Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» 'A nagyvilágon ekívül nincsen számodra hely.áldjon,vagy verjes sors keze,itt élned,halnod kell.'

414 levél
Válasz 03.12.31. 02:42 #109
octavius123
a komunizmus 7 csodája: 1, Mindenkinek volt munkája 2,Bár mindenkinek volt munkája, senki nem csinált semmit 3, Bár senki nem csinált semmit, a terv 100% fölött volt teljesitve 4, Bár a terv 100% fölött volt teljesitve, mégse lehetett semmit kapni 5,Bár nem lehettet semmit kapni, mindenkinek megvotl mindene 6, Bár mindenkinek megvolt mindene, mégis mindenki lopott. 7, Bár mindenki lopott, mégsem hiányzott soha semmi..............

Az ENSZ felmérése
"Kérem, írják le véleményüket a Föld más országaiban tapasztalható élelmiszer hiányról!" címmel.
Az eredmény tökéletes kudarc lett, mert:
Afrikában nem tudták, mi az az "élelmiszer".
Európa nyugati felén nem tudták, mi az a "hiány".
Európa keleti felén nem ismerték a "vélemény" szót.
Argentínában és a banánköztársaságokban nem tudják, mi az a "kérem".
Végül az USA-ban nem tudják, mik a Föld más országai.
[Brutus, fiam, ne játssz azzal a késsel! Valaki még megsérülhet.]
414 levél
Válasz 03.12.06. 17:08 #108
octavius123
A törikönyvem szerint hatalmas különbség van nacionalizmus és patriotizmus között. Állítólag (ez már a tanár) kb. úgy, mint a nacionalizmus és sovinizmus között - és ahogy Morello, mondtad, sok mindent belemagyaráztak a nacionalizmus szóba... Hát erre szeretném idézni Esterházy Péter (talán így írja a nevét), de nem tudom idézni, mert nem tudom fejből, de a lényeg, hogy a szónak sajnos az az értelme, ami mind hozzátapad, tehát ha belemagyaráztak, és így értjük, ezt jelenti a szó. Gondolom ez nem újdonság. (Elnagyolva : a FORRadalom szóra teljesen mást fog gondolni egy nyemec) Szóval, ha azt mondod, a nacionalizmus egészséges, csak belemagyaráztak, az állításod kicsit paradox, amennyiben végiggondoljuk. Jó, hát nem egészségtelen, csak ma már mást jelent a szó. Sztem régen is mást jelentett. Bocs a kitérőért, és hozzáteszem, ez az én eszmefuttatásom, [kishell]
[Brutus, fiam, ne játssz azzal a késsel! Valaki még megsérülhet.]
1000 levél
Válasz 03.12.06. 08:57 #107
FS
Én teljesen egyetértek veled.
The world is yours
265 levél
Válasz 03.12.05. 21:32 #106
Nedor
Az a baj, hogy az EU nem old meg semmit. Főleg nem az etnikai problémákat. EU-s országokban is ugyanúgy megvannak ezek a problémák: É-Írország, Spanyol o.-baszkok, Belgium-vallonok, Francia o.-Korzika, stb.

Szerintem egyedül az autonómia lenne a hatásos(lásd: Dél-Tirol).
Minden más csak pusztába kiáltott szó. A mindenkori magyar kormányoknak a kötelessége lenne a határon túli nemzetrészekért kiállni. Nem úgy ahogy a mostani árulók teszik...

Szvsz a lakosság lélekszámokhoz mérten a környező országokban élő magyarok Európa legnagyobb kisebbsége. Ezt nem ártana tudatosítani az EU vízfejű bürokratáival.
1000 levél
Válasz 03.12.05. 17:34 #105
FS
Szerintem az EU ebben a formában nem igazán életképes és nem tud annyit nyújtani, mint akarnánk. Egy szorosabb egység kellene, mert ez így még mindig nem jó. Nagyon lassan fejlődik abba az irányba, amely irány igazán jó lenne. Más és más típusúak az országok és itt a fő gond. Nem lehet ezeket olyan egyszerűen kordában tartani nem közös törvényekkel és elegendő befolyás hiányában. Ha ilyen marad, akkor inkább ne is legyen, de ha lesz szorosabb szövetség, akkor jó lesz. Most is sok gondot okoz ez. Például az oktatásban; elég érdekesen fognak alakulni az érettségik, egyetemek, amik jó részét nem fogadják el határainkon kívül.
The world is yours
335 levél
Válasz 03.12.04. 22:53 #104
mityku
Köszönöm Morello a kiegészítést!!!
Teljes mértékben igazat adok neked, tényleg azt kell megmutatni, elkell mesélni a következő nemzedéknek, hogy egyszer volt egy olyan korszak, amikor hazánk legalább 2* olyan nagyobb volt mint most.
De az azt követő viharos időszakban, illetve utána nagyon sok honfitársunk szorult, került idegen ország fennhatósága alá.
5400 levél
Válasz 03.12.04. 21:25 #103
Morello
Tomsess: pontosan. Már csak ennyiből is megéri az EU.

mityku:
"hogy az utánunnk jövő nemzedék, generáció tudja, hogy milyen volt valaha régen a Nagy-Magyarország"

Nem csak hogy milyen volt, hanem hogy egyáltalán volt! Ez itt a lényeg!
335 levél
Válasz 03.12.04. 20:56 #102
mityku
Ez nagyon bölcs gondolat Morello!

Hasonló elveket kellene mindenkinek tanítania, hogy az utánunnk jövő nemzedék, generáció tudja, hogy milyen volt valaha régen a Nagy-Magyarország. Nem veszhet el ez a tudás, a mai gagyi-multi-pláza-globalizált világban! Szerintem.
1440 levél
Válasz 03.12.04. 20:55 #101
Tomsess
Tiny: Ezt hogy érted?Miért értelmetlen?

Morello:Élő példája vagyok a szavaidnak.Magyar vagyok,de szlovákiában élek.Fülek régen MAGYAR végvár volt,de mégis a FRANCIÁK mint tudott szlovákiához csatolták.Ugyanúgy Erdély stb.
A határ kb 5KM vagy annyi sem,de már pont ezt a kis város nem tudták oda kapcsolni.Mondjuk itt mikroközösség van mert annyira csak az 1995-ös évektől indult meg a nyugatosodás.Elvan itt minden magának nem függ ,,annyira,, az országtól.Nekem személy szerint tetszik az,hogy a határt ,,felbontják,,.Így jobban azt fogom érezni,hogy összetartó állam.Mint egy közös állam.Sőt ha egész EU ilyen volna örülnék neki.Ti nem?
5400 levél
Válasz 03.12.04. 20:47 #100
Morello
Én csak annyiban tekintem eszköznek ezt az egészet, hogy a gyereke(i)met majd úgy fogom tanítani és nevelni, hogy Erdélyt és társait ugyanúgy Magyarországhoz tartozónak tekintsék, és lakóit ugyanúgy magyaroknak mint mi. Sőt, még nagyobbaknak.
433 levél
Válasz 03.12.04. 20:42 #99
Tiny
Ezzel egyetértek, ilyen szempontból jó lenne visszamenni a török hódoltság elé. Alatta egész vármegyékből költözött/pusztult ki a lakosság. De a mai helyzetben csak a revízió szinte értelmetlen, főleg a szlovákiai, hisz hamarosan gyors határ stb.
"Egy igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme." Rejtő Jenő
5400 levél
Válasz 03.12.04. 20:38 #98
Morello
Én nem vagyok mindent vissza alapon. Én csak azt akarom, hogy minden magyar tisztában legyen vele, és minden magyarnak magától értetődő legyen, hogy Erdély és a többi elszakított terület magyar föld, és igazságtalanul csatolták el.

Szerintem elég könnyen belátható, hogy konkrét "visszacsatolás" a mai időkben gyakorlatileg lehetetlen és megvalósíthatatlan. De tudatában kell lennünk, hogy a magukat magyarnak valló lakói ugyanúgy hozzánk, közénk tartoznak!
433 levél
Válasz 03.12.04. 20:27 #97
Tiny
Hát itt olvasgatom a topikot, de egy kérdést hagy engedjek meg magamnak. Ha mindent vissza alapon vagytok, mit akartok kezdeni az így létrejövő majd 40% kisebbséggel. Nincs elég baj a cigányság egy részével is?
"Egy igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme." Rejtő Jenő
1000 levél
Válasz 03.12.04. 16:59 #96
FS
Én pont erről beszélek. Nem vagyok szélsőséges, bár van két ország, melyet nem nagyon szeretek, de ott is csak az "olyanok" miatt. Mert szerintem mindenkinek vannak ellenségei és nincs olyan ember, akinek ne lenne. S bár mindenki letagadja, de még mindig van egy fekete-fehér világkép mindenkiben. Az átmenet az, ami nem lehet jó. Az átmenet nem tartozik se ide se oda, ez pedig olyan, mintha egy mérlegnek nem lenne közepe. Mindkét oldal megvan és a középső réteg az, mely miatt nem tud elmozdulni a világ, mert ha nincs közepe a mérlegnek, akkor a föld támasztja meg és nem tud elbillenni...
The world is yours
1000 levél
Válasz 03.12.04. 16:54 #95
FS
Lehet veszek is egyet, mert már régóta szeretném megnézni ezt az újságot.
The world is yours
4144 levél
Válasz 03.12.04. 16:52 #94
HTB
erről a dologról(jó,többek között erről a dologról) van egy nagyon jó cikk az eheti Demokratában,"Játék a tűzzel" címen
Just another freak in the freak kingdom
5400 levél
Válasz 03.12.04. 16:49 #93
Morello
Nevetséges. A nacionalizmus egy egészséges dolog így önmagában, csak az a baj hogy már rengeteg dolgot belenyuvasztottak és félremagyarázzák.
A nacionalista az, aki becsüli és szereti a hazáját, előbbre tartja másoknál. Ez egy nagyon pozitív, becsülendő dolog, legalábbis szerintem. Mindaddig, amíg ez már mások (országok, népcsoportok, stb) utálatába, kirekesztésébe nem csap át, de ez már NEM tartozik a nacionalizmushoz, ez már egy szélsőséges felfogás! Ezt kavarják össze sokan.

A nácizmus meg teljesen más, köze nincs a nacionalizmushoz az égvilágon! Ez egy embertelen ideológia, nem a hazaszeretethez kapcsolható.
1000 levél
Válasz 03.12.04. 16:37 #92
FS
Az igazság szomorú és nem nagyon tudta ferdíteni ezt. Ezek nem ókori irodalmi művek itt nem feltétlen az a lényeg, hogy bolhából csináljunk elefántot, hanem hogy megértessük az emberekkel miért illet meg még mindig minket Erdély.
Más. A suliban elkezdtek nácizni engem, azért mert többször hallják tőlem a revíziót. Hát hol élünk mi. Ezek nem tudják mi a náci és mi a nacionalista. A második lehetek, de abból sem az elvetemült fajta. Mondjuk nem nagyon lepődök meg az egyik gyereken. Ő anarchistának vallja magát, ami az én gondolataimhoz képest, hogy is mondja nagyon messze van. A másik meg csak annyit tud mondani, hogy a náci nemzetszocialista és hogy az már majdnem egyenlő a nacionalistával. Ti erről, hogy vélekedtek?
The world is yours
265 levél
Válasz 03.12.04. 00:09 #91
Nedor
Igen igazad van, de W.A.-nak nagyon sok könyve van, (szerintem 25-nél is több) és a mesés könyveit leszámítva mind extra szomorú (már amelyiket én olvastam, v. beleolvastam).

Lehetne 1-2 olyan is ami pl. történelmi és bemutatja, hogy milyen kemény csákók voltunk is mi,
5400 levél
Válasz 03.12.03. 23:10 #90
Morello
Szerintem is lehetne rengeteg olyan könyvet találni, amit kötelező olvasmánnyá kéne tenni. De valszeg sosem lesznek azok
Szerintem korrekt hogy W.A. könyvei szomorúak. A szerzőnek nyilván nem sok oka volt vidámkodni. És pont ez a jó benne, hogy emiatt ránk is hatnak, legalább 1-2%-ban átérezzük mi is azt egyszer, amit nekik naponta, vagy talán óránként át kellett érezniük.
265 levél
Válasz 03.12.03. 22:00 #89
Nedor
A Wass Albert művek nagyon jók. (Szerintem kötelező irodalommá kéne tenni őket a gimnáziumokban!) Csak egy baj van velük, irgalmatlanul szomorúak, sőt depresszívek! Legalább is rám sajna így hatnak.
Mindenesetre, ha valaki ismer "vidámabb" W. A. műveket is az megírhatná, mert a stílusa az gyönyörű.
5400 levél
Válasz 03.12.03. 21:52 #88
Morello
Az kizárt dolog mert nem jön! Hát milyen reumás ludat úsztatott kend át a taun!?
Na holnapig csak átér. Addig nézegesse kend a Szalacsi-topicot, érdekes ovjektumok lettek felvedrezve puszta kézzel.

Na elég itt az OFF-ból, ez egy normális topic! Kéremkaccsoljaki!
712 levél
Válasz 03.12.03. 21:50 #87
_IronStorm_
Ez kizárt dolog, mert nemtudom! Akkor megpróbálom még1xer, merthát: Gyakorlat teszi az Árpit!
5400 levél
Válasz 03.12.03. 21:46 #86
Morello
Hátt, én nézegetem, de a kend 3 órás munkáját 3 perc... 3 másodperc alatt elhazudta a Mailer Daemon nevű hazug, adaus, rabló, létratolvaj!
Üres a ludólam!
712 levél
Válasz 03.12.03. 21:45 #85
_IronStorm_
Ajánlom,hogy ne hétfőn 11 órakor, mert akkor még kend fejére repedezik a vakolat
5400 levél
Válasz 03.12.03. 21:43 #84
Morello
712 levél
Válasz 03.12.03. 21:40 #83
_IronStorm_
Gergő, nézzed csak megfelé a mailjeidet!
5400 levél
Válasz 03.12.03. 21:33 #82
Morello
Én megtettem, de így sem jutottam előrébb...
712 levél
Válasz 03.12.03. 21:32 #81
_IronStorm_
Várjatok, ezt el kell olvasnom mégegyszer,h. legalább fogalmam legyen róla, mit akart írni!
5400 levél
Válasz 03.12.03. 21:29 #80
Morello
Ezt próbáld meg újra megfogalmazni...
414 levél
Válasz 03.12.03. 19:48 #79
octavius123
Hát, én kölcsönadhatok kendnek egy példányt wass albertbától. Azt hittem, ha már ennyire hungari, legalább olvas ilyen antiszemita szemét. Jó, scak vicceltem, de amit adni tudok, az elég szépen zsicc-lejárató. (Elvész a nyom, de a 13 almafa is ajánlva szok lenni)
[kishell]
[Brutus, fiam, ne játssz azzal a késsel! Valaki még megsérülhet.]
5400 levél
Válasz 03.12.02. 23:32 #78
Morello
Hallottam már Wass Albertről, bár még nem olvastam. De aki olvasta, az mind ajánlotta.
2519 levél
Válasz 03.12.02. 20:18 #77
Eddie
mi lesz?semmi.majd lesz vhogy.
most a 100 leggazdagabb magyar könyvet akarom megvenni,igaz,nem nagy magyarok,de kiváncsi vagyok..
huligans for life
1000 levél
Válasz 03.12.02. 20:12 #76
FS
Istenem mi lesz ezzel a topic-kal?
Most kezdtem először olvasni egyet Wass Albert műveiből. Nem tudom ismeritek e, de Ő egy igazi nagy magyar volt. Székely ember, aki vágyódott a Nagy Magyarország után. Ő nem élt akkor, mikor még egyek voltunk, csak édesapjától hallott erről.
Igazából élete történetét tapasztalatait, írja le, ami nagyon meg tudja fogni az embert. Ír Erdély visszacsatolásáról, a románokról, a kommunistákról és szenvedéseiről.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
The world is yours
1000 levél
Válasz 03.11.29. 10:54 #75
FS
Szerintem úgy volt a mondatnak értelme, ahogy először írtad. VAgyis mindenki beszél róla, de senkise beszél róla. Ez a toporgás lényege, a cigánykérdésben.
The world is yours
2519 levél
Válasz 03.11.28. 23:01 #74
Eddie
hopp,elírtam.természetesen mindenki beszél róla,de senki nem tesz semmit.
sorry
huligans for life
2519 levél
Válasz 03.11.28. 23:00 #73
Eddie
a kissebségi dolgok megoldása Magyarországon is ilyan dolog,amiről mindenki beszél,de senki se beszél róla.Egyébként én tele vagyok velük szemben előítélettel,ami nagyon nem helyes dolog,dehát mit tegyek,nem tudom kiölni magamból.amint meglátok egy roma származású embet,magamban egyből anyázok,helytelenül.Igaz,hogy van alapja az előítéletnek,de akkor se kellene őket csak a "fajtájuk" miatt elítélni.Mert persze ismerek rendes embert is közülük,olyat is,aki rablásból él,mégis jófej ember.Bár "munkáját" elítélem,mégis egy vicces ember.Szal attól mert cigány,még nem rossz ember,akkor se,ha ezt csinájja.

Na jó,ennek se eleje,se vége.Késő van.
huligans for life
417 levél
Válasz 03.11.27. 21:10 #72
privateryan
Bocsi a masodik nem direkt volt!
Life is short, drink faster!
417 levél
Válasz 03.11.27. 21:05 #71
privateryan
Hat igen sajnos magyarorszagon ez van, valamit mar tenyleg kene tenni az ugyben, de mit?

------

Off:Most nezegettem megint RB dioramajat a panzerkeil-en es eszre vettem egy hibat, mondjuk nem is hiba csak kicsit fura.
Azt irja es a kepen is jol latszik hogy idezem:"útjelző táblát, amelyen egy varjú ül (Tamiya 35201)"
Na ezzel csak az a gondom hogy, NINCS BESZARVA AZ AZ IDIOTA VARJU MIKOZBEN EGY PANCELOS DANDAR MENETEL TOLE KET METERrE???!!!
Egyebkent szerintem minden mas szempontbol kivalo munka, orulnek ha en is tudnam csinalni.
Life is short, drink faster!
417 levél
Válasz 03.11.27. 21:05 #70
privateryan
Hat igen sajnos magyarorszagon ez van, valamit mar tenyleg kene tenni az ugyben, de mit?

------

Off:Most nezegettem megint RB dioramajat a panzerkeil-en es eszre vettem egy hibat, midjuk nem is huba csak kicsit fura.
Az irja es a kepen is jol latszik hogy idezem:"útjelző táblát, amelyen egy varjú ül (Tamiya 35201)"
Na ezzel csak az a gondom hogy,
Life is short, drink faster!
417 levél
Válasz 03.11.27. 21:05 #69
privateryan
Hat igen sajnos magyarorszagon ez van, valamit mar tenyleg kene tenni az ugyben, de mit?

------

Off:Most nezegettem megint RB dioramajat a panzerkeil-en es eszre vettem egy hibat, midjuk nem is huba csak kicsit fura.
Az irja es a kepen is jol latszik hogy idezem:"útjelző táblát, amelyen egy varjú ül (Tamiya 35201)"
Na ezzel csak az a gondom hogy,
Life is short, drink faster!
5400 levél
Válasz 03.11.27. 20:58 #68
Morello
Teljesen egyetértek veled.
Mindenféle támogatást és juttatást CSAK akkor kéne megkapniuk, ha pl. valamilyen közmunkát végeznek érte, vagy egyáltalán valami szolgálatot, nem csak ácsingóznak aztán szaladnak a kocsmába 2 perc alatt elinni...
417 levél
Válasz 03.11.27. 20:50 #67
privateryan
Hu ez tenyleg nagyon szep volt FS, kosz hogy beraktad.

------
Mas en a ciganyokat azert nem tekintem magyarnak mert nem is probalnak beilleszkedni vagy ha ugy tunik hogy igen azt is gyorsan feladjak.Ok szepen jol elvannak azzal hogy sirankoznak az Aktivnak meg a Fokusznak azt kapnak valami tamogatast azt egy fel evig elvannak, utana minden kezdodik elolrol.Az a roma viszont aki tenyleg be probal illeszkedni es hasznos tagja a tarsadalomnak minden tiszteletemet megerdemli, csak hat sajnos keves ilyet ismerek( az en fene nagy elet tapasztalatommal)
Life is short, drink faster!
1000 levél
Válasz 03.11.27. 20:08 #66
FS
Hát a balpártiakat én sem tudom megérteni...
The world is yours
414 levél
Válasz 03.11.27. 19:31 #65
octavius123
Nálunk a suliban nagy hagyománya van annak, hogy amikor a végzősök tök részegen szerenádot adnak az iskolának, eléneklik a Székely-himnuszt, és igen nagy hatása szokott lenni, van egy (Mécs bácsit kifütyülő) magyar-töri tanárnéni, már hagyomány, hogy sírdogál ilyenkor.
Amúgy... Senkit sem tudok kevésbé megérteni, mint a töritanár+balpártiakat.
[kishell]
[Brutus, fiam, ne játssz azzal a késsel! Valaki még megsérülhet.]
1000 levél
Válasz 03.11.27. 19:03 #64
FS
Ezért színes a világ és ezért nem tudom megérteni a rasszistákat.
The world is yours
5400 levél
Válasz 03.11.27. 18:58 #63
Morello
Persze, én is pont emiatt írtam, hogy valahogy ők sem így tekintenek magukra.

Az a bajuk, hogy a kultúrájuk, életvitelük, hagyományaik, stb. folytán egyszerűen nem tudnak beilleszkedni egy európai stílusú társadalomba (nem csak Magyarországon, hanem máshol sem). Ezért van az, hogy mellőzöttnek, kitaszítottnak is érezhetik magukat, de erről szerintem legnagyobbrészt ők maguk tehetnek (természetesen nem szándékosan, akarattal, hanem az előbb említett okok miatt). Néhányuknak azért sikerül, de a többségnek nem.
1000 levél
Válasz 03.11.27. 18:51 #62
FS
Nos, én azért mondanám azt, hogy nem magyarok, mert Ők sem tartják annak-legalábbis a többség-magukat. Nézd meg a megnyilatkozásaikat. pl. Kolompár Józsi: Jártam egy magyar jánnyal.
Nem tekintik a magyarokkal azonosnak magukat. Én nem kitaszítani akarom Őket, hanem az Ő szemszögükből állítom be a dolgot.
The world is yours
5400 levél
Válasz 03.11.27. 18:45 #61
Morello
Jó hogy ez szóba került, mert ez pont egy olyan téma amit nem nagyon értek!

"Igaz, hogy a kisebbségiek nem magyarok"

Nyugodtan mondjuk ki, tehát a cigányok nem magyarok!? Én úgy vagyok vele (bár lehet hogy egyedül vagyok a gondolatommal), hogy egy cigány is lehet magyar. Ha Magyarországot tekinti a hazájának, magyar nyelven beszél, magyarként próbál élni, azt szerintem tekinthetjük magyarnak! Ugyanúgy, ahogy egy négert is minden lelkifurdalás nélkül tekinthetünk mondjuk amerikainak (vagy éppen hollandnak, mert ott is sokan vannak). De ugyanez áll pl. a zsidókra is. Én őket is magyarnak tekintem, ha valóban ezt tekintik hazájuknak és így élnek.

Még maguk a cigányok is megkülönböztetve beszélnek magukról és a "magyarokról", szóval lehet hogy a fenti gondolatmenetemmel én egyedül vagyok, de remélem azért nem mondtam hülyeséget
Ti hogy gondoljátok?
1000 levél
Válasz 03.11.27. 17:30 #60
FS
Örülök, hogy újat mondhattam.
Az utolsó sor tényleg nagyon elgondolkodtató. Minden benne van, ami a igaz a székelyekre, de magyar magyarokra is. A román fennhatóság az egyet nem értés alapja. De mi sem értünk "egyett" itthon, ott ahol igazán össze kellene tartanunk.
Csak egy példa. Debreceni vagyok. Ma van a DVSC-PAOK meccs úgy 3 körül jöttem haza a villamoson. Felszállt vagy 30 Lokista, akiknek jellegzetesen rövidre volt vágva a haja Fent volt két kisebbségi gyerek, elkezdték őket cseszegetni, mire a két gyerek begurult és hozzájuk vágott egy sört, majd a szilánkokat felszedve, azzal is elkezdték dobálni egymást. Ekkor, mint a csorda utánukrohantak vagy 20-an.
Ez a magyar összetartás. Igaz, hogy a kisebbségiek nem magyarok, de már szerves részei az országnak és ők is emberek. Ezt végre meg kéne érteni.
The world is yours

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.