Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Memento

29281 levél
Válasz 09.08.10. 00:38 #28
Germinator
Az a Sammy-Lenny váltás nekem mondjuk elsőre feltűnt Viszont nem igazán tudtam hova tenni. Nekem nem nagyon jött össze az egész, mármint Leonard miért hiszi, hogy más volt szanatóriumban, nem ő? Erre még nem jöttem rá.

Egyébként ez, hogy Teddy mindig kinyíratott Lenny-vel embereket, ez tiszta sor. Viszont ne menjetek el amellett, hogy mindezt csak Teddy mondta, senki más.

Úgy értem a teljes film arra épül, hogy a nézők Lenny szemszögéből látják az eseményeket, és mindent úgy élnek meg, ahogy ő. És az, hogy Teddy elmondott egy csomó dolgot, még nem biztosíték arra, hogy igaz! Ezt egyedül ő állította, és ezért is gondolom azt, hogy talán a filmnek nincs is megoldása. Nem tudhatjuk, mi az igazság ugyanúgy, ahogy Lenny sem. Teddy elmond egy csomó dolgot, de miből gondoljuk, hogy az az igazság? Hisz nem emlékszünk semmire! (ugyanúgy, mint Lenny)
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
4178 levél
Válasz 09.08.10. 00:31 #27
U.R.H.
De ha benne akar maradni a mókuskerékben, akkor mi a francnak keni rá teddy-re a gyanút? Hisz Teddy szinte örökké fogja foglalkoztatni őt a sok J.G. monogramú emberek keresésével.
Pont, hogy inkább le akarja zárni életének ezt a szakaszát.

Az hogy most Sammy vagy Lenny ül ott a szanatóriumban, tök mindegy. A lényeg, hogy aki ilyen betegségben szenved, az egy idő után inaktív életet fog élni. De érdekes amit mondasz. Majd megnézem.
959 levél
Válasz 09.08.10. 00:13 #26
Miking
Az 1 részével egyetértek.
A második bekezdésed viszont sztem hibádzik. Éppen hogy nem lép tovább, hanem benne marad a mókuskerékben, azaz a nyomozósdiban, hiába ölt már meg 2 embert is a téveszméje miatt, nem bírja elfogadni hogy ő ölte meg a feleségét és csinál magának új bizonyítékot (teddy rendszáma) hogy tovább "játszhasson".

"Do I lie to myself to be happy? In your case Teddy, yes I will."

A szanatóriumoshoz meg csak annyit, hogy igazából Lenny volt szanatóriumban, nem Sammy, egy fórumon vki szemfüles felhívta rá a figyelmet, hogy a szanatóriumos jelenetnél amikor a nővér vagy ki elmegy a kamera előtt egy pillanatra láthatjuk ahogy sammy helyén lenny ül.


4178 levél
Válasz 09.08.07. 19:54 #25
U.R.H.
Hát én is elég rég láttam, de nekem nem tűnt semmi sem megmagyarázhatatlannak.

Leonard öli meg a saját feleségét úgyhogy teli nyomkodja inzulinnal. Ezek után ő mindig azt hiszi, hogy a felesége meghalt, amikor megtámadtak őket. Ezáltal Teddy segítségével elkezd nyomozni a "gyilkos" után akit meg is találnak és bizony leo meg is öli. Teddy arra számított hogy ezekután Leo mindenre emlékezni fog, de sajna nem. Teddy utána lehetőséget lát ebben dologban. Hisz látta, hogy Leo mekkora elszántsággal kereste a "gyilkost" és végül meg is találta. Egyszóval semmi sem tudja megállítani, ha erről van szó. Ezek után Teddy J.G. monogrammú nem kívánatos személyeket távolít elvele közben nagy lóvékat leakasztva.

A film végén Leonard ül a kocsiba és miután Teddy minezt elmondta neki úgymond tovább lép az életében. Azért mert ő beteg és a felesége halott és ezek miatt egy nem túl boldog ember nem kell elzárkóznia a világtól. Nem kell passzívnak lennie, ahogy végül sammy végezte egy szanatóriumban. (Ugyebár eme betegségben szenvedő emberek egy időután egyre passzívabbak visszahúzódóbbak lesznek, míg végül konkrétan egésznap ülnek a székben vagy fekszenek az ágyban.)

Egyszóval az egész nyomozás meg minden amin túl ment leonard, maga a bizonyíték, hogy azért mert beteg még tud élni, képes dolgokat végig csinál. Kiveheti a részét a világból.
2401 levél
Válasz 09.08.07. 18:02 #24
Diszkósajt
Már régen láttam a filmet, akkor valahogy úgy könyveltem el magamban, hogy a csávó már sokszor megölte a gyilkost, csak tudja, hogy egyébként nem tudna normális életet élni, nem lenne az életének célja, így nem jegyzi fel, hogy befejezte a "küldetését" így mindig új célpontot keres.
"Ha állat lennék nem tartanék embert a lakásban!"
29281 levél
Válasz 09.07.10. 00:48 #23
Germinator
Najó, nagyon sokat gondolkodtam a filmen, és szeretnék feltenni egy körkérdést.

Szerintetek a filmnek van egyértelmű megoldása, vagy pontosan az a célja, hogy a néző se tudja eldönteni?

Elsőre mindenki azt mondaná, hogy van megoldása, de gondoljatok már bele. A film végig leköveti Leonard szemszögét, a néző egybeolvad Leonarddal, mindent ugyanúgy él meg, mint ő, aztán jön Teddy szövege a végén, amiben teljesen összezavarja - nemcsak Leonardot, hanem a nézőt is!

Szerintem a filmnek az a célja, azt akarja elérni, hogy te is kábé ugyanannyira legyél biztos abban, hogy most értetted a filmet, mint Leonard. Ergo nincs egyértelmű megoldás - egyedül az a kérdés, hogy magadban bízol, magadnak hiszel (azaz Leonardnak), vagy Teddy-nek. Hm... én így látom a filmet
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
959 levél
Válasz 09.07.05. 23:08 #22
Miking
Az tény, hogy az egész film télleg úgy van felépítve, hogy mi is annyit értsünk az eseményekből mint lenny, de azért bízom benne, hogy van válasz a kérdésekre a filmben
Sztem teddy a végén igazat mondott, azzal a magyarázattal nagyjából össze is tudtam rakni a dolgokat, kisebb nagyobb homályokkal, mint pl a 2 alábbi kérdésem.
+ 1 máris eszembejutott, hogy a telefonálós részeknél a rendőr az teddy volt? Mert ha igen, akkor mégiscsak hazudott a tetováló szalonban, amikor aztmondta hogy nem ő volt hanem egy kollégája... Hmmm...
29281 levél
Válasz 09.07.05. 23:00 #21
Germinator
Nos, igazából elég nehezen érthető a film Legalábbis számomra mindenképpen.

Az egész film arra megy ki, hogy te, a néző is csak annyira lehetsz biztos a történésekben, mint a főhős, aki 10 percenként mindent elfelejt, tehát pl. amikor Teddy magyarázott Lenny-nek, hogy már rég megölte a gyilkost, csak folyton újakat keres, ráadásul a feleségét is ő ölte meg az inzulinozással, az nemcsak Lenny, hanem a néző összezavarására is hivatott volt. Kábé neked is ezek alapján kell felépítened, hogy mi lehet az igazság csak úgy, mint Lenny-nek. Épp ezért nem tudom, van-e megoldása a filmnek, tudhatjuk-e, hogy tényleg mi történt: szerintem nem. Annyira nem tudhatjuk, mint ahogy Lenny sem tudja.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
959 levél
Válasz 09.07.05. 22:57 #20
Miking
Tök jó film, lenne két kérdésem:
A film végén látható pár kép arról, ahogy Lenny fekszik a feleségével az ágyán, és már rajta van a "megerőszakolták és megölték a feleségemet" felirat. Ezt nem értem miért tetováltatta magára akkor, és a felesége egyáltalán miért hagyta?
A másik szintén a vége felé van, kitől kapta Lenny azt az írást a söralátéten "come by after Natalie".

Amúgy nekem az jött le nagyjából, hogy a főhös egy szemét paraszt, amiért képes magát ráállítani egy ártatlan (teddy) emberre, miközben tudta, hogy ha kitalálja a saját kis feladványából (rendszám),h teddy a gyilkos, akkor meg fogja ölni.
5650 levél
Válasz 07.04.16. 23:51 #19
Tamás82Bp
Megtörtént az átvétel(emellett CoD2 multiztunk egy 4 órácskát),de sztem ma nem kezdem el nézni.Legkésőbb hétvégéig megsasolom
Đr.Ke|$0 "Nem fából van,de adj egy percet!":-)))))) by łođ
29281 levél
Válasz 07.04.16. 21:22 #18
Germinator
megérteni nem nehéz attól hogy visszafelé megy a cselekmény, ugyanolyan egyszerű megérteni
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
5650 levél
Válasz 07.04.16. 17:59 #17
Tamás82Bp
Na akkor egy topicfelhozatal
Úgy néz ki ma kapom meg haveromtól este ezt a filmet,kíváncsi vagyok mennyire lesz nehéz(kíméljetek meg "a neked biztos nagyon)érteni a filmet,ha jól tudom visszafelé megy a történet.Biztos érdekes.
Đr.Ke|$0 "Nem fából van,de adj egy percet!":-)))))) by łođ
52271 levél
Válasz 05.07.27. 02:18 #16
Barthezz
Azonosság egyik kedvenc filmem megint! Valóban hasonlít a Memento-hoz, egyrészt az eszméletlenül jól szőtt és megcsavart történet miatt, másrészt ott is 2 szálon fut a film és a film végéig találgatja az ember, hogy vajon mi köze lehet a 2-nek egymáshoz? Mondjuk Azonosságot nekem 10 percig magyarázták utána, hogy mi volt a vége Onnantól kezdve ugyanis, hogy a gyilkosnak "átalakult" az arca, vagyis a 2 szál összeért, elvesztettem a fonalat és totál máshogy értelmeztem a film végét. Azt hittem, hogy ezek gyerekkori emlékei voltak és utána magyarázta el haverom, hogy skizofrén volt! És a 2 csavar ott is megvolt a végén! Zseniális!
52271 levél
Válasz 05.07.27. 02:13 #15
Barthezz
Én előbb néztem meg a filmet, mert már többen ajánlották és sztem igen jó lett! A történet zseniális! Nem gondoltam volna, hogy így is lehet csattanót tartogatni a film végére ( = a történet elejére ), hogy a sztori végét már ismered! Ez a 2 csavar vmi eszméletlen volt!
Igaz, úgy néztem, hogy a vége felé jópár részt vissza kellett pörgetnem és még egyszer meg fogom nézni, hogy a film elejét is teljesen megértsem!
Azt nem értem csak, hogy ennek a Teddy-nek miért volt jó, hogy a főhősünkkel ölesse meg a Natalie férjét? Miért nem tette meg maga és miért kevert bele egy olyan embert, aki azt se tudta, mit csinál? És ezek után miért maradt vele kapcsolatban? Mert utóbbit be is szívta aztán rendesen a végén (vagyis az elején)
6 levél
Válasz 05.03.11. 21:05 #14
Jim Raynor
A Batman-ből nemtom mit fog kihozni Christopher Nolan.
Nemtom, hogy egy ilyen kaliberű film után, mint a Memento, mennyire szerencsés dolog a Batman-hez nyúlni.

- Jim Raynor -
9789 levél
Válasz 05.03.09. 19:53 #13
Gillette
balpet: csak ajánlani tudom.
padavan: Láttam, de az annyira nem volt ütős mint ez. Bár az se rosz.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
21647 levél
Válasz 05.03.08. 21:55 #12
padavan
Ja, ez über kategóriás film. Azonosságot láttad már?
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
1514 levél
Válasz 05.03.08. 21:51 #11
balpet
Előbb-utóbb csak megnézem ezt is, iszonyat rég megvan már.
---
9789 levél
Válasz 05.03.08. 21:44 #10
Gillette
Hát ez valami kegyetlen jó film. Christopher Nolan hatalmas alkotása alig 30 évesen. Érdemes lesz rá odafigyelni.

Műfaját(thriller) tenkintve talán az utóbbi évek legjobb filmje. 10/8!

Kicsit úgyan nehez érthető ill. időnként vissza kell pörgetni pláne ha felirattal nézi az ember mint én, de ha sikerül felejthetetlen majd 2 órát nyújt. Ráadásul az is nehezíti a helyzetet, hogy egyszerre két szálon fut a történet ami a végén ér össze.

A szerkezet nem a megszokott séma - bevezetés, bonyodalom, cselekmény kibontakozása, tetőpont, megoldás - szerint épül fel hanem visszafelé ill. a bevezetés valahol félúton a megoldás és a bonyodalom között. Bár utólag belegondolva értelmezhető a megszokott szerkezet szerint. Hatalmas megoldás.

A film hangulata szintén fantasztikus. Útoljára ami ennyire megfogott az a Bukás volt. Mindkettőnek rohadt nyomasztó hangulata volt pedig teljesen eltérő műfaj.

Mindenkinek csak ajánlani tudom. annak is aki nem híve a műfajnak. Megéri megnézni.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
5613 levél
Válasz 04.12.26. 15:10 #9
csuvi
kissé megkésve néztem meg, de csak ajánani tudom mindenkinek aki tényleg jó filmet akar látni a mostani celluloid-szemetek között..
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
2319 levél
Válasz 03.09.20. 18:54 #8
matarese
Nemsoká lesz egy hozzá hasonló film, a NOVO...
A srác ugyanúgy felejt, meg minden, de összejön egy csajjal.
Minden szeretkezés új...
Ez inkább szerelmes, romantikus műfaj.
1719 levél
Válasz 03.09.10. 18:16 #7
TheHolyOne
Én írnék, de annyira nem emlékszem a részletekre. A lényeget megértettem (azt hiszem ), de nem érzek késztetést, hogy mégegyszer megnézzem. Bár azt mondjuk elmondhatnád, hogy az elején (ami a történet szempontjából a vége ), hogy jön rá a főhős, hogy Teddy (is) John G. Ekkor még nem nagyon tudtam figyelni az ilyen "apróságokra", mert azzal voltam elfoglalva, hogy rájöjjek, mi a rák van?
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
1592 levél
Válasz 03.08.31. 15:17 #6
imq
HA maradt még olyan rész amit nem értesz nyugodtan vitassuk meg! Egyébként most, hogy így többször megnéztem a zenéje jött be nagyon, pedig annak idején nem emléxem rá, hogy különösen tetszett volna. Ja és ajánlom figyelmedbe a film hivatalos oldalát, elég jó:

www.otnemem.com
Az ígéret szép szó, de a Landwirtschaftausstellung még szebb.
1719 levél
Válasz 03.08.31. 10:00 #5
TheHolyOne
Amit írtál, mind igaz, kivéve a könnyen érthető. Mikor néztük, az volt a szerencsém, hogy 2 srác már látta, így valamelyest képben tudtam maradni. A Harcosok klubjára azért hasonlít, mert azt is kissé nehezebben lehet megérteni, de a végén már egyből vágtam, hogy a csávó skizofrén volt és egy csomó jelenetnek már volt értelme. Ennél a filmnél viszont feláltam és nem tudtam, hogy mi van. Elkezdtem gondolkodni rajta, és reggelre nagyjábó összeállt bennem a film (ekkor nyitottam a topikot ). Miután megértettem , utólag is olyan nyomasztó hangulata lett a filmnek, hogy nincs kedvem még1szer megnézni.
De ennek ellenére ezt egy kiváló, átlagon felüli filmnek tartom, csak nekem nem jött be annyira.
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
2319 levél
Válasz 03.08.30. 11:14 #4
matarese
Szerintem érthető, és egész jó kis film, a rendező tényleg nagyon eltalálta a dolgokat, és a visszfelé történések nagyon ügyesen lettek előadva.
1592 levél
Válasz 03.08.30. 09:56 #3
imq
Ja és tudod miért hasonlít a Harcosok klubjára? Csak azért, mert annak is utánozhatatlan hangulata van...
Az ígéret szép szó, de a Landwirtschaftausstellung még szebb.
1592 levél
Válasz 03.08.30. 09:54 #2
imq
Nekem személy szerint a kedvenc filmem. ÉS annak ellenére, hogy a rendező zseni Chris Nolan tökéletesen szövi az eseményeket még visszafelé is, a film mégis érthető marad.(Bár lehet, hogy csak az beszél belőlem, hogy sokszor láttam.)
Véleményem szerint elképesztő hangulata van, ennyire jó film nagyon ritkán születik.

Ja egyébként, akinek nagyon kéne a film az most menjen Prágát látogatni, mert a cseh Premiere magazinhoz ingyen adják ( az újság meg csak 200 cseh korona) - nekem már megvan
Az ígéret szép szó, de a Landwirtschaftausstellung még szebb.
1719 levél
Válasz 03.08.30. 09:45 #1
TheHolyOne
Tegnap láttam haveroméknál. Leginkább a Harcosok klubjára hasonlít. Miután megnézed, rohadtul nem értesz semmit. Ha elkezdesz utána gondolkodni róla és esetleg megérted, elég nyomasztóvá válik.
Nekem személy szerint nem jött be. És nektek?
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.