hogy a PC-sek miatt ezzel tököljenek. A konzolosok duplán szívnak, ugyanis ott a játék a mai napig az orruk előtt tölti be a magasabb felbontású textúrákat, míg mi (én) az első patch óta nem látnak ilyet. Jómagam cfg-vel buheráltam a játékot az első fél óra szenvedés után, úgyhogy a grafikai bugok nem zavartak. Az zavar, hogy a játék szar, és hogy a vga-mat 50%-ban sem használta ki. És mielőtt a PC-sek a konzolok miatt kezdenek megint hisztizni, megsúgnám, miért ilyen a játék. Mert a kissé már szenilis Carmack kitalálta, hogy a tech 5 egységes architektúrára kell törekedjen, így ugyanazt kapja mindenki, ami jó 8 hónapja iPhone-on megjelent. Ott ugyan csak railshooter volt a Rage, de a grafika jottányit sem változott. Ezért megérte negyedmilliós PC-ket venni, ugye?

3. belbecs: A Rage FPS-RPG-autóverseny hibridként kelleti magát. Ebből az FPS rész sikerült a legjobban, de ez sem élvezetes maradéktalanul. Egy FPS ma már nem öncélú ticsung (Ismerős, ugye? A sztori dióhéjban: Egyedül vagy. Lőnek rád.), hanem látványos szkriptekkel teli, sztorivezérelt, filmszerű hullámvasutak. Ehhez képest ez a játék annyira halott, hogy már fáj, ráadásul nem is túl akciódús. Iszonyú jó ötlet azonban a fegyverek buherálása és a tárgyak készítése. Igaz, már láttunk ilyet, de ezért pirospont jár. Van egy műfaj, ahol nem igazán jellemző a szkriptek használata: az RPG-kről van szó. A játék folyamatosan abban az édes gondolatban ringat, hogy ez szerepjáték: nem lineáris, küldetésalapú, világmegváltós. Mindez csak látszat. Csőjátékról van szó bizony, ahol a mellékküldetéseket csak a pénz miatt csinálod, és poszterekről veszed fel őket, hogy az id mesterembereinek még kevesebbet kelljen a játék megírásával tökölniük. Pedig a fejlesztés nagyobb része prostik látogatásaival és sörözéssel telhetett, ugyanis kb. két kézen meg lehet számolni, hány helyszín van a játékban, és mindegyiket két-háromszor kell megjárni, pusztán azért, hogy hosszabb legyen a játék. Elnézést, ha Carmack annyira büszke rá, hogy könnyű a tech 5-ban modellezni, hogy lehetnek ennyire pofátlanok, hogy újrahasznosítanak mindent? Két kolónia van mindössze, meg két kis farm, ahonnan csak 2-3 küldetést vehetsz fel. Ez így iszonyú kevés. Emlékeim szerint még a Doom 3 is tartalmasabb volt, ráadásul minden idők legrövidebb RPG-je, a Fable is többet tud. Akkor miért is 20 gigás a játék? Még a GTA IV is kisebb, pedig az 60 órás játékidőt és brutális városszimulációt foganatosít. Ez nem tűnt fel, GeryG? Egyedül az autós rész élvezhező. Pályából és járműből ugyan arcpirítóan kevés van, de a fegyverarzenál változatos és bőséges. Kár, hogy a játékosok kínlódásnak tartják ezt a részt, mert nem illik egy FPS-be. Kár az is, hogy az 1996-os Megarace 2 is jobb volt ennél.

Számos érvet fel lehet sorakoztatni a Rage védelmében. Pl. hogy szórakoztató. Meg hogy ez az id első kirándulása egy komolyabb, tartalmasabb rendszer irányába. Az első remek érv egy játékosnak, de nem egy kritikaírónak. Jómagam is az vagyok (esztéta pontosabban), és állati komolyan veszem a dolgot. Óriási felelőtlenség magunkat és a potenciális vásárlókat megvezetni a "jól elvoltam" mentalitással, mikor elég csupán kósza gondolatként mérlegelni, értő kezekben mi lehetett volna ez a játék, és hogy mennyire tartalmas vagy előremutató a 2011-es mezőnyben. Elég gyászos a helyzete. A második sem használható indok, hiszen a tojáshéj-seggű Team Bondi (L.A. Noire) vagy Rocksteady (Arkham Asylum és City) zsenge próbálkozásai annyira tiszteletet parancsolóak és úgy ülnek, hogy attól elállt mind a szakma, mind a játékosok lélegzete. Évekre. Az id-nek annyit javasolnék, hogy nőjön fel a szakma elvárásaihoz, vagy tűnjön el örökre. A játékosok pedig kerüljék a megalkuvást! A Rage trógerek munkája fél kézzel abszolválva. Nem jött össze, és nagy ívben el kell kerülni, ha a jövőben innovatív és tartalmas produktumokat akarunk a piacon. 6 pontot érdemelne a 10-ből, de én csak 4-et adnék rá, mert sokkal többnek akar látszani, mint ami, ez pedig átverés minden jóindulatom ellenére. Az esztétikai érzékem meg azért vonyít, mert a kevesebb sokkal több lett volna, és ezek nélkül a kamuk nélkül máris lenne egy 8 pontos játékunk.
10589 levél
Válasz 11.10.21. 15:02 #14
Dark Archon
OFF
Borderlands neked unalmas?! Rohadt jó játék!
Dark Archon | i5-2500K - GTX 760 - 8Gb - Windows 7 x64 | BF4: DarkArchonHUN
1678 levél
Válasz 11.10.21. 13:16 #13
GeryG
Nem, azt nem, de akkor visszamegyek és megkeresem. Ne mondd el, merre van.

Nekem a Doom 3-as pólós bolond tetszett nagyon!
1614 levél
Válasz 11.10.21. 11:26 #12
rootshaper
kiszúrtad a Dead City-ben a plakátot, amire az van írva, hogy "Doom 5 & Rage 2 - 50%"? én azon röhögtem a legjobbat
1678 levél
Válasz 11.10.20. 07:45 #11
GeryG
Igen, sajnos nagyon csőjáték.
Legalábbis ami a küldetéseket illeti, ott a variációs lehetőségek száma 0.

A free roaming is erősen le van korlátozva, de az is igaz, hogy nagyon igyekeztek ezt leplezni.
482 levél
Válasz 11.10.20. 06:50 #10
Playbahnosh
Egyetértek Madraccal, csőjáték.
4211 levél
Válasz 11.10.19. 20:47 #9
Madrac
A Rage ugyanolyan csojatek, mint a tobbi id cucc.
Quoth the raven, `Nevermore.'
14652 levél
Válasz 11.10.19. 20:27 #8
Razor03
Különben ez az első id játék, amely megpróbál szakítani a totális csőjáték stílussal.
Kevés vagy, mint Celeronban az L2 cache!
5231 levél
Válasz 11.10.19. 20:19 #7
Skorpio90
A cikk jó lett, de mégse tudom eldönteni, hogy akkor most új etalon született-e? Azért lenne érdekes, mert a lentebb említett Borderland-dzel is ráfaragtam. Mindenki olyan 8 pontot adott rá a 10-ből, na mondom akkor megveszem 5000-ért, ami tartalmazza a hozzá megjelent 4 DLC-t, de 1 óra játék után rájöttem, hogy ez bizony rohadtul unalmas.
Die Hard 13 - Az élet most aztán már k*rva drága!
3 levél
Válasz 11.10.19. 20:12 #6
Kargab
Hmm! olvasóink vélemény (5 vélemény)!!!
Amikor én értékeltem egy 8-asra akkor előttem két véleménnyel volt 5!

Ez egy kicsi matek tudással könnyen kiszámolható, h valszeg az egyik értékelő jól felhúzta magát, h ki se tudja próbálni a már említett technikai gondok miatt és jól lehúzta egy 1-es értékeléssel, majd jött utána egy másik, aki tolt rá egy kilencest és egyből meg van az átlag számítással az 5!

Ergo azért áll ennyire alacsonyan, mert még kevesen szavaztak, ilyenkor elég egyetlen lehúzós egyes, ahhoz hogy ennyire alacsony legyen az érték több egyébként jó vélemény után is!

Xal 5 vélemény alapján szerintem ez még messze áll a reprezentatív jelzőtől!!!
Yes, the force is being with me!!!
3084 levél
Válasz 11.10.19. 18:02 #5
gregmerch
Nekem is kimaradtak eddig, de nem zavart. Semmi közük ehhez, max neked meg "Rage utánérzete" lesz amazoknak.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
76 levél
Válasz 11.10.19. 16:25 #4
Stroke31
Pc dome értékelés: 9.0
Olvasóink véleménye: 7.0
Úgy tűnik nekünk kicsit másabb a véleményünk.
Erre szokták talán mondani, hogy hánytam már jobbtól is.
1989 levél
Válasz 11.10.19. 15:30 #3
georgee
Akkor en ezt ugy kurvara elvezni fogom, h a Fallout, Borderlands total kimaradt.
Hiába, ha az egyetlen hang lakásodban a merevlemez olvasófejének percegése, hiába, mert nincs csajod...
1678 levél
Válasz 11.10.19. 15:17 #2
GeryG
Köszi, mindig igyekszem a lehetőségekhez mérten objektív maradni.

Amiket Te is írtál, miszerint sok dologban félkész érzete van a játéknak, én is írtam, nekem is olyan érzésem volt, hogy sem a játékból, sem a motorból messze nem hoztak ki mindent, amit lehet. Erre lesz jó a folytatás.

Egyébként GeryG, egy R-rel.
3 levél
Válasz 11.10.19. 13:18 #1
Kargab
Grat, Jó lett a cikk nagyon és külön öröm, hogy végre a végső értékelés objektívre sikerült és nem számította bele a cikkíró (GerryG) a kezdeti technikai nehézségeket (elvégre ezek a sokszor több hónapos élettartamú játékoknál a legtöbbször elég hamar (pár nap esetleg hét) megoldódnak).

Teljes mértékben egyet értek az értékeléssel! Én a magam részéről úgy 85%-ot adnék rá, le is írom miért!

A játék hangulatra és világra leginkább a falloutra hajazz, színvilág, játékmenet és küldetésrendszer szempontjából pedig rengeteg a Borderlands-es (mára szinte a kategóriáján belül a "bezzeg játék" szerű magasságokig emelkedett) elem. Én pont itt érzem a legnagyobb gondot! Ha a küldetés rendszer szinte egy az egyben onnan lett átemelve, lehetett volna még más egyéb ott fantasztikusan kivitelezett megoldásokat is bátrabban átemelni (jótól lopni nem szégyen, ugyebár), legfőképpen a szuper Co-op módra, az ötletes karakter fejlődésre és Loot rendszerre gondolok!

Én emiatt végig úgy éreztem, hogy a rage a körítést tekintve elképesztő (grafika, viszonylag alacsony gépigény, szinkron, hangulat...stb), de ugyanakkor bizonyos elemeiben nem mer elég mélységet adni és csak a felszínt kapargatja! Nagy kár mert így a fallout és a border (kevés) hibáiból tanúlva meg lehetett volna alkotni egy minden szempontból felejthetetlen, év játéka cím várományos szuper klasszist, az új "bezzeg" etalont, ami a fallout és border eladásokból kiindulva a kasszáknál és kritikusoknál is a csillagokat lopkodta volna az égről, így azonban megmarad egy "csupán" jó játéknak!

Kár érte, de majd talán a következő!
Yes, the force is being with me!!!
766 levél
Válasz 11.10.19. 13:18
PC Dome
Ez a téma az alábbi cikkhez kapcsolódó hozzászólásokat tartalmazza:
Rage (Ismertető)

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.